Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 16. 1. 2023.

| Sport

Stadion u Leskovcu - od simbola za Kup utakmice do svemirskog broda

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Stadion Leksovac
Stadion bi trebalo da bude završen do kraja februara; foto: Grad Leskovac

Nikada u svojoj 100-godišnjoj istoriji fudbaleri leskovačke Dubočice nisu bili članovi elitnog ranga jugoslevenskog i srpskog fudbala, pa možda zbog toga mnogi ljubitelji sporta taj grad svrstavaju u pre svega rukometni, a zatim i košarkaški. Priliku da navijači na fudbaskom stadionu u Leskovcu vide najbolje ekipe iz nekadašnje zemlje imali su samo u Kup takmičenju, a fudbaler jedne od čuvenih generacija Dubočice nadaju se da će jednog dana na novom stadionu, koji opisuju kao svemirski brod, moći da ugoste timove iz Superlige.

Do kraja februara Leskovac bi trebalo da dobije stadion po UEFA standardima, vredan 2,4 milijarde dinara, međutim od same najave gradnje novog stadiona mnogi Leskovčani bili su skeptični uz pitanje - ko će igrati na tom stadionu.

Fudbaleri Dubočice trenutno se nalaze u Srpskj ligi Istok, trećem rangu srpskog fudbala, a taj klub, koji ove godine slavi 100 godina postojanja nikada nije bio član najvišeg ranga. Dok se u Leskovcu 70-tih i 80-tih punio Sajam na rukometnim utakmicama, na fudbalskim utakmica po rečima dugogodišnjeg fudbalera Zorana Nikolića Švabe vladala je pijačna atmosfera. screen_shot_2023-01-13_at_3.09.06________________ Bivši fudbaler Dubočice kaže da Leskovav dobija svemirski brod; foto: Grad Leskovac

Ipak, nije uvek bilo tako, pogotovo ne kada su u sezoni 1981/1982. fudbaleri iz Leskovca najpre iz Kupa izbacili ljubljanasku Olimpiju i tako zakazali okrašaj sa Crvenom zvezdom.

Nažalost nikada nisu fudbalski navijači imali tu zagriženost i nisu pravili tu atmosferu. Bile su tribine popunjene, ali je to više ličilo, da ne kažem na pozorišnu, nego na pijačnu atmosferu. Svako je dolazio da gleda nekog svog ili na poziv nekoga. Ono što je ipak ostalo u sećanju jesu Kup utakmice. Publika je i tada bila željna da gleda velike klubove. Bio sam stralac prvog gola protiv Olimpije, u vazduhu se tih dana osećala ta utakmica. Usledila je i utakmica sa Zvezdom, mislim da je to ono što su navijači želeli. Tako je bilo i na svim revijalnim utakmicama - priča Nikolić.

Nije to dugo potrajalo, a popularni Švaba, kao probelem za ne uvek sjajnu atmosferu na tribinama vidi to što kao da navijači nisu u punoj meri osećali Dubočicu kao njihov klub.

Bilo je to drugo vreme, ali nije se mnogo to promenilo ni danas. Sećam se kako smo dočekani u Novom Pazaru, i dan danas se naježim kad se setim te atmosfere i 10.000 navijača. U fudbalu se ranije cenila borba i fizička snaga, često je to bilo na ivici tuče, publika je želela to da vidi. Mi smo ovde bili previše mlaki što se tiče toga, pa je to možda jedan od razloga zašto navijači nisu bili toliko zagriženi za fudbal, već su išli na rukomet - ističe on.

screen_shot_2023-01-13_at_3.09.27________________ Nikolić se nada da će u Leskovcu uskoro gostaviti "veliki"Hoće li sa novim stadionom, koga opisuje kao svemirski brod, Leskovac postati i grad fudbala, Nikolić se nada, ali kao preduslov za tako nešto ističe to da dres Dubočice nose Leskovčani.

Za mene je to što se gradi svemirski brod. Leskovac je sa okolinom stavrno veliki i nadam se da će on biti pun. Za tako je nešto, kao što sam malopre pričao da igra sa najboljima, ali i da okusnicu tima čine domaći igrači. Dubočica mora da se posveti stvaranju igrača, rada sa mlađim selekcijama. Ja ne krijem da sam sportski patriota i mislim da je najlepše kada igrate u svom gradu i kada vas u njemu cene i poštuju. Svi zajedno treba da težimo da naša deca prvo zaigraju tu u Leskovcu, a ne da razmišljaju o odlasku na stranu. Znam da je to teško, ali to je jedini način da dođemo do cilja - kaže Nikolić.

Kao preduslov da Dubočica postane jedan stabilan klub ističe i pomoć, ne samo Grada, već i sponzora, ali se prvenstveno nada da će fudbaleri tog kluba uspeti za početak da izbora plasman u Prvu ligu Srbije.

Podsetimo, fudbaleri Dubočice do završetka stadion svoje utakmice Srpske lige igraju u okolnom Mrštanu, dok su Partizan u Kupu prošle sezone morali da dočekaju na niškom "Čairu".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Igor

    01:57 // 18. 1. 2023.

    Postovani gradjani Leskovca,ko se "omastio" za stadion?
    To vi najbolje znate....
    Jel Faraon?

  • Gaga

    22:47 // 17. 1. 2023.

    I niski"Radnicki"takodje slavi 100g. postojanja,pa igra na nezavrsenom gradilistu !?A ,u odnosu na"Dubocicu",mnogo ispred i po rezultatima i po renome

  • Filozof

    20:59 // 16. 1. 2023.

    Na prvoj utakmici na Enterspajzu sastace se Klingonci i Romulanci, a glavni sudija bice Dzonatan Arcer, a njemu ce pomagati T'Pol, Malkom Rid i doktor Floks.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: