Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Savet za štampu

 • kamere

  Reakcije na izjavu gradonačelnice Niša: Priznala da diskriminiše medije i krši Zakon

  "Ako smo do sada i imali sumnje da javni funkcioneri diskriminacijom krše zakone i ljudska prava u Srbiji, sada više nemamo nikakvu dilemu" - tako novinarka Tamara Skrozza komentariše izjavu gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski da je dogovor da Južne vesti ne dobijaju odgovore od nadležnih u gradu na pitanja koja prosleđuju u ime građana. Još je opasnije to što ovom mediju nisu uputili demanti, pa je nepoznato na šta Sotirovski konkretno misli kada objašnjava razloge za diskriminaciju, ističe Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava. NUNS podseća da je gradonačelnica nekada bila novinarka i da bi tim pre morala da zna da je diskriminacija medija protivna zakonu.

  (23) detaljnije
 • novine

  Roditelji otete Monike podneli žalbu Savetu za štampu zbog tabloidnog izveštavanja

  Zbog kršenja prava na privatnost njihove ćerke Monike, koju je prošlog meseca oteo “Malčanski berberin”, Aleksandra i Robert Karimanović podneli su Savetu za štampu žalbe protiv tabloida "Srpski telegraf", "Informer", "Kurir" i "Alo".

  (3) detaljnije
 • južne vesti

  Savet za štampu osudio niški portal blizak vlasti koji je prepisao tekst od “Južnih vesti”

  Zato što je Gradski portal 018 u rubrici “Što da ne kažem?” prepisao deo teksta "Južnih vesti" o tome kako je načelnik Gradske uprave Niš izbio telefon iz ruku jednog opozicionog odbornika, bez navođenja autora, Savet za štampu je ocenio da je ovaj medij prekršio Kodeks novinara. Vlasnik ovog portala i funkcioner SNS-a Nikola Panić odbija da odluku objavi, jer kaže da ne priznaje Savet. Takođe, ne želi da objavi identitet autora plagijata.

  (3) detaljnije
 • srpski telegraf

  "Srpski telegraf" prepisao tekstove "Južnih vesti", Savet za štampu ih osudio

  Nakon što je tabloid "Srpski telegraf" preuzeo dva teksta "Južnih vesti" i objavio ih kao svoje, Savet za štampu protiv ovog medija objavio je javnu opomenu. Dva autorska teksta o tome kako je osnivač Srbske časti oduzeo konja mladiću iz niškog romskog naselja, u ovom tabloidu objavili su kao jedan.

  (3) detaljnije
 • emisija

  “Deo vlasti stoji iza napada na novinare”

  Izjave državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja da novinari sami treba da se zaštite, ali i njegove sumnje da su uopšte napadnuti, za novinarku Tamaru Skrozzu nisu iznenađenje, jer smatra da deo vlasti zapravo stoji iza tih napada. Novinar Vlado Mareš ističe i da vladajuća garnitura u inostranstvu govori kako su mediji u Srbiji slobodni i time se diči, a onda se vrate “i sve nas podave”.

  (3) detaljnije
 • Sednica Saveta za štampu

  “Građani se najčešće žale da mediji neistinito izveštavaju”

  Gotovo da nema odredbe u Kodeksu novinara Srbije na čije kršenje se građani ne žale, ističe generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković, ali se najčešće obraćaju ovom samoregulatornom telu zbog neistinitog izveštavanja štampanih i onlajn medija. Neke njihove žalbe je Komisija danas razmatrala u Nišu.

  (2) detaljnije
 • diktafon, blok, olovka, novinari, novinarstvo

  Komisija za žalbe Saveta za štampu zaseda u Nišu

  Svi građani koji žele da prisustvuju sednici Komisije za žalbe Saveta za štampu na kojoj će se razmatrati o žalbama na pojedine srpske medije, mogu to da učine u Gradskoj kući, 22. februara.

  (1) detaljnije
 • IMG-1439

  Ako mediji krše kodeks, žalite se Savetu za štampu

  Savetu za štampu, koji "sudi po novinarskom kodeksu", građani se žale na neistine i nepoštovanje privatnosti, mediji na krađu tekstova i fotografija, a nevladine organizacije na diskriminaciju, rečeno je na sednici Komisije za žalbe u Nišu.

  detaljnije
 • Lokal pres

  Južne vesti postale član "Lokal pres"

  "Južne vesti" i "Šumadija press" postale su prve Internet novine koje su primljene u članstvo  Asocijacije nezavisnih lokalnih medija "Lokal pres".

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Pa dobro, bolje lopov nego kockar.

Vladimir Stojić Čitalac

Tekst: Nišlija krao novac iz kladionica u Pirotu i Dimitrovgradu