Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Skupstina Grada Niša

 • gradska uprava

  Niški odbornici napustili Skupštinu: Osujetili smo plan opozicije

  Nakon dva dana provedenih pod ključem u Skupštini Grada, u Srpskoj naprednoj stranci obaveštavaju da su odbornici vladajuće većine rešili da je vreme da prestanu sa tim. Iako protest “1 od 5 miliona” održan u Nišu nije ni prošao pored gradskog parlamenta u kome su se, tim povodom, odbornici vladajuće koalicije zatvorili, oni smatraju da su tim potezom osujetili planove opozicije.

  (23) detaljnije
 • ulaz

  Novinari i dalje ne smeju do odbornika u niškoj Skupštini, Prokupčani dežuraju na smenu

  Odbornici Srpske napredne stranke i njihovih koalicionih partnera i dalje zaključani u skupštinama u Leskovcu, Nišu i Prokuplju, gde najavljuju dežurstva na smenu. U Nišu je pak ulaz u gradski parlament zabranjen za sve, pa i za novinare kojima su vrata i danas zatvorena "ispred nosa".

  (4) detaljnije
 • ulaz

  NKD: Naprednjaci zarobili nišku Skupštinu zbog promocije stranke

  Iako su niški odbornici SNS kao glavni razlog da se zaključaju u Skupštinu grada naveli odbrani institucije od Saveza za Srbiju i Boška Obradovića, u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju (NKD) čitav ovaj događaj vide kao zarobljavanje parlamenta i promociju Srpske napredne stranke.

  (12) detaljnije
 • gradska uprava

  Novinaru “Južnih vesti” zabranjeno da uđe u nišku Skupštinu

  Opozicioni odbornik Branislav Jovanović poneo je banane odbornicima SNS koji su zaključani u Skupštini Grada, a novinaru "Južnih vesti" Stefanu Markoviću, koji je o tome trebalo da izveštava i bio na zadatku, čovek koji nije hteo da se predstavi, zabranio je da uđe u zgradu parlamenta. Naprednjaci su u parlamentu, jer kako kažu, brane instituciju od Saveza za Srbiju.

  (8) detaljnije
 • savic-skupstina

  Niški radikal u Skupštini: Žena programirana za rađanje, bludnice materinstvo spasava

  Da je žena pre svega genetski programirana za produženje vrste, te da rođenjem dobija čari i lepotu što je njen kapital, kao i da one sa uspešnom karijerom nemaju mnogo toga što ih čini srećnim - samo su neke od izjava odbornika SRS Nikole Savića na sednici niške Skupštine. Od više niških odbornica u sali, reagovale su samo dve i govor Savića nazvale neprimerenim.

  (39) detaljnije
 • Skupština Niš

  Posle odlaska opozicije, u Skupštini umesto debate - promocija vlasti

  Nakon što su opozicioni odbornici izašli iz sale niške Skupštine zbog ignorisanja zahteva građana koji protestuju, najviše vremena za raspravu o različitim tačkama dnevnog reda koristio je niški gradonačelnik i nabrajao ono što smatra uspesima aktuelne vlasti. Skupština bez dijaloga i debate, kao mesto za političku promociju, prema Danijelu Dašiću iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, pokazuje degradaciju parlamentarnog sistema u Srbiji.

  (9) detaljnije
 • opozicija napusta sednicu

  Niška opozicija napustila sednicu Skupštine

  Odbornici niške opozicije bojkotuju današnju sednicu Skupštine, jer vlast ignoriše zahteve građana koji nedeljama protestuju, a za koje su predložili da budu i tema rasprave na današnjoj sednici. Salu su napustili svi opozicioni odbornici, sem odbornice Zavetnika Jelene Đorđević koja kaže da "ne želi da ruši državu".

  (17) detaljnije
 • Skupština Grada Niša

  Niška opozicija još bez odluke o napuštanju parlamenta

  Dok opozicija bojkotuje rad nacionalnog parlamenta, najbrojnije niške opozicione odborničke grupe konačnu odluku o napuštanju gradske Skupštine nisu donele. I Demokratska stranka i grupa “Niš, moj grad” narednu sednicu označili su kao ključnu za odluku o eventualnom bojkotu, dok će u Niškoj inicijativi više informacija o tome imati sutra.

  (10) detaljnije
 • vešala bgd

  Kako se Nišlija našao u aferi “vešala na protestima”?

  Dok se politička javnost u Srbiji pita ko je i zašto nosio vešala na protestu “1 od 5 miliona” u subotu u Beogradu, “glavnoosumnjičeni” na društvenim mrežama i među opozicijom bio je niški odbornik SNS Aleksandar Stojičić. Odbornik SNS kaže da sa celim slučajem nema nikakve veze i da je u inostranstvu, a to tvrde i iz policije koja je privela dvojicu osumnjičenih.

  (15) detaljnije
 • bane

  Bane Jovanović gradskoj vlasti: Vi nas terate na ulicu

  Nezadovoljan odlukom odbornika niške Skupštine da rasprave o Programu razvoja grada i Programa izgradnje grada spoje u jednu tačku, odbornik Branislav Jovanović rekao je da ih gradska vlast tera na ulice. Jovanović je obećao i “promene nabolje” u ovom gradu i to garantovao svojom imovinom.

  (20) detaljnije
 • udes

  Niška vlast ćuti o odgovornosti Grada za saobraćajnu nesreću u Donjem Međurovu

  Nakon što je direktor Policije Vladimir Rebić, između ostalog, upro prstom i u nišku upravu kao potencijalnog krivca za sudar voza i autobusa u Donjem Međurovu kod Niša, reakcije iz Gradske uprave nema. Dok je gradonačelnik Darko Bulatović izbegao da odgovara na novinarska pitanja na konferenciji za medije u holu Skupštine, njegov pomoćnik Miloš Milošević rekao je da će se o tome goviriti nakon istrage.

  (14) detaljnije
 • nonic-i-parole-foto-S.-M

  Niška Skupština: Opozicija "Vučiću, ti li si?", vlast odgovara sa "Da, tu je"

  Diskutujući o Planu razvoja Grada Niša za narednu godinu odbornici vlasti i opozicije govorili su o stvarima i projektima koji su (ne)realizovani ili loše urađeni u prošlosti, a odbornik “Niške inicijative” Srđan Nonić podigao je plakat na kojem piše “Vučiću, ti li si?”. Na to mu je odgovorio odbornik SNS Boban Džunić rekavši da je Vučić tu, jer je puno uradio za Niš.

  (23) detaljnije
 • Skupština grada

  Niška opozicija predsedniku Skupštine: Bulatović troši 70% vremena, zaštitite nas od torture

  Na poslednjem skupštinskom zasedanju gradonačelnik Bulatović govorio je 13 sati, a ukupno troši 70% vremena diskusije, kaže niška opozicija, pa traži od predsednika Skupštine Radeta Rajkovića da zaštiti odbornike od “bespotrebne jalove jednostranačke-izborne torture” i da govornica bude jednaka za sve. Oni zaštitu traže dan pred novo zasedanje lokalnog parlamenta koje je zakazano za sutra u 9 sati.

  (13) detaljnije
 • skupština grada prekid

  Barbara sa "Studija B" tema i odbornika niške Skupštine

  Autorka lažnog izveštaja sa nedavnog protesta građana u Beogradu i jedna od najpominjanijih ličnosti na društvenim mrežama zadnjih nedelja Barbara Životić, novinarka prorežimskog "Studija B", "umešala" se i u raspravu niških odbornika o budžetu. Dok je opozicionar Branislav Jovanović upadice i komentare vlasti ocenjivao opaskom "da čuje Barbaru", odbornica vlasti Dušica Davidović tražila je da se pominjanje Barbare osudi kao nasilje nad ženama.

  (16) detaljnije
 • Miodrag Stankovic

  Odbornici DS napustili nišku Skupštinu zbog izbora u Lučanima

  U znak protesta zbog nezakonitih izbora u Lučanima, ali i da bi se solidarisali sa opozicinim odbornicima koji su ranije bojkotovali gradske sednice, kako je rekao šef odborničke grupe Demokratske stranke Miodrag Stanković, odbornici su napustili sednicu niške Skupštine i to nakon što im nijedan amandman na predlog budžeta za 2019. nije usvojen.

  (10) detaljnije
 • Skupština grada

  Niški budžet za 2019. godinu između optimizma vlasti i mogućeg zaduživanja

  Dok vlast tvrdi da je budžet za narednu godinu konačno razvojni jer se štedelo poslednjih godina, opozicija odgovara da je budžet planiran kao deo predizbornih obećanja i izbora koji dolaze 2020. Gradska kasa planirana je na 10,8 milijardi dinara, za izgradnju oko 2,5 milijardi, vlast očekuje veći prihod od poreza na zarade, ne isključuje i kredit, a opozicija sve te cifre ocenjuje nerealnim.

  (5) detaljnije
 • jelena djordjevic

  Niški parlamentarci ostali nemi na apel odbornice da se odreknu dnevnice u humane svrhe

  Nakon što je odbornica niške Skupštine Jelena Đorđević na jučerašnjoj sednici za govornicom od svojih kolega odbornika zatražila da dnevnice proslede humanitarki Marini Adamović koja prikuplja priloge za pomoć u lečenju, niko od njih nije reagovao na ovaj apel. Predsednik niške Skupštine Rade Rajković kaže da će o ovoj inicijativi odlučivati na narednom sastanku šefova odborničkih grupa.

  (11) detaljnije
 • Branislav Jovanović

  Bane Jovanović: Svojevremeno sam vozio Bulatovića da vidi Tomu Nikolića

  Kada je 2011. godine, tadašnji lider SNS Tomislav Nikolić odlučio da štrajkom glađu dođe do raspisivanja izbora, niški odbornik Branislav Jovanović je tada kao gradski funkcioner, kako kaže, kolima je vozio sadašnjeg gradonačelnika Darka Bulatovića i odbornika SNS Dragana Đorđevića da ga posete. Priče o ranijem druženju funkcionera i opozicije potvrdio je i Đorđević rekavši da je i on službenim kolima vozio razne funkcionere, ali da tog druženja više nema.

  (6) detaljnije
 • Skupština grada

  Bulatović krivi Grad za propadanje "Gorice", a ne rukovodstvo ovog preduzeća

  Dok gradonačelnik Niša Darko Bulatović u raspravi o rebalansu budžeta koji "pumpa" još 70 miliona dinara u Javno komunalno preduzeće "Gorica" tvrdi da su javne finansije stabilne, opozicija odgovara da je budžet rasipnički i potrošački. "Gorica" ponovo dobija novac iz gradske kase, ali za loše stanje u ovom preduzeću Bulatović ne krivi rukovodstvo preduzeća, već Grad koji u prošlosti nije ispunjavao svoje obaveze.

  (11) detaljnije
 • dragoslav cirkovic

  Ćirković za skupštinskom govornicom pokazivao svoje fakultetske diplome

  Pošto je odbornik Dragoslav Ćirković u rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, da su “neki bez diplome bili direktori 2002. godine”, prepoznao da se radi o njemu, on je na današnjoj sednici niške Skupštine pokušao da demantuje te tvrdnje, mašući fakultetskim diplomima sa govornice. Bulatović je rekao da nikada nije izgovorio Ćirkovićevo ime, ali nije ni demantovao da je mislio baš na njega.

  (19) detaljnije