Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Nagrada

 • Nagrada Slađana Veljković

  Proglašeni dobitnici novinarske nagrade “Slađana Veljković”

  U konkurenciji od 86 medijskih sadržaja, žiri je odlučio je da novinarska nagrada “Slađana Veljković” za najbolju reportažu pripadne novinarski RTS-a Jeleni Marinović, za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima glavnom i odgovornom uredniku portala Vranje news Dejanu Dimiću, za novinarski poduhvat Radomanu Iriću, a za najbolju kovid reportažu novinarki Večernjih novosti Jeleni Ćosin.

  (1) detaljnije
 • OŠ Donji Neradovac

  Učenik iz Vranja najbolji među najmlađim strip-crtačima sa prostora bivše Jugoslavije

  Pobedničku nagradu u konkurenciji od 2.104 rada iz 21 osnovne i srednje škole sa prostora bivše Jugoslavije, kao najbolji crtač stripa u kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda, na konkursu leskovačke škole stripa “Nikola Mitrović Kokan”, osvojio je Gavrilo Popović, učenik drugog razreda izdvojenog odeljenja OŠ “Svetozar Marković” iz Vranja.

  detaljnije
 • knjige

  Nagrađeni najuspešniji đaci prokupačkih škola

  Đacima koji su nosioci Vukove diplome i najboljima u generaciji u osnovnim i srednjim školama poklonjena je po jedna knjiga poznatih domaćih i stranih autora, koje je obezbedio Grad Prokuplje. Ukupan broj nagrađenih u svim školama na teritoriji Grada je 754, a knjige su poslate školama koje su ih podelile svojim najboljim učenicima.

  detaljnije
 • Biblioteka Vranje

  Dve nagrade za vranjsku Školu animiranog filma

  Za filmove "Iz Vranja s ljubavlju" i "Jaja" Škola animiranog filma iz Vranja osvojila je dve nagrade na 49. Reviji filmskog i video stvaralaštva dece i omladine Srbije u Beogradu, koja se održala onlajn od 24. do 30. juna.

  detaljnije
 • ucenici

  Novčane nagrade za 75 najboljih učenika i studenata u Vlasotincu

  Učenike generacija, mlade talente i najbolje studente iz Vlasotinca nagradila je Opština zbog truda i rada koji ulažu u svoje obrazovanje. Novac će dobiti 75 mladih, a za nagrade je iz opštinskog budžeta izdvojeno nešto manje od 2 miliona dinara. Svečana dodela neće biti održana zbog epidemije virusa korona.

  detaljnije
 • radovic nagrada

  Priznanje "Arhitekta Aleksandar Radović" uručeno Oliveri Nikolić

  Inženjer arhitekture i asistent na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu Olivera Nikolić, autorka novih stalnih postavki u muzejima u Vranju, Leskovcu i Knjaževcu i postavke u logoru 12. februar, ovogodišnji je laureat priznanja "Arhitekta Aleksandar Radović". Ova nagrada se dodeljuje sa ciljem da postakne mlade arhitekte i konzervatore da se bave kulturnim nasleđem, ali i da ih istakne kao pojedince zbog dosadašnjeg zalaganja u ovoj oblasti.

  (2) detaljnije
 • Pozorište lutaka nagrađeni

  Godišnje nagrade Pozorišta lutaka, posthumno odlikovanje Lozančića

  Povodom Dana pozorišta i 62 godine rada niški teatar za najmlađe tradicionalno je nagradio svoje zaposlene - glumicu Svetlanu Mihajlović za ulogu Snežne kraljice u istoimenoj predstavi, a posthumno je odlikovan i reditelj ovog komada Zoran Lozančić. Nagrađeni su i oni "iza zavese" inspicijent Ljiljana Dodić i službenik za poslove zaštite, bezbednosti i zdravlja na radu Miladin Milanović.

  (1) detaljnije
 • pupin

  Dvoje Prokupčana dobilo Pupinove povelje

  Za doprinos u očuvanju istorijskih i kulturnih vrednosti srpskog naroda i saradnji u pripremi izložbe foto-dokumenta iz srpskih i američkih arhiva "Srpski dobrovoljci iz SAD – doprinos Pupina i Vilsona mobilizaciji dobrovoljaca i Versajskom miru“, profesor engleskog jezika Jelena Filipović i direktor Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju Darko Žarić, dobili su Pupinove povelje.

  detaljnije
 • Dodela nagrada NUNS priznanje JV

  "Južnim vestima" specijalno priznanje NUNS-a

  Zbog profesionalnog i nezavisnog izveštavanja o važnim lokalnim temama, kako je rečeno na ceremoniji, portal "Južne vesti" dobio je specijalno priznanje Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Jedan od tekstova portala sa juga našao se i u konkurenciji najboljih istraživačkih onlajn tekstova, ali je nagrada "Dejan Anastasijević" otišla u ruke novinara BIRN-a, za priču o umešanosti oca ministra policije u trgovinu oružjem.

  (6) detaljnije
 • Biblioteka Vranje

  Priznanje za mlade animatore iz Vranja na festivalu u Rusiji

  Za film Bara na kome su radila deca uzrasta do 13 godina, Škola animiranog filma iz Vranja osvojila je diplomu laureata drugog stepena na Međunarodnom filmskom festivalu za mlade u Rusiji.

  detaljnije
 • nagrada

  Nagradu Grada Niša za najbolju dečiju knjigu dele roman o tinejdžerima i šaljiva poema

  Da se Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade, za najbolju dečju knjigu u 2019. godini, ravnopravno dodeli Sonji Ćirić za roman " Neću da mislim na Prag" i Dejanu Aleksiću za zbirku pesama " Drama u podrumu gospođe Joje" , odluka je stručnog žirija.

  detaljnije
 • drainac

  Raspisan konkurs za "Drainčevu nagradu" u Prokuplju

  Zainteresovani izdavači i autori koji pošalju knjigu pesama u tri primerka, mogu da konkurišu za ovogodišnju prestižnu "Drainčevu nagradu" za poeziju. Konkurs je otvoren do 20. jula, a nagrada će tradicionalno ovogodišnjem dobitniku biti uručena na "Drainčevim književnim susretima" koji će se ove godine održati po 51. put, poslednje nedelje avgusta.

  (2) detaljnije
 • hemijska skola leskovac ucenici

  Jednokratne novčane nagrade za vlasotinačke mlade talente

  Vlasotinčani od 12 do 27 godina koji su ostvarili značajne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima i olimpijadama, mogu se prijaviti za jednokratne novčane nagrade koje dodeljuje Opština Vlasotince. Konkurs je otvoren do 9. juna.

  detaljnije
 • Snežna kraljica

  Na sarajevskom festivalu nagrade za niške glumce koji čekaju novčanu pomoć i zaposlenje

  Niški glumci koji još čekaju odluku o tome da li će dobiti pomoć namenjenu slobodnim umetnicima, osvojili su Gran Pri na onlajn Festivalu dečije umetnosti održanom u Sarajevu, kao deo autorskog tima predstave "Snežna Kraljica". Ipak, ovi glumci ne primaju platu, a dvoje njih iz Pozorišta lutaka čekaju ugovore na neodređeno vreme, za koje direktorka Milica Radulović očekuje da će ih uskoro dobiti.

  detaljnije
 • Gimnazija

  Prokupački gimnazijalci na ekološkoj olimpijadi osvojili 12 medalja

  Na ovogodišnjem republičkom takmičenju "Nacionalna ekološka olimpijada 2020“ koja je zbog pandemije održana u formatu onlajn testiranja na pojedinačnim računarima, 11 učenika druge godine prokupačke Gimnazije osvojilo je prva mesta i zlatne medalje, a jedan učenik drugo mesto i srebrnu medalju.

  (2) detaljnije
 • Nagrada Slađana Veljković

  Novinarsko priznanje “Slađana Veljković” i za najbolju reportažu o koroni u Srbiji

  Zbog trenutne situacije sa virusom korona i vanrednim stanjem, novinarsko priznanje “Slađana Veljković” koje se ove godine dodeljuje po drugi put za najbolju reportažu, najbolji uređivački rad u lokalnim medijima i novinarski poduhvat, biće dodeljeno i za najbolju reportažu na temu korone u Srbiji. Nagrade će biti dodeljene 8. jula, na dan novinarkine smrti.

  detaljnije
 • knjiga ilustracija

  Četiri knjige u užem izboru za nagradu Niša "Maleni cvet"

  Drama u podrumu gospođe Joje Dejana Aleksića, Neću da mislim na Prag Sonje Ćirić, Ptica na vetar Vesne Aleksić i Rođen kao zmaj Dragana Hamovića našle su se u užem izboru za nagradu Maleni cvet, koju dodeljuje Grad Niš. Nagrada je namenjena književnim delima za decu i mlade, a o pobedniku će žiri odlučiti, kažu u Niškom kulturnom centru, kada bude bilo uslova za to.

  (1) detaljnije
 • Odbor za ljudska prava Vranje

  Vranjskom Odboru za ljudska prava uručena svetska nagrada u Londonu za njihov celokupni rad

  U konkurenciji od 170 kandidata, Odboru za ljudska prava Vranje i njihovom programu “SOS kutak za devojke” uručena je međunarodna nagrada “Sa i za devojke” u Londonu, a kroz ocenu sveukupnog 22-godišnjeg rada. Nagrada udruženih svetskih fondacija dodeljuje se od 2014. i podrška je organizacijama gde se devojke bore protiv rodne diskriminacije, nejednakosti i štetnih praksi koje pogađaju devojčice širom sveta.

  detaljnije
 • Vranjska Gimnazija

  Priznanje vranjskoj Gimnaziji na Sajmu obrazovanja u Novom Sadu

  U konkurenciji ustanova predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, vranjska Gimnazija je na Međunarodnom sajmu obrazovanja u Novom Sadu nagrađena srebrnom medaljom kao ustanova koja teži kvalitetnom obrazovanju, ocenila je Komisije za vrednovanje i ocenjivanje kvaliteta rada ustanova.

  detaljnije
 • nagrade svetosavski sajam

  Nagrade na Svetosavskom sajmu "Laguni" i monografiji o niškoj Eparhiji

  Nagrada za najvredniju ukupnu izdavačku produkciju na niškom Svetosavskom sajmu knjiga otišla je u ruke izdavačkoj kući Laguna iz Beograda, dok je priznanje za afirmaciju i negovanje tradicije i baštine Niša dobio sveštenik Dalibor Midić, autor monografije Istorija pravoslavne Eparhije niške.

  detaljnije