Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

aerodrom

 • protest-aerodrom-vanjakeser.jpg

  Opozicija pozvala Vučića da dođe sutra na sednicu niške Skupštine

  Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa okruglog stola niške opozicije upućen je javni poziv da dođe na sutrašnju sednicu Skupštine grada i objasni zašto država otima niški Aerodrom "Konstantin Veliki". Odbornici su i pozvani da javno glasaju pojedinačnom prozivkom, a opozicionari se pitaju da li su na prodaju i Vodovod, Toplana, Banovina i Tvrđava.

  (4) detaljnije
 • Protest aerodrom

  NKD: Postoji šansa da neko izazove incident da bi diskreditovao protest

  Pred sutrašnji protest povodom poklanjanja Aerodroma "Konstantin Veliki" Republici, iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju pozivaju građane da se na skupu ponašaju dostojanstveno, uz upozorenje da je moguće da neko pokuša da izazove incident i time diskredituje Nišlije koje budu izašle pred Skupštinu grada.

  (5) detaljnije
 • protest

  Protest protiv poklanjanja niškog aerodroma sutra ispred Skupštine grada

  Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” poziva na protest sve one koji su protiv da gradska vlast pokloni Aerodrom “Konstantin Veliki” državi u petak ispred Skupštine grada. Protest je zakazan u 9 ujutru, a vlast i dalje nije zakazala sednicu niškog parlamenta na kojoj odbornici treba da donesu konačnu odluku o daljoj sudbini niškog aerodroma.

  (23) detaljnije
 • skupstina

  Opozicija: Još nema poziva za sednicu Skupštine

  Iako se približio rok kada bi Nišom mogao da upravlja Privremeni organ, koji može da odlučuje bez pitanja odbornika delegiranih na osnovu izborne volje građana, i dalje nema termina održavanja sednice Skupštine koja bi takav scenario mogla da spreči. Kako kažu šefovi opozicionih odborničkih grupa Demokratske stranke i Niške inicijative, još nema poziva za sednicu za koju je predsednik Skupštine Rade Rajković pre dva dana rekao da će biti održana u zakonskom roku koji ističe u subotu 23. juna.

  (6) detaljnije
 • aerodrom

  “Niški aerodrom, a čiji su odbornici” - okrugli sto udružene niške opozicije

  Devet niških opozicionih stranaka organizuje u četvrtak u "Media centru" okrugli sto na kome će od svih gradskih odbornika zatražiti da se javno izjasne kako će glasati u slučaju “Aerodrom”. Učestvuje i predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović.

  (2) detaljnije
 • ružić

  Ružić: Prinudna uprava u Nišu zavisi od političke odluke Vlade

  Ako se sednica niške Skupštine ne održi za dva dana, u Nišu ne mora nužno da bude uveden Privremeni organ, kako kaže ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, već će to “biti predmet političke odluke, koja će biti doneta na sednici Vlade”.

  (12) detaljnije
 • inicijativa žuti karton

  Žuti karton za vlast zbog aerodroma, najavljene i krivične prijave

  Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” dala je simbolično “žuti karton kao opomenu pred isključenje” predsedniku Skupštine grada Radetu Rajkoviću zbog besomučnog odlaganja "aerodromske" sednice i vlastima zbog namere da poklone Aerodrom “Konstantin Veliki” državi. Najavljeni su i crveni kartoni ako poklone aerodrom, ali i krivične prijave rukovodstvu Grada.

  (12) detaljnije
 • Skupština grada

  Rajković: Sednica će sigurno biti održana u zakonskom roku

  Za 5 dana ističe rok da se niški odbornici vrate u klupe i glasaju za važne odluke koje skoro 3 meseca "stoje na papiru", a jedna od njih je i poklanjanje niškog Aerodroma "Konstantin Veliki". Ako to ne učine, Nišu preti prinudna uprava, ali predsednik Skupštine Rade Rajković tvrdi da će sednica biti održana u zakonskom roku i da će, ako Gradsko veće ne povuče predlog, odbornici diskutovati i glasati i o aerodormu.

  (12) detaljnije
 • Jelena Đorđević

  Odbornica koja “ne da aerodrom” poziva Nišlije da osnuju akcioni savez

  Nišu preti uvođenje prinudne uprave, što plaši odbornicu Jelenu Đorđević koja je rekla da neće glasati za poklanjanje aerodroma, jer bi grad time, kako kaže, bio “opustošen” i mogao bi da ostane bez svoje vazdušne luke. Zato poziva sve građane da joj se pridruže i zajedno osnuju akcioni savez koji bi se borio za prava Nišlija, jer, dodaje, gradska vlast to ne radi.

  (15) detaljnije
 • Bane Jovanović

  Bane Jovanović: Otgrnite se od Beograda i zakažite “aerodromsku” sednicu

  Zbog nesagledivih štetnih posledica koje bi Grad imao uvođenjem prinudne uprave, odbornik grupe “Niš, moj grad” Branislav Jovanović traži od šefova odborničkih grupa da se dogovore i zakažu sednicu Skupštine u zakonskom roku.

  (7) detaljnije
 • gradska uprava

  Privremena uprava bez pitanja može da pokloni niški aerodrom državi

  Ukoliko u Nišu bude uvedena prinudna uprava zbog neodržavanja sednice Skupštine, Vlada Srbije formiraće Privremeni organ koji će voditi Grad. To telo imalo bi široka ovlašćenja, preuzelo bi poslove i Skupštine grada i Gradskog veća, a stručnjaci tumače da bi privremeni organ imao pravo da donese i odluku o predaji Aerodroma “Konstantin Veliki” u vlasništvo Republici.

  (36) detaljnije
 • Aerodrom

  Sindikat aerodroma: Da li će novi direktor još da nam smanji plate?

  Nakon što je Gradsko veće predložilo smenu direktora niškog Aerodroma “Konstantin Veliki” Vladice Đurđanovića zbog, kako su naveli, nezakonitog povećanja plata, oglasio se i sindikat ovog preduzeća. Sindikalci tvrde da su izjave gradske vlasti neprimerene i da se njima zloupotrebljava nezavidan položaj zaposlenih, a javnosti predstavlja potpuno neistinita slika “u svrhu političkih razmirica na lokalnom nivou”.

  (15) detaljnije
 • biciklisti

  Niški biciklisti protestnom vožnjom protiv poklanjanja aerodroma

  Više desetina biciklista protestnom vožnjom od Trga kralja Milana do Bubnja pokazalo je svoj stav da ne žele da niški aerodrom bude poklonjen Državi.

  (1) detaljnije
 • aerodrom

  Inicijativa “Ne damo niški aerodrom”: Smena direktora aerodroma je nezakonita

  Kako je Gradsko veće Niša predložilo smenu direktora Aerodroma “Konstantin Veliki” Vladice Đurđanovića na osnovu još nezavršene inspekcije i pre isteka žalbenog roka, u Inicijativi “Ne damo niški aerodrom” traže od Skupštine grada da odbije ovaj predlog.

  (11) detaljnije
 • aerodrom

  Grad Niš 3 godine znao, a ćutao o nezakonitostima na aerodromu

  Iako je još 2015. u svom izveštaju Džavna revizorska institucija ukazivala na protivzakonito uvećanja plata zaposlenih na Aerodromu “Konstantin Veliki”, niški Sekretarijat za komunalne delatnosti, kaže šefica Odseka budžetske inspekcije, je tek 3 godine kasnije ovaj protivzakonit čin prijavila inspekciji, a onda Veće smenilo direktora Vladicu Đurđanovića. Rukovodstvo niškog aerodroma tvrdi da je niška vlast znala i odabravala svaki potrošen dinar.

  (24) detaljnije
 • tribina beograd

  Niški aerodrom i Toplodolska reka “došli” i pred Beograđane

  Gorući problem poklanjanja Aerodroma “Konstantin Veliki” državi i građanski bunt protiv toga, kao i borbu meštana Temske za očuvanje Toplodolske reke, a protiv izgradnje hidroelektrana, predstavili su na tribini u Beogradu Mladen Jovanović ispred Inicijative “Ne damo niški aerodrom” i predvodnik borbe za zaštitu prirode na Staroj planini Aleksandar Jovanović.

  (1) detaljnije
 • Goran Đorđević DSS

  Đorđević DSS: Odluka o predaji aerodroma nije zakonita

  Ono što već dva meseca odlaže zasedanje niške Skupštine - Odluka o ustupanju Aerodroma "Konstantin Veliki" Republici, prema tumačenju odbornika Demokratske stranke Srbije i advokata Gorana Đorđevića, u suprotnosti je sa zakonima i propisima Srbije. Ukoliko ova odluka "prođe" Skupštinu, Đorđević najavjuje da će pitanje njene zakonitosti pokrenuti pred Ustavnim sudom.

  (4) detaljnije
 • biciklisti

  Biciklisti u subotu voze "za niški aerodrom"

  Građani koji ne žele da poklone niški aerodrom državi organizuju biciklističku vožnju do Bubnja, a okupljanje je, kako kažu iz Inicijative “Ne damo niški aerodrom”, u subotu 9. juna u 11 sati, na Trgu kralja Milana u Nišu.

  (5) detaljnije
 • Vučić

  Vučić o niškom aerodromu: Ne znam još šta ćemo sa tim

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je da Srpska napredna stranka u Nišu kupuje odbornike u Skupštini grada Niša da bi glasali za poklanjanje Aerodroma “Konstantin Veliki” državi, ali je dodao da još nisu odlučili šta će da urade sa niškom vazdušnom lukom.

  (25) detaljnije
 • jovanović-banđur-debata

  Za gradsku vlast centralizacija Srbije dobro rešenje i za Aerodrom i za Niš

  Nišu i Nišlijama se mnogo više para vrati iz republičkog budžeta nego što oni kroz poreze uplate u zajedničku kasu, tvrdi zamenik gradonačelnika Miloš Banđur, a odluku o poklanjanju Aerodroma "Konstantin Veliki" državi pravda time da Grad nema novca da ga razvija. Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju navodi da je cilj centralne vlasti da uništi niški aerodrom.

  (50) detaljnije