Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

diskriminacija

 • sotirovski mediji

  Sotirovski: Predsednika, premijera i gradonačelnika treba da prate najiskusniji novinari

  Nekada nagrađivana novinarka, a sada jedina među njima sa juga Srbije za koju je predsednik NUNS-a najavio da će se naći pred Sudom časti, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski niške novinare koje nije imenovala nazvala je neiskusnim, prinaučenim, a neke medije stranim i plaćenim iz inostranstva. Iz UNS-a navode da je opet diskriminisala novinare i pozivaju je da koriguje ponašanje prema bivšim kolegama kada je, kako kažu, iz njihovih prešla u salonske cipele.

  (34) detaljnije
 • SNS Vranje

  Poverenica naložila vranjskom SNS-u da se zbog uvreda pismeno izvini uredniku “Info Vranjskih”

  Zbog uvredljivih i ponižavajućih izraza upućenih glavnom uredniku portala "Info Vranjske", poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković naložila je Gradskom odboru Srpske napredne stranke u Vranju da uputi pismeno izvinjenje Saši Stojkoviću. Kako piše "N1", mišljenje poverenice je da je tim uvredama na račun Stojkovića prekršen Zakon o zabrani diskriminacije, a ukoliko SNS ne postupi po njenoj preporuci, u roku od 30 dana biće doneto rešenje o izricanju mere opomene.

  detaljnije
 • Dejan Milosevic Gvozdeni puk

  Istekao rok koji su borci dali vlasti, razmatraju sledeće poteze

  Kako bi konačno rešili problem ratnih dnevnica, učesnici rata 1999. godine tražili su da ih predsednik Vučić i premijerka prime na razgovor do 15. marta. Međutim dobili su odgovor da će ih umesto njih primiti druga delegacija, sa ministarkom za boračka pitanja, na šta predsednik kuršumlijskog udruženja “Gvozdeni puk” Dejan Milošević kaže da ne pristaju.

  (15) detaljnije
 • Gordana Čomić

  Gordana Čomić: Nadam se da ću Zakon o istopolnim zajednicama braniti u maju u Skupštini

  Ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić se nada da će Zakon o istopolnim zajednicama, nakon javne rasprave, braniti u Skupštini Srbije, što bi moglo da bude u maju. Kako je priznala u intervjuu FoNetu - mnoge odredbe ovog Zakona su daleko od toga kako bi ih ona pisala, ali i konstatovala da se zakoni prave kroz dijalog i kulturu kompromisa, a da je problem našeg društva "što nema dijaloga i što ga nikada nije ni bilo".

  (12) detaljnije
 • ruke

  Uličnom akcijom Vranjanci obeležavaju Međunarodni dan devojčica

  Sa ciljem da informišu ljude i povećaju svest o neravnopravnosti sa kojom se devojčice suočavaju samo zato što su - devojčice, iz Odbora za ljudska prava Vranje i aktivistkinje SOS Kutka za devojke iz tog grada obeležiće sa sugrađanima Međunarodni dan devojčica. Program je u nedelju. 11. oktobra i počinje u 18 sati na šetalištu u centru Vranja.

  detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Poverenica: Premeštajem učitelja iz Vranja u seosku školu prekršena 3 zakona

  Zbog učitelja iz Vranja i njegovog, kako je tvrdio, nepravednog premeštaja u seosku školu jer direktorka “Pete škole” nije uzela u obzir činjenicu da on brine o autističnom sinu, te da se njegovim premeštajem ruši porodična rutina, reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Njeno mišljenje je da direktorka premeštajem učitelja u izdvojeno odeljenje u Donjem Neradovcu jeste počinila diskriminaciju i prekršila 3 zakona, a preporuka je da učitelja najkasnije školske 2020/21. godine vrati u matičnu školu i da ubuduće ne krši antidiskriminacione propise.

  detaljnije
 • Predavanje Deli

  Debata o zločinima iz mržnje na Dan ljudskih prava u Leskovcu

  Više od 80 % mladih svedočilo je diskriminaciji, pokazuju istraživanja, a sve o ovoj temi, ali i zločinima iz mržnje mladi će moći da saznaju na debati koja se odražava u utorak, 10. decembra od 14 sati u leskovačkom Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju.

  detaljnije
 • U školi Mladost nisu želeli da govore o slučaju diskriminacije

  Slučaj diskriminacije nad devojčicom u pirotskoj školi - bez posla ostala jedino zaposlena koja je štitila

  Psiholog u pirotskoj školi "Mladost" Jelena Jocić tvrdi da joj od prvog dana školske godine nije produžen ugovor o radu jer je štitila romsku učenicu koja je po naredbi nastavnice morala da se drži za "stub srama", što je poverenica ocenila kao diskriminaciju. Direktorka ne želi da govori, a načelnik Školske uprave za psihologa ima sve pohvale, ali kaže da direktorka ima autonomiju i Jocićevu upućuje na pokretanje upravnog spora.

  (8) detaljnije
 • srbska čast

  DS o otimanju konja od strane "Srbske časti" u Nišu: Paramilicija brutalno krši Ustav i diskriminiše Rome

  Kao zastrašivanje građana i diskriminaciju Roma ocenila je Demokratska stranka upad "Srbske časti" u naselje Crvena zvezda u Nišu, gde je njihov osnivač Bojan Stojković "prevaspitavao" mladića koji je tukao konja i oduzeo životinju. Demokrate su upozorile da jedino institucije republike mogu na osnovu sudskih presuda da oduzimaju imovinu građana.

  (27) detaljnije
 • diskriminacija

  Ljudi u kolicima, i pored upozorenja, diskriminisani na javnoj raspravi o diskriminaciji

  Javna rasprava na kojoj je bilo reči o zabrani diskriminacije - diskriminisala je ljude u kolicima, jer je održana na spratu Skupštine grada kojem oni nisu mogli da pristupe. Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava Niš istakao je da je ogorčen zbog toga što je Ministarstvo za socijalna pitanja, kao organizator, i pored upozorenja da je sala nepristupačna osobama sa invaliditetom, upravo tu organizovalo debatu.

  (6) detaljnije
 • taksi

  Pritužba Nišlije zbog diskriminacije - taksista nije hteo da ga vozi kući

  “To je noć i uvreda koju ću doživotno pamtiti” - kaže Iva Barčić, student Fakulteta umetnosti u Nišu koji navodi da taksi prevoznik krajem jula nije hteo da ga odveze na adresu u Beograd-mali. Ovaj Nišlija potvrđuje da ipak ima diskriminacije u taksiju, pa je podneo pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

  (29) detaljnije
 • Savić

  Preporuka poverenice: Odbornik SRS da se izvini zbog seksističkih izjava

  Izjave odbornika SRS Nikole Savića da je žena pre svega genetski programirana za rađanje ili da bludnice materinstvo spasava, prema mišljenju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, diskriminatorske su i seksističke. Ove stavove izneo je na martovskoj sednici gradskog parlamenta, a preporuka je da se upravo u skupštini ili preko medija javno i izvini. Savić pita da li treba da se izvinjava zbog citiranja Nikole Tesle i Duška Radovića.

  (7) detaljnije
 • Nove cene taksi usluga u Nišu

  Slučaj taksija gde diskriminišu Rome - nadležni pozivaju oštećene da se jave

  Pravilnik niškog taksi udruženja kojim preporučuju svojim vozačima da ne primaju Rome kruži društvenim mrežama uz osudu javnosti, ali autentičnost još nije potvrđena. O kom je prevozniku reč i da li će biti sankcionisan pitaju građani, a iz Povereništva za zaštitu ravnopravnosti pozivaju organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, udruženja Roma i građane koji su bili diskriminisani da se zvanično žale.

  (12) detaljnije
 • borci rata

  Diskriminisani borci teško do naknade štete, pare sigurne samo advokatima i izvršiteljima

  Samo tokom 2018. i početkom 2019. godine, prema rečima učesnika rata 1999. godine Dejana Miloševića iz Kuršumlije, na ime sudskih troškova u procesima koje borci rata vode protiv države, iz Ministarstva odbrane isplaćeno je više od 70 miliona evra. Pošto se zastarelost potraživanja različito tumači, mali procenat tih para je otišao borcima, a troškove su naplatili advokati, često preko izvršitelja.

  (10) detaljnije
 • savic-skupstina

  Niški radikal u Skupštini: Žena programirana za rađanje, bludnice materinstvo spasava

  Da je žena pre svega genetski programirana za produženje vrste, te da rođenjem dobija čari i lepotu što je njen kapital, kao i da one sa uspešnom karijerom nemaju mnogo toga što ih čini srećnim - samo su neke od izjava odbornika SRS Nikole Savića na sednici niške Skupštine. Od više niških odbornica u sali, reagovale su samo dve i govor Savića nazvale neprimerenim.

  (39) detaljnije
 • U školi Mladost nisu želeli da govore o slučaju diskriminacije

  Učenice iz Pirota kažnjene držanjem za stub u holu škole, reagovala Poverenica

  Zbog uvođenja takozvanog “stuba srama” kao sistema kažnjavanja đaka, kada su dve učenice u Školi za osnovno i srednje obrazovanje "Mladost" po kazni morale da se drže za stub u holu škole i nisu smele na odmor, reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, a Savez Roma Srbije podneo je krivičnu prijavu protiv rukovodstva škole. Direktorka bez komentara "po preporuci Ministarstva obrazovanja".

  (7) detaljnije
 • ziva biblioteka

  I pored edukacije, diskriminacija prisutna u svim sferama društva

  Homoseksualci, transrodne osobe, Romi, invalidi, samo su neke od grupa koje se svakodnevno susreću sa različitim oblicima diskriminacije. Iako ovo više nisu tabu teme, već nešto o čemu se otvoreno priča, kažu u leskovačkom Edukacionom centru, diskriminacija “različitih” i dalje je prisutna u našoj okolini. Kako bi “razbili predrasude i stereotipe”, mladi iz ovog centra konstantno organizuju predavanja i radionice, ali i razgovore sa “drugačijima”.

  (2) detaljnije
 • lkc

  U Leskovcu danas razgovori o stereotipima i predrasudama

  Koji sve oblici diskriminacije postoje, kroz šta sve prolaze određene društvene grupe i koja su njihova iskustva u borbi protiv stereotipa i predrasuda, moći će da saznaju Leskovčani kroz razgovor sa svojim sugrađanima danas, 30. januara od 12 do 15 sati u holu Leskovačkog kulturnog centra. Ulaz je slobodan.

  (1) detaljnije
 • mediji

  Medijska koalicija: Leskovački novinari nisu mogli da postave pitanja Vučiću

  Da je skandalozno što su novinari nekoliko lokalnih medija iz Leskovca bili diskriminisani, jer nisu imali mogućnost da postave pitanja zvaničnicima i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na svečanom otvaranju fabrike “Aptiv Packard”, upozorava Koalicija novinarskih i medijskih udruženja i napominju da vlast mora imati isti tretman za sve novinare.

  (3) detaljnije