Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Skupstina Grada Niša

  • institut radon

    Niška opozicija se plaši privatizacije Radona, vlast uverava da nema bojazni

    Da će poklanjanjem državi parcelu u Niškoj Banji Institut Radon biti infrastrukturno sređen i opremljen iz budžeta, te da je to u interesu građana zaključili su nadležni na Skupštini. Dok iz opozicije strahuju od potencijalne privatizacije poput onih u Kuršumlijskoj banji, ali i ishoda nakon poklanjanja aerodroma, iz gradske vlasti tvrde da Radan neće biti privatizovan, te da veruju u odluke države.

    (2) detaljnije
  • Prazna sala

    Vučić ispraznio salu niške Skupštine

    Umesto nastavka 37. sednice Skupštine Grada Niša, nakon pauze koja se poklopila sa obilaskom Tvrđave i vojnog naoružanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, odbornike opozicije, SPS-a i nekoliko njih iz vladajučeg SNS-a dočekala je prazna sala. Odbornicima SNS-a je, prema tvrdnji odbornika, stigla poruka da se pauza produžava za 45 minuta, a predsednik Skupštine je ranije na sednici pozvao odbornike da odu i pozdrave predsdnika.

    (9) detaljnije
  • bozanic

    Odlukom većine Aleksandra Božanić zvanično v. d. direktorka "Parking servisa"

    Dosadašnja izvršna direktorka niškog JKP Parking servis , odbornica niškog parlamenta i funkcionerka SNS-a Aleksandra Božanić, odlukom skupštinske većine izabrana je za novu v. d. direktorku ovog preduzeća. Dok opozicija traži nezavisne komisije koje će odlučivati o imenovanjima direktora, iz niškog SNS-a kažu da nema razloga za zabrinutost, pošto su školavani i perspektivni kadrovi partije u pitanju.

    (11) detaljnije
  • dveri

    Nišlije najavljuju protest ako odbornici dozvole "betonsko solitersko naselje" na brdu iznad Stare ciglane

    Iako to prvobitno nije bilo na dnevnom redu pred niškim odbornicima na sutrašnjoj sednici naći će se i plan za koji iz Dveri Niš i Udruženja građana "Nišlije da se pitaju" tvrde da će ako bude usvojen omogućiti "betonski vodopad" iznad Stare ciglane, odnosno izgradnju soliterskog naselja. Napominju da će ako takav plan bude usvojen i time omogućen "divljački i predatorski urbanizam" u niškoj Paliluli - protestovati sledeće srede, 21. februara ispred Skupštine i zahtevati da bude poništen.

    (9) detaljnije
  • skupština

    Prva sednica niške Skupštine ove godine zakazana na Dan zaljubljenih

    O poklanjanju zemljišta u Niškoj Banji državi, osnivanju sportsko-privrednog društva, kao i izgradnji parka na pantelejskom Bulevaru u kome će biti i vrtić i crkva, raspravljaće između ostalog niški odbornici na sednici Skupštine, prvoj ove godine, koja je zakana za sredu, 14. februar.

    (7) detaljnije
  • apoteka

    Za niški Dom zdravlja i apoteke opet novac za "društvenu brigu za zdravlje", ove godine 35 miliona

    Četvrtu godinu zaredom su niški Dom zdravlja i Apotekarska ustanova na listi "dobitnika" novca iz gradskog budžeta za društvenu brigu za zdravlje, a ako to odbornici niške Skupštine usvoje na raspolaganju će ovog puta imati 35 miliona dinara. Novac je namenjen za "stvaranje uslova za bolju dostupnost i pristupačnost u sprovođenju zdravstvene zaštite", ali još nije poznato kako će novac podeliti i na šta će ga konkretno potrošiti.

    (4) detaljnije
  • zgrade niš2

    Veći porez na imovinu ove godine u Nišu

    Osnovica za obračun poreza na stanove u Nišu u 2024. godini kretaće se u rasponu od 124.530 dinara, koliko iznosi u prvoj zoni, do 11.377, koliko iznosi osnovica u sedmoj zoni. Uvećane su osnovice i za porez na garaže, poslovne prostore, građevinsko i poljoprivredno zemljište. Reč je o povećanju od 0,8 do 3,4%, u zavisnosti od vrste nepokretnosti.

    (15) detaljnije
  • JLM_1978

    Uručene nagrade "11. januar", Vojni orkestar novac daje u humanitarne svrhe

    Najznačajnija priznanja Grada Niša “11. januar” uručena su Vojnom orkestru, Vatrogasno-spasilačkoj brigadi i frontmenu grupe Kerber Goranu Šepi. Dobitnici su nagrađeni poveljama, statuama “Oslobodiocima Grada Niša” i novčanim iznosom od 500.000 dinara, a svoj deo Vojni orkestar će proslediti Ustanovi “Mara”.

    (3) detaljnije
  • transparent protest

    Nišlije protestima tražile svoju pravdu - od asfalta do izbora

    Protiv nasilja, za bezbednije ulica, za asfaltirane ulice, za pašnjake, protiv dalekovoda, protiv mogućeg naseljavanja migranata, protiv formiranja nove ustanove - razlozi su zbog kojih su Nišlije u 2023. godini izlazile na ulice. Neke proteste nadležni su “gasili” obećanjima, neka su ostvarena, od pojedinih građani i dalje ne odustaju, a od nekih su Nišlije “digle ruke”.

    (1) detaljnije
  • Niška televizija (1)

    "Niškoj televiziji" odobren reprogram duga na 30 godina, burna rasprava na Skupštini

    Niška televizija otplaćivaće dug od 34,7 miliona dinara narednih 30 godina kroz godišnje rate, odlučeno je na Skupštini. Gradska vlast kaže da “osećaju” da treba pomoći lokalnoj televiziji, dok opozicija smatra da “trovačima istine” ne treba odlagati dugove i predlaže da NTV postane regionalna televizija.

    (8) detaljnije
  • Boban Džunić, mediji

    Džunić: Niške televizije previše skraćuju moje izjave, razgovaraću sa vlasnicima

    Nakon što se deo niške opozicije okupio u znak protesta ispred televizije "Belami" zbog emitovanja filma "Tajkunske rukoveti" pred protekle izbore i nakon što su najavili krivične prijave i protiv "Zone Plus" i "NTV", kritikama lokalnih televizija se pridružio predsednik Skupštine Niša Boban Džunić, naprednjak, ali iz drugog razloga. Smatra da oni previše skraćuju njegove izjave i da mu daju svega 8 sekundi prostora, iako govori znatno duže.

    (16) detaljnije
  • skupština budžet 11

    Niški budžet za 2023. umanjen na 14,6 milijardi dinara, kažu nije bilo vremena da se sve realizuje

    Novim rebalansom, niški budžet za 2023. godinu smanjen je i iznosi oko 14,6 milijardi dinara u odnosu na tekući, koji je oko 15,2 milijarde. Načelnica Uprave za finansije Nina Ilić kaže da je razlog to što nije bilo vremena, niti potpisanih ugovora za neke stavke, tako da one neće moći da se završe do kraja godine. Izmenjen niški budžet veći je u odnosu na osnovni koji je usvojen krajem 2022. i koji je iznosio oko 13,4 milijarde dinara.

    (2) detaljnije
  • Nenad Stanković

    Kamen za govornicom niške Skupštine

    “42,25%. To je rezultat, to je odgovor, to su argumenti, to gledajte i čitajte” - poručio je sa skupštinske govornice gradski večnik i naprednjak Nenad Stanković, dok je u rukama držao kamen sličan onome koji je nakon protesta ispred beogradske Skupštine pokazao načelnik Uprave policije MUP-a Ivica Ivković.

    (23) detaljnije
  • Višnjičeva

    Ulice "Višnjičeva" i "Đupon" u Nišu biće ispravno napisane

    Umesto pogrešnog naziva ulice "Vojnika Peđe Leovca" u niškom naselju Prosek, taj naziv će na inicijativu Udruženja veterana 53. graničnog bataljona biti ispravljen u "Potporučnika Predraga Peđe Leovca", čoveka koji je dao život u odbrani otadžbine 1999. godine u reonu karaule Košare. I Ulica "Višnjičeva" u Gornjoj Toponici, na šta su nedavno ukazali građani, biće prepravljena u "Višnjićeva", a greška u prezimenu "Đupon" u "Djupon" kako se i prezivao čuveni arhitekta.

    (11) detaljnije
  • IMG-9aecdb9c78834df4b7eceba39b463fff-V

    Dečiji kulturno obrazovno rekreativni centar ostaje bez "kulture"

    Niški odbornici sutra će raspravljati o izmenama Statuta Dečijeg kulturno obrazovnog rekreativnog centra koji bi, ako se Odluka usvoji ostao bez reči “kulturno”. Na istoj sednici ustanova bi trebalo da dobije novog v. d. direktora - odbornicu SNS Jelenu Kalajdžić.

    (2) detaljnije
  • skupština grada niša (2)

    Imenovanje direktora i programi rada preduzeća i ustanova na dnevnom redu niške Skupštine

    Verovatno poslednje zasedanje u ovoj godini niški odbornici imaće u utorak, 26. decembra, a na dnevnom redu biće preko 40 tačaka - od rebalansa budžeta za ovu godinu, imenovanja v. d. direktora Dečijeg obrazovno rekreativnog centra, preko programa poslovanja i rada svih javnih preduzeća, ustanova i centara za narednu godinu, do Programa uređivanja građevinskog zemljišta i održavanja komunalne infrastrukture za 2024. godinu i odluke o izmeni reprograma duga Niškoj televiziji.

    (2) detaljnije
  • Skupština Niša

    Usvojen budžet Niša - za vlast po želji građana, za opoziciju "parizer ekonomija"

    Budžet Niša sledeće godine biće 16.177.100.000 dinara i usvojili su ga odbornici Skupštine Grada, a za gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski je nastao iz dogovora sa građanima i ima razvojnu komponentu. Sa druge strane, odbornik koalicije "Niš, moj grad" Dragoslav Ćirković kaže da je ovo slavlje vlasti samo prikaz inflacije i "parizer ekonomije".

    (6) detaljnije
  • skupština grada niša (2)

    Niški odbornici u ponedeljak raspravljaju o budžetu za 2024. godinu

    Sednica niške Skupštine na kojoj će odbornici raspravljati o budžetu za narednu godinu zakazana je za ponedeljak, 18. decembar. Budžet za 2024. godinu procenjen je na oko 16 milijardi dinara.

    (1) detaljnije
  • skupstina

    U niškim osnovnim školama već godinu dana školski odbori sa isteklim mandatom, Skupština ćuti

    Da većinom niških osnovnih škola više od godinu dana upravljaju školski odbori kojima je istekao mandat, potvrđuju direktori tri škole. Kako Skupština Grada nije imenovala nove članove, a ni ministar privremeni organ upravljanja, trenutno je na delu "nezakonita situacija", ističe profesor Pravnog fakulteta Miloš Prica, koji to što Skupština odlaže imenovanje, tumači kao ostavljanje prostora da škole budu partijski plen. Iz Skupštine bez odgovora zašto ne imenuju nove članove odbora.

    (4) detaljnije
  • dkc

    Radnici DKC-a još jednom odgovaraju - gradonačelnici, većnici, odbornicima

    Dok su radnici protestovali ispred, odbornici su raspravljali o tome kako je Dečiji kulturni centar prešao u sektor kulture, zašto ne mogu da budu ustanova kulture i šta tamo rade kuvari. Zaposleni sada reaguju otvorenim pismom u kom se vraćaju na prvobitne zahteve - da se ukine odluka o spajanju sa “Divljanom” i zadrži šifra kulture.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: