Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Toplički ustanak

  • borci topličkog ustanka

    U Prokuplju se obeležava 107 godina Topličkog ustanka

    Nizom manifestacija, u ponedeljak 26. februara u Prokuplju će se obeležiti 107 godina Topličkog ustanka. Državna ceremonija kod spomenika Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama u Narodnom ustanku 1917. godine počeće u 11 sati, dok će 20 minuta ranije početi parastos nastradalim junacima Topličkog ustanka.

    detaljnije
  • gvozdeni puk

    Prokuplje pre 105 godina oslobođeno u Velikom ratu

    Nakon proboja Solunskog fronta, jedinice srpske Prve armije pod komandom Petra Bojovića, sa delovima francuske konjičke brigade kojom je komandovao general Ogist Šarl Tranije, oslobodile su Prokuplje 12. oktobra 1918. godine, a 105 godina kasnije Prokupčani taj datum obeležavaju kao Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Polaganjem venaca i počast palim borcima u ratu od 1912. do 1918. godine i stradalnicima narodnog ustanka iz 1917. godine odata je ispred Spomen-obeležja junacima Gvozdenog puka.

    (2) detaljnije
  • borci topličkog ustanka

    U Prokuplju i Kuršumliji obeležava se 106 godina Topličkog ustanka

    Nizom manifestacija u Prokuplju i Kuršumliji ovog vikenda obeležiće se 106 godina od Topličkog ustanka. Državna ceremonija na Trgu palih boraca u Prokuplju održava se u nedelju, 26. februara od 11 sati, dok će se sat kasnije godišnjica obeležiti i u kuršumlijskom selu Mačkovac, gde je 26. februara 1917. godine započela bitka koja je prerasla u ustanak, a dva dana kasnije Kuršumlija je oslobođena.

    detaljnije
  • Blace

    Konkurs za nagradu "Toplički ustanak" za najbolje blačke studente

    Najbolji blački studenti do 10. novembra mogu da konkurišu za nagradu "Toplički ustanak", koju lokalna samouprava tradicionalno dodeljuje svake godine visokoškolcima sa teritorije te opštine koji imaju prosek ocena iznad 8,5.

    detaljnije
  • Narodni muzej Prokuplje foto lj.m.

    U Prokuplju i Kuršumliji za vikend se obeležava 105 godina od Topličkog ustanka

    Povodom obeležavanja 105 godina od Topličkog ustanka, Narodni muzej Toplice u subotu, 26. februara od 12 sati organizuje tribinu "Srpski svet i identitet Srba", na kojoj će govoriti profesor Saša Marković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru. Predstavnici Opštine Kuršumlija u selu Mačkovac kod spomenika palim borcima Topličkog ustanka položiće vence, a biće organizovan i kulturni program obelažavanja godišnjice.

    detaljnije
  • Vojvoda D Begović

    Zaboravljeni heroj Topličkog ustanka dobija spomen kompleks u podnožju Radan planine

    Jedan od zaboravljenih heroja Topličkog ustanka poručnik Dimitrije Begović uskoro će dobiti spomen kompleks na Radan planini u selu Vlasovo kod Prolom Banje, na mestu gde je ubijen i gde se nalazi njegov grob. Inicijativa je potekla tokom održavanja Svetopličkog vidovdanskog sabora u Kondželju kod Prokuplja, a podržali su je načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković, predstavnici svih topličkih opština i privrednici koji žele da pomognu izgradnju.

    (4) detaljnije
  • Spomen Dimitriju Begoviću

    Junak Topličkog ustanka Dimitrije Begović dobio spomen-obeležje

    Jedan od zaboravljenih heroja Topličkog ustanka, komitski komandant poručnik Dimitrije Begović koji je žrtvovao svoj i život cele porodice u ime slobode i časti, na mestu gde je sahranjen i ubijen, u selu Vlasovo kod Prolom Banje, dobio je spomen-obeležje. Uređen je prostor oko samog grobnog mesta, popločana staze do glavnog puta i izrađen kameni sarkofag.

    detaljnije
  • grob

    Zaboravljeni heroj Topličkog ustanka nakon više od 100 godina dobija spomenik

    Jedan od zaboravljenih heroja Topličkog ustanka, komitski komandant poručnik Dimitrije Begović koji je žrtvovao svoj i život cele porodice u ime slobode i časti, mogao bi već tokom sledeće godine da dobije spomenik na mestu gde je sahranjen i ubijen u blizini mesta Ripivode, desetak kilometara od Prolom Banje u Kuršumliji, najavljuju iz prokupačkog Muzeja.

    (3) detaljnije
  • muzej

    Promocije u prokupačkom Muzeju povodom godišnjice Topličkog ustanka

    Predstavljene knjiga "Vreme bola i ponosa“ Radmile Marjanović, "Hodočašće na Krf“ kustosa Srpske kuće na Krfu Ljubomira Saramandića i "Toplički zbornik“, u kome se nalaze radovi sa međunarodnog naučnog skupa “Toplički ustanak 1917. godine – 100 godina kasnije" deo su aktivnosti koje prokupački Narodni muzej i Istorijski arhiv Toplice organizuju ove nedelje povodom 103. godine od Topličkog ustanka.

    detaljnije
  • 1280x0-Toplicki-ustanak-foto-Arhiv-Jugoslavije

    Toplički ustanak u niškom kraju: Odmazda i gušenje ustanka

    Ustanici koji su krajem februara 1917. krenuli u oslobađanje južnih krajeva, a početkom marta i stigli do Niša doživeli su pravu odmazdu od strane okupatora pod komandom pukovnika Aleksandra Protogerova. Istoričar Aleksandar Dinčić, u svom trećem delu o ovom istorijskom događaju piše da je Protogerova vojska ostala upamćena kao “kaznena ekspedicija”.

    (3) detaljnije
  • mapa

    Toplički ustanak u niškom kraju: Zamah ustanka i napad na Niš

    Prva ustanička puška protiv okupatora u Prvom svetskom ratu planula je 24. februara 1917. godine, a ustanički talas je ka Nišu, u danima koji slede, dolazio sa nekoliko strana. Najviše, kako piše istoričar Aleksandar Dinčić, iz Topličkog kraja, gde je i bio epicentar samog ustanka, ali i iz Svrljiga i Aleksinca, a planula je i zaplanjska puška. Ovo je drugi deo priče o ustanku sa početka 20. veka, a treći i poslednji deo, biće objavljen narednih dana.

    (2) detaljnije
  • Toplički ustanak

    Toplički ustanak u niškom kraju: Težak položaj ljudi i pokušaj mobilizacije u neprijateljske redove

    Događaje tokom, ali i one koji su prethodili Topličkom ustanku istraživao je niški istoričar Aleksandar Dinčić, a čitaocima će njegova saznjanja biti predstavljena u nastavcima. Prva ustanička puška protiv okupatora u Prvom svetskom ratu, kako navodi Dinčić, planula je upravo 24. februara 1917. godine. Opisuje dešavanja iz tog perioda u niškom kraju.

    (4) detaljnije
  • dipovi

    Džipovima obeležavaju 100 godina Topličkog ustanka

    Niški “Safari klub” kreće u ekspediciju tragom Topličkog ustanka koji je podignut 1917. godine. 100 godina kasnije će članovi kluba džipovima obići mesta gde su se vodile najžešće bitke i donosile najznačajnije odluke.

    detaljnije
  • izlozba prokuplje foto lj.m.

    Slike sa Likovne kolonije u Blacu izložene u Prokuplju

    U narednih mesec dana u Galeriji "Boža Ilić“ Prokupčani će moći da vide izložbu slika nastalih na likovnoj koloniji koja se nedavno završila u Blacu pod nazivom "Sećanje na heroje Topličkog ustanka“.

    detaljnije
  • predstava Udovicko kolo foto I.M.

    Prokupačka predstava o Topličkom ustanku odigrana u Vranju

    Glumci prokupačkog teatra izveli su u ponedeljak, pred prepunom salom Doma vojske u Vranju, predstavu "Udovičko kolo" Stamena Milovanovića koju je režirao Srđan Sića Živković.

    detaljnije
  • Vek stradanja Svrljižana u Topličkom ustanku foto A.K.

    Svrljižani obeležili vek stradanja u Topličkom ustanku

    Nekoliko stotina okupljenih kod spomen-kosturnice u selu Grbavče odalo je pomen žrtvama u ponedeljak, 13. marta, na stogodišnjicu stradanja meštana i ustanika iz Svrljiga u Topličkom ustanku i Prvom svetskom ratu.

    detaljnije
  • Spomen kosturnica Grbavce foto m.m.

    I Svrljižani obeležavaju vek od stradanja u Topličkom ustanku

    Pomenom stradalima od 11 sati kod spomen-kosturnice u selu Grbavče gde je u odmazdi bugarske vojske zbog ustanka ubijeno 63 meštana, a zatim i svečanom akademijom od 13 sati u Kulturnom centru, u ponedeljak će u Svrljigu biti obeležen vek stradanja svrljiških ustanika.

    detaljnije
  • Stogodišnjica ustanka

    Počast junacima, vek od izbijanja Topličkog ustanka

    Nasilna regrutacija, pokušaj da se ukine srpski jezik, spaljivanje knjiga i ubistva sveštenika, uporedo sa neljudskim ugnjetavanjem okupatora, bila je kap koja je prelila čašu da žitelji Topličkog i Jablaničkog okruga podignu ustanak u Prvom svetskom ratu, jedini u tada porobljenoj Evropi.

    (4) detaljnije
  • Trg topličkih junaka Prokuplje foto LJ.M..jpg juzne vesti

    Stogodišnjica Topličkog ustanka u nedelju u Prokuplju

    Prokuplje će 26. februara od 11 sati biti domaćin obeležavanja 100 godina od Topličkog ustanka, a na Trgu topličkih junaka očekuje se prisustvo celog državnog vrha na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

    detaljnije
  • ucesnici marsa u centru prokuplja 2 foto lj.m.

    Oko 40 učesnika marša u čast junacima Topličkog ustanka

    Devet sati je trajao marš dug 34 kilometra od sela Obilić u Bojniku do Prokuplja koji je, u čast junacima Topličkog ustanka, povodom stogodišnjice organizovalo Društvo “Stazama slavnih predaka“.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: