Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:37, 22. 12. 2018.

| Sport

Specijalna Olimpijada Srbije od januara i na jugu zemlje

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
inkluzija u sportu
Članovi Specijalne Olimpijade Srbija oplemenili srpski sport sa peko 100 medalja; ilustracija; foto: Flickr/Special Olympics 2017

Timovi sastavljeni od osnovaca sa i bez smetnji u razvoju iz 12 gradova Srbije, među kojima i Niša, Pirota, Vranja i Leskovca, treniraće i nadmetati se u odbojci i boćanju. Projekat Specijalne Olimpijade Srbije “Igramo Zajedno! Učimo Zajedno!” trajaće naredne tri godine, a prema mišljenju učesnika inkluzija u sportu je najbolji način za razbijanje barijera među decom.

Osnovne škole bi trebalo da potpišu ugovor sa Specijalnom Olimpijadom Srbije januara i onda bi trebalo da otpočnu treninzi i nadmetanje.

Svake godine trajanja projekta 20 učenika i učenica, podjednako iz “običnih” i specijalnih škola, priča profesor fizičkog u Specijalnoj školi sa domom učenika ''Bubanj' Miomir Grčić, treniraće boćanje i odbojku.

Dokazano je da je sport najbolji inkluzivni sistem koji može da približi decu, da razbije barijere među njima. Suština je da nije bitna pobeda, da nije bitno da mi sad napravimo neku olimpijsku ekipu, mada ćemo se truditi. Akcenat se stavlja na decu koja baš i nisu zastupljena u sportskim ekipama u svojim školama - priča Grčić.

Značaj inkluzije u sportu prepoznala je i Evropska unija, koja organizacijama koje rade u njenim državama članicama omogućava da konkurišu za nagradu #BeInclusive. Organizacije se ocenjuju i rangiraju po tome koliko su doprinele socijalnoj inkluziji kroz sport, a pobednik se predstavlja kako bi inspirisao i druge organizacije. Sem priznanja, pobednici bivaju nagrađeni i sa 10.000 evra.

Ove godine, jedna od nagrada otišla je u “komšiluk”. Reč je o hrvatskom Džudo klubu osoba sa invaliditetom Fuji, koji je osnovan 2012. godine i prvi je takav u ovoj zemlji. Klub iz Velike Gorice okuplja 35 dece i mladih i pomaže im da podignu motoričke veštine na najveći mogući nivo, uprkos svim poteškoćama na koje nailaze.


Specijalna Olimpijada promenila život migranta iz Iraka

Specijalna Olimpijada je organizacija koja oplemenjuje živote mladih sa smetnjama u razvoju širom sveta, a primer koliko je značajan dolazi sa Kipra. Tragična priča porodice migranata iz Iraka pomoću programa Specijalna Olimpijada dobila je srećni obrt. Abdulah Najim je proživeo svašta, prenosi sajt Evropske komisije, od kidnapovanja sa svega 6 godina, preko selidbe u Siriju, a potom i na Kipar.

Kada se porodica ovog autističnog 18-godišnjeg momka doselila na Kipar priključio se florbol timu pri Specijalnoj Olimpijadi i sa njim osvojio zlatnu medalju na Specijalnim zimskim olimpijskim igrama 2017. godine u Austriji. Koliko je ovo takmičenje, medalja i socijalizacija koristila Abdulahu ispričao je njegov otac Abdul Amir, koji napominje da je on sada “nova osoba”.

Srećniji je i sigurniji. Takođe, život se za nas kao porodicu promenio. Specijalna Olimpijada uspela je gde sve drugo nije uspelo, a Abdulah je konačno našao radost i uspeh - ispričao je Abdul Amir.

Inače, Specijalna Olimpijada je orgnizacija na svetskom nivou koja, kažu u Evropsoj komisiji, okuplja 5,6 miliona sportista, kojima donosi svrhu i ispunjava ih. U Srbiji postoji od 2002. godine i za to vreme obogatili su srpski sport sa 131 medaljom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Osmi dan

    14:59 // 23. 12. 2018.

    Mozemo tri godine neprekidno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: