Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ivan Redi

 • Oficirski dom

  Pseudoistoričari u Oficirskom domu, akademska zajednica negoduje

  Tezu da je pedagogija u Srbiji starija od one nastaloj u Grčkoj zastupaće autori knjige “Pedagogija kod Srba i njeni antički koreni” na tribini u Nišu, na kojoj će pored njih, govoriti i pseudoistoričar Jovan I. Deretić. Promocija knjiga i predavanje će se održati u gradskom prostoru, u Oficirskom domu, a dekanica Filozofskog fakulteta kaže da je neprimereno da Grad daje prostor za ovakva dešavanja. U SANU ne znaju ništa o predavačima, iako se oni predstavljaju kao akademici.

  (76) detaljnije
 • niš

  Saobraćajnice u EU plod dubinskog planiranja, Niš tek počeo sa takvim pristupom

  Dva grada u kotlini, kroz koje protiču reke - srpski Niš i austrijski Grac, građeni su na sličnom terenu, ali prema rečima arhitekte Ivana Redija veoma se drugačije pristupalo planiranju saobraćajnica. Dok u Gracu postoji veliki broj biciklističkih staza, kao i tramvaj, u Nišu je mobilitet saobraćaja loše rešen. Ipak, direktor Zavoda za urbanizam Niša kaže da biciklističke staze odskora praktično postaju obaveza za niške bulevare, a razmišlja se i o povratku tramvaja.

  (8) detaljnije
 • 6. Svetosavski bal

  Svetosavski bal protekao u duhu humanosti i slobode [foto]

  Kraljevo kolo - kojim je oživljen duh tradicije balova, humanost - jer je prikupljen novac i za Udruženje studenata sa hendikepom i za lečenje male Nikoline Ranđelović, kao i jubilej - zbog 140 slobodnog Niša, obeležili su 6. Svetosavski bal.

  (2) detaljnije
 • Hadži Ivan Redi

  Kafa sa humanitarcem Redijem u niškom EU info kutku

  Pred humanitarni Svetosavski bal koji se uskoro održava u Nišu, oni koji bi da saznaju više o ovoj manifestaciji mogu da popiju kafu sa Hadži Ivanom Redijem, idejnim tvorcem ovog humanitarnog događaja, u četvrtak 18. januara u niškom EU info kutku u Voždovoj.

  detaljnije
 • Sednica Saveta

  Spomenici kralju Milanu i protiv nasilja prvi predlozi Saveta za kulturno stvaralaštvo

  Novoformirani gradski Savet za kulturno stvaralaštvo, na čelu sa arhitektom i humanitarcem Hadži Ivanom Redijem, predložiće da se sledeće godine, kada se obeležava 140 slobodnog Niša, podigne spomenik kralju Milanu Obrenoviću. Savet će, na inicijativu roditelja ubijenog Vuka Stoiljkovića, predložiti i da Niš dobije obeležje protiv nasilja.

  (4) detaljnije
 • bager

  Građani u anketi "Južnih vesti" protiv uklanjanja kocki iz Kazandžijskog

  Od oko 2.500 građana, koliko je popunilo anketu "Južnih vesti" o tome da li podržavaju uklanjanje dela granitnih kocki iz Kopitareve ulice, među Nišlijama poznate kao Kazandžijsko sokače, njih 2.400 glasalo je da se protivi takvoj odluci. Arhitekta i predsednik Saveta za kulturu Ivan Redi kaže da je veliki propust to što je učešće javnosti izostalo iz odluke da se preuređuje Kazandžijsko.

  (13) detaljnije
 • debata

  Debata JV: Aktivniji građani i bolja administracija za lepši i bolji Niš

  Organizovanje građana, njihova veća aktivnost usmerena ka lokalnoj samoupravi, ali bolji rad nadležnih jedini je način da Niš stane rame uz rame sa evropskim gradovima, zaključak je arhitekte Ivana Redija, aktiviste Ivana Cvetanovića i Srđana Nonića iz sportskog kluba “Oxygen” u debati Južnih vesti.

  (4) detaljnije
 • Park Grac Austrija

  Redi: “Nema manjka zelenila u Nišu, već je problem briga o njemu”

  Sa prvim lepim vremenom, puni su i niški parkovi. Iako pojedini delovi grada nemaju nijedan, arhitekta Ivan Redi smatra da to nije problem, jer njihov nedostatak nadoknađuje veliki broj zelenih dvorišta. Kao veći problem on izdvaja održavanje parkova koje imamo, kao i to da ljudi shvate njihovu dragocenost.

  (2) detaljnije
 • Ivan Redi

  Redi: Bez davanja nema ljubavi

  U odnosu na ranije godine kada je bilo samo pojedinačnih slučajeva dobročinstva, poslednjih godina, smatra poznati niški arhitekta i aktivista Hadži Ivan Redi, fenomen „činjenja dobra“ narasta.

  (1) detaljnije
 • Arhitekta Ivan Redi poklanja knjige Univerzitetskoj biblioteci

  Ivan Redi hteo da pokloni knjige biblioteci, sprečila ga carina

  Iako je arhitekta Ivan Redi nameravao da čitavu kućnu biblioteku, sa preko 3.000 naslova iz svog doma u Gracu, pokloni Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla” u Nišu, u toj nameri je uspeo tek delimično. Dve trećine knjiga zbog birokratske procedure nije prošlo carinu.

  (11) detaljnije
 • Marina Adamović

  Vučić obećao sklonište za nišku humanitarku, Medijana ga plaća

  Dok niška humanitarka Marina Adamović tvrdi da joj je premijer Aleksandar Vučić obećao da će obezbediti novac za izgradnju skloništa odakle ona može da prikuplja donacije, ovo će platiti Opština Medijana. Arhitekta Ivan Redi uradio je idejno rešenje, a ovo utočište je nazvao “Banka dobročinstva”.

  (4) detaljnije