Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Nagrada

 • Miroslav Cera Mihailović

  Priznanje za književni opus Vranjancu Miroslavu Ceri Mihailoviću

  Plaketom Udruženja književnika Srbije, sa likom Sime Matavulja, prvog predsednika ovog udruženja, nagrađen je Miroslav Cera Mihailović, književnik iz Vranja, za celokupan književni opus nakon pola veka rada. Priznanje imponuje, a rad nije bio uzalud, rekao je pesnik za Južne vesti.

  detaljnije
 • Prošle godine nagradu dobila ženska odbojkaška reprezentacije

  Ekološkim aktivistima sa Stare planine nagrada za najbolji tim

  Nagradu “Izuzetan tim 2019” koju dodeljuje agencija Fabrika dobili su aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine za borbu za očuvanje reka Srbije. Aktivista Milan Simonović iz ORSP kaže da je nagrada potvrda da zalaganje oko ideje zaštite reka daje rezultate. Prošlogodišnji laurelat bila je ženska odbojkaška reprezentacije Srbije.

  detaljnije
 • Dodela indeksa 1 foto Južne vesti Vanja Keser.

  Nagrade za 57 najboljih studenata iz Vranja

  Najbolji studenti iz Vranja, njih 57 biće nagrađeni sa po 20.000 dinara iz gradskog budžeta. Na konkurs Grada za studente osnovnih akademsih, strukovnih i master studija, prijavilo se 62 studenta, ali petoro njih nisu ispunjavali uslove konkursa.

  detaljnije
 • lektirići

  Na "Lektirići ex YU festu" najbolje predstave iz Surdulice i Tuzle

  Nakon 12 odigranih predstava, od čega 8 za decu i 4 za mlade, žiri kulturne manifestacije "Lektirići ex YU fest“ izabrao je po tri najbolje predstave, od kojih je najbolja u kategoriji za decu "Čarobnjak iz Oza“ Milene Depolo, u režiji Igora Ristića, koju su odigrali članovi ODDF "Žar ptica“ iz Surdulice, dok je najbolja predstava za mlade "Orkestar Titanik“ Hrista Bojčeva u režiji Ivane Milosavljević, Katoličkog školskog centra "Sveti Franjo“ iz Tuzle.

  detaljnije
 • knjiga ilustracija

  Babušničaninu nagrada za najbolji lingvistički rad

  Nagradu “Pavle i Milka Ivić” koja se dodeljuje za najbolji rad iz srpske lingvističke slavistike ove godine dobio je Ljubisav Ćirić za knjigu Rečnik govora Lužnice . Ćirić je doktor filoloških nauka i redovni univerzitetski profesor u penziji, a rodom je iz babušničkog sela Gornji Striževac.

  (4) detaljnije
 • branko miljković

  Raspisan konkurs za nagradu “Branko Miljković” za knjigu poezije

  Svi pesnici koji su svoju prvu zbirku poezije objavili u 2019. godini, moći će da se prijave za prestižnu nagradu “Branko Miljković”. Konkurs je otvoren do 31. decembra, a nagrada, pored povelje i statue, podrazumeva i novčani deo.

  detaljnije
 • knjiga ilustracija

  Do kraja godine konkurs za najbolju knjigu za decu i mlade

  “Maleni cvet” - nagradu za najbolju knjigu za decu i mlade Grad Niš dodeljuje četvrti put, a konkurs traje do kraja 2019. godine. U konkurenciju za nagradu ulaze sva prva izdanja knjiga proze ili poezije za decu i mlade, objavljenih na srpskom jeziku tokom ove godine.

  detaljnije
 • vuk koji je ispao iz knjige

  Dečiji žiri "Zvezdarišta" nagradio predstavu niškog Pozorišta lutaka

  Predstavi niških lutkara Vuk koji je ispao iz knjige na 16. dečjem pozorišnom festivalu "Pozorište Zvezdarište“ dečji žiri dodelio je treću nagradu.

  (2) detaljnije
 • Dominirale organizacije sa juga

  Nagrade za građanski aktivizam za 4 organizacije sa juga Srbije

  Nagradu za akcije koje su dovele do promena u društvu “Pokretači promena 2019” za aktivne građane, koja se dodeljuje u 4 kategorije, dobio je Savez mesnih zajednica Stare planine, a među dobitnicima nagrada su još 3 organizacije sa juga Srbije. Za svoje ulične akcije nagradu je dobila i Niška urbana gerila.

