Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Državna revizorska institucija

 • Transfuzija

  Zavod za transfuziju i pored upozorenja DRI uvećavao plate parama za osiguranje

  Iako im je Državna revizorska institucija skrenula pažnju da novac za zdravstveno osiguranje ne smeju da troše na stimulaciju i povećanje plata, u Zavodu su, kako piše u izveštaju DRI, nastavili da to rade i pored njihovog upozorenja. Baš kao što su i zapošljavali bez objavljivanja konkursa i pored ranijeg skretanja pažnje revizora da to ne rade.

  (4) detaljnije
 • grad Niš

  DRI: Niš loše upravlja gradskim lokalima

  Zbog nejasnog načina procene visine zakupnine gradskih lokala, to što nema odgovarajućeg marketinga, ali i što ne postoji sveobuhvatna evidencija poslovnog prostora u Nišu, Državna revizorska institucija (DRI) zaključila je da Grad loše rukovodi ovakvim objektima.

  (11) detaljnije
 • dri

  DRI: Grad Niš može da izgubi skoro dve trećine budžeta na sudske sporove

  U 2018. godini, prema izveštaju Državne revizorske institucije (DRI), protiv Grada Niša vođen je veliki broj sudskih sporova u kojima se potražuje 6,7 milijardi dinara. U Gradskoj upravi objašnjavaju da se oni odnose uglavnom na osobe koje traže nazad zemljište Poljoprivrednog kombinata (PIK), ali i na one kojima ranijih godina nije isplaćivana eksproprijacija za zemljišta na kojima su građene ulice.

  (10) detaljnije
 • 4 aleksandar simonovic predsednik opstine Prokuplje foto lj.m.

  Gradonačelnik Prokuplja nezakonito primao uvećanu platu

  Iako je Državna revizorska institucija još 2012. godine naložila da se plata tada predsednika opštine, a sada gradonačelnika Prokuplja, uskladi sa zakonom i da on kao neko ko je izabran nema pravo na dodatak od 30%, prokupačko rukovodstvo je 2015. godine ovo izbeglo novim Pravilnikom o platama. U njemu se, suprotno zakonu i preporuci DRI, ponovo propisuje povećanje, ali ovog puta ne samo imenovanim i postavljenim licima, već i izabranim.

  (7) detaljnije
 • gradska kuća

  Grad Niš će svake godine biti “pod lupom” državnih revizora

  Kako je u velikim gradovima i najveći priliv novca, od 2019. godine će Državna revizorska institucija svake godine kontrolisati finansije Niša, kao i Beograda, Kragujevca, Novog Sada i drugih većih gradova, kaže predsednik DRI i generalni državni revizor Duško Pejović.

  (6) detaljnije
 • tikvica, grad

  Protivgradna zaštita nedovoljno štiti poljoprivredne proizvode

  Nedostatak protivgradnih raketa, mali broj strelaca, loše stanje lansirnih stanica i neblagovoremeno delovanje, samo su neki od problema koji se javljaju u sistemima protivgradne zaštite. Ovi problemi, prema izveštaju Državne revizorske institucije, utiču na efikasnost zaštite poljoprivrednih proizvoda, što dovodi do višemilionskih gubitaka. DRI ističe da je za rešavanje ovih problema potrebna bolja organizacija oko nabavke raketa, ali i veće učešće resornog ministrstva.

  detaljnije
 • pravni fakultet

  DRI: Sporan angažman istraživača na niškom Pravnom fakultetu

  Bez jasno definisanih propisa, Pravni fakultet je angažovao istraživače, kao i one koji su radili poslove poput lekture i korekture preko autorskih ugovora, što prema mišljenju Državne revizorske institucije, nije smelo da se radi. DRI preporučuje da ubuduće u saradnji za resornim ministarstvom napišu pravilnik o ovakvim angažmanima i isplatama.

  (10) detaljnije
 • vodovod

  DRI: Niški "Vodovod" isplatio skoro 50 miliona dinara više za plate

  Više nego što je po propisima, i to skoro 50 miliona dinara više, prema izveštaju Državne revizorske institucije, isplatilo je svojim zaposlenima u 2017. godini na ime plata niško Javno komunalno preduzeće "Naissus".

  (22) detaljnije
 • 800x600-Zavod-za-transfuziju-foto-jv

  DRI otkrio brojne nezakonitosti u poslovanju niškog Zavoda za transfuziju krvi

  Trošenje para od obaveznog zdravstvenog osiguranja na povećanje plata, kupovinu opreme i održavanje zgrade, nezakonito povećanje koeficijenta za obračun plata, zapošljavanje 20 radnika više nego što je dozvoljeno, kao i pogrešno uknjiženi milioni u završnom računu, samo su deo finansijskih nepravilnosti u niškom Zavodu za transfuziju krvi, koje je otkrila Državna revizorska institucija.

  (13) detaljnije
 • Bez cenovnika fakturisali troškove gradu

  Solidarna pomoć i za direktora pirotskog "Komunalca"

  Bez jasno definisanog kriterijuma, kako se navodi u nalazu Državne revizotske institucije, pirotski "Komunalac" isplatio je solidarnu pomoć svim zaposlenima u 2017. godini. Svi radnici, uključujući i rukovodstvo i direktora dobili su jednak iznos od 22.560 dinara “radi ublažavanja nepovoljnog materijalnog stanja”.

  detaljnije
 • Centar za socijalni rad Gadžin Han

  Na čelu Centra za socijalni rad direktorka kojoj je istekao mandat tokom kog je bilo malverzacija

  Direktorka Centra za socijalni rad u Gadžinom Hanu Bojana Stefanović i dalje je na toj funkciji uprkos tome što joj je istekao mandat, a državni revizor utvrdio brojne nepravilnosti u radu ove ustanove. Posle negativnog izveštaja DRI, deo odbornika traži da Skupština razmotri postavljanje v. d. direktora, dok predsednik Opštine Saša Đorđević ne daje jasan odgovor da li je konkurs za novog rukovodioca završen, već objašnjava da je još u toku "prepiska" sa Ministarstvom za rad i socijalna pitanja.

  (4) detaljnije
 • pare

  Malverzacije službenika iz Gadžinog Hana sa parama za socijalnu pomoć

  Knjigovođa Centra za socijalni rad u Gadžinom Hanu isplaćivao je pare korisnicima po sopstvenom nahođenju, a kako se navodi u izveštaju državnog revizora, moguće je da deo novca nije ni stigao do korisnika. Jednokratna socijalna pomoć i pare za prevoz đaka su duže od godinu dana zbog toga neredovne, svedoči opozicioni odbornik JS Damir Stojanović, koji kaže da su mu se i građani žalili.

  (10) detaljnije
 • zdravstveni centar Vranje foto i.m

  DRI: Zdravstveni centar Vranje "zaboravio" oko 2 miliona evra u završnom računu

  Negativno mišljenje za finansijske izveštaje dobio je vranjski Zdravstveni centar nakon što je nepotpuno i netačno iskazao podatke u završnom računu za prethodnu godinu od najmanje 247, 4 miliona dinara. Nepravilno isplaćivane i zarade, utvrdila je Državna revizorska institucija.

  (2) detaljnije
 • Oko sokolovo Gadžin Han

  Pare za demografski razvoj opštinari Gadžinog Hana podelili među sobom

  Više od pola miliona dinara koje je Opština Gadžin Han dobila od Ministarstva bez portfelja zaduženog za populacionu politiku, funkcioneri ove Opštine podelili su među sobom i svojim familijama. Državni revizor je utvrdio da je deo ovih para, prenamenjen u "subvencije za poljoprivredu", a onda je podeljen sekretaru Skupštine, pomoćniku predsednika Opštine, opštinskom većniku, ocu predsednika Skupštine, ocu i majci većnika.

  (11) detaljnije
 • opstina crna trava

  Opština Crna Trava subvencije davala bez programa i konkursa

  Opština Crna Trava, prema izveštaju Državne revizorske institucije, u toku 2017. godine subvencionisala je Javno preduzeće “Vilin Lug” sa 1,4 miliona dinara, bez prethodno donetog programa. Takođe, 25.000 dinara uplaćeno je Udruženju Roma bez sprovedenog konkursa i zaključenog ugovora, a za usluge je plaćeno 1,5 miliona dinara bez sprovedene javne nabavke.

  (4) detaljnije
 • dom zdravlja Leskovac

  DRI: Dom zdravlja u Leskovcu pojedincima isplaćivao veće plate

  Dom zdravlja u Leskovcu, prema izveštaju Državne revizorske institucije, u toku 2017. godine pojedinim zaposlenima je loše obračunavao plate, te je na konto toga isplaćeno 1,6 miliona dinara više. Utvrđeno je i da je od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje naplaćen veći iznos nego što je realno stanje i to za 8 miliona dinara.

  (2) detaljnije
 • JKP Mediana

  DRI: "Mediana" solidarnu pomoć isplaćivala i direktorima

  Više nego što je po propisima, i to 720.000 dinara više, prema izveštaju Državne revizorske institucije, isplatilo je niško Javno komunalno preduzeće "Mediana" u 2017. godini zaposlenima koji su radili na dane kada su državni i verski praznici. DRI navodi i da je "Mediana" i onima kojima treba i onima kojima ne treba dala “solidarnu pomoć”, pa i rukovodstvu, u ukupnom iznosu od oko 23 miliona dinara.

  (7) detaljnije
 • Toplana dimnjak

  Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv niške Toplane

  Zbog toga što je Gradska toplana nezakonito naplaćivala grejanje, što je utvrdio i državni revizor, Komisija za zaštitu konkurencije je pokrenula postupak u kome ispituje da li je Toplana zloupotrebila dominantni položaj na tržištu, što je zabranjeno zakonom.

  (11) detaljnije
 • Toplana

  Dve godine Toplana u Nišu pogrešno naplaćivala grejanje na štetu građana

  Državni revizor utvrdio je da je Gradska toplana u fiksni i varijabilni deo prethodne dve sezone uključivala troškove koje nije trebalo da plaćaju korisnici. Iako je DRI preporučio da se nadoknadi šteta građanima, iz Toplane kažu da to nije učinjeno. Stanari smatraju da je od građana "pokradeno" na destine miliona evra.

  (26) detaljnije
 • optužni predlog

  Uprava “Nišstana” pred sudom zbog spornog finansijskog izveštaja

  Zbog toga što je u finansijskom izveštaju “Nišstana” za 2015. upisalo poslovni objekat u centu Niša kao sopstvenu svojinu, iako pripada Gradu, ali i zbog toga što tada nisu evidentirali stan od 205 kvadrata u zgradi “Aleksandrija”, pokrenut je sudski proces protiv ovog preduzeća, kao i njegove uprave. Direktor Nišstana Nenad Hafner tvrdi da sporne stvari u finansijskom izveštaju nisu krivica okrivljenih.

  (2) detaljnije