Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Sićevo

 • Radovi nastali na grafičkoj koloniji u Sićevu; ilustracija; foto: GSLU

  Izložba radova sa sićevačke likovne kolonije u Paviljonu

  Kako su umetnici oslikali Sićevo kraj Niša i klisuru na Likovnoj koloniji održanoj pre nekoliko meseci, publika će moći da vidi na izložbi u Paviljonu u Tvrđavi, koja će biti otvorena u petak 23. novembra u 19 sati.

  detaljnije
 • najava književna kolonija

  Na niškoj Književnoj koloniji u Sićevu ponovo i strani pisci

  Pesnik i romansijer koji je svoje književno stvaranje počeo u rodnom Nišu Zvonko Karanović, te je svojim značajnim opusom prema oceni žirija zaslužio da dobije nagradu "Ramonda serbica”, otvoriće sutra Književnu koloniju “Sićevo”, koja se održava od 18. do 23. septembra nadomak Niša. Osim njega će u inspirativnom ambijentu narednih dana stvarati desetak pisaca, među kojima i strani autori.

  (2) detaljnije
 • grafika

  Na Grafičkoj radionici u Sićevu učesnici iz Poljske i Makedonije

  Na sedmodnevnoj Grafičkoj radionici, koja se održava u selu Sićevu nadomak Niša, i ove godine će domaći i strani grafičari stvarati, učiti i razmenjivati iskustva. Ovogodišnja radionica počinje u ponedeljak, 4. juna i okupiće učesnike iz Srbije, Poljske i Makedonije.

  detaljnije
 • Žalfija

  Počeli “Dani žalfije” u Nišu i Sićevu

  Povodom “Dana žalfije”, lekovite biljke koja ima antibiotsko i antiseptičko dejstvo, građani će moći da pogledaju dokumentarac, upoznaju se sa starim zanatima, ali i da probaju stara srpska jela.

  detaljnije
 • fotografija

  Radionica izrada kamera od limenki i fotografisanja “pinhol” tehnikom

  Svi oni koji bi želeli da nauče kako da naprave kamere od limenki i kako da ih kasnije koriste, kako kažu u Niškom kulturnom centru, moći će to da čuju i probaju na radionici “pinhol fotografije”, 18. maja u Regionalnom centru Niš.

  detaljnije
 • sićevačka klisura

  Počinje Međunarodna foto-kolonija u Nišu i Sićevu

  Desetak fotografa iz Srbije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Bugarske stvaraće narednih dana na centralnim niškim ulicama, kao i u klisuri sela Sićevo, na Međunarodnoj foto-koloniji koja počinje večeras. Organizatori su pripremili i filmsko veče „Omaž Ivi Hadži Zdravkoviću Sosi”, koje će biti održano u četvrtak 17. maja u Regionalnom centru u Nišu, od 18 sati.

  detaljnije
 • divlje svinje

  Divlje svinje šetaju vikend-naseljem Sićevo

  Žitelji vikend-naselja kraj niškog sela Sićevo prethodnih dana često na ulici i u svojim dvorištima zatiču divlje svinje, pa strahuju da puste decu van kuća. Lovočuvari su na terenu i koševima punim hrane postavljenim u šumi pokušavaju da ih izmame iz naselja.

  (3) detaljnije
 • Marš Stazama akademika Josif Pančić

  Izviđači iz Srbije i Makedonije na maršu u Sićevu

  “Stazama akademika Josifa Pančića” tradicionalna je izviđačka akcija koja će ove godine, najavljuju organizatori, ugostiti preko stotinu izviđača iz svih krajeva Srbije i Makedonije. Od 27. do 29. aprila oni će boraviti u Sićevu, odakle će krenuti na stazu dugu 15 km do sela Oreovac.

  detaljnije
 • Sićevačka klisura

  Sićevačka klisura, Suva planina i Soko-grad najbolji za avanturiste

  Kao “prave male rajeve sopstvene zemlje” izdvojio je specijalizovani sajt "Avanturista" pet destinacija u Srbiji, a čak 3 se nalaze na jugu države. Tako je prvo mesto za one koji žele malo avanture zauzela Sićevačka klisura, a tu su i Suva planina, kao i Soko-grad.

  (1) detaljnije
 • Vladimir Kopicl kazivao stihove na otvaranju Književne kolonije u Sićevu

  Književnici stigli u Sićevo, počela 27. Kolonija

  Zvuci gudačkog kvarteta “Creativo” i kazivanje stihova dobitnika nagrade “Ramonda Serbica” Vladimira Kopicla, označili su početak Književne kolonije, koja se u prelepom ambijentu u Sićevu nadomak Niša održava 27. put. Tema o kojoj će ove godine govoriti afirmisani književnici iz cele Srbije je književnost i muzika.

  detaljnije
 • U Sićevu večeras počinje Književna kolonija

  Počinje Književna kolonija u Sićevu

  Međunarodna književna kolonija, koja se 27. put održava u živopisnim predelima Sićeva nadomak Niša, počinje večeras u 19 sati. Do 17. septembra će učesnici potražiti inspiraciju u prelepim predelima ovog kraja, a deo programa će biti održan i na drugim lokacijama u Nišu.

  detaljnije
 • Feministkinje stvarale u Sićevu; foto: Centar za devojke

  Radovi sa feminističke kolonije na izložbi u niškoj Galeriji

  “Cenzura iza crvenih vrata” naziv je izložbe radova koji su nastali na 3. Feminističkoj likovnoj koloniji, koja je održana u Sićevu nadomak Niša. Dela umetnica koje su stvarale na koloniji biće izložena u Galeriji “Art 55”, a otvaranje je 12. septembra od 20 sati.

  detaljnije
 • Boraviće u zgradi Likovne kolonije u Sićevu

  Skup italijanskih i srpskih umetnika u Sićevu

  Umetnički dijalog u kome će učestvovati umetnici iz Italije i Srbije, održaće se od 5. do 13. avgusta u zgradi Likovne kolonije u Sićevu kod Niša. Oni će govoriti o uticaju tradicije na današnju umetničku praksu, a osim razgovora, umetnici će moći da se upoznaju sa kulturno-istorijskim nasleđem Niša i okoline.

  detaljnije
 • Pećina Mala Balanica

  Ostaci pronađeni u sićevačkim pećinama treći najstariji u Evropi

  Mamuti, nosorozi, konji i neandertalci nastanjivali su Sićevačku i Jelašničku klisuru, otkrili su arheolozi i antropolozi koji rade u pećinama Pešturina, Mala i Velika Balanica. Kako tvrdi profesor Dušan Mihailović, ove pećine su pravo blago i ko zna šta se još u njima može naći, jer su ovde nađeni treći najstariji ostaci u Evropi.

  (2) detaljnije
 • Postavljanje teretane na otvorenom Sićevo

  Sićevčani napravili teretanu na otvorenom

  Nekoliko sprava za vežbanje, koje je dvadesetak meštana samoinicijativno napravilo, a onda i postavilo na poljani u Sićevu, poslužiće im za rekreaciju, a samim tim i, kako kažu, kvalitetnije provođenje slobodnog vremena.

  detaljnije
 • Dečja likovna kolonija u Sićevu

  U Sićevu počinje umetnička kolonija za decu

  Niški slikari, pisci za decu, glumci i muzičari radiće sa mladim talentima sa Kosova i Metohije, u prostorijama Likovne kolonije u Sićevu, koju je 1905. godine osnovala poznata srpska slikarka Nadežda Petrović. Kolonija na kojoj će mladi razvijati svoj talenat počinje danas i trajaće do 12. juna.

  detaljnije
 • kasikara

  Uhapšen komšija koji je bacio kašikaru

  Jedan Nišlija uhapšen je zbog sumnje da je tokom poslepodneva u dvorište svojih komšija, u Sićevu kraj Niša, bacio bombu kašikaru. Supružnici koje su povredili geleri prošli samo sa lakšim povredama.

  (3) detaljnije
 • policija

  Eksplodirala bomba u dvorištu kuće u Sićevu

  Dvoje ljudi je povređeno kada je u njihovom dvorištu, u Sićevu kraj Niša, eksplodirala bomba. Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je iz zasada nepoznatih razloga, bombu bacio komšija.

  (1) detaljnije
 • pruga-foto:-P.-F

  Pruga u Sićevu bez rampe, prolaznici u strahu

  Pešaci i vozači koji svakodnevno prelaze prugu u Sićevu zabrinuti su za svoju bezbednost, jer je pružni prelaz neobezbeđen i već neko vreme nema rampe. Iz “Železnica” kažu da nema nikog ko bi spuštao rampu i tvrde da prolaznici nisu ugroženi.

  (5) detaljnije
 • Antropolosko-nalaziste-Sicevo-2

  Antropološko nalazište kod Sićeva prilika za kulturni turizam

  U toku su iskopavanja na antropološkom nalazištu u pećinskom kompleksu Mala Belanica nadomak sela Sićevo koje je, kako kažu na Katedri za arheologiju Univerziteta u Beogradu, jedinstveno u svetu po nađenim ostacima fosilnog čoveka starih pola miliona godina.

  (3) detaljnije