Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:09, 10. 9. 2023.

| Sport

Južnjaci u Niš i Pirot donose svetsko srebro što se zlati

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
svetislav pesic i stefan jovic, foto fiba
Piroćanac i Nišlija - Svetislav Pešić i Stefan Jović; foto: FIBA

Otpisani pre početka šampionata, sada slavljeni kao heroji nacije, košarkaši Srbije postali su vicešampioni sveta. Sjajnim igrama, timskim duhom, verom u sebe na Svetskom prvenstvu na Filipinima, u Japanu i Indoneziji, ekipa Piroćanca selektora Svetislava Pešića vratila je Srbiji nadimak - "zemlja košarke". Na parketu jedan od najzaslužnijih bio je Nišlija Stefan Jović, a pomoć selektoru pružio je pomoćni trener Oliver Kostić iz Pirota.

Možda Niš i Pirot nemaju muške timove u vrhu srpske košarke, ali imaju ko ih predstavlja u vrhu svetske igre pod obručima. Svetislav Pešić, Stefan Jović i Oliver Kostić doneli su i jugu, ali i ostatku Srbije sportsku radost.

Ekipa koju su činili Stefan Jović, Bogdan Bogdanović, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Dušan Ristić, Marko Gudurić, Dejan Davidovac, Boriša Simanić, Aleksa Avramović, Nikola Milutinov, Nikola Jović i Filip Petrušev, a koju je kao selektor predvodio Svetislav Pešić izgubila je u finalu Svetskog prvenstva u Manili rezultatom 83:77 (23:26, 24:21, 22:10, 9:15).

Srebro koje sija zlatnim sjajem ili što bi Svetslav Pešić napisao - "Svi za jednog, jedan za svi".

svetislav kari pesic, foto fiba Ponovo u svetskom vrhu; foto: FIBA Svetislav Kari Pešić - trofejni trener koji je rođen u Novom Sadu, ali se sa tri godine sa porodicom odselio u Pirot za koji uvek kaže da mu je u srcu i duši.

Godine 2011. postao je zaslužni građanin Pirota, a 10 godina kasnije je primljen u FIBA "Kuću slavnih". Gostujući u emisiji "15 minuta" Južnih vesti prošle godine rekao je da se "košarkaške ekipe sa juga bude, ali fali neka niška". Ta niška se još nije probudila.

Juna prošle godine prošle godine od predsednika države dobio je orden Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge za šta je rekao daje motiv više.

Prošle godine, pred meč Srbije i Belgije u Nišu, Pešić je rekao da naša košarka nema kontinuitet i da je slabo napredovala u odnosu na 2001. i 2002. kada je vodio selekciju do evropskog i svetskog zlata.

stefan jovic, finale, foto fiba Stefan Jović - uvek tu kada treba reprezentaciji; foto: FIBA Stefan Jović - najbolji košarkaš iz Niša, sportska ličnost grada za 2014. i 2016. godinu, dobitnik priznanja "Sportsko srce" 2021. godine, jedan od vodećih igrača Srbije na mnogim takmičenjima. Ima već jedno svetsko srebro iz 2014. godine, a i olimpijsku medalju istog sjaja od dve godine kasnije.

Gostujući u emisiji "15 minuta" Stefan Jović je i avgusta 2018. godine rekao da uvek želi da bude deo reprezentacije. Koliko mu znači rodni grad pokazao je i na otvaranju terena na Trošarini koji nosi njegovo ime.

Put do Svetskog prvenstva Srbija je imala preko Niša gde je izgubila od Belgije u meču koji je završen posle dva dana, nakon što je prvobitno prekinut posle samo 2 minuta, pošto se veći deo reflektora ugasio. FIBA je odredila novi termin odigravanja utakmice, Belgijanci su pretili da neće igrati, ali su na kraju ipak pristali i na kraju došli do važne pobede.

Kostić i Pešić Kostić i Pešić zajedničkim snagama; foto: Košarkaški savez Srbije Oliver Kostić - još jedan Piroćanac u košarkaškoj reprezentaciji Srbije. Rođen u ovom gradu na jugu, a bio je i igrač i trener Košarkaškog kluba Pirot.

U reprezentaciji Kostić je "produžena ruka" Karija Pešića, a oni su sarađivali i ranije u rimskoj Lotomatici, Dinamu iz Moskve, Bajernu i Crvenoj zvezdi.

Kostić, koga Piroćanci poznaju pod nadimkom Lola, u svojoj karijeri je osim saradnje sa sadašnjim selektorom, radio kao pomoćnik u litvanskom Žalgirisu, nemačkim klubovima Leven Braunšvajnu i Miteldojčeru.

Kao samostalni trener vodio je i bugarski Lukoil Akademik. Najviše uspeha u karijeri imao je kao prvi trener drugog tima Bajerna.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    10:25 // 11. 9. 2023.

    Ajde napisite i "ZASLUGU" ZA UBEDLJIVU POBEDU fudbalercica u Litvaniji

  • kiza

    08:21 // 11. 9. 2023.

    bolje što su osvojili srebro , da je zlato bio bi doček u BG za košarkaše _ normalno pojavio bi se i Veliki Vođa i pokvario sve kao i uvek! bravo momc

  • Naissus

    18:13 // 10. 9. 2023.

    Nemci Gudurića da slave što su odneli zlato. Najzaslužniji su bili Avramović i Bogdanović

    • Var tehnolog

      19:27 // 10. 9. 2023.

      Ma,jug je najzasluzniji, samo o tome pricaju ! E, na sta smo spali, da gledamo gde je ko rodjen a ovo su globtroteri, idu po svetu gde im je bolje !
      Niska kosarka na dnu - dna, sramota je pominjati odakle je ko ! Cestitke reprezentaciji za ogroman uspeh ! Medalja je medalja,kakvog god sjaja bila !

    • Раде

      06:44 // 11. 9. 2023.

      Razumes se u kosarku ko sotirovska u svoj pos'o

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: