Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

BalkanPres

 • milenijum tim

  Firma koja gradi stanove za bezbednjake na jugu ustupila "audi" i stan bratu Siniše Malog

  Rođeni brat ministra finansija Siniše Malog Predrag već pet godina vozi „audi“ u vlasništvu firmi srpskih biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, otkriva KRIK. Automobil je najpre bio u vlasništvu njihove poznate firme „Milenijum tim“ angažovane na najvrednijim državnim projektima, uključujući i "Beograd na vodi“, a zatim je preregistrovan na njihovu drugu kompaniju "KBV datakom“.

  (12) detaljnije
 • mediji

  Globalna konferencija o slobodi medija: Srbija se obavezala da ih poboljša

  Rezultat londonske konferencije o medijima je zajednički dokument nekoliko desetina zemalja kojim se obavezuju da prate i poprave stanje sloboda, kao i da pomognu ugroženim medijima širom sveta. Formirane su i Koalicija i Kontakt grupa za slobodu medija, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić svojim potpisom, između ostalog, obavezao se da države moraju da osiguraju da oni koji krše medijske slobode budu procesuirani.

  detaljnije
 • Popović KRIK

  Ministar Popović se odrekao jedne od tužbi protiv KRIK-a

  Ministar bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović odrekao se tužbe u jednom od preostala tri postupka protiv KRIK-a, rekla je na suđenju njegova advokatica Dejana Ukropina, navode iz ove Mreže. Objašnjavaju da to znači da Popović odustaje od gonjenja KRIK-a i gubi mogućnost da u budućnosti redakciju ponovo tuži zbog iste stvari.

  detaljnije
 • BIRN

  BIRN dobio Vladu Srbije na sudu

  Upravni sud je odlučio u korist BIRN-a i naložio Vladi Srbije da u roku od 15 dana ovom mediju dostavi kopiju Zaključka kojim je kupovina "škoda" za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova proglašena tajnom.

  detaljnije
 • nuns dodela

  Nagrade za istraživačko novinarstvo za BIRN, Danas i RTS

  U kategoriji onlajn medija nagradu Nezavisnog udruženja novinara Srbije za istraživačko novinarstvo dobila je Jelena Veljković iz BIRN-a za priču o nelegalnoj gradnji na Goliji. Za tekst u štampanim medijima dobitnik je Velimir Perović iz Danas-a, a Tamara Tankosić iz RTS-a nagrađena je u kategoriji elektronskih medija.

  detaljnije
 • Indeks održivosti medija

  Medijska udruženja: Protestanti ispred "Pinka" da ne budu nasilni, novinari da poštuju Kodeks

  Sva kredibilna novinarska i medijska udruženja u Srbiji su povodom najavljenog protesta ispred zgrade televizije "Pink" u subotu 6. aprila, podsetila učesnike "1 od 5 miliona" da imaju pravo da iskažu nezadovoljstvo izveštavanjem ovog medija, ali ne i da budu nasilni prema novinarima. S druge strane, svoje kolege su pozvali da poštuju Kodeks u izveštavanju sa protesta.

  (3) detaljnije
 • air serbia

  Medijska koalicija: "Air Serbia" cenzuriše i diskriminiše medije

  Medijska koalicija navodi da odluka kompanije "Air Serbia", koja se nalazi u većinskom državnom vlasništvu, da onemogući svojim klijentima da čitaju nedeljnike "NIN", "Vreme" i "Nedeljnik" i "novine sličnog sadržaja", predstavlja još jedan primer cenzure i diskriminacije medija.

  detaljnije
 • foto aparat foto aleksandar kostic

  Leskovac: Novinar napadnut na zadatku

  Dok je bio na terenu u Ulici Vojvode Mišića u Leskovcu, gde je poginula beba posle pada sa visine, napadnut je novinar i zamenik glavnog i odgovornog urednika Jugmedie Dragan Marinković, piše ovaj medij.

  (1) detaljnije
 • darko laketic

  Laketić tužio "Južne vesti" - pogrešnom sudu

  Narodni poslanik SNS iz Prokuplja Darko Laketić tužio je "Južne vesti", tvrdeći da je taj medij objavio netačne podatke o njegovim stanovima u Beogradu. Time je, tvrde u tužbi, pretpeo "znatno jake duševne bolove velikog intenziteta zbog povrede ugleda i časti”, zbog čega traži odštetu od 300.000 dinara. Iako su tužbu pisale dve advokatske kancelarije, podneta je sudu koji po zakonu nije nadležan da o tome sudi.

  (15) detaljnije
 • Dragan Petković Južne vesti

  Petković: Napad na Južne vesti kao upozorenje ostalim medijima

  Zašto ni nekoliko meseci nakon što je Poreska uprava u rekordno kratkim rokovima odbacila sve žalbe Južnih vesti i otpočela proces prinudne naplate navodnog milionskog duga za porez, novac još nije skinut sa računa tog medija i zašto su baš Južne vesti već mesecima na udaru državnih institucije, u intervjuu za "Balkanpres" govori jedan od osnivača Južnih vesti Dragan Petković.

  detaljnije
 • Pravda

  Mediji i pretpostavka nevinosti: "Verbalni delikt" u novom ruhu

  U državi, kakva je Srbija, u kojoj su medijske slobode i novinari sve ugroženiji, predlaže se inkvizitorska krivična norma zbog koje bi pripadnici „sedme sile“ mogli da budu kažnjeni i sa tri godine zatvora.

  (4) detaljnije
 • Južne vesti

  Izmišljeni poreski dug "Južnih vesti" stiže pred evropske institucije

  Zbog “nezakonitih radnji” i “zloupotreba državnih organa sa namerom da vlast ugasi Južne vesti”, iz beogradskog sedišta Demokratske stranke saopšteno da će o ovom slučaju obavestiti Partiju evropskih socijalista i ostale evropske institucije i organizacije u čijem radu učestvuju.

  (3) detaljnije
 • Poreska uprava

  "Ugrožavanje opstanka medija kroz naplatu izmišljenog poreskog dugovanja"

  "Grube greške u tumačenju propisa i logičkom zaključivanju" od strane poreskih inspektora, koji ni posle višemesečnih kontrola nisu pronašli nijedan prekršaj u poslovanju "Južnih vesti", a ipak utvrdili navodni milionski dug, predstavljaju "deo pritiska na medije", saopšteno je iz Transparentnosti Srbija.

  (4) detaljnije
 • Detalj iz priloga TV Sarajevo

  Medijski napadi su isplativi kad režim plaća

  Dvadesetak dana nakon objavljivanja neprofesionalnog videa o studentima i studenticama na javnoj kantonalnoj televiziji Sarajevo sve je stvar prošlosti, a javnost se još jednom mogla uvjeriti da je isplativo napasti sa pozicije režima, izdržati prva tri dana javnih, ali beskorisnih osuda, i nastaviti raditi u korist režima.

  detaljnije
 • Njuz net o pritiscima na Južne vesti

  Njuz.net: Grad Niš poklanja Južne vesti državi

  Vest o pritiscima Vlade Srbije na Južne vesti nije promakla satiričnom portalu Njuz.net. Aludirajući na veoma spornu odluku gradskih vlasti Niša da Državi poklone lokalni aerodrom, njuzovci su "zamislili" i malo izmenjen scenario poklanjanja, a za sve našli i ekonomsko opravdanje.

  (7) detaljnije
 • brnabić

  Brnabić: Ako “Južne vesti” misle da Poreska ne radi dobro, mogu da se žale

  Komentarišući navodni dug Južnih vesti koji im je utvrdila Poreska uprava pozivajući se na Zakon o javnom informisanju i Uredbu Vlade, premijerka Ana Brnabić je u Prokuplju rekla da ima poverenje u državne organe i da “Južne vesti” mogu da se žale.

  (20) detaljnije
 • Gašenje medija

  Propisima za javni sektor Poreska uprava gasi "Južne vesti"

  Iako ni posle intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju "Južnih vesti" pronašli ni jedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da "Južne vesti" navodno duguju milionski iznos. Ministarstvo finansija pokrenulo proceduru prinudne naplate i pre konačne odluke suda.

  (44) detaljnije
 • Turulja napada novinarsku ekipu

  Dugo željeni incident – napad na novinare za vrijeme protesta boraca

  Nejasno je zbog čega su napadnuti novinari, jer su redovno pratili i izvještavali o protestima, te značajno doprinijeli da se glas boraca čuje. Istini za volju, ne može se tvrditi da iza napada stoje borci, jer se radi o nekoliko ljudi među dvije stotine demonstranata.

  detaljnije
 • Nazivi veb portala u Srbiji

  AOM: Neupotrebljiva čak petina Registra medija

  Trebalo je da unapredi stari Registar javnih glasila i značajno transparentnijim učini rad srpskih medija, njihovu vlasničku strukturu, ali i prihode iz javnih budžeta. Ipak, državni Registar medija je u velikoj meri zatvoren, netransparentan, ali i nefunkcionalan i nekredibilan izvor informacija u delu koji obuhvata veb portale, pokazala analiza Asocijacije onlajn medija.

  detaljnije
 • NATO pakt

  Da li mediji znaju šta znači članstvo Makedonije u NATO?

  U junu ove godine Makedonija je konačno postigla sporazum sa Grčkom u sporu oko imena, tako da je NATO nedavno pozvao Makedoniju da započne pristupne pregovore za članstvo. Možda celo društvo nije bilo spremno i nije očekivalo da taj čvor ikada bude razvezan, ali to se sada dešava. Među nepripremljenima za trenutnu situaciju su i mediji, koji su u potpunosti preplavljeni događajima.

  detaljnije