Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 19. 8. 2022.

| Sport

Zbogom juniorskoj košarci u Leskovcu - Aktavis Akademija zbog nedostatka novca odustala od takmičenja

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Aktavis Akademija
Bez novca nema ni takmičenja; foto: Aktavis Akademija

Klub koji je poslednjih godina iznedrio veliki broj mladih košarkaša iz Leskovca naredne godine neće se takmičiti u Prvoj ligi Istok, a usled nedostatka novca za takmičenje ni juniori Aktavis Akademije neće moći da odmeravaju snage sa najboljim mladim košarkašima u Srbiji. Osnivač i trener kluba Vladan Stojiljković smatra da oni koji vode ”brigu” o leskovačkom sportu ne žele u svom gradu mlade i talentovane košarkaše.

Iako se košarkaški klub Zdravlje nakon 13 godina prošle sezone vratio u Košarkašku ligu Srbije, stanje u leskovačkoj košarci, kako ga Stojiljković opisuje, poslednjih godina je alarmantno. Iz Aktavis Akademije pre nekoliko meseci upozoravali su na to da Zdravlje nema mlađe kategorije, a da ostali klubovi koji rade sa decom ne dobijaju dovoljno novca.

Epilog cele te priče je da zbog nedostatka finansija Aktavis Akademije neće učestvovati u seniorskoj Prvoj ligi, a poražavajuće deluje i činjenica da ni juniorski tim, koji je u prethodnih nekoliko sezona bio učesnik završnih turnira, neće igrati sledeće sezone.

Razlog tome je nedovoljan budžet za ova takmičenja. Dve godine igramo ove lige i mislili smo da će nam biti povećan budžet da bi mogli da nastavimo takmičenja, ali očigledno da oni koji vode sport u Leskovcu nisu za mlade i talentovane košarkaše, već su za dovođenje stranaca, dok naši mladi mogu da odlaze iz svog grada. Igrali smo samo sa mladim igračima iz Leskovca, ali nismo mogli više da zadržimo ove talentovane košarkaše i rekli smo im da mogu da idu i pronađu druge klubove gde bi igrali - kaže Stojiljković.

Ipak, novca će biti za takmičenje u Drugoj reginalnoj ligi, a tim će činiti momci rođeni 2004. godine i mlađi. Aktavis Akademija Raspušten juniorski tim; foto: Aktavis Akademija

Igraćemo sa juniorima koji su rođeni 2004. godine i posle toga, a osim ove lige, igraćemo i i juniorsku i kadetsku ligu južne Srbije jer to nisu previše udaljena gostovanja. Jedna generacija odlazi, druga dolazi, to je tako u sportu. Pokušaćemo uz dobar rad i dobru atmosferu od ovih momaka da napravimo dobre košarkaše i dobre sportiste - kaže Stojiljković.

Žali se i na problem sa terminima za trening i kaže da bi Leskovac morao da ima halu u kojoj će se isključivo igrati košarka.

Leskovcu je potrebna hala za košarku, Dom košarke. Tu bi trebalo da treniraju sve mlađe selekcije i to samo iz klubova koji ne naplaćuju članarine. Oni klubovi koji kao škola košarke naplaćuje članarinu, neka treniraju u školskim salama. Ovo je najbolje rešenje za razvoj košarke u Leskovcu. Takav sistem smo imali ranije sa onim starim košarkaškim klubom Zdravlje. Osvajali smo medalje, imali reprezentativce, imali trenere koji su radili, a manje sedeli po kafićima. Pokušali smo i preko SRC ”Dubočice” i preko Odeljenja društvenih delatnosti da pokrenemo ovaj projekat, ali oni nisu bili zainteresovani. Mesto košarkaškom domu je u okviru kompleksa SRC ”Dubočica”, pored igrališta za tenis koje propada godinama -smatra Stojiljković.

Podsetimo, poslednji zajednički nastup juniori Aktavis Akademije imali su na turniru u Holandiji, gde su osvojili 7. mesto.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kroki

    16:23 // 20. 8. 2022.

    Najvise sns botova ima u Leskovcu a grad samo propada

  • Sportista

    13:29 // 20. 8. 2022.

    Svaka cas za tekst. Dobro je cuti probleme klubova u Leskovcu, ali to ove koji vode Leskovacki sport ne interesuje. Njih interesuju samo klubovi od prioriteta.
    Sustina problema u Leskovackoj sportu su dva sportska radnika, koji vedre, oblace, pitaju se za svi i plus vode svoje klubove. To su Beli iz kosarke i Zuca iz rukometa. Oni odredjuju Budzete klubovima, daju termine u halama u Leskovcu...

  • Kosarkas

    08:22 // 20. 8. 2022.

    Ovo je istina, mozda se neko npronadje u ovom tekstu. Pokusajte da ulazete vise u mlade i talentovane kosarkase iz Leskovca, a ne da dovodite strance. Svima treba da bude cilj RAZVOJ KOSARKE!!!

    • Deja

      09:27 // 22. 8. 2022.

      Da li je moguce sa neko negativno lajkuje ovo sto je napisano. Ovde se radi i o vasoj deci. Dovode se stranci, mladi nam odlaze. Pokusajte malo da razmisljate svojom glavom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: