Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

domaće životinje

 • zoo kutak

  Druženje sa konjima, vilenjacima i Deda Mrazom u niškom "Zoo Kutku"

  Pravljenje novogodišnjih čestitki, jahanje konja i fotografisanje u prazničnoj atmosferi sa životinjama i ove godine biće omogućeno svim posetiocima Zoo Kutka 17, 18. i od 24 do 30. decembra. Za to vreme Nišom će šetati odbegli vilenjaci koji će se sa Deda Mrazom sresti u Zoo Kutku 17, 18, 24, 25. i 30. decembra, kada će deci, ukoliko roditelji žele, uručiti paketić.

  (7) detaljnije
 • Kamenko Marković mačka

  "Bića nestvarne lepote i elegancije" - niški istoričar umetnosti čuva 30 mačaka [video]

  “Da ih nema, ovaj naš ljudski svet bio bi uveliko osiromašen, hvala macama što postoje za nas” - kaže niški profesor istorije umetnosti u penziji Kamenko Marković, koji čuva skoro 30 mačaka. Sve su vakcinisane, sterilisane i uvek site, a u tome mu pomaže komšinica. Njegova velika ljubav je i holandski slikar Rembrant, kome je posvetio više od pola veka života.

  (63) detaljnije
 • zo kutak01

  “15 minuta” u “Zoo kutku” - životinjsko carstvo nadomak Niša

  Svinja Dana, magarica Marica, poni Fića i srndać Radovan samo su neke od 200 spašenih životinja koliko ih je trenutno u niškom Zoo Kutku čiji volonteri svakodnevno zbrinjavaju povređene, bolesne i ostavljene jedinke. Kako bi obezbedili sve što je potrebno životinjama organizuju terensko jahanje i pozivaju sve zainteresovane da se oprobaju u njemu i tako daju svoj mali doprinos ovoj zajednici.

  detaljnije
 • kunić

  Svetski je dan životinja, a ove subote u Nišu akcija "udomi kunića"

  Kako bi kunićima kojih je sve više na ulici, pružili dom i adekvatnu porodicu, a ujedno i edukovali ljude, volonteri niškog Zoo Planeta pridružiće se akciji udomljavanja životinja koju 8. oktobra od 17 sati organizuje Pet shop Premium u Tržnom centru "Roda". Takođe, tada će biti obeležen i Svetski dan životinja.

  (1) detaljnije
 • spasen konj, foto zoo planet 1

  Nakon višečasovnog spasavanja u Nišu, iz šahte izvučen nepovređen konj

  Tri sata su bila potrebna da nađu opremu i ljudstvo, kažu iz Udruženja ZOO planet, ali su uz radnike JKP Mediana i predstavnike iz Konjičkog kluba Nonius, uspeli da iz šahte izvuku konja bez povrede. Ovaj događaj je završen srećno, ali i otvorio pitanja otvornih šahti u gradu i šetanje konja po gradu bez čipova.

  (18) detaljnije
 • 1643635252930

  U niškom "Zoo planetu" otvoren stacionar za povređene životinje

  Povređene divlje životinje i povređeni zabrinuti ljubimci koje ubuduće budu spasavali volonteri niškog Zoo Planeta , boraviće u novootvorenom stacionaru gde će im biti ukazana prva pomoć i potrebna nega. Kako bi prostor za prihvat životinja imao bolje uslove, članovi učeničke kompanije Ekolim izradili su i jedan solarni panel za dogrevanje.

  (4) detaljnije
 • farma svinja

  Inspekcija kontrolisala farmu svinja u Žitorađi zbog uginuća i nedostatka hrane

  Iako su sredinom odine dobili bespovratna sredstva od 10 miliona dinara, što je celokupan iznos subvencija u poljoprivredi za 2021. godinu koje je iz opštinske kase dodelila lokalna vlast u Žitorađi, u Specijalizovanoj zemljoradničkoj stočarskoj zadruzi "1. decembar" pre oko mesec dana desilo se uginuće svinja, zbog čega je intervenisala i nadležna veterinarska inspekcija koja je potvrdila da je bilo problema sa hranom i naložila nadležnima "humano postupanje sa životinjama". U zadruzi tvrde da je to normalna pojava za tako veliku farmu i da redovno nabavljaju hranu.

  (13) detaljnije
 • krave

  Na Suvoj planini zvanična delegacija i još vode, meštani kažu još nedovoljno za žednu stoku [video]

  Da će Vojska nastaviti dopremanje vode životinjama na Suvoj planini sa još jednim vozilom ugovoreno je danas u Gadžinom Hanu na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i savetodavnih stručnih službi. Ipak, nije precizirano koliko tačno tona, svi navode drugačije brojeve, ali najavljuju dugoročna rešenja i iskopovanja novih izvorišta. Stočari kažu da još nema dovoljno vode za sva grla.

  (9) detaljnije
 • kuća

  Nadležni najavili rušenje, za sada naloženo čišćenje kuće gde su se pojavili pacovi

  Najavljenog rušenja objekta uz reku preko puta Merkatora, u kome bez struje i vode sa 10 pasa živi 74- godišnji Nišlija, nije bilo. Sve nadležne službe došle su nakon snimka koji je objavila gradonačelnica, a na kome su pacovi koji, kako tvrde, potiču iz tog objekta. Nadležne inspekcije naložile su čišćenje smeća i adekvatno zbrinjavanje životinja.

  (27) detaljnije
 • vatrogasci

  Vatrogasci kod Prokuplja spasili kravu iz poljskog bunara

  Prokupački vatrogasci uz pomoć meštana sela Kaludra uspeli su tokom vikenda da izvuku kravu koja je upala u nezaštićen bunar u ataru tog sela. Izvlačenje krave iz bunara punog vode, dubokog više od 4 metra i prečnika oko metar, trajalo je oko 3 sata, a životinja je izvučena nepovređena.

  (9) detaljnije
 • psi

  Dan napuštenih životinja - u Nišu puno pasa i mačaka čeka na dom

  Svake treće subote u avgustu napušene životinje širom sveta dobiju malo više pažnje jer je to dan posvećen upravo njima. Od 1992. godine obeležava se Dan napuštenih životinja, a prema nekim istraživanjima, 75 % svetske populacije pasa i mačaka nema svoj dom. Nišlijka Jelena Đorđević ima udomljenih 7 mačaka i dva psa, a udomljava jer kaže da su "mešanci bez pedigrea najlepši, najverniji i znaš da si spasio život".

  (17) detaljnije
 • krava

  Naplata duga kod Aleksinca koja je životinje ostavila gladne

  Ekipa izvršitelja Miljana Trajkovića došla je prošlog četvrtka u Lužane kraj Aleksinca da Ranku Filipoviću popiše stvari i životinje zbog duga. Dužnik Filipović kaže da su mu zabranili i da hrani životinje i zapretili kaznom. Tako su životinje, tvrdi, bile gladne danima, ali izvršitelj Trajković kaže da Filipoviću niko nije zabranio da hrani i prilazi životinjama, niti da za to ima ovlašćenja.

  (14) detaljnije
 • zoo planet

  Pas i mače spašeni iz motora automobila, asistirao i "Parking servis"

  Ekipa "Zoo planeta" izvukla je juče psa i jedno mače zaglavljene ispod haube automobila u Nišu, a u akciji spasavanja morao je da asistira i Parking servis. Nakon sat vremena uspeli su da izvuku psa bez ikakvih povreda, navode iz ovog udruženja.

  (12) detaljnije
 • Mačke

  Nišlija napravio azil za mačke - spasava ih i čuva na svom imanju

  Samo čistom ljubavlju prema životinjama - objašnjava Nišlija dvorište puno mačaka na Delijskom visu u Nišu. Već godinama ih spasava sa ulice, nalazi pored kontejnera, čak je i tek rođene a odbačene uspeo da očuva. Sada 90 % svog vremena provodi sa mačkama u svom sopstvenom azilu.

  (28) detaljnije
 • konjički klub

  U podnožju Niške Banje porodično brinu o više od 40 životinja

  Porodica 73-godišnjeg Vladete Veljovića, koji je ostao jedini vlasnik Konjičkog kluba “Čegar” na putu ka Sićevu, čuva desetak konja, pse, srndaća, koze, ovce, magare i zečeve, a uskoro na imanje stiže i krava. Osim škole jahanja za najmlađe, među kojima je poslednjih godina i dosta dece sa smetnjama u razvoju, želja im je i da mališanima pokažu kako izgleda život na selu.

  (3) detaljnije
 • Bojan Radovanovic foto lj.m.

  Ponudio da stoku povede sa sobom u zatvor, ali se u zatvor nije javio

  Nakon što mu je stigao poziv za izdržavanje kazne zatvora od 22. maja, a on ponudio da kaznu izdržava sa stokom koju poseduje na svojoj farmi, jer, navodno, nema ko o njoj da brine, Bojan Radovanović iz Kuršumlije se nije javio na kapiju Okružnog zatvora, pa će uskoro biti priveden.

  (12) detaljnije
 • Bojan Radovanovic foto lj.m

  Osuđenik iz Kuršumlije traži da u zatvor povede svoje krave, kokoške i svinje

  Nakon što mu je stigao poziv za izdržavanje kazne zatvora, a on ponudio da kaznu izdržava sa stokom koju poseduje na svojoj farmi, jer navodno nema ko da se brine o životinjama, iz Prekršajnog suda u Prokuplju ističu da je Bojan Radovanović iz Novog sela kod Kuršumlije više puta kršio Zakon o bezbednosti saobraćaja, te da će 22. maja, ipak morati iza rešetaka i to sam.

  (6) detaljnije
 • mace

  Mučio mače, pa pretio pištoljem u Brzom brodu

  Zbog sumnje da je dvojici komšija pretio pištoljem, kako kažu u Policijskoj upravi Niš, protiv 65-godišnjaka iz Brzog broda podneta je krivična prijava. Kako nezvanično saznajemo, radi se o čoveku koji je u sukob sa komšijama došao, jer su pokušavali da spasu mače koje je on mučio.

  (4) detaljnije
 • svinja2-s.g

  Foto-vest: Svinja prošetala Trgom kralja Aleksandra

  Iako su prolaznici navikli da od životinja na Trgu kralja Aleksandra u centru Niša vide golubove, vrapce, pse, mačke i možda ponekad vevericu, jutros ih je dočekala nesvakidašnja slika - svinja je njuškala po parku i povremeno ometala saobraćaj.

  (19) detaljnije
 • foto-lame-imanje-BM

  Porodična farma "Ravna šuma" raj za ovce, koze, ali i lame

  Na pašnjacima kraj sela Prtopopinci kod Dimitrovgrada pasu stada ovaca i koza autohtonih rasa koje se na obližnjoj farmi gaje na tradicionalni način. Na gazdinstvu porodice Vasov žive i brdski konji, krave i živina, a posebnu pažnju privlače lame.

  detaljnije
KOMENTAR DANA