Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ujedinjene nacije

  • Katastar Niš

    Ujedinjene nacije pohvalile srpski katastar

    Institucija na koju se građani juga, ali i drugih delova Srbije najčešće žale zbog nepotpunih, sporih ili nedobijanja informacija dobila je pohvalu na 13. zasedanju Organizacije Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama u Njujorku. Republički geodetski zavod se na svom sajtu pohvalio da je "još jednom prepoznat kao institucija koja svojim reformama i rezultatima služi kao primer svetske prakse i recept za mnoge zemlje sveta".

    (23) detaljnije
  • Albanci sa juga

    Lideri Albanaca sa juga žele da se njihov položaj rešava pred Ujedinjenim nacijama

    Da se pitanje položaja Albanaca i situacije u takozvanoj Preševskoj dolini rešava pred Ujedinjenim nacijama, želja je koju u delo žele da pretvore četvorica lidera Albanaca iz Bujanovca i Preševa nakon sastanka u Njujorku sa ambasadorom Albanije u UN Feritom Hodžom. Opozicioni lideri Albanaca ipak smatraju da ti političari nemaju kredibilitet, da nema predstavnika Nacionalnog saveta i da je njihovo putovanje ekskurzija i samo još jedna prilika za slikanje.

    (2) detaljnije
  • delegati

    Omladinski delegati Srbije u UN: Mladi smatraju da su marginalizovani od strane sistema

    Kako se postaje omladinski delegat u Ujedinjenim nacijama, šta su njegove obaveze i mogućnosti, kao i koji su problemi i interesi mladih Nišlija, bile su teme dijaloga koji je danas održan na niškom amfiteatru. Novoizabrani delegati Srbije u UN napomenuli su da mladi u Srbiji imaju problem sa pitanjima nedovoljne zastupljenosti u političkim procesima, zbog čega smatraju da su marginalizovani često od strane sistema.

    detaljnije
  • Uroš Anđelković omladinski delegat Srbije u UN

    Nišlija postao omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama

    U drugom sazivu zaredom Niš će imati predstavnika među omladinskim delegatima u Ujedinjenim nacijama, pošto je jedan od dva predstavnika Srbije u narednom mandatu 25-godišnji apsolvent Pravnog fakulteta u Beogradu Nišlija Uroš Anđelković. On i Nevena Mušatović iz Zaječara dobiće šansu da se uključe u borbu za poboljšanje položaja mladih i da predstavljaju Srbiju na skupovima pod okriljem UN, samo zbog pandemije i dalje ne znaju kako će se oni održavati.

    (3) detaljnije
  • Stočarstvo i turizam je šansa Stare planine

    Mladi koji (ne)žive u planinskim selima fokus Dana planina

    Poslednjih 17 godina 11. decembar se praznuje kao Međunarodni dan planina, a ove godine tema su mladi koji na njima (ne)žive. Nije tajna da planinska sela napuštaju i mladi i stari, a oni koji su u njima odrasli i ostali kao goruće probleme ističu težak zemljoradnički i stočarski život, sa malim zaradama, infrastrukturu - kanalizaciju i vodovod, kao i prevoz do sela. Smatraju i da manjak sadržaja ne spada među vodeće poteškoće.

    (1) detaljnije
  • Katarina Velkov UN

    Na zasedanju Ujedinjenih nacija Nišlijka govorila u ime mladih Srbije

    Jedan od omladinskih delegata Srbije u Ujedinjenim nacijama je Nišlijka Katarina Velkov. Pošto je izabrana da u ime mladih iz cele zemlje govori pred ovom organizacijom, ona se već obratila na zasedanju Trećeg komiteta generalne skupštine u Njujorku.

    (2) detaljnije
  • Kompjuter novac

    Niš prvi u Srbiji testira jeftiniji vid transfera novca iz dijaspore

    U okviru pilot projekta “Doznake iz dijaspore zasnovane na blockchain tehnologiji za Grad Niš“, 200 osoba iz Niša isprobaće ovaj jeftiniji i transparentniji način primanja novca iz dijaspore. Niš je tako postao prvi grad u Srbiji, stoji na sajtu Grada, koji je uključen u blockchain sistem.

    (3) detaljnije
  • rade rajkovic

    Na konferenciji UN u Bonu učestvovala i delegacija iz Niša

    Uvođenje čistijih i obnovljivih izvora energije, reciklaža i prečišćavanje voda, elektrifikacija javnog prevoza, ali i štedljiva javna rasveta, neki su od predloga predsednika Skupštine Niša Radeta Rajkovića, kao oružje za borbu protiv klimatskih promena, koje je izneo na konferenciji Ujedinjenih nacija, koja se održala u Bonu.

    (5) detaljnije
  • Bosilegrad foto UNDP

    Bosilegrad dobio projekat za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

    Kompletnu tehničku dokumentaciju za izgradnju postrojenja, ali i za adaptaciju stare bolnice za potrebe Centra za socijalni rad Opština je dobila kroz Program UN-a za razvoj u okviru projekta "Razvoj vitalnosti opština kroz prevazilaženje migrantske krize". Opštini uručena i 3 računara.

    detaljnije
  • 490x370-dz-vranje.jpg

    Donacija Domu zdravlja za preglede izbeglica na terenu

    Vranjski Dom zdravlja za potrebe pregleda izbeglica i migranata koji prolaze kroz Srbiju dobiće od Fonda UN-a Mobilnu ambulantu za ginekološko - akušersku praksu na terenu, sto za ginekološke preglede, kao i mobilni ultrazvučni aparat.

    detaljnije
  • vojska-mirovne-misije-2.jpg

    Srpski mirovnjaci u misiji na Kipru

    Vojnici 37. mehanizovanog bataljona 3. brigade kopnene vojske Srbije, njih 46, ispraćeni su iz kuršumlijske kasarne “Toplički heroji” na šestomesečnu mirovnu misiju na Kipru. Među mirovnjacima i 4 žene.

    detaljnije
  • ilustracija-nasilje.jpg

    Predavanje o borbi protiv nasilja

    U prokupačkim školama „Milić Rakić Mirko“ i „15. maj“ održano je predavanje „Nasilje nema opravdanja, planirajte porodicu bez nasilja“ Centra za razvoj neformalnog obrazovanja, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ujedinjenih nacija. 

    detaljnije
  • japanac u pirotu

    Peške od Japana do Londona

    Japanac Judzi Mijamoto, koji pod pokroviteljstvom UN, putuje peške po svetu prethodnih par dana boravio je u Pirotu.

    (1) detaljnije
  • lebane, mesto

    Uručeni sertifikati za start ap kredite

    U Lebanu program PBILD otvorio je Kancelariju za pružanje usluga privrednicima, a njegova vrednost je 79.000 dolara.

    detaljnije
  • "Bezbednosni gradovi" na jugu Srbije

    Projekat “Bezbednosni gradovi”, u organizaciji agencije Ujedinjenih nacija UN Habitat, sprovodi se na području Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: