Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

ajvar

 • Plastenik Babušnica

  Babušnica kao mesto ženskog biznisa - od ajvara do šumske jagode

  Više od 40 % stanovnika Babušnice je nezaposleno. Ipak, za neke u ovom gradiću na jugu Srbije stvari su se promenile donacijom plastenika. Mahom se gaji paprika i sprema ajvar, ali Jasmina i Miroljub Ćirić planiraju da svoju proizvodnju unaprede i to gajenjem retke šumske jagode, od koje bi pravili slatko.

  (6) detaljnije
 • pobednički tim izađi mi na teglu 2019

  Kuršumličanke napravile najbolji ajvar u Srbiji, Nišlijama treće mesto

  Među takmičarima iz cele Srbije, najbolji ajvar ove godine, na gastronomskom takmičenju “Izađi mi na teglu”, napravila je ekipa “Kostići” iz Kuršumlije. Od južnjaka se na pobedničko postolje popela ekipa “E sad opušteno” iz Niša, koja je osvojila treću nagradu.

  (1) detaljnije
 • Takmičilo se 15 ekipa

  Pobednik u spremanju ajvara izabran u Beloj Palanci

  Takmičenje u spremanju jednog od omiljenih južnjačkih specijaliteta - ajvara, održalo se i u Beloj Palanci, a najbolji je, saopštavaju iz Turističke organizacije, bio tim Najslađi ajvarčić . Drugo mesto pripalo je ekipi Vrtkin vrt , dok je trećeplasirana ekipa Poslovne domaćice .

  (1) detaljnije
 • ajvar foto aleksandar kostic

  Takmičenje u spremanju ajvara i ove godine u gradovima na jugu Srbije

  Šesti putujući karavan nacionalnog takmičenja u pripremanju ajvara “Izađi mi na teglu” od 19. avgusta do 12. oktobra posetiće oko 30 gradova u Srbiji, među kojima su i Niš, Vladičin Han, Vlasotince i Leskovac. Ovogodišnja nagrada iznosi 2 miliona dinara.

  (5) detaljnije
 • Paprika u Japanu7; foto: J. M

  Nišlijka otkrila Japancima ajvar - paprika “kurtovka” uspela i na Dalekom istoku

  Nostalgija za “pravom južnjačkom paprikom”, ali i želja da svoje učenike u Japanu upozna sa kulturom Srbije, inspirisali su Nišlijku Jelenu Mladenović da u školskoj bašti u Tonomiju zasadi “kurtovku”. Seme je dobila od iskusnog povrtara iz okoline Aleksinca sa kojim se konsultovala i oko sadnje, uzgoja i branja. Paprika je preživela i pakleno leto i poplave, a ajvar se dopao deci iako je bio blago ljut.

  (2) detaljnije
 • Dimitrovgradu odobrena 2 projekta

  Opštinama Pirotskog okruga 17 miliona za lokalne projekte

  Novac koji su dobili iz budžetskog fonda za lokalne samouprave, opštine Dimitrovgrad, Bela Palanka i Babušnica iskoristiće za realizaciju gastronomskih manifestacija, uvođenja E-uprave i za sređivanje skupštinske i fiskulturne sale. Najviše para dobila je Babušnica - 10,5 miliona dinara, a najmanje Bela Palanka - 856.000 dinara.

  (1) detaljnije
 • ajvar

  U Nišu izabran pobednik u pripremanju ajvara

  Početak jeseni je generalno period kada se ulicama južnih gradova širi miris pečene paprike. Praveći jedan od omiljenih srpskih specijaliteta - ajvar, u Parku Svetog Save tokom vikenda se nadmetalo 15 ekipa. Najbolji je, kako su saopštili iz Turističke organizacije Niša, bio tim "Arriva", dok su drugi bili "Doktor za ajvar", a treća ekipa članica Udruženja "Aktiv žena grada Niša".

  (5) detaljnije
 • ajvar foto aleksandar kostic

  U Leskovcu takmičenje za najbolji ajvar

  Leskovčani, za koje mnogi govore da prave najbolji ajvar jer imaju najbolje paprike i jedinstven recept, imaće priliku da to i dokažu u subotu, 29. septembra od 11 sati u dvorištu Šop Đokićeve kuće u okviru karavana "Izađi mi na teglu".

  detaljnije
 • ajvar

  U Vlasotincu takmičenje za najbolji ajvar

  Nadmetanje majstora u pravljenju ajvara održaće se u Vlasotincu 25. avgusta, a organizatori ove godine najavljuju dobru zabavu i druženje, kao i vredne nagrade za pobednike. U toku je prijavljivanje ekipa, karavan će proći gradovima širom Srbije, a veliko finale održaće se 13. oktobra u Beogradu.

  (1) detaljnije
 • Ajvar

  U Beloj Palanci takmičenje za najbolji ajvar

  “Izađi mi na teglu”, manifestacija na kojoj će se nadmetati svi oni koji smatraju da su majstori u pravljenju ajvara, održaće se 28. septembra u Beloj Palanci. Početak takmičenja zakazan je za 10:30, trajaće tokom čitavog dana, a najavljeni su i brojni plesni i muzički nastupi, program za decu, te prezentacija hrane.

  (3) detaljnije
 • Ajvar

  Takmičenje za majstore ajvara u Vlasotincu

  Vlasotinčani koji smatraju da su vešti u pripremi ajvara, mogu svoje kulinarsko umeće da pokažu na manifestaciji "Izađi mi na teglu", koja će se održati 25. avgusta na platou ispred zgrade Opštine. Manifestacija počinje u 11 sati.

  (2) detaljnije
 • Ajvar

  Kada bi se ajvar mešao sam... [video]

  Kao što retko ko ne voli da jede ajvar, skoro da nema onih koji uživaju da ga prave. Sate i sate treba provesti uz šporet, peći, ljuštiti, samleti paprike i na kraju konstantno mešati da zbog propusta trud ne bude uzaludan. Ipak, u dvorištu jednog Nišlije sve ovo umesto njega rade mašine.

  (25) detaljnije
 • Paprike

  Traži se ajvar-majstor u Nišu

  Nišlije koje bi da se oprobaju u pripremanju ajvara imaju priliku da učestvuju u karavanu “Izađi mi na teglu”. U četvrtak 22. septembra od 11 sati ispred “Roda centra” biće obezbeđeni svi potrebni sastojci i oprema za pripremu ovog specijaliteta.

  (7) detaljnije
 • Izađi-mi-na-teglu-2---Turistička-organizacija-Bele-Palanke.jpg

  Ko je najbolji ajvar-majstor?

  Natkriveni štand za ekipu, stolovi i stolice, kube, drva, tegle, sveža paprika i ostali sastojci biće obezbeđeni svakom takmičaru koji se bude prijavio na belopalančko takmičenje “Izađi mi na teglu”, gde će biti izabran najbolji spremač ajvara.

  detaljnije
 • ajvar-izadji-mi-na-teglu-juzne-vesti.jpg

  Leskovčani u subotu biraju najbolje u pripremi ajvara

  Karavan “Izađi mi na teglu”, jednodnevno takmičenje u pripremi ajvara, održaće se 3. oktobra od 10 sati u Leskovcu. Broj ekipa ograničen je na 15, a zainteresovani takmičari se mogu prijaviti u Turističkoj organizaciji Leskovca.

  detaljnije
 • jj.jpg

  Ko pravi najbolji ajvar u Nišu, Leskovcu i Vranju?

  Oni koji veruju da su pronašli najbolji recept za ajvar mogu to probati da dokažu na takmičenju “Izađi mi na teglu” za koje će se kvalifikacije održati 13. septembra u Nišu, 3. oktobra u Leskovcu a dan kasnije u Vranju.

  (3) detaljnije
 • ajvar pobednici

  Tim iz Leskovca napravio najbolji ajvar u Srbiji

  Da je leskovački ajvar najukusniji i najbolji u Srbiji dokazala je ekipa srednje škole ”Svetozar Krstić Toza” iz Vučja koja je pobedila u finalu takmičenja “Izađi mi na teglu“ održanom u Beogradu.

  detaljnije
 • ajvar3.jpg

  Tim "Bakina tajna“ pobednik u pravljenju ajvara

  Pobednik takmičenja "Izađi mi na teglu“ koje je održano kod sportske hale u Vranju je tim "Bakina tajna" i oni će učestvovati u finalu koje će se održati u Beogradu. "Baburice" su osvojile drugo mesto, a treće ekipa "Mijumčiki i feferončiki”.

  detaljnije
 • 490x370-zimnica.jpg

  Najbolja zimnica i čvarci u Niškom sajmištu

  U petak, 3. oktobra, na prostoru Niškog sajmišta biće održano osmo takmičenje “Naj-zimnica” na kom će svoje specijalitete predstaviti preko 80 učesnika iz južne i centralne Srbije.

  detaljnije
 • ajvar

  Najbolji ajvar u Leskovcu napravili srednjoškolci

  U nadmetanju za titulu najboljeg ajvara u Srbiji “boje” Leskovca braniće tim Srednje škole”Svetozar Krstić Toza” iz Vučja koji je bio najuspešniji na takmičenju “Izađi mi na teglu“ u ovom gradu.

  detaljnije