Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Skupstina Grada Niša

 • sns izbori kolaz

  Funkcionerima SNS se ne sviđa anketa "Južnih vesti", ali podelili rezultate kada vode

  Dok čitaoci "Južnih vesti" u anketi glasaju šta misle ko će između tri nezvanična kandidata SNS-a zaista i postati gradonačelnik Niša, njih dvoje - Dragana Sotirovski i Zvezdan Milovanović, svako na svom Fejsbuk profilu, kritikovali su anketu, namere Južnih vesti , ali su oboje objavili sliku rezultata u trenutku kada baš oni imaju prednost. Na Fejsbuk profilu Sotirovske, koja anketu naziva razonodom, slika je kada ona ima najviše glasova, dok je Milovanović, koji je naziva podmetačinom, takođe uhvatio baš trenutak kada je on u vođstvu.

  (41) detaljnije
 • sns izbori

  Više od mesec dana od izbora Grad Niš i dalje bez nove vlasti, uz nagađanja o budućem gradonačelniku [anketa]

  I pored glatke većine SNS-a, nova vlast u Nišu još nije formirana. Izbori su održani 21. juna, iako su od organizacija koje su pratile ocenjeni kao jedni od najneregularnijih, ubedljivu pobedu odnela je Srpska napredna stranka koja će imati 47 odbornika u niškom parlamentu. Konstitutivna sednica zakazana je za dva meseca od izbora - 20. avgust, a o imenu gradonačelnika još ne govore ni u SNS.

  (91) detaljnije
 • prazna skupština

  Konstitutivna sednica novog niškog parlamenta zakazana za 20. avgust

  Izbor predsednika parlamenta i njegovog zamenika i još 3 tačke biće na dnevnom redu prve sednice novog saziva Skupštine Grada Niša koja je zakazana za 20. avgust.

  (6) detaljnije
 • skupština grada

  Niška skupština: Ko će biti novi odbornici

  U budućem sazivu niškog parlamenta Vučićeva lista imaće 47 mesta od 61, Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija imaće 6 mesta, “Niš, moj grad” 4, Šapićev SPAS 3, a Ruska stranka 1 mesto. Više od polovine budućih odbornika biće prvi put u skupštinskim klupama, pokazuju predizborne liste.

  (22) detaljnije
 • Nebojša Bogdanović

  Bogdanović posle rešenja Agencije: Nisam u sukobu interesa

  Na rešenje Agencije za borbu protiv korupcije, u kome piše da je odbornik SPS-a u niškoj Skupštini Nebojša Bogdanović prekršio zakon time što, osim ove javne, obavlja i funkcije člana nadzornog odbora Slobodne zone Pirot i direktor je niške filijale DDOR Novi Sad osiguranja, a o tome nije obavestio ovo vladino telo, Bogdanović reaguje izjavom da to nisu političke funkcije.

  (8) detaljnije
 • izbori

  Izbori 26. aprila - biraju se poslanici i odbornici

  Građani Srbije će svoje predstavnike u lokalnim parlamentima, u gradovima i opštinama u kojima žive, birati 26. aprila, odluka je aktuelne vladajuće većine koju je saopštila predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković, koja je i formalno raspisala izbore. Predsednik niškog parlamenta Rade Rajković za isti datum raspisao je izbora za niške opštine, a biraće se i narodni poslanici istog dana.

  (6) detaljnije
 • skupština

  Poslednja sednica Skupštine - ko je oporavio, a ko unazadio Niš

  “Grad je stao na noge” - tako je 4 godine svoje vlasti opisao gradonačelnik Niša Darko Bulatović na poslednjoj sednici Skupštine Grada u ovom sazivu. Kao svoj najveći uspeh istakao je ono što mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvo zamerio kad je preuzeo upravljanje Nišom - javne finansije. Opozicionar Branislav Jovanović zamerio je da naprednjaci nisu ispunili obećanja, da nije bilo investicija, a nijedna nova ulica nije urađena u Nišu.

  (9) detaljnije
 • 12 srpske brigade foto J.B

  Stanovnici 12. srpske brigade ne žele da im se ulica zove po radikalu Krasiću

  Skoro 90% meštana Ulice 12. srpske brigade u Nišu, kako sami kažu, potpisalo je peticiju kojom traže od nadležne Komisije da preispita i poništi odluku o promeni imena ulice, jer ne žele njeno preimenovanje u Ulicu Zorana Krasića. Tu živi i narodni poslanik SRS Nikola Savić, čija je stranka i predložila novo ime, ali on nije želeo da komentariše peticiju svojih komšija.

  (18) detaljnije
 • gradska kuća

  Nadležni u Nišu zatvorili gradske sale za debatu o zdravstvu - skupštinsku zbog predizbornih aktivnosti

  U šest gradskih institucija u Nišu nadležni su odbili da otvore vrata Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju za organizaciju debate o problemima u zdravstvu. Izgovor uglavnom isti - da je sala zauzeta, dok su u Gradskoj kući rekli da prostor ne ustupaju za političke skupove i uputili na Skupštinu grada, odakle kažu da zbog predizbornih aktivnosti salu ne mogu da otvore za građane.

  (5) detaljnije
 • Daglas Dold

  Američki humanitarac, niški političar i Miša Blam dobijaju ulice u Nišu

  Pahorska ulica na Trošarini ubuduće će se zvati Ulica Daglasa Dolda - američkog humanitarca koji je sprečio bugarsku vojsku da razori Niš 1915. godine. Ulica na Paliluli nosiće naziv niškog političara Zorana Krasića iz Srpske radikalne stranke, a na inicijativu Nišvila i Miša Blam će dobiti ulicu u Opštini Medijana.

  (14) detaljnije
 • skupstina

  Niška Skupština - 60 tačaka za 3 sata, slaba diskusija, tanak kvorum

  Programi poslovanja i rada svih niških preduzeća i ustanova kulture, pripreme za javno-privatno partnerstvo za održavanje ulične rasvete, ugovor sa novim prevoznicima, izbor direktora Hitne samo su neke od 60 tačaka dnevnog reda o kojima su odbornici većine niške Skupštine prodiskutovali i usvojili ih za svega 3 sata rada.

  (9) detaljnije
 • Jovanović i Ćirković

  Deo niške opozicije traži odgovornost nadležnih za naplatne rampe i trgove

  Niškoj Skupštini opozicioni odbornici Branislav Jovanović i Dragoslav Ćirković uputili su predlog dopune dnevnog reda sednice koja je zakazana za utorak 21. januar. Oni traže utvrđivanje odgovornosti za postavljanje naplatnih rampi i raskidanje ugovora o popločavanju trgova, kao i informaciju o planu Grada za smanjenje emisije štetnih gasova.

  (15) detaljnije
 • mirjana miladinović

  Osuđivana SNS odbornica iz Niša podnela ostavku iz zdravstvenih razloga

  Mirjana Miladinović, članica Srpske napredne stranke i doktorka u Specijalnoj bolnici “Gornja Toponica”, koja je krajem prošle godine osuđena na 3 godine uslovne kazne i 100.000 dinara zbog korupcije, podnela je ostavku na mesto odbornika u niškoj Skupštini. Kaže da je razlog za to njeno zdravstveno stanje.

  (28) detaljnije
 • Skupština grada

  Skupštinske komisije koštaju i kad ne rade, predsednicima po 35.000 mesečno

  Pored mesečnih paušala i dnevnica u gradskom parlamentu, niški odbornici imaju i druga primanja u Skupštini. Petnaestak predsednika odbora i komisija prima po 50.000 i 35.000 dinara mesečno, a odbornici koji prisustvuju sednicama dobiju i dnevnicu. Ipak, komisije se nisu naradile u 2019, neke su u proseku zasedale jednom mesečno, a neke nijednom.

  (34) detaljnije
 • skupština grada

  Niška opozicija bojkotuje sednice, ne i skupštinsku kasu

  Pola godine većina niških opozicionih odbornika bojkotuje sednice gradskog parlamenta, ali ne i mesečne paušale koji su između 16.000 i 21.000 dinara, u zavisnosti od toga da li su odbornici ili šefovi grupa. Pored paušala pripadaju im i dnevnice po sednici, a sa njima različito raspolažu - jedni kažu da ih daju ugroženima, a drugi da štede, pa će da kupe novogodišnje paketiće deci.

  (11) detaljnije
 • skupština grada

  Usvojen budžet Niša za 2020, jedni kažu razvojni, drugi da je nerealan

  Uravnotežen ili fantastičan, takav je budžet Niša za 2020. godinu, zavisno koga pitate - vlast ili opoziciju. Dok gradonačelnik Darko Bulatović tvrdi da je projektovanih 11,2 milijarde dinara realan budžet bez zaduživanja koji donosi razvoj Grada, opozicionari odgovaraju da premašuje realnost za bar 3 milijarde.

  (9) detaljnije
 • Nonić glumi rampu

  Nonić glumio naplatnu rampu i dočekivao odbornike niške Skupštine

  Zbog problema oko naplatnih rampi, koje još nisu ni otvorene a već im se pripisuju gužve u saobraćaju u centru Niša, odbornik Niške inicijative Srđan Nonić jutros je glumeći rampu dočekivao svoje kolege koji su dolazili na sednicu niške Skupštine. Kaže da je gradonačelniku Darku Bulatoviću tražio i "besplatnu" karticu za prolaz oko grada koju bi trebalo da dobiju Nišlije.

  (23) detaljnije
 • transparent

  Većina greškom podržala predlog opozicije, u niškoj Skupštini i podrška uzbunjivaču iz Krušika

  Sednicu niške Skupštine na kratko je prekinula odbornička grupa Niška inicijativa transparentom "Aco Srbine" sa fotografijom uzbunjivača Aleksandra Obradovića. Tražili su i da se dopuni dnevni red zahtevom za deklaraciju o osudi nasilja, što su prvo podržali i odbornici SNS, ali se potom glasalo ponovo i tada je ruku podiglo samo 8 odbornika i njihov predlog nije usvojen.

  (13) detaljnije
 • Jovanović i Ćirković

  Otvoreno pismo dela niške opozicije: Belorusi da ožive "Tržnicu", "Niš-ekspres" da smanji monopol

  Pred sutrašnju sednicu niške Skupštine, koju opozicija mesecima bojkotuje, odbornici grupe "Niš moj grad" Branislav Jovanović i Dragoslav Ćirković uputili su otvoreno pismo gradonačelniku Darku Bulatoviću. Pozivaju ga da neka javna preduzeća ugasi, a neka pripoji komunalnim, dok za JKP "Tržnica" predlažu da joj se nađe strateški partner iz Belorusije ili Kine kako bi "stala na noge". Traže i da se ukine monopol "Niš-ekspresa" koji je, kažu, gradska vlast sama napravila.

  (15) detaljnije
 • prazna skupština

  Posle bojkota opozicije hodnik postao paralelna niška Skupština

  Kada je niška opozicija napustila skupštinu pre pola godine, očekivalo se da će se politička utakmica preseliti na ulice. Ipak, borba se prelila na hodnik. Maratonske konferencije za medije, verbalni obračuni između odbornika vlasti i opozicije, performansi sa toalet-papirom, ali i javni pritisak na koalicione partnere - sve je to deo niške političke hodničke parlamentarne (ne)kulture.

  (6) detaljnije