Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dan grada

 • Staro Vranje - Čika Mita

  Vranje slavi 145 godina oslobođenja od Turaka

  Rušen dva puta, bez ruke i puške, spomenik oslobodiocima Vranja iz 1878. godine, poznat kao “Čika Mita” već 120 godina čuva stražu na Trgu Republike, a Vranjanci se pod njegovim okriljem svakog 31. januara podsećaju istorijskih činjenica i oslobođenja od Osmanlija, proslavljajući ovaj datum kao jedan od najznačajnijih za grad.

  detaljnije
 • nagrade

  Dodeljena gradska priznanja i nagrade povodom Dana grada Pirota

  Nekadašnjem pirotskom piscu i novinaru Slobodanu Džuniću posthumno je povodom Dana grada dodeljeno priznanje "Zaslužni građanin Pirota". Na svečanoj sednici povodom Dana grada Pirota, koja zbog vanredne situacije nije održana 28. decembra, već mesec dana kasnije, uručene su i nagrade i priznanja drugim zaslužnim pojedincima i institucijama.

  (1) detaljnije
 • Dan Grada

  Među dobitnicima najviših priznanja Grada Vranja i “Milenijum tim”

  Zbog izrade i uspešne realizacije razvojnih projekata, privlačenja investicija, organizovanog delovanja na obrazovanje i usavršavanje radnika i permanentnog natprosečnog trenda rasta proizvodnje i usluga, kako su objasnili nadležni, među dobitnicima najviših priznanja Grada Vranja, koje se dodeljuje na godišnjicu oslobođenja od Turaka, 31. januara, ove godine je i beogradska kompanija Milenijum tim, koja je široj javnosti postala poznata nakon rušenja u Savamali.

  detaljnije
 • Spomenik "Čika Mitke"

  Vranjanci 31. januara slave 145 godina od oslobođenja posle petovekovnog ropstva pod Turcima

  Nakon pet dana borbi, slobodu u Vranju je 31. januara 1878. godine dočekalo nešto više od 8.000 ljudi i tako je okončana skoro pet vekova duga vladavina Osmanlija u tom gradu. Prema zapisima čuvenog generala Belimarkovića, “tog dana kada je oslobođeno Vranje, magla je bila gusta kao testo”, a taj datum Vranjanci tradicionalno proslavljaju kao jedan od najznačajnijih za grad, dok omaž srpskom vojniku - spomenik “Čika Mita” iz 1903. godine sa isklesanim imenima svih dobrovoljaca, redova i starešina, i danas čuva stražu na Trgu Republike.

  detaljnije
 • Dodela priznanja za Dan Grada

  Objavljen konkurs za dodelu najvišeg priznanja Grada Vranja

  Oni koji smatraju da su svojim dostignućima u naučnim, umetničkim, privrednim, društvenim i drugim oblastima doprineli afrmaciji grada, mogu se do 15. januara prijaviti za nagradu “31. januar” - najviše priznanje Grada Vranja koje se dodeljuje na godišnjicu oslobođenja grada od Turaka.

  detaljnije
 • pirot, foto lj.f.

  Otkazan novogodišnji doček na Trgu u Pirotu zbog vanredne situacije

  Zbog vanredne situacije koja je i dalje na snazi usled curenja amonijaka u blizini grada, koncert Nevernih beba na Trgu u Pirotu planiran za novogodišnju noć je odložen, saopštili su iz Gradske uprave u Pirotu. Iz istog razloga odložena je Svečana akademija povodom Dana grada.

  (3) detaljnije
 • 20221011_132609

  Dodelom ”Oktobarskih” i novčanih nagrada mladim talentima obeležen Dan grada Leskovca

  Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu 11. oktobar, Leskovac slavi i kao i Dan grada, koji je obeležen svečanom sednicom Skupštine na kojoj su dodeljene ”Oktobarske nagrade”. Najveća priznanja, medalje - dodeljene su profesoru matematike i članu SNS-a Stojanu Radenoviću i Javnom preduzeću Putevi Srbije.

  (6) detaljnije
 • Grad Leskovac

  Leskovčanka Leskovčanima - Milici Pavlović za koncert za Dan grada 1,2 miliona dinara

  Sa popularnom pevačicom, koja je odrasla u Bunibrodu kod Leskovca, nakon neuspešnih pregovora za nastup na Roštiljijadi, sada je dogovoreno da održi koncert povodom Dana grada, 11. oktobra. Iako se na gradskom sajtu navodi da će to biti poklon Leskovčanima, njih će iz gradske kase nastup Milice Pavlović koštati 1,2 miliona dinara. Koncertu će prethoditi svečana sednica i dodela priznanja, a potom i kasačke trke na Hipodromu.

  (14) detaljnije
 • Grad Leskovac

  Oktobarske nagrade Leskovca za poslanika SNS-a i ”Puteve Srbije”

  Odbornici leskovačke Skupštine usvojili su predlog gradonačelnika Leskovca da 11. oktobra, na Dan grada, najveća priznanja - medalje budu dodeljene profesoru matematike i poslaniku SNS-a Stojanu Radenoviću i Javnom preduzeću "Putevi Srbije". Kako je obrazloženo, Radenović je godinama među najcitiranijim naučnicima na svetu, a poreklom je iz okoline Bojnika, dok se Putevima Srbije priznanje daje za "izuzetan doprinos u razvoju putne infrastukture na teritoriji Leskovca".

  detaljnije
 • Spomenik "Čika Mitke"

  Sportski susreti, izložbe, promocija knjige u sklopu obeležavanja Dana grada Vranja

  Po tradiciji, povodom obeležavanja 31. januara - Dana grada i 144. godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka biće organizovani brojni sportski susreti koji su počeli danas turnirom u malom fudbalu, a nadmetanja u raznim sportovima će trajati do 28. januara. Osim sportskih susreta, Vranjanci će Dan grada obeležiti i izložbama, promocijom knjige, polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Vranja i Svečanom akademijom.

  detaljnije
 • Dodela Oktobarskih nagrda, Leskovac 2021

  Dodelom ”Oktobarskih nagrada” obeležen Dan grada Leskovca

  Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu 11. oktobar, Leskovac obeležava kao i Dan grada, a kao i prethodnih godina, obeležen je svečanom sednicom Skupštine na kojoj su dodeljene ”Oktobarske nagrade”.

  (43) detaljnije
 • Leskovac

  Leskovčani predlažu dobitnike "Oktobarske nagrade"

  Povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Leskovca u Drugom svetskom ratu, i ove godine biće dodeljene "Oktobarske nagrade". Građani, udruženja i svi oni koji žele da predlože kandidate za priznanja, to mogu učiniti u Gradskoj upravi najkasnije do 15. septembra.

  detaljnije
 • Vranje obeležje

  Najviša priznanja Grada Vranja ove godine dobile samo zdravstvene ustanove

  Najviša gradska priznanja “31. januar”, koja Grad Vranje dodeljuje na godišnjicu oslobođenja grada od Turaka, ove godine će dobiti Zdravstveni centar zbog izuzetnog rezultata na unapređenju zdravstvene zaštite, “Apoteka Vranje” zbog izuzetnog zalaganja, organizovanja i vanrednog izvršavanja zadataka za vreme vanrednog stanja i epidemije. Tu je i Zavod za javno zdravlje zbog izuzetnog zalaganja, organizovanja i izvšavanja zadataka na planu zaštite i bezbednosti građana, saopšteno je na gradskom sajtu.

  detaljnije
 • Spomenik "Čika Mitke"

  Otvaranje bioskopa, sportski turniri i promocija knjige u sklopu obeležavanja Dana grada Vranja

  Sednicom Skupštine, polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Vranja iz 1.878. godine, otvaranjem bioskopa, sportskim susretima, promocijom knjige, Vranjanci će obeležiti 31. januar, dan kad je grad oslobođen od Turaka.

  detaljnije
 • pirot

  Bez svečanosti Piroćanci obeležavaju Dan grada

  Sednicom Skupštine i polaganjem venaca na grob oslobodilaca, bez akademija i drugih svečanosti, Piroćanci će ove godine godine obeležiiti 28. decembar - Dan grada i dan kada je tadašnja varoš 1877. godine oslobođena od Turaka. Odlukom Gradske uprave novac namenjen proslavi ići će u humanitarne svrhe, a pomoć je već podeljena.

  (3) detaljnije
 • dodela nagrada

  Leskovčani obeležili Dan grada, nagrade episkopu niškom i Vlatku Stefanovskom

  Svečanom sednicom i dodelom Oktobarskih nagrada, pohvala i medalja, Grad Leskovac obeležio je 11. oktobar, Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu koji se obeležava kao Dan grada.

  (1) detaljnije
 • leskovac znak

  Leskovčani mogu da predlože dobitnike "Oktobarske nagrade"

  Građani, udruženja, ustanove i svi oni koji žele da predlože kandidate za priznanja povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Leskovca u Drugom svetskom ratu, svoje predloge mogu dostaviti Gradskoj upravi do 15. septembra.

  (3) detaljnije
 • Dodela priznanja za Dan Grada

  U Vranju dodeljena gradska priznanja, Vučiću će biti uručeno naknadno

  Podelom najviših gradskih priznanja “31. januar” i pratećim programom u kome su izvedena muzička dela, u Pozorištu “Bora Stanković” u Vranju održana je Svečana akademija povodom oslobođenja Vranja od Osmanlijske imperije i time je zavšena proslava Dana grada. Kako se Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je uz priznanje za doprinos umetničkom stvaralaštvu i izgradnje nove zgrade Pozorišta, dobio i 100.000 dinara, nije pojavio na dodeli priznanja, ono će mu biti uručeno naknadno.

  (1) detaljnije
 • Spomenik "Čika Mitke"

  Vranje slavi 142 godine od oslobođenja

  Pet vekova duga vladavina Osmanlija u Vranju završena je na današnji dan pre 142 godine, a oslobođenje Vranja predstavlja jednu od završnih etapa oslobođenja Srbije od Turaka. Ovaj datum Vranjanci tradicionalno proslavljaju kao jedan od najznačajnijih za grad, a povodom Dana grada, jutros je odata počast oslobodiocima Vranja polaganjem cveća na spomenik “Čika Miti” i održana vojna svečanost u kasarni. Kruna proslave biće Svečana akademija i dodela priznanja od 19 sati u Pozorištu, a potom i koncert Neleta Krajlića od 21 sat u Sportskoj hali.

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Toalet sa zlatnim pločicama i slavinama od belog zlata!?

Ivan Čitalac

Tekst: Pirot dobija javni toalet u blizini Tvrđave, dogradnja vredna 4 miliona dinara