Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Skupstina Grada Niša

 • Nenad-Stankovic-foto-Grad-Nis

  Većnik Stanković ne razmišlja o ostavci koju je sam najavio, za nepristojan rečnik se ne izvinjava

  Niški većnik Nenad Stanković ne razmišlja o ostavci koju je sam najavio - iako je na protestu sa Matejevčanima bio i stanovnik Jasenovika. Novinarki Južnih vesti je poručio da se bavi malo istraživačkim novinarstvom i sama utvrdi da Jasenovčanin koji je potvrdio da tamo živi i bavi se poljoprivredom zapravo ne živi u tom selu, jer se, kako većnik kaže, "prizetio" u Malči. Nije se izvinio za nepristojnost prema novinarima i poručio je da će o tome pričati verovatno sutra na sednici Skupštine "pred širim auditorijumom".

  (12) detaljnije
 • Sotirovski Stanković

  Ostavku većnika Stankovića traže i Matejevčani jer je na protestu bilo Jasenovčana

  Pozivajući se na reči gradskog većnika Nenada Stankovića da će dati ostavku ukoliko je na protestu “Za odbranu Belog vrha” ispred Skupštine Niša bio barem jedan meštanin Jasenovika, organizatori protesta traže da ispuni obećanje, jer je na protestu, održanom 24. maja bio Boban Cajić, sa stalnim prebivalištem u Jasenoviku. To je drugi zahtev da većnik podnese ostavku, nakon što su juče tražili iz niške opozicije zbog vređanja novinara.

  (14) detaljnije
 • beli vrh matejevac

  "Južne vesti" saznaju: Na pašnjacima u Matejevcu investitor želi da gradi solarnu elektranu

  Na pašnjacima u niškim selima Jasenovik i Matejevac, koje su odbornici nedavno oduzeli meštanima, postoji namera investitora da proizvodi i koristi energiju sunca, odnosno da izgradi solarnu elektranu - informacije su Ministarstva poljoprivrede koje su dostavili Južnim vestima . Zahtev za izdavanje informacija o lokaciji za matejevački Beli vrh stigao je i do Gradske uprave Niša, a novinari su došli do dokumenta u kome se vidi da elektranu na sunčevu energiju želi da gradi firma Heliosun iz Beograda, koja je prema podacima sa APR-a osnovana pre manje od 4 meseca.

  (13) detaljnije
 • pašnjak Gornji Matejevac

  Meštani Gornjeg Matejevca podneli tužbe protiv nadležnih zbog pašnjaka

  Pošto odluka o ukidanju korišćenja pašnjaka i utrina meštanima sela Gornji Matejevac i Jasenovik nije povučena da današnjoj sednici Skupštine, niti je bila na dnevnom redu, organizatori protesta podneli su tužbe protiv nadležnih. Jedan od njih, Slaviša Dinić kaže da neće odustati.

  (5) detaljnije
 • Sotirovski Stanković

  Gradonačelnica Niša i većnik najavili ostavke - povod pašnjaci u Matejevcu i Jasenoviku, uslovi za ostavke različiti

  “Ako država i na licitaciji bude pobedila, višnje neće da sadi sigurno, niti će ovce da čuva i da kopa litijum, a još manje da skladišti nuklearni otpad” - poručuje gradonačelnica Dragana Sotirovski i dodaje da će odmah dati ostavku ako na pašnjacima u tim niškim selima bude išta što ugrožava životnu sredinu ili je protivzakonito. Ostavku najavljuje i većnik Nenad Stanković, ukoliko je na protestu “Za odbranu Belog vrha” ispred Skupštine Niša bio iko iz Jasenovika.

  (36) detaljnije
 • skupstina

  Spomenici Tesli i prijateljstvu sa Šarm el Šeikom na dnevnom redu niške Skupštine

  Niš će dobiti još dva spomenika ukoliko taj predlog sutra, 25. maja usvoje niški odbornici na 31. sednici Skupštine Grada Niša. Odbornici će raspravljati o ukupno 31 tački dnevnog reda, koje se tiču izmena i dopuna generalnog urbanističkog plana Niša, planova detaljne regulacije u pojedinim opštinama, kao i o usvajanju izveštaja o radu javnih gradskih ustanova.

  (5) detaljnije
 • beli vrh (3)

  Matejevčani ne odustaju od uzetih pašnjaka, najavljuju proteste

  Nakon što su niški odbornici Skupštine Grada Niša na hitnoj sednici održanoj 25. aprila doneli odluku o prestanku prava korišćenja pašnjaka i utrina u selima Jasenovik i Gornji Matejevac, Slaviša Dinić iz neformalne grupe građana “Za odbranu Belog Vrha” nakon 14 dana bez odgovora na njihove zahteve, najavio je protest 24. maja u 19 sati ispred Skupštine Grada Niša. Advokatica Dragana Milutinović kaže da je odluka Skupštine nezakonita, te je najavila tužbe.

  (16) detaljnije
 • pašnjak Gornji Matejevac

  Protest u Matejevcu zbog straha meštana kojima je oduzet pašnjak

  Uz poruku "Ne damo vam utrine i pašnjake" najavljen je protest meštana Gornjeg Matejevca, kojima je nedavno bez obrazloženja nadležnih oduzeto pravo da ih koriste na jednoj parceli. Početak je danas u 18 sati, iza Zadružnog doma u ovom niškom selu, a glavni zahtev je da se poništi, kako kažu, nezakonita odluka niških odbornika.

  (11) detaljnije
 • pašnjak Gornji Matejevac

  “Tajno, bez obrazloženja i bez mišljenja meštana” - protest u Gornjem Matejevcu zbog oduzimanja pašnjaka

  Zbog odluke niških odbornika da pašnjak u njihovom selu bude vraćen u državno vlasništvo i da meštanima bude ukinuto pravo na njegovo korišćenje, žitelji Gornjeg Matejevca i stranka Zajedno za Srbiju najavljuju protest za četvrtak, 4. maj, od 18 sati, ispred Zadružnog doma. Kažu da im je pašnjak oduzet tajno i bez obrazloženja i brinu za njegovu budućnost.

  (40) detaljnije
 • skupstina

  Niški odbornici ukinuli pravo na korišćenje pašnjaka selima Jasenovik i Gornji Matejevac

  Odlukom odbronika niške Skupština ukinuto je pravo korišćenja pašnjaka selima Jasenovik i Gornji Metejevac i oni su vraćeni u državno vlasništvo. O nameni tih povrišina dalje će odlučivati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a nadležni najavljuju da će uskoro biti raspisan konkurs, da će taj prostor biti izdat i da će Grad prihodovati od toga, ali ne navode o kakvim investicijama je reč.

  (5) detaljnije
 • skupstina

  Niška Skupština ima hitnu sednicu - zbog pašnjaka

  Odbornici niške Skupštine zasedaće tek drugi put ove godine, a u pozivu za hitnu sednicu našla se samo jedna tačka - prestanak prava korićenja pašnjaka u selima Jasenovik i Gornji Matejevac. Nije jasno o čemu je reč ni na osnovu materijala koje je Gradsko veće dostavilo, osim da traže hitno zasedanje, a odbornik Branislav Jovanović kaže da je i za njih to misterija, ali da svakako ima važnijih tačaka za građane koje se nisu našle na dnevnom redu. Pretpostavlja da država planira na tih 90 hektara pašnjaka neku investiciju, ali napominje da treba javno da kažu koji projekat je u pitanju, kako bi odbornici znali da li će takvu ideju da podrže ili ne.

  (14) detaljnije
 • tamara-milic-842x1024 jkp naisus

  Tamara Milić novi v. d. direktora niškog "Naissus"-a

  Odbornici u Skupštini Grada Niša, izglasali su danas novog v. d. direktora Naissus-a Tamaru Mićić koja će zauzeti mesto Gorana Milosavljevića koji je obavljao tu funkciju od juna 2021. godine.

  (54) detaljnije
 • Lidija Stefanović Nikolić

  Nova gradska urbanistkinja Niša - dosadašnja pomoćnica direktora Zavoda za urbanizam

  Naredne 4 godine će na mestu glavne urbanistkinje Grada Niša biti Lidija Stefanović Nikolić, koja je do sada bila pomoćnica direktora Zavoda za urbanizam, gde je bila zaposlena od 2009. godine. Taj predlog usvojli su odbornici niške Skupštine. Ona će na tom mestu zameniti Tanju Obradović, koja je podnela ostavku zbog nove funkcije u Ministarstvu građevine.

  (19) detaljnije
 • skupstina

  Investitori koji grade u Nišu pored stanova moraće da grade i objekte javne namene

  Svako ko gradi u Nišu, bilo da su to privatna lica ili sam Grad, imaće obavezu da na mestu gde radi sagradi i neki objekat javne namene, odlučili su danas odbornici u niškoj Skupštini. To može biti vrtić, pijaca, ambulanta, škola, zelena površina ili spotrski teren, što će naknadno regulisati detaljni planovi.

  (4) detaljnije
 • Skupština Niš

  Niški Vodovod dobija novog direktora na sednici Skupštine

  Na redovnoj sednici Skupštine grada Niša koja je zakazana za četvrtak 23. mart, biće imenovan novi v. d. direktora JKP Naissus-a i glavni gradski urbanista. U predlozima za proširenje tačaka nalazi se i program odluke o reprogramu duga Niške televizije. Odbornici koalicije “Niš moj grad” traže da se dnevni red proširi i da se utvrdi ko je odgovoran za pucanje cevovoda na bulevarskom keju.

  (52) detaljnije
 • miodrag stankovic, odbornik

  Odbornik Stanković traži da se reši problem dugovanja bivšim radnicima propalih niških firmi

  Odbornik u niškoj Skupštini, Miodrag Stanković i predsednik Udruženja radnika, boraca i penzionera “Pobeda” Radoslav Spasić, podneli su inicijativu u kojoj traže da Grad Niš uputi inicijativu republičkoj Skupštini za hitno rešenje problema neisplaćenih zarada radnicima nekadašnjih velikih niških industrija. Oni od Grada zahtevaju da prikupi spiskove bivših radnika i tačne iznose njihovih dugovanja.

  (17) detaljnije
 • Skupština Niš

  Niška Etička komisija o gradskoj Skupštini: Imamo pune ruke posla, kodeks krše i vlast i opozicija

  Svađa na sednici Skupštine Srbije umalo je juče dovela do fizičkog obračuna između poslanika, pa je moralo da reaguje obezbeđenje. U niškom parlamentu rasprave za sada ne idu toliko daleko, ali Komisija za etički kodeks poručuje da ima pune ruke posla, da kodeks krše i vlast i opozicija i zato predlažu da se usvoji govor tolerancije za skupštinskom govornicom.

  (3) detaljnije
 • Sednica Komisije; foto: Skupština Niša

  Nakon protesta zasedala i Komisija - očekuju odgovore nadležnih o tome šta su uradili povodom zagađenja vazduha

  Zahtevi sa poslednjeg protesta protiv zagađenja vazduha u Nišu zvanično su upućeni nadležnima, nakon što je predsednik ovog skupštinskog tela Miodrag Stanković zakazao sednicu, na inicijativu predsednika Skupštine Bobana Džunića. Očekuju u narednih nedelju dana i odgovore o tome šta je urađeno za niški vazduh do sada i šta je planirano da bi se "provetrio Niš".

  (24) detaljnije
 • milan krstić

  "Srpski Rusi" tvrde da im je SNS skupljao potpise u Nišu, raspustili odbor, smenili predsednika, on to saznao od novinara

  Odbornik opštinske i gradske Skupštine u Nišu Milan Krstić više nije predsednik Ruske stranke, saopštilo je predsedništvo, a raspušten je i Gradski odbor. Razloge koje navode su što nije bilo sastanaka, niti su formirani opštinski odbori, ali i to što je navodno umesto Krstića za parlamentarne izbore potpise sakupljala njegova bivša, Srpska napredna stranka. Odbornik negira sve optužbe, kaže da je o smeni saznao od novinara, te da to dovoljno govori o situaciji u ovoj manjinskoj stranci, a građanima obećava da će u Nišu i dalje biti opozicija.

  (15) detaljnije
 • protest vazduh 1

  “Ne možemo da otvorimo prozore, vazduh seče” - održan protest protiv zagađenja u Nišu

  “Provetrimo Niš” i “Očistite niški vazduh” - neke su od glavnih poruka sa protesta protiv zagađenja, koji je ispred Skupštine Niša okupio građane, aktiviste i predstavnike opozicije. Neki od zahteva su pošumljavanje i besplatan gradski prevoz za sve tokom zime, kako bi ljudi manje vozili automobile. Međutim, okupljeni nisu predali zahteve, jer su vrata parlamenta bila zaključana, ali su poručili da će radikalizovati skupove ako se nadležni ne oglase i ne reaguju.

  (55) detaljnije
KOMENTAR DANA

A od polovine juna će se naviknete na kišu.

Dragan Milovanović Čitalac

Tekst: Naredne nedelje u Nišu kiša i pljuskovi, do polovine juna nestabilno vreme