Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Državna revizorska institucija

 • opstina pantelej

  Državni revizor u Opštini Pantelej utvrdio višemilionske nepravilnosti

  Neslaganje prihoda i rashoda, loše ekonomske klasifikacije revizor je pronašao u finansijskoj kontroli poslovanja Opštine Pantelej u 2020. godini. Ukupne nepravilnosti u Bilansu prihoda i rashoda su 12,5 miliona dinara, dok je u Bilansu stanja broj i veći - oko 26,3 miliona dinara, ali revizori zaključuju da nepravilnosti ne predstavljaju “prožimajući rizik” i uglavnom su tehničke prirode.

  (15) detaljnije
 • merošina opština

  Opština Merošina bez javne nabavke plaćala kafane i medije, utvrdili revizori

  Kontrola državnih revizora utvrdila je da Opština Merošina nije raspisivala javne nabavke, niti je komisija birala najbolje ponuđače, ali je zato za ugostiteljske usluge u 2018. i 2019. godini dala skoro 3 miliona dinara na ovaj nezakonit način. Tome treba pridodati, piše u izveštaju, još toliko za reprezentaciju, ali i 877.000 za medijske usluge, takođe bez tendera. Ukupno je u te dve godine bez tendera potrošeno 9,38 miliona dinara.

  (6) detaljnije
 • Žitorađa

  Opština Žitorađa za 2 godine nezakonito sklopila poslove vredne 85,52 miliona dinara

  Ugovori bez javnih nabavki vredni najmanje 85,52 miliona dinara, nepravilno obračunavanje plate, dodataka i naknada u iznosu od 3,38 miliona dinara, prihvatanje ugovora većeg od procenjene vrednosti javne nabavke, ali troškovi reprezentacije samo su neke od nepravilnosti koje je utvrdila Državna revizorska institucija tokom kontrole poslovanja za 2018. i 2019. godinu. Predsednik Opštine Ivan Stanojević ne odgovara na pozive i poruke novinara Južnih vesti.

  (4) detaljnije
 • Pejović DRI

  Pejović: DRI jedna od ključnih karika u sistemu finansijske odgovornosti u državi

  Državna revizorska institucija (DRI) je najviši organ zadužen da vrši kontrolu trošenja javnih sredstava i upravljanja javnom imovinom. U našoj zemlji funkcioniše od 2005. godine i nadležna je za državnu reviziju oko 11.000 direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava i drugih korisnika javnih sredstava. Jednostavnije rečeno, DRI pomaže državi da mudro upravlja i koristi resurse, a za svoj rad odgovara Narodnoj skupštini.

  (1) detaljnije
 • centar za socijalni rad leskovac

  Revizori utvrdili brojne propuste u radu Centra za socijalni rad u Leskovcu

  Leskovački Centar za socijalni rad u toku 2019. godine donosio je rešenja o pravu na jednokratnu pomoć na osnovu loše dokumentacije, a kako je utvrdila Državna recizorska institucija, iste godine pogrešno su sprovedene i javne nabavke, pa su imali 420.000 dinara veće rashode u odnosu na potrebne.

  (3) detaljnije
 • Prokuplje

  Presedan u Prokuplju - zbog izveštaja DRI smenjeni direktori, stručnjaci kažu treba kazniti sve odgovorne

  Nije zabeleženo na jugu Srbije da je reakcija na izveštaj državnih revizora bila tako direktna i drastična, kao što se desilo u Prokuplju kada su direktori dve javne ustanove smenjeni zbog loših nalaza revizora. Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju, kaže da bi lokalna vlast pokazala da izveštaj ne koristi za stranačke ratove ako bi kaznila sve odgovorone, a gradonačelnik Milan Aranđelović uvereva da će tako i biti.

