Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 4. 6. 2022.

| Sport

Leskovačka košarka na stranputici - Zdravlje bez mlađih selekcija, ostali klubovi bez novca

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
KK Zdravlje
Mladi igrači i trenri u Leskovcu na čekanju, šansa igračima i trenerima sa strane; foto: M. M.

Nakon 13 godina košarkaši leskovačkog Zdravlja prošle sezone vratili su se u Košarkašku ligu Srbije, ali ono što brine ljubitelje igre pod obručima u Leskovcu je to da su ”Farmaceuti” klub bez mlađih selekcija, ali sa budžetom od skoro 20 miliona dinara. Okosnicu tog tima čine igrači sa strane, pa su iz Aktavis Akademije, jednog od klubova koji već više od deceniju uspešno radi sa mlađim selekcijama, zabrinuti za trenutno stanje u leskovačkoj košarci.

Predsednik i osnivač Aktavis Akademije Vladan Stojiljković 14 godina, uz oformljen tim trenera, radi sa decom različitog uzrasta, ali zbog loših uslova za rad u leskovačkoj i srpskoj košarci, Zoran Bleki Jović trenersku karijeru pre nekoliko godina nastavio je u Kini, dok postoji bojazan da i ostali treneri iz Akademije krenu sličnim putem.

Prošle nedelje odigrana je i revijalna utakmica između nekadašnjih igrača Akademije i juniorskog tima Aktavisa, a Stojiljković je, uz podsećanje na mnogobrojne uspehe juniora i kadeta na prvenstima Srbije, posebno istakao imena Jovana Pajića i Miloša Gavrilovića, mladih košarkaša koji su već postali članovi Zdravlja. Međutim, kaže da problem upravo nastaje kada juniori pređu u jedan od nekadašnjih najvećih brendova Leskovca. Aktavis Akademija Košarka u Leskovcu ne ide dobrim putem; foto: Aktavis Akademija

Odavno Leskovac nije imao ovako dobre košarkaše i dobru generaciju. Juniori Aktvis Akademije ove godine su igrali Prvu juniorsku ligu Srbije i pokazali svoj kvalitet. Ali, kao sportski radnik i trener koji radi 26 godina, mislim da košarka u Leskovcu ne ide dobrim putem - smatra Stojiljković.

Trenutno je 7 košarkaških klubova u gradu. Jedan klub je prioritetni, to je Zdravlje i ima budžet od 20 miliona.

Dobijaju od KSS-a još 5 miliona, a ne rade sa mladima, već dovode igrače sa strane pa su čak su i trenera doveli sa strane, kao da mi u Leskovcu nemamo dobre igrače i trenere. Sa druge strane, mi od Grada dobijamo mizerne cifre - zabrinut je Stojiljković.

Dodatne probleme, kaže, prave termini za treninge u SRC ”Dubočica”, ali i to Zdravlje ne želi da im pomogne pa se često dešava da moraju da se snalaze na različite načine kako bi uspeli da se takmiče.

Imamo termine od 13:30 do 14:30 kada su deca u školi i ne mogu da dolaze na treninge. Dom Partizana nije dat nijednom klubu, osim Zdravlju. Naš klub je jedini u gradu koji ne naplaćuje članarinu deci za treninge. Mi kao entuzijasti ulažemo svoj rad u mlade igrače, a predsednik Zdravlja koristi svoju poziciju za sopstvenu promociju i uvećanje svog kapitala - kaže prvi čovek Aktavis Akademije.

Aktavis Akademija Trofeji ipak ne donose novac; foto: Aktavis AkademijaOno što ipak Stojiljkovića raduje i pokazuje da nije sve tako crno, jeste predstojeći juniorski turnir u holandskom Groningenu, a protivnici košarkašima Aktavis Akademije će od 3. do 7. juna biti najpoznatiji timovi iz nekoliko zemalja Evrope, što smatra velikim uspehom.

Učestvuje 8 respektabilnih timova, poput Žalgirisa, Fortitutada, tako da se radujemo što smo opet pozvani na taj turnir. To je najbolji pokazatelj koliko dobro radimo - rekao je Stojiljković.

Veruje i u buđenje košarkaških centara, poput Niša, Jagodine, Kruševca, ali i to da će klinci u Leskovcu nastaviti da sa velikim entuzijazmom dolaze na treninge i sanjaju dres košarkaške reprezentacije Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Kosarkas

    18:23 // 7. 6. 2022.

    Svaka cas za tekst. Ovo su pravi problemi kosarke u Leskovcu i regionu juzne Srbija

  • Brale

    15:25 // 4. 6. 2022.

    Pa nema ga više direktor "Zdravlja"Petković, "Hoki" čijom ste uslugom bili u vrhu Jugoslavenske košarke.IŠTA ĆEMO SAD????

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: