Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dan grada

 • dodela nagrada

  Leskovčani obeležili Dan grada, nagrade episkopu niškom i Vlatku Stefanovskom

  Svečanom sednicom i dodelom Oktobarskih nagrada, pohvala i medalja, Grad Leskovac obeležio je 11. oktobar, Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu koji se obeležava kao Dan grada.

  (1) detaljnije
 • leskovac znak

  Leskovčani mogu da predlože dobitnike "Oktobarske nagrade"

  Građani, udruženja, ustanove i svi oni koji žele da predlože kandidate za priznanja povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Leskovca u Drugom svetskom ratu, svoje predloge mogu dostaviti Gradskoj upravi do 15. septembra.

  (3) detaljnije
 • Dodela priznanja za Dan Grada

  U Vranju dodeljena gradska priznanja, Vučiću će biti uručeno naknadno

  Podelom najviših gradskih priznanja “31. januar” i pratećim programom u kome su izvedena muzička dela, u Pozorištu “Bora Stanković” u Vranju održana je Svečana akademija povodom oslobođenja Vranja od Osmanlijske imperije i time je zavšena proslava Dana grada. Kako se Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je uz priznanje za doprinos umetničkom stvaralaštvu i izgradnje nove zgrade Pozorišta, dobio i 100.000 dinara, nije pojavio na dodeli priznanja, ono će mu biti uručeno naknadno.

  (1) detaljnije
 • Spomenik "Čika Mitke"

  Vranje slavi 142 godine od oslobođenja

  Pet vekova duga vladavina Osmanlija u Vranju završena je na današnji dan pre 142 godine, a oslobođenje Vranja predstavlja jednu od završnih etapa oslobođenja Srbije od Turaka. Ovaj datum Vranjanci tradicionalno proslavljaju kao jedan od najznačajnijih za grad, a povodom Dana grada, jutros je odata počast oslobodiocima Vranja polaganjem cveća na spomenik “Čika Miti” i održana vojna svečanost u kasarni. Kruna proslave biće Svečana akademija i dodela priznanja od 19 sati u Pozorištu, a potom i koncert Neleta Krajlića od 21 sat u Sportskoj hali.

  detaljnije
 • Biblioteka Vranje

  Vredan legat iz privatne kolekcije Vranjanca Biblioteci “Bora Stanković”

  Vranjska Biblioteka bogatija je čak za 873 književna i 6 umetnička dela. Reč je o zbirci knjiga sa posvetama autora koje je Biblioteka dobila iz privatne kolekcije Vranjanca Dragana Miničića Cige. Prema rečima direktora Biblioteke, ovo je najveći poklon koji je Biblioteka dobila, a zahvaljujući Miničiću, i pesnik Ljubivoje Ršumović, koji je u sredu održao književnu radionicu sa decom u Vranju, dobio je pismo Jovana Jovanovića Zmaja.

  detaljnije
 • Vranje

  Ljubivoje Ršumović u Vranju u okviru obeležavanja Dana grada

  Povodom proslave Dana oslobođenja Vranja od Turaka, u sali Skupštine će 29. januara od 10 sati biti održana tradicionalna manifestacija “Grad otvorenog srca” za mališane Predškolske ustanove “Naše dete”, a nešto kasnije i druženje sa jednim od velikana poezije za decu Ljubivojem Ršumović. Planirano je da se program obeležavanja nastavi u Biblioteci “Bora Stanković” i u Pozorištu.

  detaljnije
 • Aleksandar Vucic foto Aleksandar Kostic Juzne vesti

  Vranjski odbornici potvrdili odluku: Vučiću priznanje iz umetnosti i 100.000 dinara

  Vranjski odbornici usvojili odluku o dodeli priznanja povodom Dana grada, prema kojoj će i Aleksandar Vučić dobiti najviše gradsko priznanje "31. januar". Kako je obrazloženo, predsednik Srbije će biti nagrađen za doprinos umetničkom stvaralaštvu i izgradnji nove zgrade Pozorišta, a osim diplome, nagrada sadrži i novčani iznos od 100.000 dinara.

  (38) detaljnije
 • obradovic vranje

  Dveri: Gradsko priznanje Vranja dodeliti i Bošku Obradoviću

  S obzirom na to da je za priznanje za Dan grada u oblasti kulture predložen predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iz Gradskog odbora Pokreta Dveri poručuju da nagradu treba da dobije i lider ove stranke Boško Obradović za očuvanje ćirilice i otkrivanje lažnih fasada, koga su i zvanično predložili Komisiji.

  (1) detaljnije
 • Vučić

  Vučić predložen za gradsku nagradu Vranja, oblast umetnost

  Specijalno priznanje "31. januar" koje se u Vranju dodeljuje povodom Dana grada, mogao bi da dobije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što ga je u oblasti umetnosti predložila Komisija za mandatno-imunitetska pitanja. I dok književnici i profesori ovu odluku vide kao političko poltronstvo i degradiranje umetnosti, u Komisiji ne odgovaraju na osnovu čega je Vučić predložen za gradsko priznanje. Konačnu odluku o dobitniku doneće odbornici na sednici Skupštine zakazanoj za 24. januar.

  (11) detaljnije
 • Zgrada Načelstva Vranje

  Koncerti Sergeja Ćetkovića i Neleta Karajlića u nedelji posvećenoj oslobođenju Vranja

  Povodom ovogodišnje proslave Dana oslobođenja Vranja od Turaka, u Sportskoj hali će 30. januara od 21 sat nastupiti Sergej Ćetković, a dan kasnije koncert će održati dr Nele Karajlić sa bendom. Obeležavanje Dana grada počeće nedelju dana ranije, u petak, 24. januara, a završava se tradicionalnim polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Vranja iz 1878. godine i Svečanom akademijom na kojoj će biti dodeljena gradska priznanja i nagrade.

  detaljnije
 • Tvrđava posle oslobođenja od Turaka; foto: FB Stari Niš

  Pre 142 godine Niš oslobođen vladavine Osmanlija

  Pet vekova duga vladavina Osmanlija na ovim prostorima završena je 11. januara 1878. godine, a ovaj datum Nišlije obeležavaju kao jedan od najznačajnijih za grad. Turci su, dan ranije, zbog velikih gubitaka zatražili primirje, a srpski vojnici su ušli u Niš.

  (7) detaljnije
 • Građani mogu da daju i svoj predlog

  Poziv Piroćancima da predlože dobitnike najviših gradskih priznanja

  Svoje kandidate koji po njima zaslužuju da dobiju najviša gradska priznanja i nagrade, svi zainteresovani građani ili firme mogu poslati komisiji najkasnije do 5. decembra. Dobitnicima će se nagrade dodeliti 28. decembra, na Dan grada Pirota.

  (2) detaljnije
 • dan grada leskovca 2019

  Dodelom "Oktobarskih nagrada" obeležen Dan grada Leskovca

  Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu, 11. oktobar, Leskovac proslavlja kao svoj Dan grada, a i ove godine je obeležen dodelom novčanih “Oktobarskih nagrada”, medalja i pohvalnica, kao i svečanom sednicom.

  detaljnije
 • konjicke trke leskovac

  Za Dan grada u Leskovcu tradicionalne konjičke trke

  I ovog 11. oktobra, na Dan grada, održaće se tradicionalne trke konja kasača koje se u Leskovcu održavaju već 53 godine. Na trkama će, kažu organizatori, učestvovati više od 50 kasačkih grla, a trke na hipodromu počinju u 14 sati.

  detaljnije
 • opstina leskovac

  Poziv Leskovčanima da predlože kandidate za Oktobarsku nagradu

  Do 15. septembra građani, udruženja i ustanove mogu predložiti kandidate za priznanja koja se dodeljuju povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Leskovca u Drugom svetskom ratu.

  (1) detaljnije
 • konjičke trke Leskovac

  Tradicionalne konjičke trke u Leskovcu okupile veliki broj građana

  Trke konja kasača, koje se u Leskovcu tradicionalno za Dan grada održavaju već 52 godine, ove godine pratio je veliki broj građana, koji su, kako kažu, došli da iskoriste lepo vreme u druženju sa najbližima.

  detaljnije
 • oktobarske nagrade leskovac 2018

  Svečanom sednicom i dodelom nagrada obeležen Dan grada

  Dodelom novčanih “Oktobarskih nagrada”, medalja i pohvalnica, kao i svečanom akademijom, u Leskovcu je obeležen 11. oktobar, Dan grada. Među dobitnicima medalje je reditelj Darko Bajić, a novčane nagrade dobilo je 10 uspešnih Leskovčana.

  detaljnije
 • konjicki klub leskovac

  Tradicionalne konjičke trke u Leskovcu za Dan grada

  Trke konja kasača, koje se u Leskovcu na Dan grada tradicionalno održavaju od 1966. godine, okupiće takmičare i ovog 11. oktobra. Na trkama će, kažu organizatori, učestvovati više od 50 kasačkih grla, a trke na hipodromu počinju u 14 sati.

  detaljnije