Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:14, 28. 6. 2013.

| Sport

Za Nemanju ne postoje granice

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
nemanja-tadic,-plivanje.jpg
Nemanja Tadić

Osamnaestogodišnji Nišlija Nemanja Tadić, kome je sa 7 godina zbog raka amputirana noga iznad kolena, osvaja brojne medalje na takmičenjima, a plan mu je da pliva i na Paraolimijadi u Riju.

Kada upoznate Nemanju, dobijete utisak da je sve moguće, uz veliku volju, trud i rad. Počeo je da se rekreativno bavi plivanjem pre 3 godine u Plivačkom klubu osoba sa invaliditetom Delfin u Nišu, a već donosi medalje sa raznih takmičenja po Srbiji i Evropi. Poslednja u nizu je bronzana medalja na Evropskim paraolimpijskim igrama u Brnu.

- Bio sam treći na trci 100m slobodno, a četvrti na 50m slobodno. Bilo je teško jer je konkurencija bila žestoka - priča Nemanja Tadić.

P6210235 Nemanja i trener Marko Aleksandrović

On je na ovom takmičenju bio sa trenerom iz kluba Markom Aleksandrovićem i selektorom Borisom Maleševićem. Kako priča Aleksandrović, Nemanju Paraolimpijski komitet Srbije prati od prve trke.

- U saradnji sa selektorom Maleševićem, ja Nemanji pravim plan treninga. On je podigao svoje rezultate. Ima veliku podršku Komiteta, a prošlog meseca je bio u Berlinu gde je bila klisifacija i tako dobio priliku da uđe na svetsku listu - kaže Marko Aleksandrović, trener i PAK OSI Delfin.

Želje ovog mladića su velike, ali ne i neostvarive. Ima cilj, ima plan, a sigurno pliva ka tome.

- Paraolimpijske igre u Riju je želja i moguće je ako ispunim normu. Daleko smo, ali smo sve bliže normi - kaže Nemanja.

tr-(1) Nemanja i trener Marko Aleksandrović

Osvajanje medalje na Evropskim paraolimpijskim igrama je najveći uspeh ovog mladog Nišlije. Nemanja je državni prvak na 50m slobodno i viceprvak 100m slobodno iz 2012, dvostruki sveskandinavski prvak na na 25m i 50m slobodno iz februara, a doneo je i jedno zlato i dve bronze sa Otvorenog prvenstva Grčke.

Do ovih rezultata nije bilo lako doći, a Nemanjina priča pokazuje da uz jaku volju nijedan cilj nije daleko.

- Treniram dva puta dnevno kada mi vreme to dozvoli. Uključio sam se u klub 2010. godine, ali do avgusta 2011. je bilo samo rekreativno. Dosta vremena mi oduzima odlazak do škole i bazena. Živim u Čokotu, pa mi do autobuske stanice u Novom Selu treba 45 minuta, ali se uklopim nekako. U školi imaju dosta razumevanja za mene i izlaze mi u susret - kaže Nemanja.

Sada sledi pauza, koju će Nemanja iskoristiti da se odmori i pripremi za naredne obaveze. Treninzima se vraća 15. jula, a 20. jula ga očekuje postavljanje nove proteze koju je dobio od svetske kompanije koja proizvodi protetičke, ortopedske i ortotičke materijale "Ottobock".

- Klub je na budžetu Grada, a Nemanja i dobija stipendiju. Prezadovoljni smo uslovima u Sportskom centru Čair, nema barijera za osobe sa posebnim potrebama. Svlačionice su napravljene prema potrebama. Imamo slobodne termine od 8h do 18h kada poželimo - priča Marko Aleksandrović, trener.

Ipak, podrška ne stiže sa svih strana.

- Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu pomoć koje je opredeljivalo sredstva za osobe sa invaliditetom, nije dalo novca za udruženja južno i istočno od Jagodine. Nismo ni ranije dobijali, a konkretnog odgovora od njih nema - kaže Aleksandrović.

Ove godine će učestvovati na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u Rijeci oktobra, a mesec dana kasnije čeka ga i Državno prvenstvo sa ostalim članovima niškog Delfina.

"Sportista kog svaki trener može da poželi"

O Nemanji njegov trener ima samo reči hvale.

- On je sportista kog svaki trener može samo da poželi. Posvećen je obavezama, a shodno vremenu posvećen i treninzima. Nije mu teško da iz Čokota dolazi do Novog Sela, pa na autobus do škole i bazena - priča Aleksandrović.

Nemanja je završio treći razred Ekonomske škole, a kako je sam rekao, planira da se naredne školske godine preseli u grad da bi mogao više da trenira.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nemanja Stojanovic

    12:59 // 2. 7. 2013.

    Svak cast imenjace,samo napred,Ovakav momak je zasluzio da se grad konacno zainteresuje za njega.SAMO NAPRED IMENJACE NE DAJ SE

  • snezana adamic

    18:57 // 29. 6. 2013.

    Cestitam i takmicaru i treneru.Svaka cast!!!

  • tijana stankovic

    18:53 // 29. 6. 2013.

    Nemanja je pravi sportista na koga se mladi treba da ugledaju.Cestitam

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: