Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Skupstina Grada Niša

 • jelena djordjevic

  Niški parlamentarci ostali nemi na apel odbornice da se odreknu dnevnice u humane svrhe

  Nakon što je odbornica niške Skupštine Jelena Đorđević na jučerašnjoj sednici za govornicom od svojih kolega odbornika zatražila da dnevnice proslede humanitarki Marini Adamović koja prikuplja priloge za pomoć u lečenju, niko od njih nije reagovao na ovaj apel. Predsednik niške Skupštine Rade Rajković kaže da će o ovoj inicijativi odlučivati na narednom sastanku šefova odborničkih grupa.

  (11) detaljnije
 • Branislav Jovanović

  Bane Jovanović: Svojevremeno sam vozio Bulatovića da vidi Tomu Nikolića

  Kada je 2011. godine, tadašnji lider SNS Tomislav Nikolić odlučio da štrajkom glađu dođe do raspisivanja izbora, niški odbornik Branislav Jovanović je tada kao gradski funkcioner, kako kaže, kolima je vozio sadašnjeg gradonačelnika Darka Bulatovića i odbornika SNS Dragana Đorđevića da ga posete. Priče o ranijem druženju funkcionera i opozicije potvrdio je i Đorđević rekavši da je i on službenim kolima vozio razne funkcionere, ali da tog druženja više nema.

  (6) detaljnije
 • Skupština grada

  Bulatović krivi Grad za propadanje "Gorice", a ne rukovodstvo ovog preduzeća

  Dok gradonačelnik Niša Darko Bulatović u raspravi o rebalansu budžeta koji "pumpa" još 70 miliona dinara u Javno komunalno preduzeće "Gorica" tvrdi da su javne finansije stabilne, opozicija odgovara da je budžet rasipnički i potrošački. "Gorica" ponovo dobija novac iz gradske kase, ali za loše stanje u ovom preduzeću Bulatović ne krivi rukovodstvo preduzeća, već Grad koji u prošlosti nije ispunjavao svoje obaveze.

  (11) detaljnije
 • dragoslav cirkovic

  Ćirković za skupštinskom govornicom pokazivao svoje fakultetske diplome

  Pošto je odbornik Dragoslav Ćirković u rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, da su “neki bez diplome bili direktori 2002. godine”, prepoznao da se radi o njemu, on je na današnjoj sednici niške Skupštine pokušao da demantuje te tvrdnje, mašući fakultetskim diplomima sa govornice. Bulatović je rekao da nikada nije izgovorio Ćirkovićevo ime, ali nije ni demantovao da je mislio baš na njega.

  (17) detaljnije
 • Jelena Đorđević

  Posle Dveri i JS, odbornica Đorđević pristupila Zavetnicima

  Po treći put Jelena Đorđević potpisala je pristupnicu različitoj političkoj partiji, ovoga puta Zavetnicima. Tako će već na sledećoj sednici Skupštine grada ova opcija imati čoveka u zakonodavnoj vlasti Niša. Đorđevićeva, koja je izbačena iz Jedinstvene Srbije, jer nije želela da glasa za predaju Aerodroma "Konstantin Veliki" Republici na upravljanje, sada je članica Srpskog sabora Zavetnici.

  (6) detaljnije
 • skupština

  "Pucanje po šavovima" u vladajućoj koaliciji ili umor od preduge sednice?

  Na poslednjoj sednici niške Skupštine, gradonačelnik Niša i odbornici SNS optuživali su koalicione partnere iz SPS da ne brane svoje kandidate za direktore od kritika opozicije. Pored toga, šef Odborničke grupe PS-USS, koja je deo većine, Dobrivoje Ljujić je čak i pretio koalicionim odbornicima. Prvi čovek SPS Žarko Ranković, ipak kaže da koalicija funkcioniše bez problema i da su odbornici verovatno bili iziritirani zbog duge sednice.

  (13) detaljnije
 • zoran perisic- foto - vanja keser

  Slučaj Bate Vučkovića za Perišića nije trgovina, nego dogovor oko funkcije

  Iako su u Kabinetu gradonačelnika do poslednjeg dana tvrdili da ne znaju ko će zameniti Miloša Miloševića u Gradskom veću Niša, a sam novoizabrani većnik Bratislav Vučković, koji je došao na to mesto nakon što je povukao kandidaturu za direktora Mediane, rekao da se “ne radi ni o kakvoj trgovini ili dilovima”, šef Odborničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Perišić kazao je da je ipak sve bilo dogovoreno.

  (17) detaljnije
 • branislav jovanovic

  Skupštinski obračun Bulatovića i Jovanovića - od hapšenja saradnika do invaliditeta

  Nakon što je odbornik niške Skupštine Branislav Jovanović rekao da saradnici gradonačelnika Niša Darka Bulatovića nameštaju tendere i bivaju hapšeni, Bulatović je odgovorio da je Jovanović “obična kukavica koja zloupotrebljava skupštinsku govornicu”. Usledila je i “2. runda” u kojoj je Jovanović optužio Bulatovića da nezakonito obavlja funkciju jer je “invalid rada”, na šta mu je ovaj odgovorio citatom koji je pročitao sa mobilnog telefona.

  (17) detaljnije
 • bata-vuckovic23.jpg

  Bata Vučković i zvanično većnik, opozicija sumnja na “trgovinu” funkcijama

  Bivši direktor Javnog komunalnog preduzeća "Mediana" Bratislav Vučković na sednici Skupštine grada Niša sa 40 glasova "za" i 5 "protiv" i formalno je izabran za gradskog većnika za planiranje i izgradnju. Opozicija negoduje na ovakvu odluku, jer smatraju da se radi o “trgovini” - direktorsko mesto u "Mediani" za većničku fotelju.

  (16) detaljnije
 • narodna biblioteka

  Auto-lakirer i sanitarni inženjer povukli kandidature za odbore u ustanovama kulture

  Nakon pisanja "Južnih vesti" i burnog negodovanja dela javnosti na društvenim mrežama, Saša Mirković po zanimanju auto-lakirer i sanitarni inženjer Nemanja Nikolić povukli su kandidature, potvrdio je šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Perišić, pa neće biti u upravnim odborima Narodne biblioteke “Stevan Sremac” i Narodnog muzeja.

  (10) detaljnije
 • majica

  Odbornik opozicije izbačen sa sednice niškog parlamenta zbog poruke na majici

  Na zasedanje niškog parlamenta odbornik “Niške inicijiative” Srđan Nonić došao je sa majicom na kojoj piše “Jedna ista banda”, ali je šef odborničke grupe SNS i bivši gradonačelnik Niša Zoran Perišić mislio da on time vređa dostojanstvo Skupštine, pa je tražio njegovo izbacivanje. Većina odbornika je svojim glasovima podržala ovaj predlog.

  (39) detaljnije
 • igor novakovic

  Novaković ponovo u fotelji, ovog puta predsednik Nadzornog odbora Vodovoda

  Nekadašnji visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije u Nišu i bivši direktor "Jugoistoka" Igor Novaković, hapšen i optužen za korupciju 2015. u tom preduzeću, predložen je za predsednika Nadzornog odbora Javnog komunalnog preduzeća "Naissus". Skupština grada treba da potvrdi ovaj predlog koji je dobio podršku većine na Odboru za imenovanja.

  (29) detaljnije
 • skupština

  Niška Skupština pauzira jer se čekaju važne tačke, opozicija negoduje

  Već mesec i po dana niški parlamentarci ne idu "na posao", a dok opozicija pita "gde je sada zapelo" i traži da se prestane sa "beskonačnim odlaganjem" sednica, predsednik Skupštine Grada Niša Rade Rajković kaže da sednica još nije zakazana jer se "čekaju neke važne odluke Gradskog veća koje treba da uvrste u dnevni red" i očekuje da će se odbornici vratiti u klupe sledeće nedelje.

  (8) detaljnije
 • daljinski

  Više od 1.000 evra po satu za prenose sednica niškog parlamenta

  Za mogućnost da prate uživo diskusije odbornika niške Skupštine, građani Niša platiće, kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, blizu 6 miliona dinara za 48 sati uživo prenosa sednica gradskog parlamenta. Posao je dobila Niška televizija koja je jedina i konkurisala.

  (5) detaljnije
 • skupština grada

  Sednica niškog parlamenta odložena jer nema TV prenosa

  Iako je ranije bila najavljena, današnja sednica Skupštine grada je odložena, a da nije ni počela jer nije bilo televizijskog prenosa. Dok predsednik parlamenta navodi da postupak javne nabavke za izbor medija koji bi prenosio zasedanje još nije sproveden, opozicija kaže da je ovo još jedan dokaz nesposobnosti gradske vlasti.

  (6) detaljnije
 • radikali srs

  Niški radikali u “beskompromisnim” kosovskim majicama na sednici gradske Skupštine

  Četvoro odbornika Srpske radikalne stranke pojavilo se na današnjoj sednici niškog parlamenta u majicama na kojima je pisalo “Kosovo je Srbija, nema kompromisa”. Odbornik SRS Nikola Savić navodi da su ovim gestom hteli da podrže “ostanak Kosova i Metohija u sastavu Srbije” i Ustav.

  (11) detaljnije
 • cigarettes-78001-640

  U zgradi Gradske uprave i Skupštine Niša se najviše nedozvoljeno puši

  Najveći broj prijava na kršenje zabrane pušenja podnet je za popularnu zgradu “Opštine” na uglu ulica Nade Tomić i Nikole Pašića, odnosno zgradu Gradske uprave, tvrdi načelnica Sanitarne inspekcije Radica Nikolić. Iskorenjivanje duvanskog dima u ovoj gradskoj zgradi jedan je od zahteva inspektorke.

  (14) detaljnije
 • lutkarsko

  Pozorište lutaka i dalje bez direktora, jedini kandidat imao spornu dokumentaciju

  Zbog toga što je, kako kaže predsednik Odbora za imenovanja Ivan Jovanović, jedini kandidat za direktora Pozorišta lutaka Niš Miladin Milanović dostavio dokumentaciju u kojoj je navedeno da je u ovoj ustanovi kulture godinama obavljao poslove sa fakultetom, iako ga je tek kasnije završio, njegova kandidatura je odbijena. Upravni odbor bi, dodaje, u najskorijem roku trebalo da raspiše novi konkurs.

  (2) detaljnije
 • Skupština grada

  Niški parlamentarizam - 3 meseca bez sednice, pa onda sve na brzinu

  Odbornici Skupštine grada Niša bili su na pauzi 3 meseca, pa su krenuli da zasedaju “punom parom”. Odbornici su u klupama od jutra do mraka, sednice su dvodnevne sa po preko 50 tačaka. Dok se opozicija žali da je ovakav visok tempo besmislen, predsednik parlamenta Rade Rajković kaže da je to “najnormalnije”.

  (7) detaljnije
 • skupština

  Usvojen završni račun za 2017. godinu - vlast zadovoljna, za opoziciju Niš nazaduje

  Dok gradonačelnik Niša Darko Bulatović, vodeći se visokim procentom relizacije prošlogodišnjeg budžeta, kaže da su gradske finansije konačno stabilizovane i najavljuje da će budžet biti razvojni u 2019, opozicija kritikuje nedostatak izgradnje i investicija, navodeći da grad nazaduje.

  (5) detaljnije