Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 20. 1. 2023.

| Sport

Za Leskovac zajedno: Građani na ivici siromaštva, gradonačelnik da podnese ostavku

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Zajedno za Leskovac
Leskovac grad sa najnižim primanjima u Srbiji; foto: M. M.

Zbog toga što je Leskovac grad sa najnižom prosečnom zaradom u Srbiji, svaki peti zaposleni stanovnik tog grada socijalno ugrožen, ali i što je iz tog grada, prema poslednjem popisu, otišlo više od 19.000 stanovnika, Grupa građana ”Zajedno za Leskovac” zatražila je da gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podnese ostavku na tu funkciju.

Po rečima narodnog poslanika Nebojše Cakića, Srbija je četvrta najnerazvijenija država u Evropi, dok je u takvoj državi Leskovac sa prosečnom zaradom iz oktobra od 55.298 grad sa najnižim primanjima. On ističe i podatak da Leskovčani tako primaju čak 20.000 dinara ispod republičkog proseka, a čak 40.000 manje nego stanovnik Beograda.

Moram da ukažem i na još jedan podatak, a to je da je prosečna zarada u septembru bila veća nego u oktobru. Dakle, mi smo jedini grad gde se ona smanjuje, a svuda se prosečna zarada povećava. Gradonačelnik se često hvali kako imamo 800 miliona u budžetu, što ukazuje da on ne želi da pomogne. Za koga čuva taj novac i gde će on završiti? Kada je on došao na vlast, Leskovac je bio na sredini po prosečnoj zaradi, a sada smo na poslednjem mestu i to bez ikakvih šansi da se to popravi. Kod nas samo dolaze fabrike opasnog otpada, za preradu kablova i zato smatram da gradonačelnik mora da se pogleda u ogledalo i da zbog toga što smo poslednji grad u Srbiji i što je iz njega otišlo 19.000 ljudi, on mora da podnese ostavku - rekao je Cakić.

Osim problema sa prosečnom zaradom i odlaskom stanovnika, po rečima Nenada Zdravkovića, svaki peti zaposleni Leskovčanin živi na ivici siromaštva, a baš kao i njegov stranački kolega, i on za takvo stanje direktno optužuje prvog čoveka grada.

Često slušamo kako smo ekonomski tigar, ali to baš nije tako jer, kada malo pogledate, vidite da je Srbija po tom BDP jedna od najlošije razvijenih država na Balkanu, a jedina gora od nas je Severna Makedonija. Prema istraživanju koje je rađeno u Novom Sadu, a koje sigurno zabrinjava, jeste da je svaki peti zapošljeni u Leskovcu na granici siromaštva. Mi imamo veliki broj radnika koji rade za minimalac, jer su ljudi, zahvaljujući gradonačelniku, primorani da se snalaze da bi preživeli - rekao je Zdravković.

On je istakao i činjenicu da je spoljni dug Srbije 36 milijardi evra, ali i dodao da je prosečna plata 2008. godine bila 410 evra, a sada 550 evra, dok je prosečna penzija u istom tom periodu porasla za svega 9 evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: