Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Zavod za urbanizam Niša

 • novi nis

  Nadležni tvrde da višespratnice na periferiji Niša neće loše uticati na život građana

  Da će soliteri, čija se izgradnja prema novim izmenama generalnog urbanističkog plana Niša planira na 41 lokaciji u gradu i na oko 100 hektara, biti građeni samo na periferiji, tvrde iz Zavoda za urbanizam i dodaju da oni neće loše uticati na život građana. Gradonačelnica Dragana Sotirovski ističe da će višespratnice biti simboli grada i da će nova naselja rasteretiti centar grada.

  (38) detaljnije
 • ardija

  Ardija - šta znači, gde je i kako će izgledati buduće niško naselje

  Nakon najave gradonačelnice Dragane Sotirovski da bi nova lokacija glavne autobuske stanice i zelene pijace u Nišu moglo biti buduće naselje Ardija, reakcije građana ne prestaju. Pitaju gde je ovo naselje, šta znači njegov naziv i zašto se baš tako zove. Iz Zavoda za urbanizam navode da je lokacija budućeg naselja prostor iza “Eko” pumpe na Bulevaru Nikole Tesle, na bivšem poligonu “Ardija”.

  (96) detaljnije
 • IMG_20210422_094944

  Zavod za urbanizam: "Delta" ima dozvolu, isto kao i kružni tokovi i bulevari

  Da je "Delta planeta" rađena bez dozvole, kao i kružni tokovi i rekonstruisani bulevari oko nje, komentari su koji se mogli čuti prethodnih meseci, pa i juče tokom otvaranja tržnog centra, ali direktor niškog Zavoda za urbanizam Miroljub Stanković kaže da je sve urađeno legalno i sa dozvolama.

  (41) detaljnije
 • kuca voriste

  Direktor Zavoda za urbanizam: U izradi plan za ozakonjenje vikendica na putu Gabrovac - Vukmanovo

  Kako bi ozakonili objekte u vikend-zoni Oštra Čuka na putu Gabrovac-Vukmanovo na području Gradske opštine Palilula, direktor niškog Zavoda za urbanizam Miroljub Stanković rekao je da će izraditi plan za tu oblast koja je ostala van dometa regulacije u prethodnom periodu. Ovim potezom, dodao je, Grad želi da doprinese da vikendaši dobiju dozvolu, ali i da oni koji su već sazidali vikendice, da ih ozakone.

  (9) detaljnije
 • Vrelo

  Urbanista pomešao kilometre i hektare u planu za solarnu elektranu, NKD traži ponavljanje postupka

  U izmenama Prostornog plana kojim se šumsko i poljoprivredno zemljište pretvara u građevinsko zbog izgradnje solarne elektrane u selu Vrelo, hektari su prikazani u kvadratnim kilometrima, a urbanista Dejan Stojanović priznaje grešku i kaže da su problem bile dve nule. Iz NKD napominju da postupak izmene Prostornog plana mora da se ponovi zbog ove greške, a da će u suprotnom biti tužbi protiv odgovornih.

  (15) detaljnije
 • solarni paneli

  Izgradnja solarne elektrane planira se u selu Vrelo u opštini Pantelej

  Ima zainteresovanih investitora za izgradnju solarne elektrane na području sela Vrelo u niškoj opštini Pantelej, pa je zato u toku postupak izmene dela šumskog i poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, objašnjavaju iz ove lokalne samouprave. Nadležni kažu da je dug put do izgradnje, ali da je cilj čista, isplativija i obnovljiva energija.

  (8) detaljnije
 • Gradilište-foto-V. M. R

  "Investitorski urbanizam" na Bulevaru Nemanjića - umesto zelenila, nove zgrade

  Kao najlepše urbanizovan deo Niša, gotovo knjiški, gde prostor za stanovanje okružuju velike zelene povšine, mobilijari, tržni centri, vrtići i škole, stručnjaci ocenjuju Bulevar Nemanjića. Ipak, i ovaj deo grada pogodila je takozvana "investitorska urbanizacija", pa su između postojećih zgrada počele da se prave nove višespratnice, a parcele za ove svrhe prodaje i Grad. Stanovnici Bulevara koji bi mogli da dobiju nove komšije ogorčeni su jer gube drveće, hladovinu, pogled, svetlost i parking prostor.

  (30) detaljnije
 • novac

  I Gradska stambena agencija i "Nišstan" gubitaši

  Sa minusom od čak 158 miliona dinara poslovala je 2017. godine Gradska stambena agencija Niš, ali je taj minus “pokriven” neraspoređenim parama od ranijih godina. U prošloj godini je gubitaš bio i "Nišstan" zbog kredita, pa su se tako i ova dva niška javna preduzeća pridružila JKP "Gorica" koja je istu godinu takođe zatvorila sa minusom.

  (8) detaljnije
 • Muzička dvorana prostor

  Stiglo 10 idejnih rešenja Muzičke dvorane u Nišu

  Muzička dvorana, koja je prema procenama mnogih umetnika, ali i publike prekopotrebna Nišu, trebalo bi da ima oko 2.000 mesta, scenski prostor za koncerte, predstave, opere i mnoge druge sadržaje. Na poziv Zavoda za urbanizam stiglo je 10 idejnih rešenja kako bi ova dvorana mogla da izgleda, kazao je gradski urbanista Nikola Lečić, a rokovi izgradnje zasada nisu poznati.

  (9) detaljnije
 • cumtobel

  Dve nagrade za projekte niškog Zavoda za urbanizam

  Treće mesto za realizovani urbanistički plan na Sajmu urbanizma, pripao je niškom Zavodu za urbanizam za projekat kompleksa "Cumtobel". Pored toga, Zavod je nagrađen i za plan detaljne regulacije arheološkog nalazišta Caričin grad.

  (9) detaljnije
 • niš

  Saobraćajnice u EU plod dubinskog planiranja, Niš tek počeo sa takvim pristupom

  Dva grada u kotlini, kroz koje protiču reke - srpski Niš i austrijski Grac, građeni su na sličnom terenu, ali prema rečima arhitekte Ivana Redija veoma se drugačije pristupalo planiranju saobraćajnica. Dok u Gracu postoji veliki broj biciklističkih staza, kao i tramvaj, u Nišu je mobilitet saobraćaja loše rešen. Ipak, direktor Zavoda za urbanizam Niša kaže da biciklističke staze odskora praktično postaju obaveza za niške bulevare, a razmišlja se i o povratku tramvaja.

  (8) detaljnije
 • Centar Dimitrovgrada povezan sa auto-putem

  Novi korak ka izgradnji auto-puta Niš - Merdare

  Pošto je pobedio na tenderu za izradu Prostornog plana za auto-put Niš - Merdare, čiji je početak izgradnje najavljen za sledeću godinu, niški Zavod za urbanizam otpočeo je izradu ovog plana. Reč je o detaljnom prostornom planu za deo auto-puta od Pločnika ka Merdaru, kaže direktor Zavoda Miroljub Stanković, koji je preduslov za nastavak pripreme dokumentacije za izgradnju dugo najavljivanog auto-puta, koji bi trebalo da spoji Niš i Drač.

  (5) detaljnije
 • zavod-za-urbanizam-zgrada.jpg

  Direktor Zavoda za urbanizam: Nismo gubitaši, kasnili su papiri

  Tromesečni izveštaj poslovanja niškog Zavoda za urbanizam, kako se čulo na sednici Veća, pokazao je da je ovo gradsko preduzeće u minusu od 7 miliona dinara, a direktor Miroljub Stanković, iako ne spori podatke iz izveštaja, kaže da takvo stanje nije realno, već je samo "posledica računovodstvenog preseka stanja" i vikenda.

  (8) detaljnije
 • Novo groblje

  "Gorica" i Zavod za urbanizam - preduzeća gubitaši

  Po izveštaju koji su niška preduzeća podnela Gradskom veću, za prva tri meseca 2018. godine, " Gorica" i Zavod za urbanizam posluju loše, a njihovi gubici mere se milionima. S druge strane čak 119 miliona je u plusu " Gradska stambena agencija" , zbog prodaje socijalnih stanova.

  (3) detaljnije
 • Kiosk na stazi za slepe

  Opština Medijana izdala dozvole da se kiosci postave na stazi za slepe i u parku

  Slepi i slabovidi građani Niša, idući stazama koje služe da im olakšaju kretanje, mogu da udare u kiosk ili neki drugi objekat, koji ne bi smeo tu da bude. Da stvar bude gora, kako kažu u Opštini Medijana, ispred Medicinskog fakulteta trafika je, preko staze za slepe, postavljena sasvim legalno.

  (17) detaljnije
 • staza za slepe

  Planirali da letnje bašte u Nišu postave preko staze za slepe

  Prostor predviđen za letnje bašte kafića u Obrenovićevoj ulici, niški Zavod za urbanizam obeležio je tako da obuhvata i taktilnu stazu za slepe i slabovide. Dok gradski većnik za privredu navodi kako je to greška Zavoda, direktor ovog preduzeća tvrdi da se već radi na otklanjanju tog problema.

  (13) detaljnije
 • Niš iz vazduha

  Gradski urbanista Niša podneo ostavku, predložen novi

  Nakon što je Dragana Sinobad Petrović podnela ostavku zbog problema sa zdravljem, Gradsko veće je za novog Glavnog gradskog urbanistu predložilo arhitektu Nikolu Lečića, zamenika direktora gradskog Zavoda za urbanizam.

  (11) detaljnije
 • Direkcija-za-izgradnju-grada.jpg

  Direktor Zavoda za urbanizam obećava bolje dane

  Nakon što su se radnici Zavoda za urbanizam požalili da su pod stresom jer 4 meseca nisu primili platu, direktor Ljubiša Mitić saopštio je da nisu isplaćene samo 2 i po zarade, ali i da očekuje veće prihode, naplatu potraživanja, time i "savladavanje poteškoća".

  (13) detaljnije
 • zavod

  Niški Zavod za urbanizam već 4 meseca bez plate

  Zaposleni u Zavodu za urbanizam su, kako kažu, već mesecima pod stresom, jer platu ne primaju, a nije im uplaćen ni prevoz, kao ni druge obaveze za 2015. godinu. Direktor Ljubiša Mitić se ne javlja na telefon.

  (22) detaljnije
 • nis

  Niš konačno dobio glavnog urbanistu

  Posle nekoliko godina bez glavnog urbaniste i neuspelog imenovanja kandidatkinje koja nije ispunjavala uslove, na ovo važno mesto za dalji urbanistički razvoj grada imenovana je Dragana Sinobad Petrović.

  (18) detaljnije