Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:31, 8. 5. 2019.

| Sport

Čubrić: Nestalo je entuzijasta koji bi pokrenuli mlade košarkaše

Autor:Bojana Antić, Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
vladan čubrić
Srpskoj košarci su potrebni veći entuzijasti, foto: privatna arhiva

Nedostatak valjanih profesora fizičkog vaspitanja, ali i trenera koji će na pravi način motivisati decu, razlozi su zbog kojih “nema košarke” na jugu, ali i u čitavoj Srbiji, smatra Vlasotinčanin Vladan Čubrić, pomoćnik selektora ženske reprezentacije Rusije. Duel Srbije i Rusije na Evropskom prvenstvu za košarkašice dočekuje “hladne glave”, kaže ovaj stručnjak koji je u svojoj karijeri radio i sa reprezentativcima Milošem Teodosićem, Miroslavom Raduljicom i Stefanom Markovićem.

Vremena se menjaju, priča Čubrić za Južne vesti, a jedan od velikih problema je nepostojanje košarkaških i sportskih entuzijasta. vladan čubrić Ćubrić u stručnom štabu ženske košarkaške reprezentacije Rusije, foto: privatna arhiva

Osnova pionira su roditelji, profesori i prvi treneri koji moraju da im usade ljubav prema bilo kom sportu. Mi polako to gubimo i s vremenom nismo uspeli da “pripremimo” teren za nove generacije - priča Čubrić.

Novac je donekle, kaže on, uvek bio problem za sportove koji ”nisu fudbal”, ali ranije je bilo više “jačih” trenera koji su podsticali decu da treniraju. Sada je toga sve manje, zbog čega nema uslova za stvaranje vrsnih košarkaša.


Jug Srbije podario kvalitetne igrače

Iako dugi niz godina Niša, Leskovca i Vlasotinca nema na “košarkaškoj mapi” Srbije, timovi iz ovih gradova podarili su igrače koji su dali značajan doprinos za srpsku košarku.

Iako jug nikada nije bio veliki centar košarke, imali smo dobre igrače poput Bizona, Špileta, Blekija, Jovića, pa preko mlade plejade Tasića, Jovana Popovića i Jovice Arsića - kaže Čubrić.

Jug Srbije, smatra on, ima “nasleđe”, samo ovaj sport treba “pokrenuti”.


Sa Grujićem krenuo od “trostruke nule”

Put od diplomca DIF-a do pomoćnika selektora ženske košarkaške reprezentacije Rusije nije bio nimalo lak. Sve je počelo davne 1993. godine kada je sa Sašom Grujićem, sadašnjim pomoćnikom muške ruske reprezentacije, osnovao Košarkaški klub Vlasina.

U rodnom Vlasotincu su zajedno, kaže, organizovali sve. Uspon u karijeri obojice počeo je nakon Zlatiborkog kampa Aleksandra Nikolića, nakon čega je krenuo ozbiljan trenerski rad. vladan čubrić Duel sa Srbijom čeka "hladne glave", foto: privatna arhiva

I Saša i ja smo počinjali od trostruke nule, a najozbiljniji trenerski rad krenuo je dvehiljaditih - kaže Čubrić.

Nakon kratkog vremena u KK Čajetina, dobio je posao u Razvojnom trenažnom centru Tulba u Požarevcu gde je radio sa Gordanom Todorovićem. Prva generacija bili su mu upravo “trofejni” momci Miloš Teodosić, Miroslav Raduljica i Stefan Marković.

Na poziv Ratka Joksića u Rusiju je najpre otišao Grujić, a potom i Čubrić. Nakon rada u Beokošiku i “raspada” košarkaške škole Jedinstvo, svako je otišao na svoju stranu - Grujić u CSK, a on u Spartak, gde sa velikim uspehom radi već 10 godina.

Što se tiče stručnog štaba, najpre sam dobio poziv da budem pomoćni trener prvog tima Spartaka, kada je 2013. došao novi trener Aleksandar Vasin. On je zatim na jesen 2015. postavljen za glavnog trenera reprezentacije, a mene poziva 2016. za kvalifikacije i pripreme za Evropsko prvenstvo - priča Čubrić.


Bez emocija na duelu sa Srbijom

Zanimljivo je da će se Čubrićeva Rusija i domovina Srbija susresti u grupnoj fazi Evropskog prvenstva za košarkašice koje će od 27. juna do 7. jula biti održano u Srbiji i Letoniji. Taj duel će biti igran 28. juna u Zrenjaninu. vladan čubrić Prve košarkaške korake napravio sa Grujićem, foto: privatna arhiva

Iako je, kako sam kaže, emotivan čovek, utakmicu sa Srbijom dočekaće “hladne glave”.

U principu neće biti teško, ja jesam emotivan čovek, ali što se toga tiče ne. S druge strane, mi smo svi profesionalci, tako da neće tu biti “problema” - kaže Čubrić.

Protivnike, dodaje, dobro poznaje još sa prethodnih takmičenja, tako da se ekipa sprema za napad na Belgijanke, Srpkinje i Beloruskinje. vladan čubrić U Srbiju retko dolazi, foto: privatna arhiva

Što se košarkašica Srbije tiče, Čubrić kaže da je prednost domaći teren, kao i da im je Marina Maljković dobar “vetar u leđa”.

Povratak Marine Maljković mnogo znači. Cure koje sada treba da stupe na scenu ženske srpske košarke imaju pravog motivator, uz svo poštovanje prema prethodnom treneru Stevanu Karadžiću - kaže Čubirć.

Kada je već reči o Srbiji, kaže da je vezan i voli svoj kraj, kao i Leskovac, ali da zbog mnogobrojnih obaveza retko dolazi. Ipak, sa kolegama iz Srbije, poput Nišlije Dragana Ratkovića i zemljaka Saše Grujića, redovno razgovara, kako o životu, tako i o košarci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • EXPERT

    13:31 // 8. 5. 2019.

    Obratite se mlađanom MARKU ILIĆU, TRENERU, MOTIVACIONOM TRENERU (pročitajte prvo njegovu knjigu-DAN KADA SE SVE MENJA) i DIFOVCU. Nemojte da pričate KAKO NEMA NIKOGA!! Ima, ali treba ga zaqposliti, zar ne???

  • bata

    13:22 // 8. 5. 2019.

    u moje vreme smo igrali košarku po ceo dan.... a sad se bulji u telefone po ceo dan

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: