Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dan grada

 • Dodela Oktobarskih nagrda, Leskovac 2021

  Dodelom ”Oktobarskih nagrada” obeležen Dan grada Leskovca

  Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu 11. oktobar, Leskovac obeležava kao i Dan grada, a kao i prethodnih godina, obeležen je svečanom sednicom Skupštine na kojoj su dodeljene ”Oktobarske nagrade”.

  (43) detaljnije
 • Leskovac

  Leskovčani predlažu dobitnike "Oktobarske nagrade"

  Povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Leskovca u Drugom svetskom ratu, i ove godine biće dodeljene "Oktobarske nagrade". Građani, udruženja i svi oni koji žele da predlože kandidate za priznanja, to mogu učiniti u Gradskoj upravi najkasnije do 15. septembra.

  detaljnije
 • Vranje obeležje

  Najviša priznanja Grada Vranja ove godine dobile samo zdravstvene ustanove

  Najviša gradska priznanja “31. januar”, koja Grad Vranje dodeljuje na godišnjicu oslobođenja grada od Turaka, ove godine će dobiti Zdravstveni centar zbog izuzetnog rezultata na unapređenju zdravstvene zaštite, “Apoteka Vranje” zbog izuzetnog zalaganja, organizovanja i vanrednog izvršavanja zadataka za vreme vanrednog stanja i epidemije. Tu je i Zavod za javno zdravlje zbog izuzetnog zalaganja, organizovanja i izvšavanja zadataka na planu zaštite i bezbednosti građana, saopšteno je na gradskom sajtu.

  detaljnije
 • Spomenik "Čika Mitke"

  Otvaranje bioskopa, sportski turniri i promocija knjige u sklopu obeležavanja Dana grada Vranja

  Sednicom Skupštine, polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Vranja iz 1.878. godine, otvaranjem bioskopa, sportskim susretima, promocijom knjige, Vranjanci će obeležiti 31. januar, dan kad je grad oslobođen od Turaka.

  detaljnije
 • pirot

  Bez svečanosti Piroćanci obeležavaju Dan grada

  Sednicom Skupštine i polaganjem venaca na grob oslobodilaca, bez akademija i drugih svečanosti, Piroćanci će ove godine godine obeležiiti 28. decembar - Dan grada i dan kada je tadašnja varoš 1877. godine oslobođena od Turaka. Odlukom Gradske uprave novac namenjen proslavi ići će u humanitarne svrhe, a pomoć je već podeljena.

  (3) detaljnije
 • dodela nagrada

  Leskovčani obeležili Dan grada, nagrade episkopu niškom i Vlatku Stefanovskom

  Svečanom sednicom i dodelom Oktobarskih nagrada, pohvala i medalja, Grad Leskovac obeležio je 11. oktobar, Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu koji se obeležava kao Dan grada.

  (1) detaljnije
 • leskovac znak

  Leskovčani mogu da predlože dobitnike "Oktobarske nagrade"

  Građani, udruženja, ustanove i svi oni koji žele da predlože kandidate za priznanja povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Leskovca u Drugom svetskom ratu, svoje predloge mogu dostaviti Gradskoj upravi do 15. septembra.

  (3) detaljnije
 • Dodela priznanja za Dan Grada

  U Vranju dodeljena gradska priznanja, Vučiću će biti uručeno naknadno

  Podelom najviših gradskih priznanja “31. januar” i pratećim programom u kome su izvedena muzička dela, u Pozorištu “Bora Stanković” u Vranju održana je Svečana akademija povodom oslobođenja Vranja od Osmanlijske imperije i time je zavšena proslava Dana grada. Kako se Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je uz priznanje za doprinos umetničkom stvaralaštvu i izgradnje nove zgrade Pozorišta, dobio i 100.000 dinara, nije pojavio na dodeli priznanja, ono će mu biti uručeno naknadno.

  (1) detaljnije
 • Spomenik "Čika Mitke"

  Vranje slavi 142 godine od oslobođenja

  Pet vekova duga vladavina Osmanlija u Vranju završena je na današnji dan pre 142 godine, a oslobođenje Vranja predstavlja jednu od završnih etapa oslobođenja Srbije od Turaka. Ovaj datum Vranjanci tradicionalno proslavljaju kao jedan od najznačajnijih za grad, a povodom Dana grada, jutros je odata počast oslobodiocima Vranja polaganjem cveća na spomenik “Čika Miti” i održana vojna svečanost u kasarni. Kruna proslave biće Svečana akademija i dodela priznanja od 19 sati u Pozorištu, a potom i koncert Neleta Krajlića od 21 sat u Sportskoj hali.

  detaljnije
 • Biblioteka Vranje

  Vredan legat iz privatne kolekcije Vranjanca Biblioteci “Bora Stanković”

  Vranjska Biblioteka bogatija je čak za 873 književna i 6 umetnička dela. Reč je o zbirci knjiga sa posvetama autora koje je Biblioteka dobila iz privatne kolekcije Vranjanca Dragana Miničića Cige. Prema rečima direktora Biblioteke, ovo je najveći poklon koji je Biblioteka dobila, a zahvaljujući Miničiću, i pesnik Ljubivoje Ršumović, koji je u sredu održao književnu radionicu sa decom u Vranju, dobio je pismo Jovana Jovanovića Zmaja.

  detaljnije
 • Vranje

  Ljubivoje Ršumović u Vranju u okviru obeležavanja Dana grada

  Povodom proslave Dana oslobođenja Vranja od Turaka, u sali Skupštine će 29. januara od 10 sati biti održana tradicionalna manifestacija “Grad otvorenog srca” za mališane Predškolske ustanove “Naše dete”, a nešto kasnije i druženje sa jednim od velikana poezije za decu Ljubivojem Ršumović. Planirano je da se program obeležavanja nastavi u Biblioteci “Bora Stanković” i u Pozorištu.

  detaljnije
 • Aleksandar Vucic foto Aleksandar Kostic Juzne vesti

  Vranjski odbornici potvrdili odluku: Vučiću priznanje iz umetnosti i 100.000 dinara

  Vranjski odbornici usvojili odluku o dodeli priznanja povodom Dana grada, prema kojoj će i Aleksandar Vučić dobiti najviše gradsko priznanje "31. januar". Kako je obrazloženo, predsednik Srbije će biti nagrađen za doprinos umetničkom stvaralaštvu i izgradnji nove zgrade Pozorišta, a osim diplome, nagrada sadrži i novčani iznos od 100.000 dinara.

  (38) detaljnije
 • obradovic vranje

  Dveri: Gradsko priznanje Vranja dodeliti i Bošku Obradoviću

  S obzirom na to da je za priznanje za Dan grada u oblasti kulture predložen predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iz Gradskog odbora Pokreta Dveri poručuju da nagradu treba da dobije i lider ove stranke Boško Obradović za očuvanje ćirilice i otkrivanje lažnih fasada, koga su i zvanično predložili Komisiji.

  (1) detaljnije
 • Vučić

  Vučić predložen za gradsku nagradu Vranja, oblast umetnost

  Specijalno priznanje "31. januar" koje se u Vranju dodeljuje povodom Dana grada, mogao bi da dobije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što ga je u oblasti umetnosti predložila Komisija za mandatno-imunitetska pitanja. I dok književnici i profesori ovu odluku vide kao političko poltronstvo i degradiranje umetnosti, u Komisiji ne odgovaraju na osnovu čega je Vučić predložen za gradsko priznanje. Konačnu odluku o dobitniku doneće odbornici na sednici Skupštine zakazanoj za 24. januar.

  (11) detaljnije
 • Zgrada Načelstva Vranje

  Koncerti Sergeja Ćetkovića i Neleta Karajlića u nedelji posvećenoj oslobođenju Vranja

  Povodom ovogodišnje proslave Dana oslobođenja Vranja od Turaka, u Sportskoj hali će 30. januara od 21 sat nastupiti Sergej Ćetković, a dan kasnije koncert će održati dr Nele Karajlić sa bendom. Obeležavanje Dana grada počeće nedelju dana ranije, u petak, 24. januara, a završava se tradicionalnim polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Vranja iz 1878. godine i Svečanom akademijom na kojoj će biti dodeljena gradska priznanja i nagrade.

  detaljnije
 • Tvrđava posle oslobođenja od Turaka; foto: FB Stari Niš

  Pre 142 godine Niš oslobođen vladavine Osmanlija

  Pet vekova duga vladavina Osmanlija na ovim prostorima završena je 11. januara 1878. godine, a ovaj datum Nišlije obeležavaju kao jedan od najznačajnijih za grad. Turci su, dan ranije, zbog velikih gubitaka zatražili primirje, a srpski vojnici su ušli u Niš.

  (7) detaljnije
 • Građani mogu da daju i svoj predlog

  Poziv Piroćancima da predlože dobitnike najviših gradskih priznanja

  Svoje kandidate koji po njima zaslužuju da dobiju najviša gradska priznanja i nagrade, svi zainteresovani građani ili firme mogu poslati komisiji najkasnije do 5. decembra. Dobitnicima će se nagrade dodeliti 28. decembra, na Dan grada Pirota.

  (2) detaljnije
 • dan grada leskovca 2019

  Dodelom "Oktobarskih nagrada" obeležen Dan grada Leskovca

  Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu, 11. oktobar, Leskovac proslavlja kao svoj Dan grada, a i ove godine je obeležen dodelom novčanih “Oktobarskih nagrada”, medalja i pohvalnica, kao i svečanom sednicom.

  detaljnije
 • konjicke trke leskovac

  Za Dan grada u Leskovcu tradicionalne konjičke trke

  I ovog 11. oktobra, na Dan grada, održaće se tradicionalne trke konja kasača koje se u Leskovcu održavaju već 53 godine. Na trkama će, kažu organizatori, učestvovati više od 50 kasačkih grla, a trke na hipodromu počinju u 14 sati.

  detaljnije