Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

džez

  • Feedback

    Niški džez instrumentalisti sviraju za vikend u rodnom gradu

    Niški instrumentalni bend El Jazzyra, poznat po fuziji različitih žanrova koje kombinuju sa elektronskom muzikom, nastupiće u subotu, 16. marta od 22 sata u klubu Feedback.

    detaljnije
  • Jovan Maljoković (1)

    Jovan Maljoković i džezeri nastupaju u Niškom simfonijskom orkestru

    Beogradski džez muzičari predvođeni kompozitorom Jovanom Maljokovićem održaće premijerni koncert “Na raskrsnici svetova” u četvrtak, 7. marta od 20 sati u dvorani Niškog simfonijskog orkestra.

    detaljnije
  • Volonteri Nišvil

    Od sutra prodaja promotivnih kompleta ulaznica za jubilarni "Nišvil"

    Prvih 500 kompleta ulaznica po promotivnoj ceni od 2.500 dinara, za 30. jubilarni Nišvil džez festival koji će biti održan od 15. do 18. avgusta u niškoj Tvrđavi naći će se u prodaji od srede, 21. februara.

    (3) detaljnije
  • Nišvil

    Jubilarna "Nišvilova" nagrada za životno delo Ivanu Švageru

    Eminentni džez muzičar, multinstrumentalista, kompozitor i aranžer Ivan Švager ovogodišnji je laureat nagrade za životno delo Nišvila. Nagrada će mu biti uručena na otvaranju jubilarnog 30. niškog džez festivala.

    (1) detaljnije
  • eyot

    Nastup "Eyot"-a na američkom radiju među najboljim u prethodnoj godini

    Nastup niških džezera Eyot-a uživo na njujorškom WNYC izabran je u devet najboljih, od više od stotinu odžanih koncerata prošle godine. Dve kompozicije sa tog nastupa naći će se i na njihovom prvom živom albumu Quindecennial koji će februara objaviti nemačka izdavačka kuća Neuklang.

    (1) detaljnije
  • Vasil Hadžimanov (2)

    Petak u Nišu obeleželi Vasil Hadžimanov i "Bohemija" uz zvuke džeza i pop-roka 

    Ljubitelji džeza i alternativnog, psihodeličnog pop-roka u Nišu imali su prilike sinoć da prisustvuju koncertima Vasila Hadžimanova u Kući Julijana Djupona i benda Bohemija u klubu Feedback. Koncerti su počeli oko 22 sata, a obeležili su ih velika posećenost i energija izvođača.

    (2) detaljnije
  • Vasil Hadžimanov

    Koncert Vasila Hadžimanova u petak u Nišu

    Jedan od najpriznatijih džez fjužn muzičara Vasil Hadžimanov nastupiće u Nišu u petak, 15. decembra od 22 sata u Kući Julijana Djupona. Pijanista i kompozitor u Niš dolazi posle 6 meseci i muzičkih radionica koje je tada održao.

    detaljnije
  • Filip Stipsić (1)

    Niški džezeri počinju koncertnu turneju iz kluba "Feedback"

    Mladi niški džez sastav "Falco Spirit" koncertnu turneju na kojoj će promovisati debitantski album " Traveling lights" , krenuće iz rodnog grada u četvrtak, 23. novembra od 21 sat, kada će nastupiti u klubu " Feedback" .

    (1) detaljnije
  • _104371329_eyot14.jpg

    Besplatan koncert niškog "EYOT"-a u Medveđi

    Svoj prepoznatljivi zvuk između klasičnog džeza i rokenrola, ambijentalne i balkanske muzike, poznati niški bend EYOT doneće u Kulturni centar Medveđa u četvrtak, 19. oktobra od 19 sati na zatvaranju “Umetničke muzike na jugu”.

    detaljnije
  • Filip Stipsić (1)

    Niški džezer krio od roditelja da svira saksofon, a sada promoviše album

    U želji da razvija džez kulturu i promoviše ovaj žanr, mladi saksofonista Filip Stipsić objavio je prvi album “Traveling lights” koji opisuje kao fuziju džeza, fanka, popa i latino ritma. Filip ističe da je trenutno jedini diplomirani džez muzičar u Nišu i da je svoje muzičke početke skrivao od roditelja i u tajnosti vežbao u stanu komšinice i u čairskom parku.

    (1) detaljnije
  • Nišvil 4 (3)

    20 minuta hedlajnera - "Tricky" prekinuo nastup poslednje večeri "Nišvila"

    Odlični nastupi Mateje Jezdića, "Austrian Syndicate"-a, "Al-Qasar"-a, Thane Alexa-e i "Elementala" poslednje večeri "Nišvil džez festivala" ostali su u senci napuštanja bine najvećeg hedlajnera večeri Tricky-a, koji je nakon uvodnih pesama otišao sa bine i tek nakon višeminutne pauze se vratio, te se nakon 10 minuta oprostio od publike. Kako "Južne vesti" nezvanično saznaju problem je nastao zato što bend iz Velike Britanije nije bio zadovoljan ozvučenjem. Festival je zavšren trubačima koje je predvodio Konstantin Kirjanov.

    (40) detaljnije
  • nišvil treće (4)

    Uz nastup "Asian Dub Foundation" treće veče "Nišvila" opravdalo epitet džez festivala

    Posetioci " Nišvila" imali su prilike da trećeg dana festivala uživaju u zvucima tradicionalnog, modernog i eksperimentalnog džeza, koji je odzvanjao zidinama niške Tvrđave. Preformansi " Asian Dub Foundation"-a iz Velike Britanije i kubansko/slovenačkog " EuroCubans"-a , ostavili su utisak na publiku i time opravdali uloge hedlajnera, a prema mišljenju publike, pretposlenje veče festivala opravdalo epitet da je Niš grad džeza.

    detaljnije
  • NIšvil 2. (9)

    Energični nastup Ide Neilsen obeležio drugo veče "Nišvila"

    Zvucima fanka i energijom koju su bend Funkbots širio sa glavne bine Nišvil džez festivala i danska basistkinja Ida Nielsen, koja je prema mišljenju publike, opravdala epititet hedlajnera večeri. Pored dansko-američkog benda, iz niške Trvđave čula se muzika i Dušana Petrovića, Kuhn Fu-a, Alme Mićić, Tedosija Spasova i benda Tantreaky, a poput prve večeri, nakon završenog programa publika se preselila na Midnight jazz dance binu koja je trajala do 5 ujutru.

    (5) detaljnije
  • Nišvil

    Drugo veče "Nišvila" biće u znaku džeza, fanka i "najboje basistkinje na svetu"

    Nastupom okteta Dušana Petrovića od 19:30 na glavnoj bini Nišvil džez festivala počeće drugi festivalski dan u Tvrđavi. Najveća pažnja posetilaca biće usmerena džez-pankerima Kuhn Fu, Teodosi Spasovu iz Bugarske, ali i fank basistkinji Idi Nielsen, koju su američki magazini uvrstili među 10 najboljih basista sveta.

    detaljnije
  • Nišvil prvo veče (15)

    Nagrada Fonseku, vatromet, "Dubioza kolektiv" i after na "Midnajtu" prve večeri "Nišvila"

    Nagrada “Šaban Bajramović”, koja se tradicionalno dodeljuje prve večeri Nišvil džez festivala, pripala je Kubancu Robertu Fonseku, što je publika pozdravila aplauzom. Najveće interesovanje posetilaca niškog džez festivala pripalo je Dubiozi kolektiv , a pored njih nastupio su i dobitnik nagrade Nišvila za životno delo Dragomir Milenković, italijanski džezeri i srpsko-bugarski orkestar. Posetioci kažu da je prethodnih godina bio bolji program, ali da dolaze zbog duha koji grad poseduje tokom festivala.

    (2) detaljnije
  • Nišvil dubioza

    Počinje 29. "Nišvil", "Dubioza kolektiv" hedlajner prve večeri

    Nastupom srpsko-bugarskog orkestra " Spich project" od 19:30 počeće 29. " Nišvil džez festival" na platou niške Tvrđave. Prvo veče posvećeno je kubanskom džezeru Robertu Fonseki i bosanskohercegovačkoj grupi "Dubioza kolektiv". Pored glavnih događaja na platou, posetioci će imati prilike da prisustvuju nastupima muzičara na ostalim, besplatnim binama.

    (4) detaljnije
  • Nišvil izložba (4)

    Od Makrona do "Nišvila" - otvorena izložba Džez muzeja Nju Orleansa

    Izložba “Drumsville” džez muzeja iz Nju Orleansa otvorena je u Paviljonu niške Tvrđave i biće sastavni deo ovogodišnjeg programa Nišvil džez festivala. Na izložbi će posetioci moći da vide deo istorijske priče o robovima i Kongo skveru gde su odsvirani prvi džez zvuci, ali i postavku posvećenu džez bubnjarima. Izložbu, koja je do sada prikazana u 10 gradova, performansom na bubnjevima otvorio je Nebojša Stojanović Kenedi.

    detaljnije
  • Nišvil 8 avgust 23 nagrade teatar

    Nagrade "Nišvil teatra" trupama iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, a dogodine "Džez cirkus"

    Predstava “Zodiak - krug malih životinja” hrvatske trupe “Cirkorama” dobitnik je nagrade za najbolju predstavu "Nišvil džez teatra". Za najbolje korišćenu muziku nagradu je dobila mađarska predstava “Ne sitničari”, dok je specijalna nagrada pripala Veri Jovanović iz “Plavog pozorišta”, koja je na znakovnom jeziku prevodila replike svih glumaca. Umetnička direktorka festivala Maja Mitić izjavila je da su zbog kiše neke predstave bile otkazane, a da su za korišćenje Narodnog pozorišta morali da se “ubeđuju” sa predstavnicima vlasti.

    detaljnije
  • Nišvil

    Predstave "Elektra" i "Zodiak - Krug malih životinja" na "Džez teatru"

    Uvertira za glavni program Internacionalnog džez festivala Nišvil je počela na više lokacija, a u nedelju, 6. avgusta uveče na programu su dve predstave. Na bini ispred Džez muzeja nastupiće niški sastavi Leb i pivo i TNT, a na Nišville Movie Summit-u biće prikazana tri filma. Glavni program Nišvila će trajati od 10. do 13. avgusta.

    detaljnije
  • Striporama

    Mister No na Bubnju, Betmen "kod Konja" - uvod u novu "Striporamu" sa svetskim gostima

    Promocije novih strip izdanja, izložbe, tribine, stip berza, ali i najavljen dolazak nekih od najprepoznatiljivijih imena domaće, regionalne i evropske strip scene očekuje posetioce Striporame koja će po 8. put biti održana od 10. do 13. avgusta, za vreme trajanja Nišvil džez festivala . Objavljene su i neke od ilustracija strip junaka i motiva Niša, po kojima je festival i postao prepoznatljiv.

    (4) detaljnije
KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: