Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Štab za vanredne situacije

 • Gradska uprava Vranje

  Preventivno stanje pripravnosti u slučaju zemljotresa i u Vranju

  Razmatrajući događaje nastale usled zemljotresa koji se dogodio u noći između nedelje i ponedeljka u Albaniji, vranjski Štab za vanredne situacije stavio je u pripravnost sve one koji su zaduženi za zaštitu i spasavanje na teritoriji grada u naredna 72 sata.

  detaljnije
 • knez

  Takmičenje gorivom u Bosilegradu, sada imaju i najjeftinije u Srbiji

  Od pre dve nedelje Bosilegrad ima dve benzinske pumpe na kojima je gorivo i 10 dinara po litru jeftinije nego bilo gde u Srbiji. Do skoro jedina pumpa, koju je finansijska inspekcija zatvorila sredinom septembra, sada je opet otvorena, a tu su i cisterne koje je država postavila u gradu u trenutku nestašice naftnih derivata. Dok neki kažu da točenje goriva iz cisterni na otvorenom nije bezbedno i legalno, prvi čovek Opštine tvrdi da ne postoje nezakonitosti i da Bosilegradu trebaju najmanje dve pumpe.

  (6) detaljnije
 • točenje goriva

  Inspekcija zatvorila jedinu pumpu u Bosilegradu, građani gorivo toče iz cisterni

  Jedinu pumpu na kojoj su meštani Bosilegrada mogli da natoče gorivo finansijska inspekcija zatvorila je 10. septembra pa je ova opština na nekoliko dana bila bez nafte. Sada građani toče naftu iz cisterni “Knezpetrola” i to nakon što je opštinski Štab za vanredne situacije tražio pomoć od republičkog. Kada će jedina pumpa proraditi, sa sigurnošću ne zna ni predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev.

  (3) detaljnije
 • nišava

  Uvedena vanredna odbrana od poplava u Srbiji, na jugu bez opasnosti od izlivanja

  Zbog velikih padavina Srbijavode uvele su vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, a nadležni kažu da u Nišavskom, Jablaničkom i Pirotskom okrugu nema opasnosti od izlivanja reka. Ipak, ističu da se situacija pomno prati.

  (2) detaljnije
 • svrljiški timok

  Bez opasnosti od izlivanja reka na jugu Srbije

  Iako je kiša juče i sinoć padala, u Pirotskom, Jablaničkom, Pčinjskom i Topličkom okrugu, Svrljigu i Nišu nije bilo izlivanja reka i situacija je zasad mirna. Štabovi za vanredne situacije u svim okruzima su u pripravnosti i spremni su za odbranu od poplava. Manjih problema bilo je u Babušnici, a više informacija znaće se u popodnevnim satima.

  detaljnije
 • poplava

  U Nišavskom okrugu nema poplava, a situacija se pomno prati

  Zbog velikih padavina i potencijalnog izlivanja reka u Nišavskom okrugu zasedao je Štab za vanredne situacije, na kojem je ocenjeno da većih problema ne bi trebalo da bude. Ipak, kažu, da postoje kritična mesta i da se situacije pomno prati.

  detaljnije
 • 2

  Na jugu u pripravnosti zbog kiše i mogućih poplava

  Zbog kiše koja skoro neprestano pada i najava da će tako biti i narednih dana, štabovi za vanredne situacije u Leskovcu, Prokuplju, Vranju i Pirotu su u pripravnosti i prate situaciju na terenu kako bi brzo mogli da reaguju. Niški štab zasedaće sutra i napraviti plan, a zasad je na jugu Srbije mirno i nema opasnosti od poplava.

  (2) detaljnije
 • reka ciscenje foto aleksandar kostic

  Vranjanci zbog najavljenih padavina čiste rečna korita

  Usled najavljenih obilnijih padavina, Vranjanci su tokom vikenda započeli sa preventivnim čišćenjem korita Veternice na teritoriji Poljanice, a lokalna samouprava inicirala je aktivna dežurstva svih nadležnih službi i institucija na svim kritičnim tačkama na teritoriji Vranja, kako bi se preventivno delovalo na eventualno ugroženim lokacijama.

  detaljnije
 • Vatrogasci-gase-pozar-Banja;-foto:-JV

  Zajednička srpsko-ruska vežba u junu u Nišu

  Međunarodna vežba multinacionalnih snaga Srbije i Rusije, sa 155 pripadnika Minisarstva za vanredne situacije Rusije, biće održana od 25. do 27. juna u Nišu, potvrdili su nišavski Okružni štab za vanredne situacije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

  (3) detaljnije
 • amonijak pretakanje

  Završeno pretakanje amonijaka, sledi sanacija pruge u Jasenoviku

  Amonijak iz oštećene cisterne uspešno je pretočen, saopštili su iz kompanije NCL, a u Gradskom štabu za vanredne situacije kažu da će uskoro ona biti sklonjena sa pruge. Potom bi oštećena pruga trebalo da se sanira, kako bi saobraćaj ponovo mogao da se odvija na liniji Niš - Zaječar.

  detaljnije
 • Jasenovik

  Nastavlja se pretakanje amonijaka u Jasenoviku

  Pretakanje amonijaka iz oštećene cisterne koja je ispala iz šina kod sela Jasenovik nastavlja se i danas, saopštili su iz Gradskog štaba za vanredne situacije, a radovi su juče prekinuti zbog mraka. Veća količina ovog opasnog gasa je već bezbedno pretočena u tri cisterne, te očekuju da se tokom dana posao završi.

  detaljnije
 • pruga Jasenovik

  Sledi pretakanje amonijaka iz cisterne kod Jasenovika

  Stručne ekipe kompanije "NCL", kojoj su i ispale cisterne sa amonijakom pre 10 dana, kako navode iz Gradskog štaba za vanredne situacije, u sredu će pretakati amonijak iz druge cisterne na pruzi kod niškog sela Jasenovik.

  (1) detaljnije
 • cisterna

  Cisterna konačno obezbeđena, stanovnici Jasenovika mogu kućama

  Nakon celog dana i večeri rada na obezbeđivanju cisterne sa amonijakom, koja se pre 8 dana prevrnula kod Jasenovika, konačno je poduhvat gotov, kažu u Štabu za vanredne situacije, te žitelji ovog niškog sela konačno mogu svojim domovima.

  (5) detaljnije
 • cisterna

  Još se pomera cisterna u Jasenoviku, ne zna se kada će meštani opet u svoje domove

  Još nije kraj sagi u Jasenoviku, pošto je mraz otežao podizanje cisterne sa amonijakom na platformu, kažu u Infrastrukturi železnice Srbije, te se i dalje radi u ovom niškom selu, a meštani još ne mogu svojim kućama. Iako u Štabu za vanredne situacije kažu da će sve biti gotovo u najkraćem mogućem roku, nema precizne informacije kada će ceo poduhvat biti gotov.

  detaljnije
 • Cisterna-amonijak2;-foto:-JV-D.-Milojković

  Meštani Jasenovika još ne mogu nazad u domove, odužilo se podizanje cisterne

  Iako je bilo predviđeno da do 17 sati bude obavljen rizičan deo posla oko podizanja cisterne sa amonijakom kod niškog sela Jasenovik, kažu u Štabu za vanredne situacije, ovaj poduhvat još nije završen, pa meštani još ne mogu da se vrate domovima.

  (3) detaljnije
 • Cisterna-amonijak1;-foto:-JV-D.-Milojković

  Meštani Jasenovika evakuisani, sledi pretakanje amonijaka i uklanjanje cisterne

  Pretakanje i uklanjanje druge od dve cisterne sa amonijakom, koje su se pre 8 dana prevrnule na pruzi kod niškog sela Jasenovik, počelo je. Ukoliko sve prođe po planu, kažu u Štabu za vanredne situacije, sve bi trebalo da bude gotovo do 17 sati, kada će meštani Jasenovika, koji su evakuisani, moći da se vrate domovima.

  (8) detaljnije
 • cisterna

  Nova evakuacija u Jasenoviku, uklanja se druga cisterna

  Tokom celog dana u nedelju, 27. januara predviđeno je uklanjanje druge od dve cisterne sa amonijakom koje su ispale iz šina kod niškog sela Jasenovik, kažu u Štabu za vanredne situacije, zbog čega je potrebno da žitelji koji su se vratili svojim kućama ponovo budu evakuisani.

  (3) detaljnije
 • cisterna amonijak

  Jasenovik evakuisan, upozorenje i za okolna mesta

  Dok traje uklanjanje cisterni sa amonijakom koje 6 dana stoje kraj pruge u selu Jasenovik, mestu koje je jutros potpuno ispražnjeno iz predostrožnosti, niški Štab za vanredne situacije upozorava i žitelje okolnih mesta, poput Knez sela i Malče. Njima je prosleđeno uputstvo kako da se ponašaju u slučaju akcidenta, što je standardna procedura u ovakmim situacijama.

  (4) detaljnije
 • VRANJE 2 SNEG FOTO I.M

  Prohodni putevi u Vranju, službe u pripravnosti

  Nema većih problema na putnim pravcima na teritoriji Vranja, a Štab za vanredne situacije naložio je inspekcijskim službama da pojačajui kontrolu čišćenja snega. Nadležni apeluju na vlasnike da pravilno parkiraju vozila kako bi mašine mogle da čiste ulice.

  detaljnije
 • poplava

  Ugroženo oko 50 kuća u niškom naselju 9. maj

  Zbog otapanja snega i obilnih padavina aktivirale su se podzemne vode i izlile septičke jame, pa je vodom danima okruženo oko 50 kuća u naselju 9. maj, poplavljeni su podrumi, a voda je ušla i u radionice firmi. Niški Štab za vanredne situacije naložio je aktiviranje pumpi i crpne stanice, kao i da se ulice posipaju šljunkom.

  (5) detaljnije