  (5) detaljnije
 • gradska kuća

  DRI upozorava: Od Grada Niša preko suda traže 5,1 milijardu dinara, tužio i Vodovod

  Državna revizorska institucija kontorlisala je finansijsko poslovanje Grada u 2019. godini i zaključak je načelno dobar, ali ono na šta revizori skreću pažnju je veliki broj sudskih sporova koji se vode protiv Grada Niša i koji potencijalno mogu da olakšaju kasu za 5,1 milijardu dinara, što je skoro pa polovina ukupnog godišnjeg budžeta. Tužbe su najčešće zbog bespravno oduzetog zemljišta i ujeda lutalica, ali Grad je tužilo i javno preduzeće čiji je osnivač - JKP “Naissus”.

  (10) detaljnije
 • Transfuzija

  Zavod za transfuziju i pored upozorenja DRI uvećavao plate parama za osiguranje

  Iako im je Državna revizorska institucija skrenula pažnju da novac za zdravstveno osiguranje ne smeju da troše na stimulaciju i povećanje plata, u Zavodu su, kako piše u izveštaju DRI, nastavili da to rade i pored njihovog upozorenja. Baš kao što su i zapošljavali bez objavljivanja konkursa i pored ranijeg skretanja pažnje revizora da to ne rade.

  (4) detaljnije
 • grad Niš

  DRI: Niš loše upravlja gradskim lokalima

  Zbog nejasnog načina procene visine zakupnine gradskih lokala, to što nema odgovarajućeg marketinga, ali i što ne postoji sveobuhvatna evidencija poslovnog prostora u Nišu, Državna revizorska institucija (DRI) zaključila je da Grad loše rukovodi ovakvim objektima.

  (11) detaljnije
 • dri

  DRI: Grad Niš može da izgubi skoro dve trećine budžeta na sudske sporove

  U 2018. godini, prema izveštaju Državne revizorske institucije (DRI), protiv Grada Niša vođen je veliki broj sudskih sporova u kojima se potražuje 6,7 milijardi dinara. U Gradskoj upravi objašnjavaju da se oni odnose uglavnom na osobe koje traže nazad zemljište Poljoprivrednog kombinata (PIK), ali i na one kojima ranijih godina nije isplaćivana eksproprijacija za zemljišta na kojima su građene ulice.

  (10) detaljnije
 • 4 aleksandar simonovic predsednik opstine Prokuplje foto lj.m.

  Gradonačelnik Prokuplja nezakonito primao uvećanu platu

  Iako je Državna revizorska institucija još 2012. godine naložila da se plata tada predsednika opštine, a sada gradonačelnika Prokuplja, uskladi sa zakonom i da on kao neko ko je izabran nema pravo na dodatak od 30%, prokupačko rukovodstvo je 2015. godine ovo izbeglo novim Pravilnikom o platama. U njemu se, suprotno zakonu i preporuci DRI, ponovo propisuje povećanje, ali ovog puta ne samo imenovanim i postavljenim licima, već i izabranim.

  (7) detaljnije
 • gradska kuća

  Grad Niš će svake godine biti “pod lupom” državnih revizora

  Kako je u velikim gradovima i najveći priliv novca, od 2019. godine će Državna revizorska institucija svake godine kontrolisati finansije Niša, kao i Beograda, Kragujevca, Novog Sada i drugih većih gradova, kaže predsednik DRI i generalni državni revizor Duško Pejović.

  (6) detaljnije
 • tikvica, grad

  Protivgradna zaštita nedovoljno štiti poljoprivredne proizvode

  Nedostatak protivgradnih raketa, mali broj strelaca, loše stanje lansirnih stanica i neblagovoremeno delovanje, samo su neki od problema koji se javljaju u sistemima protivgradne zaštite. Ovi problemi, prema izveštaju Državne revizorske institucije, utiču na efikasnost zaštite poljoprivrednih proizvoda, što dovodi do višemilionskih gubitaka. DRI ističe da je za rešavanje ovih problema potrebna bolja organizacija oko nabavke raketa, ali i veće učešće resornog ministrstva.

  detaljnije
 • pravni fakultet

  DRI: Sporan angažman istraživača na niškom Pravnom fakultetu

  Bez jasno definisanih propisa, Pravni fakultet je angažovao istraživače, kao i one koji su radili poslove poput lekture i korekture preko autorskih ugovora, što prema mišljenju Državne revizorske institucije, nije smelo da se radi. DRI preporučuje da ubuduće u saradnji za resornim ministarstvom napišu pravilnik o ovakvim angažmanima i isplatama.

  (10) detaljnije
 • vodovod

  DRI: Niški "Vodovod" isplatio skoro 50 miliona dinara više za plate

  Više nego što je po propisima, i to skoro 50 miliona dinara više, prema izveštaju Državne revizorske institucije, isplatilo je svojim zaposlenima u 2017. godini na ime plata niško Javno komunalno preduzeće "Naissus".

  (22) detaljnije
 • 800x600-Zavod-za-transfuziju-foto-jv

  DRI otkrio brojne nezakonitosti u poslovanju niškog Zavoda za transfuziju krvi

  Trošenje para od obaveznog zdravstvenog osiguranja na povećanje plata, kupovinu opreme i održavanje zgrade, nezakonito povećanje koeficijenta za obračun plata, zapošljavanje 20 radnika više nego što je dozvoljeno, kao i pogrešno uknjiženi milioni u završnom računu, samo su deo finansijskih nepravilnosti u niškom Zavodu za transfuziju krvi, koje je otkrila Državna revizorska institucija.

  (13) detaljnije
 • Bez cenovnika fakturisali troškove gradu

  Solidarna pomoć i za direktora pirotskog "Komunalca"

  Bez jasno definisanog kriterijuma, kako se navodi u nalazu Državne revizotske institucije, pirotski "Komunalac" isplatio je solidarnu pomoć svim zaposlenima u 2017. godini. Svi radnici, uključujući i rukovodstvo i direktora dobili su jednak iznos od 22.560 dinara “radi ublažavanja nepovoljnog materijalnog stanja”.

  detaljnije
 • Centar za socijalni rad Gadžin Han

  Na čelu Centra za socijalni rad direktorka kojoj je istekao mandat tokom kog je bilo malverzacija

  Direktorka Centra za socijalni rad u Gadžinom Hanu Bojana Stefanović i dalje je na toj funkciji uprkos tome što joj je istekao mandat, a državni revizor utvrdio brojne nepravilnosti u radu ove ustanove. Posle negativnog izveštaja DRI, deo odbornika traži da Skupština razmotri postavljanje v. d. direktora, dok predsednik Opštine Saša Đorđević ne daje jasan odgovor da li je konkurs za novog rukovodioca završen, već objašnjava da je još u toku "prepiska" sa Ministarstvom za rad i socijalna pitanja.

  (4) detaljnije
 • pare

  Malverzacije službenika iz Gadžinog Hana sa parama za socijalnu pomoć

  Knjigovođa Centra za socijalni rad u Gadžinom Hanu isplaćivao je pare korisnicima po sopstvenom nahođenju, a kako se navodi u izveštaju državnog revizora, moguće je da deo novca nije ni stigao do korisnika. Jednokratna socijalna pomoć i pare za prevoz đaka su duže od godinu dana zbog toga neredovne, svedoči opozicioni odbornik JS Damir Stojanović, koji kaže da su mu se i građani žalili.

  (10) detaljnije
 • zdravstveni centar Vranje foto i.m

  DRI: Zdravstveni centar Vranje "zaboravio" oko 2 miliona evra u završnom računu

  Negativno mišljenje za finansijske izveštaje dobio je vranjski Zdravstveni centar nakon što je nepotpuno i netačno iskazao podatke u završnom računu za prethodnu godinu od najmanje 247, 4 miliona dinara. Nepravilno isplaćivane i zarade, utvrdila je Državna revizorska institucija.

  (2) detaljnije