Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Aerodrom Konstantin Veliki

 • Bošković Nagrada CRTA

  Inicijativi "Ne damo niški aerodrom" uručeno priznanje za građansku borbu

  Zbog toga što nisu odustali od borbe da aerodrom "Konstantin Veliki" ostane vlasništvo Nišlija i mesecima protestovali, Inicijativi "Ne damo niški aerodrom" je organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) dodelio priznanje "Hrabri glas". Ova nagrada za građanski aktivizam dodeljena je po prvi put, a direktorka organizacije Vukosava Crnjanski je istakla značaj borbe, uprkos njenom ishodu.

  (11) detaljnije
 • avion

  Pet aviona prinudno sletelo u Niš zbog blokade beogradskog aerodroma

  Zbog toga što je aerodrom “Nikola Tesla” bio privremeno zatvoren jer se avion egipatske kompanije "zaglavio" na pisti, avioni su bili presmeravani, pa su avioni iz Larnake, Soluna, Skoplja, Bukurešta i Karpatosa od 6:15 do 9 sati sleteli na piste aerodroma “Konstantnin Veliki” u Nišu. Beogradski aerodrom je odblokiran, pa je su svi avioni “Er Srbije” odleteli ka prestonici.

  (8) detaljnije
 • duo

  Avramović i Đurđanović - cenzori, heroji, neposlušni ili nesposobni rukovodioci?

  "Nišlije su štetene za državu" je izjava koju je jedan od dvojice doskorašnjih perjanica niške vazdušne luke Bojan Avramović dao još krajem prošle godine kada se naslućivalo šta će se desiti s Aerodromom "Konstantin Veliki". Nekoliko meseci kasnije su maltene on i njegov partijski i "aerodromski" partner, bivši direktor aerodroma Vladica Đurđanović, postali "štetni za državu". Nakon ovog bumeranga kažu da sve negativne priče "demantuje život", da nisu bezgrešni, ali i da je sukob sa "Južnim vestima" bio nepotreban.

  (25) detaljnije
 • Đurđanovi

  Đurđanović: Država još pre 3 godine htela da preuzme niški aerodrom

  Bivši direktor niškog Aerodroma “Konstantin Veliki” Vladica Đurđanović, nakon što je država i zvanično preuzela nišku vazdušnu luku i nakon nekoliko meseci ćutanja, predviđa da će ako ne bude subvencija takse za operatere biti veće, što će napraviti probleme u poslovanju sa avio-kompanijama. Ističe i da je Ministarstvo saobraćaja još pre 3 godine nameravalo da preuzme niški aerodrom, dok o svom “glasnom ćutanju” tvrdi da je govorilo sve i da se nije obrukao.

  (12) detaljnije
 • avion

  Inicijativa pred sudom osporava poklanjanje niškog aerodroma

  Zbog "gomile proceduralnih grešaka", kako kažu članovi Inicijative "Ne damo niški aerodrom", pokrenut je spor pred Upravnim sudom protiv odluke Grada da pokloni Aerodrom "Konstantin Veliki" državi.

  (8) detaljnije
 • Stari-vojni-avion1;-foto:-N.-F

  Stari vojni avion na “ničijoj zemlji”, Nišlija predlaže da se prebaci u Čair

  Već godinama na “ničijoj livadi”, u blizini piste niškog aerodroma, usamljen stoji stari vojni avion, a privukao je pažnju Nišlije Nemanje Filiferovića koji predlaže da on postane turistička atrakcija u parku Čair, jer je kako kaže veliki i lep, te smatra da bi sigurno mnogima bio zanimljiv.

  (20) detaljnije
 • protest

  Inicijativa o predaji niškog aerodroma: Bulatoviću, znate li šta ste potpisali?

  Zašto je potpisan u Beogradu, zašto nije precizirano koje obaveze država otpisuje Nišu, a koje preuzima na sebe, zašto Ministarstvo saobraćaja laže o tome koliko je Republika uložila u Aerodrom “Konstantin Veliki” neka su od pitanja koja Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” postavlja gradonačelniku Darku Bulatoviću povodom potpisivanja ugovora kojim je niški aerodrom predat državi.

  (13) detaljnije
 • Aerodrom

  Gradsko veće predložilo novog v.d. direktora Aerodroma

  Diplomirani inženjer vazdušnog saobraćaja Dušan Knežević, koji već radi na Aerodromu “Konstantin Veliki”, predložen je za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća “Aerodrom Niš”. Da bi Knežević seo u fotelju, ovaj predlog moraju da podrže i odbornici niške Skupštine na današnjoj sednici.

  (33) detaljnije
 • Vladica Đurđanović

  Smenjeni direktor niškog aerodroma podneo ostavku

  Odmah nakon zvaničnog preuzimanja niškog Aerodroma “Konstantin Veliki” od strane države, dosadašnji direktor Vladica Đurđanović, kojeg je Gradsko veće nedavno smenilo, a niška Skupština nikada nije potvrdila smenu, podneo je neopozivu ostavku na ovu funkciju, jer kako kaže, “ne želi da učestvuje u onome što sledi”.

  (13) detaljnije
 • potpis

  Država i zvanično preuzela niški aerodrom

  Potpisima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović, niški Aerodrom “Konstantin Veliki” i zvanično je postao vlasništvo države i pored negodovanja jednog dela Nišlija i brojnih protesta protiv poklanjanja niške vazdušne luke.

  (28) detaljnije
 • putnici

  Pošli u Berlin, pa duže od 12 sati sedeli na niškom aerodromu

  Umesto da polete juče u 14:55 iz Niša ka nemačkoj prestonici Berlinu, putnici su do rano jutros sedeli na Aerodromu "Konstantin Veliki". U niškoj vazdušnoj luci kažu da avion Ryanair -a nije poleteo zbog tehničkih problema, a da su putnici tek rano jutros smešteni u lokalne hotele.

  (7) detaljnije
 • wizz air

  “Wizz air”: Nastavićemo da letimo iz Niša

  Mađarska niskotarifna avio-kompanija "Wizz air", posle poklanjanja Aerodroma “Konstantin Veliki” državi, tvrdi da će se prilagoditi nastaloj situaciji, da će nastaviti da leti iz Niša i da žele da jačaju svoju poziciju na tržištu centralne i istočne Evrope.

  (10) detaljnije
 • Radnički put na maltu

  Niški fudbaleri otputovali na Maltu

  Dan uoči revanša prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, koji igraju Radnički i Gzira 19. jula, niški fudbaleri otputovali su na Maltu. Čarter letom sa Aerodroma “Konstantin Veliki” krenuli su ne smo tim i stručni štab već i, kažu u Radničkom, čelnici kluba i Grada, društvenih i političkih organizacija, veterani Radničkog, novinari, kao i predstavnici navijačkih grupa.

  (6) detaljnije
 • radnički

  Fudbaleri Radničkog na revanš najverovatnije lete sa niškog aerodroma

  Nakon velike pobede u Nišu, fudbaleri Radničkog sledeće nedelje putuju na Maltu, gde će odigrati revanš sa ekipom Gzire u okviru kvalifikacija za Ligu Evrope, a kako kažu u klubu, najverovatnije će do svojih rivala odleteti sa niškog Aerodroma "Konstantin Veliki".

  (18) detaljnije
 • Vladica Đurđanović

  Đurđanović: Bez odobrenja Vlade biće manje radnika, pa i manje putnika na niškom aerodromu

  Saglasnost Vlade Srbije da 30 radnika Aerodroma “Konstantin Veliki” dobije ugovore za stalno, kako tvrdi direktor niške vazdušne luke Vladica Đurđanović, još nije stigla iz Beograda. Bez tog papira iz Vlade Srbije i bez tih radnika, Đurđanović kaže da aerodrom ne može da opsluži broj putnika koji ima. Pored ovih, sporno je i 18 radnika koji rade preko agencije, ugovori im ističu do kraja jula 2018, a aerodrom bez odobrenja Grada ne može da ih zadrži.

  (7) detaljnije
 • Skupština grada

  Dveri se ograđuju od svog odbornika koji je glasao za poklanjanje aerodroma

  Dok samostalna odbornica Jelena Đorđević proziva Pokret Dveri zbog toga što je njihov odbornik Tomislav Petrović glasao za poklanjanje Aerodroma “Konstantin Veliki” državi, Dveri se ograđuju od svog odbornika i najavljuju da će ga isključiti iz stranke. Sam Petrović potvrđuje da je glasao "za" i kaže da je već napustio Dveri.

  (14) detaljnije
 • aerodrom

  Direktor niškog aerodroma: Nije daleko milion putnika

  Iako ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ni niški naprednjaci ne veruju da Aerodrom “Konstantin Veliki” može dostići milion putnika, direktor niške vazdušne like Vladica Đurđanović tvrdi da će ove godine dostići brojku od 400.000 putnika, a da ni famozna brojka od milion putnika koja bi možda mogla da ugrozi dogovore države i Vansija, “nije daleko”.

  (8) detaljnije
 • aerodrom

  Inicijativa: Još nije gotovo, Bulatović tek treba da potpiše ugovor s Vladom

  Odluka Skupštine grada Niša da Aerodrom “Konstantin Veliki” bude poklonjen državi, ne samo što nije regularna, kako kažu iz Inicijative “Ne damo niški aerodrom”, već je samo načelna i nema pravno dejstvo. Gradonačelnik Darko Bulatović moraće da potpiše ugovor sa Vladom Srbije o prenosu osnivačkih prava i imovine.

  (3) detaljnije
 • bili ajdol

  Bili Ajdol preko niškog aerodroma na Gitarijadu

  Svetska muzička zvezda Bili Ajdol sleteo je juče na Aerodrom “Konstantin Veliki”, odakle se uputio u Zaječar gde će večeras održati koncert, besplatan za sve fanove, na 52. Gitarijadi.

  (13) detaljnije