Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:50, 22. 12. 2021.

| Sport

Leskovački budžet za sport sve veći, smanjenje novca niškim klubovima odrazilo se na rezultate

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
rukomet dubočica železničar
Kroz koju godinu vrlo lako se može desiti da izdvajanja za sport u Nišu i Leksovcu budu izjednačena; Ilustracija; foto: Bojana Stamenković

Za razliku od niškog sporta, gde klubovi jedva sastavljaju kraj sa krajem zbog prošlogodinje odluke da se budžet za sport u 2021. godini prepolovi, u Leskovcu se o sportu više vodi računa, pa će za klubove naredne godine biti izdvojeno 120 miliona, odnosno 25 miliona dinara više nego prethodne.

Od ukupnog budžeta Niša, koji iznosi 11,8 milijardi dinara, sportski klubovi i naredne godine podeliće 200 miliona, što je 1,69%, dok će iz leskovačkog budžeta, koji je više nego duplo manji i iznosi 5,06 milijardi, sportskim klubovima otići 2,37%.

O situaciji u sportu u Nišu i Leskovcu govore i rezulati samih klubova - rukometaši Železničara regularni deo šampionata završili su bez pobede, Košarkaški klub Konstantin poslednji je u Drugoj ligi sa svega dve pobede, vaterpolisti Naisa su uspeli da pobegnu sa dna tabele, dok će to pokušati da učine i odbojkaši Niša. I pored smanjenog budžeta, rukometašice Naise su se najbolje pokazale i trenutno se nalaze u na 4. mestu tabele.

Tamo gde je Niš u sportskom smislu jači trenutno od Leskovca jeste fudbal, pošto je Radnički daleko ispred Dubočice, ali već je poznato da je fudbal najprofitabilniji sport, pa tako ne zavisi mnogo od finansija iz budžeta grada. Ipak, u Leskovcu se gradi novi stadion, čiji završetak je najavljen za februar 2023. godine, dok se o rekonstrukciji ”Čaira” i dalje - samo priča. KK Zdravlje Leskovački košarkaši se vtratili u KLS; foto: M. M.

Niš je po broju stanovnika, ali i celokupno mnogo veći grad od Leskovca, ali košarkaši Zdravlja, koji su se prethodne godine vratili u KLS, rukometaši Dubočice, koji su se bez većih problema domogli plej-ofa i plivači, poput rekorderke Nine Stanisavljević, doprineli su da leskovački budžet za sport za samo dve godine bude dupliran, pa će u narednoj godini biti 120 miliona. Ako se trend uvećanja budžeta za sport nastavi, vrlo lako bi moglo da se desi da već kroz nekoliko godina izdvajanja za sport u Nišu i Leskovcu budu izjednačena.

Da je u ovoj godini leskovački sport nadmašio niški i da se mnogo bolje pozicionira, osim rezultata, to potvrđuju i oni koji pomno prate dešavanja na terenu i oko njega.

Dugogodišnji sportski novinar Ljubica Jocić ističe da je jasno da je Leskovcu više stalo do sporta, te da nije čudo zašto klubovi postižu rezultate kakvi jesu.

Podaci iz poslednja dva budžeta govore da je Leskovcu više stalo do sporta. Ako uporedimo samo muški rukomet, činjenica je da su prošlosezonski prvotimci i nosioci igre niškog Železničara, nekadašnjeg višestrukog osvajača Kupa, otišli u Leskovac i u Dubočicu koja je, gledajući ranije sezone, uvek bila ispod "Želje". Ove sezone su Leskovčani dva puta nadigrali Nišlije, koje su poslednje na tabeli, bez boda - kaže Jocić.

Kao prioritet za narednu godinu gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, za koju mnogi smatraju da je glavni krivac za srozavanje sporta, najavila je kao prioritet, što se sporta tiče, organizaciju Kupa Radivoja Koraća, iako Niš ni ove godine neće imati učesnike na njemu.

Grad Niš planira organizaciju Kupa Koraća naredne godine, takmičenja gde godinama nema ekipa iz Niša i gde dolaze navijači koji su, ranijih godina nanosili materijalnu štetu hali Čair, a bili smo svedoci i povrede nekadašnjeg većnika Miodraga Radovića. To je, izgleda, ulaganje u infrastrukturu, mlade i decu koja sportske uzore treba da traže van Niša - ističe Jocić.

Ona podseća i na činjenicu da se među leskovačkim većnicima nalaze i najbolji sportista Leskovca za 2019. godinu rukometaš Andrija Atanasković, kao i dobitnik tog priznanja za 2012. godinu, plivač Stefan Kitanović, što govori o tome da se o sportu u Leskovcu brinu i sportisti, a ne samo političari.


O odnosu Leskovca i Niša prema sportu govorilo se i na niškoj Skupštini

O poređenju niškog i leskovačkog sporta na Skupštini govorio je i predsednik VK Nais i odbornik Ruske stranke Milan Krstić. On je tom prilikom upitao da li se niški sport može svstati kao ”palanački”, s obzirom na to koliko je novca iz budžeta izdvojeno.

Valjda je cilj da svaki grad ima uspešne sportiste i kolektive. Ja ću vam dati samo jedan primer. Grad Leskovac za sport izdvaja 120 miliona, a njihov budžet je više od 5 milijardi. Gde se mi svrstavamo, da li ćemo niški sport svrstati na palanički? - upitao je Krstić.

dragan svetozarevic, ok nis, januar 2020, nis, foto jv vanja keser Trener Nišlija glasao protiv odluke svojs stranke;foto: JV / Vanja KeserPodsetimo, na skupštinskoj raspravi učestvovao je i odbornik SNS-a i trener odbojkaša Niša Dragan Svetozarević koji nije želeo da glasa za predloženi budžet, zbog čega je optužen od strane gradonačelnice - da mu je neko drugi pisao govor.

Inicijalnim planom za 2022. planirano je još manje novca za sport - sa 200 na 150 miliona, što je nateralo rukovodstvo i igrače Naisa da izađu ispred zgrade Gradske kuće i traže od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je tada boravio u Nišu, da stane u odbranu niškog sporta.

Nakon nekoliko dana, stigla je i najava resornog gradskog većnika da će za niški sport i u 2022. godini ostati ovogodišnja cifra - 200 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vesna

    00:30 // 23. 12. 2021.

    Dragana podnesi OSTAVKU I SPASI NIŠ..

  • Ana

    21:46 // 22. 12. 2021.

    I to sve zahvaljujući jednoj zeni. Dragana Sotirovski bice upamcena kao žena gradonacelnik koja je srozala niski sport. Godine trebaju da prodju da vrate staru slavu od pre dve tri godine.

  • leskovac

    17:22 // 22. 12. 2021.

    Nije sve u pare, u Leskovac se odgajaju lokalni talenti , Niš vrbuje ceo okrug ne stvara svoje to se sad pokazuje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: