Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

BalkanPres

 • Veran Matić Zoran Pašalić

  Država kao nezavisni zaštitnik novinara

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić najavljuje osnivanje nove, paradržavne, „potpuno nezavisne medijske organizacije“. Vukašin Obradović podseća na sličnu ideju Verana Matića od pre dve godine.

  (1) detaljnije
 • Sanela i Arijana

  Koordinisani medijski linč

  Proteklih nekoliko dana bilo je burno u bosanskohercegovačkim medijima. Presude iz Haškog tribunala okupirale su javni prostor, pa se ostale vijesti nisu probijale u prvi plan. Takvo što uvijek može biti indikativno u BiH, jer je prošlost pokazala da bi u takvim situacijama političari donosili neke nepopularne zakone, povećavali sebi plate ili čak vršili kriminal.

  detaljnije
 • bakan pres

  Apostolov: Funkcioneri ne shvataju suštinu transparentnosti

  Kako žive i rade novinari u Makedoniji? Sa kojim se izazovima susreću i koliko su funkcioneri spremni na saradnju, govorio je Vlado Apostolov, novinar iz Makedonije.

  (1) detaljnije
 • Blokirane fejsbuk stranice

  Napadi ekstremnih desničara na Fejsbuk stranice medija u Hrvatskoj

  Fejsbuk stranica neprofitnog hrvatskog portala Lupiga, koji promoviše ljudska prava i slobodu govora, blokirana je nakon što su je ultradesničari lažno prijavljivali administratorima te društvene mreže da promoviše fašizam, saopštila je redakcija ovog uglednog medija.

  detaljnije
 • Makedonska radio-televizija

  Makedonska radio-televizija – javni servis ili istorijski spomenik?

  Makedonska radio televizija je najmanje gledana u 2017. godinu, pokazuje analiza koja je uradila Agenija za audiovizuelne medijske usluge. Ali to nije iznenađenje. znajući stanje u kom se MRTV nalazila prošlih godina. MRT tone u dugovima, a i učestvovanje na Eurosongu je bilo dovedeno u pitanje.

  detaljnije
 • Palata-pravde-u-Nisu-foto-P-Blagojevic-juzne-vesti

  Napadi i pretnje novinarima i dalje prolaze nekažnjivo

  Četiri godine otkako su policiji i tužilaštvima na jugu Srbije prijavljeni prvi slučajevi pretnji upućeni novinarima, a u međuvremenu ih je bilo više od 10, pravosnažno je za to osuđen samo jedan čovek i to onaj koji je priznao. Novinari i građanski aktivisti optužuju vlast da kroz uticaj na pravosuđe stimulišu pretnje novinarima.

  detaljnije
 • sud

  Oslobođena i druga dvojica koja su pretila uredniku Južnih vesti

  Umesto uslovne zatvorske kazne zbog "ozbiljnih pretnji" koje su uputili uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću, na zahtev Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovni kasacioni sud preinačio je presudu niškog suda i oslobodio pukovnika Dobrivoja Stanimirovića i privatnog detektiva Miju Jankovića.

  (4) detaljnije
 • Suad Beganović

  U EU sa starom opremom i uz neplaćeni rad

  Digitalizacija se više i ne spominje. Najčešća vijest koja dolazi iz Javnog servisa je vijest o novom štrajku sindikata. Jedina drugačija informacija nije bila ništa bolja. BHRT je upao u aferu neemitiranja intervjua sa Sebijom Izetbegović, suprugom Bakira Izetbegovića.

  detaljnije
 • Automobil iz kog je sniman Blagojević

  8 meseci kasnije: Još se ne zna ko je pratio Blagojevića

  Punih 8 meseci otkako je glavni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević prijavio da ga je nepoznati muškarac ispred Suda, u centru Niša, snimao kamerom, policija nije uspela da otkrije identitet te osobe, a ni pored fotografija i video snimaka sigurnosnih kamera MUP ne uspeva da pronađe automobil iz koga je snimano. Policija ćuti.

  (5) detaljnije
 • Iskra Manojloska

  Govor mržnje i njegovo sankcionisanje u Makedoniji

  Govor mržnje, za one koji ga praktikuju, je skoro uvek smatran slobodom izražavanja. Govoru mržnje bi trebalo da se posveti jednako pažnje kao slobodi govora, baš zbog njegove razorne snage.

  detaljnije
 • mediji kamere foto aleksandar kostic

  Evropska federacija novinara: Vlast u Srbiji podstiče mržnju prema novinarima

  Iako se Vlada Srbije obavezala da štiti novinarsku profesiju potpisavši preporuke Saveta Evrope, ona radi potpuno suprotno, kazao je generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutierez. On je čak kazao da, za razliku od Bosne, srpski političari aktivno rade protiv medijskih sloboda.

  (2) detaljnije
 • EUtanazija Evropa iza gvozdene zavese

  EUtanazija

  Tolerisanje diktature, samovolje, korupcije, pravnog nasilja, gušenje građanskih sloboda.. zarad navodnog "očuvanja stabilnosti u regionu", u sebi može da sadrži "EU", ali samo kao početna slova eutanazije svih onih ideja zbog kojih verujemo u Evropsku uniju.

  (5) detaljnije
 • Vedran Vojinović

  Sloboda medija u BiH

  Dakle ako budete uhvaćeni da kršite sve uzuse novinarske profesije, na javnom servisu vas ne čeka otkaz, nego bolje i udobnije radno mjesto, neko na kojem vaša nagodnost može više doći do izražaja, a manje u oči javnosti.

  detaljnije
 • Zaštita slobode govora i medija

  Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, od 1992. godine do danas 287 novinara je poginulo u ratnim zonama. Međutim, šokira sledeći podatak: u istom periodu 810 novinara je ubijeno zbog toga što su istraživali korupciju i borili se za ljudska prava. Samo 10 slučajeva su dobila rešenje na sudu.

  detaljnije