  (1) detaljnije
 • nebojša ilić

  Vlasotinčaninu nagrada na Međunarodnom festivalu turističkog filma u Solinu

  Među ovogodišnjim laureatima na 22. Međunarodnom festivalu turističkog filma u hrvatskom Solinu našao se i Nebojša Ilić Ilke iz Vlasotinca. Njegov već nagrađivani film Vlasotince u srcu , prema oceni žirija, ima najbolji scenario. Ilić za Južne vesti kaže da je ponosan jer filmom govori o toleranciji i pomirenju balkanskih naroda.

  detaljnije
 • balkanska smotra mladih strip autora 2019

  Šest nagrada za polaznike leskovačke Škole stripa

  Sa Festivala “Skomiks” u Milanu, polaznici Škole stripa “Nikola Mitrović Kokan” vratili su se sa dve nagrade. Za svoje stripove nagrađeni su i na leskovačkom Festivalu dečjeg stvaralaštva, dok je njihov predavač Marko Stojanović dobio nagradu na beogradskom Međunarodnom salonu stripa.

  detaljnije
 • ucenici lebane

  Među najboljim srpskim edukatorima ove godine nastavnici iz Niša, Doljevca i Lebana

  Desetoro nastavnika i učitelja iz Srbije i ove godine izabrano je za najbolje edukatore, a među njima se našlo i troje sa juga zemlje - nastavnik srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji u Lebanu Dušan Blagojević, nastavnica matematike u Osnovnoj školi “Stefan Nemanja” u Nišu Dušica Marković i nastavnik srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi “Vuk Karadžic” u Doljevcu Vlasta Cenić.

  (2) detaljnije
 • Vule Žurić

  Nagrada "Stevan Sremac" Vuletu Žuriću

  Od 79 kandidata žiri je odabrao da nišku nagradu "Stevan Sremac" dodeli Vuletu Žuriću za roman "Pomor i strah". Nagrada, u vidu plakete i para, biće uručena tokom trajanja manifestacije "Dani Stevana Sremca", koja se sredinom ovog meseca održava u Nišu.

  detaljnije
 • lkc

  Piscu iz Medveđe nagrada za doprinos razvoju satire

  Nagrada “Žak Konfino”, koja se na Festivalu humora i satire “Satirična leskovačka mućkalica” dodeljuje za doprinos razvoju satire, ove godine pripašće Živku Kuliću, piscu poreklom iz Medveđe. Na ovom Festivalu biće nagrađeni i najbolji aforističari, a nagrade će autorima biti uručene 23. novembra.

  detaljnije
 • Dodela indeksa 2 foto Južne vesti Vanja Keser.

  Najboljim studentima iz Vranja po 20.000 dinara

  Najbolji studenti iz Vranja, njih 40, biće nagrađeni sa po 20.000 dinara iz gradskog budžeta. Javni poziv za studente osnovnih akademskih, strukovnih i master studija je raspisan na sajtu Grada, a oni koji bi želeli da konkurišu, mogu to da urade najkasnije do 20. novembra.

  detaljnije
 • biljana pipović vlasotince

  Profesorka iz Vlasotinca jedna od najboljih u bivšoj Jugoslaviji

  Kreativan rad na času, korišćenje tehnologije u učenju, vannastavne aktivnosti i stvaranje pozitivnog okruženja za rad, neki su od radnih navika koje su profesorku engleskog jezika u vlasotinačkoj gimnaziji “Stevan Jakovljević” Biljanu Pipović kandidovali za titulu najboljeg nastavnika na teritoriji bivše Jugoslavije. Ona se našla među 45 ovogodišnjih dobitnika, kaže da je počastvovana, ali da nastavlja sa unapređenjem rada i podsticanjem dece na edukaciju.

  (2) detaljnije
 • fapor 2019

  Teatru iz Boljevca najviše nagrada na ovogodišnjem FAPOR-u

  Nagradu za najbolju režiju “Dragan Dimitrijević” na leskovačkom Festivalu amaterske pozorišne režije, koja ima i novčani deo od 50.000 dinara, žiri je dodelio Bori Neniću za režiju predstave Kovači, Bag teatra iz Boljevca. Ova trupa osvojila je i nagrade za najbolju glavnu mušku i najbolju sporednu žensku ulogu.

  detaljnije
 • Građani mogu da daju i svoj predlog

  Poziv Piroćancima da predlože dobitnike najviših gradskih priznanja

  Svoje kandidate koji po njima zaslužuju da dobiju najviša gradska priznanja i nagrade, svi zainteresovani građani ili firme mogu poslati komisiji najkasnije do 5. decembra. Dobitnicima će se nagrade dodeliti 28. decembra, na Dan grada Pirota.

  (2) detaljnije