Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

aerodrom

 • Aerodrom Konstantin Veliki Niš

  U januaru na niškom aerodromu 93 odsto manje putnika nego pre godinu dana

  Na Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu zabeleženo je 93 odsto manje putnika u januaru 2021. godine u odnosu na isti mesec prethodne godine, a primetno je i da se ukupan broj putnika u 2020. godini skoro trostruko smanjio u odnosu na 2019. godinu, pokazuje statistika tog preduzeća.

  (9) detaljnije
 • aerodrom

  Niški aerodrom zabeležio ogroman pad u broju putnika tokom 2020. godine

  Epidemija virusa korona snažno je pogodila i avio-industriju, a jedini aerodrom na jugu zemlje, niški "Konstantin Veliki", zabeležio je u godini za nama pad od 63 % putnika u odnosu na godinu ranije, pokazuje statistika ove vazdušne luke.

  (21) detaljnije
 • swiss

  "Swiss" privremeno vraća avio-liniju Niš - Cirih

  Švajcarska avio-kompanija "Swiss" će privremeno uspostaviti liniju između Niša i Ciriha, kaže direktor Aerodroma "Konstantin Veliki" Dušan Knežević, a to znači da će 19. decembra i 27. decembra, kao i 2. januara putnici moći da putuju iz Niša do Ciriha i nazad. Direktor niške vazdušne luke se nada da će sledeće godine kompanija "Swiss" vratiti avio-linije između ova dva grada.

  (5) detaljnije
 • avion

  Tiodorović: Letove ne ukidamo, ali pooštravamo kontrolu na aerodromima

  Da se na sastancima Kriznog štaba ne raspravlja o ukidanju letova zato što je "bitno da funkcioniše ekonomija, jer bez nje nema ni zdravlja", kaže član štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović. Misli da to neće doći u obzir čak ni ako “scenario bude crnji” i najavljuje strožu kontrolu sanitarne inspekcije na aerodromima.

  (5) detaljnije
 • aerodrom

  Kofer nije smeo da unese na let, dva meseca kasnije saznaje da je bačen u smeće

  Pre dva meseca, pred let u Tivat koji je iznenada poranio, putnik je od osoblja avio-kompanije na niškom aerodromu čuo reči “ostavi kofer ili ostaješ i ti” - nisu mu dozvolili da ga ponese jer je težio više nego što je aranžman dozvoljavao, niti da doplati jer ga je od poletanja delilo svega nekoliko minuta. Šta se dogodilo sa koferom, koji je putnik u cajtnotu ostavio pri aerodromu, njegova majka pokušavala je da sazna mesecima, dok na snimku nadzornih kamera aerodroma nije videla da je završio u kontejneru.

  (22) detaljnije
 • avion

  Nišliji poveren razvoj aerodroma u Trebinju

  Nekadašnji direktor saobraćaja Aerodroma "Konstantin Veliki", u vreme dok je ova vazdušna luka bila u vlasništvu Nišlija i imala konstantni rast putnika - Mladen Stanković, postavljen je za direktora novoosnovanog preduzeća Aerodrom Trebinje . Stanković o novom angažmanu nije želeo da govori za Južne vesti , a o njegovom radu u Nišu i o tome da li je aerodrom u Trebinju samo predizborni adut ili će avioni ipak leteti za njega, pisao je bosansko-hercegovački portal Direkt .

  (9) detaljnije
 • aerodrom

  NKD: Ministarstvo odbrane potvrdilo da nije regulisan dug koji Niš ima i nakon poklanjanja aerodroma

  Ministarstvo odbrane potvrdilo je da im Grad Niš i dve godine nakon poklanjanja niškog aerodroma duguje novac, ali i da postoji kamata od 6.313 evra dnevno i to u odgovoru koji su, kako kažu u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju, njima direktno poslali. Iz NKD-a zaključuju da su se republičke i lokalne vlasti zapetljale u brzini otimanja i da sada ne mogu da nađu pravni način da završe započeto bez velike štete.

  (6) detaljnije
 • air serbia

  Let Niš - Tivat opet od 21. avgusta

  Let koji je uveden pre malo više od godinu dana, a ukinut tokom vanrednog stanja, epidemije korona virusa i zatvaranja granica Crne Gore za državljane Srbije, od 21. avgusta ponovo će povezivati Niš i crnogorsko primorsko mesto Tivat. Na sajtu avio-prevoznika Air Serbia moguće je rezervisati kartu od 23. avgusta.

  (7) detaljnije
 • avion air serbia

  Veliki pad broja putnika na niškom aerodromu u prvoj polovini 2020. godine

  Pandemija korona virusa, zatvaranje granica i ukidanje avio-letova doprineli su da tokom prvih sedam meseci ove godine broj putnika Aerodroma "Konstantin Veliki" iz Niša padne za 43,7 % u odnosu na isti period prošle godine, pokazuje statistika niške vazdušne luke.

  (6) detaljnije
 • er srbija

  Avionima "Er Srbije" opet iz Niša do Salcburga i Hanovera

  Nakon što je posle pauze zbog vanrednog stanja i epidemije, "Er Srbija" uspostavila od 16. juna letove iz Niša ka Frankfurtu (Han) i Ninbergu, iz ove avio-kompanije najavili su da će 1. jula leteti sa niškog aerodroma "Konstanin Veliki" ka Salcburgu, a od 2. jula do Hanovera.

  (1) detaljnije
 • idejno-resenje2-terminalnazgrada-foto-aerodromi

  Predstavljeno idejno rešenje terminalne zgrade niškog aerodroma, rok za izgradnju 2022.

  Idejno rešenje nove terminalne zgrade aerodroma "Konstantin Veliki", kojom će proširiti zgradu niške vazdušne luke, predstavljeno je zvanično danas, a u toku je i raščišćavanje terena za izgradnju. Kako kažu u "Aerodromima Srbije" zgrada će biti površine preko 7.000 metara kvadratnih, u očekuje se da izgradnja bude završena 2022. godine.

  (9) detaljnije
 • Air Serbia Niš 1

  Avioni "Er Srbije" ponovo lete iz Niša

  Letom na relaciji Niš - Frankfurt (Han) u 08:20 nacionalna avio-kompanija "Er Srbija" ponovo je uspostavila saobraćaj sa Aerodroma "Konstantin Veliki". Prema očekivanjima iz ove kompanije, let iz Frankfurta bi trebalo da se vrati na nišku vadušnu luku u 13:35, dok je let ka Nirnbergu planiran za 14:20, sa povratkom na niški aerodrom u 18:50.

  (3) detaljnije
 • wizz air

  "Wizz air" planira da leti iz Niša do Londona

  Mađarska avio-kompanija "Wizz air", koja već leti iz Niša do 5 evropskih gradova, planira u zimskoj sezoni, koja počinje krajem oktobra, da pokrene let do Londona, piše portal "Ex-yu aviation".

  (15) detaljnije
 • aerodrom

  Ministarstvo: Nišlije neće plaćati kamatu za zemljište aerodroma

  Nakon tvrdnji iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju da će Nišlije od 29. jula plaćati 200.000 evra mesečnu kamatu za zemljište poklonjenog aerodroma, oglasilo se Ministarstvo odbrane iz kojeg saopštavaju da naplate kamate ipak neće biti. Nacionalna koalicija za decentralizaciju traži regulisanje celokupnog duga.

  (19) detaljnije
 • aerodrom

  NKD: Nišlije će plaćati 200.000 evra mesečnu kamatu za zemljište poklonjenog aerodroma

  Iako je niški aerodrom poklonjen državi, za tačno 2 meseca Grad Niš počeće sa isplatom dnevne kamate od 6.313 evra Ministarstvu odbrane zbog dugovanja za zemljište aerodroma, navode iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Traže da se taj dug oprosti pre izbora 21. juna i da se tako “makar malo umanji šteta nastala neopravdanom i očigledno nepromišljenom centralizacijom aerodroma”.

  (22) detaljnije
 • aerodrom-prviletposlekorone-foto-aerodromnis

  Letom iz Dortmunda obnovljen avio-saobraćaj u Nišu, normalizacija i vraćanje linija tokom juna

  Sletanjem aviona Wizz air-a iz Dortmunda tačno u podne i posle oko 50 miniuta njegovim uzletanjem nazad ka Nemačkoj, nakon više od dva meseca ponovo je uspostavljen avio-saobraćaj sa Aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu. Kako navode iz "Aerodroma Srbije", očekuje se da se tokom juna normalizuje saobraćaj sa niškog aerodroma i da će se sve kompanije postepeno vraćaju svoje linije.

  (16) detaljnije
 • wizz air

  Avioni od danas ponovo lete sa niškog aerodroma

  Nakon više od dva meseca prekida kreće avio-saobraćaj na Aerodromu "Konstantin Veliki", a prvi avion koji će sleteti na pistu u Nišu posle vanrednog stanja i otvaranja granica biće iz Dortmunda. Kako stoji na sajtu niškog aerodroma, očekuje se da avion Wizz Air -a sleti u 11:25, dok je polazak za nemački grad Dortmund planiran za 11:55.

  (6) detaljnije
 • zorana mihajlović

  Letovi iz Niša u narednih mesec dana, radovi na aerodromu kasne

  Aerodrom "Konstantin Veliki“ u Nišu zatvoren je za putnički saobraćaj odlukom Vlade Srbije od 18. marta. Dok se prvi letovi Er Srbije iz Beograda najavljuju za 18. maj, u odgovoru na pitanje novinara Južnih vesti, resorna ministarka Zorana Mihajlović kaže da bi letovi iz Niša ponovo mogli da budu uspostavljeni u narednih mesec dana.

  (10) detaljnije
 • wizz air

  Letovi kompanije "Wizz Air" iz Niša odlažu se do 17. maja

  Mađarski avio-prevoznik Wizz Air je od danas trebalo ponovo da leti iz Niša, ali su zbog ograničenja putovanja i zatvorenih granica, mera u borbi protiv korone koje su i dalje na snazi, morali da prolongiraju početak rada do 17. maja. Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da su preporuke da letovi počnu između 15. i 17. maja i da oni koji žele da putuju moraju da imaju test na koronu ne stariji od 72 sata, a oni koji slete moraće u izolaciju.

  (15) detaljnije
 • korona

  Bez testiranja povratnika iz inostranstva, procedura opet promenjena

  Termokamere jedina su kontrola na ulasku u zemlju, kaže putnik sa juga Srbije koji je na aerodrom Nikola Tesla sleteo sa još 50-tak putnika. Prethodne grupe upućivane su u petodnevnu izolaciju, a ovaj putnik kaže da oni nisu testirani, da su putnici iz Beograda odmah mogli da odu kući, neki taksijem, dok su ostali morali sami da se snalaze, ali ujutru, po završetku policijskog časa. Da je procedura promenjena rekao je epidemiolog Predrag Kon, koji objašnjava da putnici u međunarodnom saobraćaju više nisu prioritet za testiranje, već su sada na trećem mestu.

  (17) detaljnije