Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Prvi svetski rat

 • rekonstruisana kuca sada I. C.

  Konačno obnovljena oronula kuća slavnog solunca iz Gadžinog Hana

  Kuća Dragutina Matića, najpoznatijeg ratnog izviđača u istoriji srpske vojske čija je fotografija "Oko sokolovo" obišla svet, do nedavno je bila trošna i urasla u rastinje, a sada je u potpunosti restauirana. Obnova oronule kuće u selu Kaletinac počela je maja, a kako kaže predsednik Opštine Gradžin Han Milisav Filipović, ostalo je još samo uređenje dvorišta, nakon čega će se spomen-kuća naći na turističkoj mapi Srbije.

  (19) detaljnije
 • 1636645944689

  U gradovima na jugu Srbije obeležena 103. godišnjica od potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu

  U prisustvu građana, gradskih predstavnika, pripadnika Vojske Srbije, policijskih uprava, kao i brojnih udurženja boraca i njihovih potomaka, obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu u gradovima na jugu Srbije. Potpisivanjem primirja 11. novembra 1918. godine u 11 sati okončan je rat u kome je život izgubilo na stotine hiljada ljudi, u čiju čast su danas položeni venci.

  (4) detaljnije
 • Svečana sednica Vlasotnce

  Vlasotinčani obeležili Dan opštine i Dan oslobođenja u oba svetska rata

  Svečanom sednicom Skupšine, uručenjem oktobarskih priznanja i polaganjem venaca, u nedelju je obeležen Dan oslobođenja Vlasotinca u Drugom svetskom ratu, 10. oktobar. Kako je vlasotinački kraj u Prvom svetskom ratu oslobođen 7. oktobra, proslava je objedinjena, a cveće je položeno na spomenicima posvećenim borcima iz oba rata.

  detaljnije
 • spomenik gvozdenom puku

  U kuršumlijskom selu Igrište obeležava se 109 godina od formiranja Gvozdenog puka

  U kuršumlijskom selu Igrište, gde je krajem 2016. godine otkriven prvi spomenik junacima Gvozdenog puka, a odakle se tokom Prvog svetskog rata iz 12 kuća u selu 17 meštana dobrovoljno priključilo jedinici Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo”, u nedelju, 3. oktobra obeležava se 109. godišnjica od formiranja te najodlikovanije srpske vojne jedinice.

  (4) detaljnije
 • Kuca Dragutina Matica Oko Sokolovo Kaletinac foto Nikola Mitic

  Sećanje na "Oko sokolovo" čuvaju svetski muzeji i knjige, a ubuduće i Spomen-kuća u rodnom Kaletincu

  Rođenog Zaplanjca i slavnog i odlikovanog solunca Dragutina Matića, koji je posle ratova s početka 20. veka poznatiji kao "Oko sokolovo", od zaborava danas čuvaju predanja najstarijih meštana, statua ispred zgrade Opštine Gadžin Han, a ubuduće i Spomen-kuća u njegovom rodnom selu Kaletinac. Do rekonstrukcije oronule i trošne zemunice dug je put, a cilj je se vrati autentični izgled i da se, prema najavama nadležnih, za 4 meseca otvori za posetioce.

  (15) detaljnije
 • gvozdeni puk

  Otvorena Spomen-soba “Gvozdenom puku” u Prokuplju

  Adaptiranje prostorije površine od oko 40 kvadrata u zgradi Železničke stanice u Prokuplju je završeno, te je danas otvorena Spomen-soba “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912-1918 godine”, gde će sačuvani predmeti, fotografije i druga istorijska dokumenta koji su bili svojina ratnika i junaka dobiti svoje izložbeno mesto. Spomen-soba je sastavni deo Spomen-parka Gvozdenom puku, koji je podignut na mestu odakle su toplički junaci 12. oktobra 1912. godine krenuli u istoriju, nedaleko od Železničke stanice u tom gradu.

  (1) detaljnije
 • gvozdeni puk

  Novac od oportuniteta za izgradnju Spomen-sobe junacima "Gvozdenog puka" u Prokuplju

  Sačuvani predmeti, fotografije i druga istorijska dokumenta koji su bili lična svojina ratnika i junaka "Gvozdenog puka" u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine, dobiće svoje izložbeno mesto nakon što se završi adaptiranje prostorije površine od oko 40 kvadrata u zgradi Železničke stanice u Prokuplju. Sredstva od 4 miliona dinara za uređenje prostora dobijena su od Ministarstva pravde od odlaganja krivičnog gonjenja.

  detaljnije
 • oko sokolovo

  Nakon više od veka od primirja Srbija "niti na Istok, niti na Zapad"

  Prošle su 102 godine od kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom čime je okončan Prvi svetski rat. Srpska vojska je, prema rečima istoričara Vladimira Jovanovića, igrala veliku ulogu u ovom ratu, a zemlja je bila u znatno boljim odnosima sa velikim silama, što danas to nije slučaj jer je na delu politika "niti Istok niti Zapad". Srpski narod je nakon milionskih gubitaka u ratu uspeo da opstane, a na to podseća cvet feniks ili Natalijina ramonda - simbol praznika.

  (2) detaljnije
 • potomci

  Potomci junaka Gvozdenog puka nakon 100 godina pronašli grob svog pretka

  Nakon više od jednog veka, potomci nastradalog pripadnika Topličkog Gvozdenog puka Vukoja Perišića iz kuršumlijskog sela Danković, posetili su njegov grob, zapalili sveću i prekrili zemljom koju su poneli iz rodnog sela. Grob je pronađen u Severnoj Makedoniji, u selu Orehovo, a nadgrobni spomenik je, kažu, i danas dobro očuvan.

  (4) detaljnije
 • Dragutin Matić

  Na današnji dan Nišlije dočekale slobodu od okupatora u Velikom ratu

  Pre tačno 101 godinu Nemci su se povukli iz Niša minirajući most kod Tvrđave, a Moravska divizija uspela je da oslobodi grad. Nekoliko dana kasnije uz povike "živeli junaci" u Niš su stigli odred francuskog generala Šarla Tranijea i prestolonaslednik Aleksandar, uz pratnju Vojvode Živojina Mišića.

  (2) detaljnije
 • Spomen kosturnica

  Vranjanci obeležavaju Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu

  Povodom 4. oktobra, Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, u Gradskoj kući održana je svečana sednica, stradalima u Velikom ratu odata je pošta i položeno je cveće na Šapranačkom groblju. Dan oslobođenja Vranja biće obeležen i Svečanom akademijom od 19 sati u sali Doma vojske u Vranju.

  detaljnije
 • Biblioteka Vranje

  Izložba o privatnoj komunikaciji tokom Prvog svetskog rata u Vranju

  Na izložbi “Pisati se mogu samo privatne vesti” autora Nemanje Kalezića i Jasmine Tomašević koja će biti otvorena u petak 27. septembra od 19 sati u Odeljenju periodike Biblioteke, Vranjanci će moći da vide kako je izgledala privatna komunikacija tokom Prvog svetskog rata. Izložba koja će za posetioce biti otvorena do kraja oktobra, podeljena je na segmente koji su bili prisutni u svakom obliku privatne komunikacije: reč, cenzura i vest.

  detaljnije
 • biblioteka leskovac

  Predavanje i dokumentarni film o Srbiji u Prvom svetskom ratu u Leskovcu

  Koji su događaji obeležili Prvi svetski rat, kako u svetu, tako i Srbiji, Leskovčani će moći da čuju na predavanju koje će se održati u utorak, 25. decembra od 18 sati u Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović”. Iste večeri publika će moći da pogleda dokumentarni film “Priča o Živojinu”, a ulaz je slobodan.

  (1) detaljnije
 • milunka savic

  Dramska "ispovest" Milunke Savić u petak u niškom Domu Vojske

  Predstava o srpskoj heroini iz Prvog svetskog rata biće izvedena u petak 7. decembra u sali Doma Vojske u Nišu. Priča prati ratnicu Milunku Savić od odrastanja u kopaoničkom selu do najviših odlikovanja koje je dobila za ratne zasluge.

  detaljnije
 • Pošumljavanje Preševo

  Osuđenici sade drveće u Preševu u čast poginulima u Velikom ratu

  U znak sećanja na srpske vojnike poginule u Prvom svetskom ratu, pokrenuta je akcija pošumljavanja Srbije sa 1,3 miliona sadnica pod nazivom "Jedno drvo za jednog ratnika". Ove nedelje akcija je počela u Preševu, saopšteno je iz "Srbijašuma", a drveće sade osuđenici.

  detaljnije
 • Filozofski-ulaz-V.-Milić

  Istoričar Miloš Ković na Filozofskom u Nišu o oslobođenju u Prvom svetskom ratu

  Svi oni koji žele da čuju nešto o oslobođenju i ujedinjenju nakon 1918. godine, imaće prilike da to učine u amfiteatru Fulozofskog fakulteta u Nišu, 19. novembra, na predavanju profesora beogradskog Univerziteta Miloša Kovića.

  detaljnije
 • nemačko groblje - pantelej

  Pantelejska crkva - od "žrtve" u Velikom ratu do nemačkog groblja

  Posle pada Niša u Prvom svetskom ratu, novembra 1915, Pantelejska crkva skrnavljena je od strane nemačkih vojnika, navode istoričari, ali je ironijom sudbine nakon oslobođenja 1918, postala groblje okupatora. Ratne igre nastavljene su i tokom Drugog svetskog rata, kada je odlukom Trećeg rajha “preseljeno” u Nemačku, a u Nišu nema traga postojanja ovoj istorijskoj epizodi.

  (7) detaljnije
 • mihailovic

  Po tekstu niškog glumca radi se film u Bugarskoj

  Komad o srpskim i bugarskim vojnicima koji su na Uskrs 1918. godine izašli iz rovova na Solunskom frontu, spustili oružje i čestitali jedni drugima praznik, a čiji je autor niški glumac Aleksandar Mihailović, biće pretočen u dokumentarno-igrani film. Film će biti sniman u Bugarskoj, a producent Emil Mihov najavio je da će prvi kadrovi biti snimljeni u martu sledeće godine.

  (4) detaljnije
 • Spomenik oslobodiocima

  Dan primirja u Prvom svetskom ratu - dan kada su utihnuli topovi

  Oko 22 miliona ljudskih života, od čega više od milion iz Srbije, zbrisano je u Prvom svetskom ratu, koji je buktao između 1914. i 1918. godine. Nezvanično su puške položene 11. novembra 1918, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom. Značaj ovog datuma, ali i horor koji je doneo četvorogodišnji rat, za Južne vesti opisuje niški istoričar Aleksandar Dinčić.

  (7) detaljnije
 • prvi svetski rat

  Niška promocija dnevnika narednika iz Prvog svetskog rata

  Ljubitelji istorije će povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu moći da prisustvuju promociji dnevnika jednog od učesnika ovog boja Aleksandra V. Cvetkovića, koja će se održati u Memorijalnoj sobi Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću, 9. novembra.

  (2) detaljnije