Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:45, 14. 6. 2022.

| Sport

Niš kasni sa uplatama, država obećava nove pare, a sportski klubovi čekaju

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Radnički Partizan
Niški klubovi još čekaju gradske pare; JV / Vanja Keser

Kao novembra prošle godine, više od 300 sportskih klubova iz Srbije moglo bi da dobije dodatnu pomoć iz budžeta države, najavio je Siniša Mali, ministar finansija. Do kraja godine bi, ako bude novca, država će izdvojiti 10 miliona evra, a ovakva pomoć bi dobrodošla niškim klubovima koji još ne znaju ni koliko novca će dobiti iz gradskog budžeta jer Veće nije usvojilo predlog Komisije za sport.

Gostujući na RTV Pink, Siniša Mali je napomenuo je da je država poslednje dve godine izdvajala novac svih građana kako bi pomogla više od 300 klubova u Srbiji, ne samo Crvenu zvezdu i Partizan.

Ponovo ćemo izdvojiti 10 miliona evra do kraja godine, ako budemo imali novca. Gradimo stadione, evo sada završavamo u Zaječaru, do marta u Leskovcu, u Loznici takođe. Gradi se i Nacionalni odbojkaški centar u Beogradu. Radimo i gradimo uprkos krizi, nijedan od tih projekata, uključujući 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica nije stao. Ali, da bi to izgradili, stvorili lepšu, bolju i uređeniju Srbiju, još jednom ponavljam, porez je sveto pismo! Apelujem na građane da uzimaju fiskalne račune, imaju QR kodove, mogu preko telefona da provere da li je račun ispravan - kazao je Mali.

Stojičić i Sotirovski Gradonačelnica najavila odluku Komisije za početak juna, ali još nema ni odluke, ni najave; foto: Facebook stranica "Dragana Sotirovski - Dragana Sotirovski Zvanična stranica"

Čak 304 sportska kluba su novembra prošle godine podelila 10 miliona evra, a za niške timove od posebnog značaja pomoć iz budžeta države je stigla i poslednjih dana prošle godine. Ipak, novac iz budžeta Niša još nije i kada će, ne zna se jer je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski krajem maja rekla da bi početkom juna "Komisija trebalo da završi svoj deo posla i da se raspodele sredstva planirana za ovu godinu".

Namerno nismo želeli to ranije da uradimo, to je bio moj apel Komsiiji. Posle mog razgovora sa Vučićem, klubovi su dobili novac od države kako bismo pomogli sportistima. Kada je država poslala 200 miliona Nišu, mi smo podelili klubovima, onda smo želeli da novac iz Grada bude podeljen sredinom godine kako bi klubovi cele godine imali finansiranje - kaže gradonačelnica.

Međutim, najave Gradskog veća još nema, niti klubovi znaju koliko će dobiti iz gradske kase i kada.

siniša mali Siniša Mali kaže da klubovi možda dobiju novu pomoć države; foto: Ministarstvo finansija

A dok niški klubovi čekaju, pare, veliki novac je iz državnog budžeta stizao u Zvezdu i Partizan, kaže Siniša Mali.

Krenimo od košarke, imamo analizu od 2012. do 2022. godine. KK Crvena zvezda je dobila 26 miliona evra, dok je KK Partizan dobio 24,4 miliona evra, uključujući i novac od sponzora. Ali, KK Zvezda duguje 96,6 miliona, a KK Partizan 649,7 miliona dinara. Ako im ne pomognete, to je uvek problem, a pogledajte koliko oni duguju. To je ukupno dugovanje od 750 miliona dinara, što je oko sedam miliona evra, a za taj novac mogu da se izgrade tri vrtića, mogu da se kupe autobusi, da se angažuju dodatni policajci da čuvaju decu u školama, mogu da se obnove parkovi... To su zaista ogromne cifre - kazao je Mali.

On se osvrnuo i na pomoć, kao i dugovanja fudbalskih klubova.

FK Crvena zvezda je u poslednjih deset godina dobila 17,6 miliona evra i 40,5 miliona evra od Gasproma. FK Partizan je dobio 14 miliona evra i tu je velika razlika. Zvezda je dobila skoro 50 miliona više. Razgovarao sam sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da nađemo jakog sponzora za crno-bele. Kada pričamo o dugovanjima, FK Crvena zvezda za porez duguje 859,7 miliona dinara, a FK Partizan milijardu i 299 miliona dinara. Dakle, crno-beli su dobili mnogo manje novca od države, ali duguju mnogo više na ime poreza. Kada saberete pomoć države, reč je o 120, 130 miliona evra kojim je država indirektno i direktno podržala klubove, a pročitao sam i koliko duguju za porez - dodao je Mali.

Ministar finansija je dodao da je država tu kada treba da se pomogne, ali "mora da se uvede red u poslovanju sportskih klubova".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    00:11 // 16. 6. 2022.

    Pa ne mora da se zuri gradonacelnice
    Juna tek donosite odluku pare ce biti avgusta a prijave klubova za narednu sezonu zavrsene jos maja.
    Propast u najavi
    Bahato raspolaganje gradskim parama nakon medijskog konkursa se nastavlja.Sramno ponasanje svih na celu sa"najpametnijim" ekspertskom budalom Nisa koja se razume u sve

  • Milun Šćekić

    20:49 // 14. 6. 2022.

    Kako će klubovi da planiraju sledeću sezonu ako ne znaju koliki će budžet imati?! Država već najavljuje pomoć a grad još nije odredio "osnovni" budžet...
    Neverovatno, sramota, bruka!!! Dokle više?!

  • Botić

    16:54 // 14. 6. 2022.

    Ma rešiće to naša prepametna gradonačelnica. Pa ona je stručnjak za sve oblasti. Pogledajte samo kako su lepo ofarbali biciklističke staze, pa onaj divni vršnjik u novom parku kod Delte, pa kako su samo renovirali tvrđavu, a i akva park je skoro pri kraju... Ima još puno toga što je urađeno, umorio bih se od pisanja, a da pokretne stepenice u podzemnom jedna od najbitnih stvari za grad

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: