Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

književni konkurs

 • maleni cvet

  Raspisan konkurs za nagradu Grada Niša za dečiju književnost

  Niški kulturni centar raspisao je konkurs za nagradu “Maleni cvet” koju Grad Niš dodeljuje za najbolju knjigu proze ili poezije za decu i mlade. Izdavači i autori mogu da se prijave do 31. decembra, a ime pobednika znaće se početkom aprila naredne godine.

  detaljnije
 • Ana Marija Grbić

  Proglašena dobitnica nagrade “Stevan Sremac” - Ana Marija Grbić za “Srneća leđa”

  Nagrada “Stevan Sremac” za najbolju proznu knjigu na srpskom jeziku u 2021. godini biće dodeljena Ani Mariji Grbić za zbirku priča “Srneća leđa”. Iz Niškog kulturnog centra kažu da je žiri to jednoglasno odlučio. Kako piše u obrazloženju, reč je o intrigantnim i uzbudljivim pričama o ljudima i događajima, napisanim originalno, inovativno i bez patetike.

  detaljnije
 • knjiga

  Pet knjiga u užem izboru za nišku nagradu “Stevan Sremac”

  “Srneća leđa” Ane Marije Grbić, “Tajna agencija nove Jugoslavije” Branka Anđića, “Avanture pobednika” Vladimira Kolarića, “Privatna antologija” Dejana Vukićevića i “Manuet u šejtanovim papučama” Milkice Miletić - dela su koja su ušla u uži izbor za nagradu “Stevan Sremac” za najbolju proznu knjigu na srpskom jeziku u 2021. godini, koju Grad Niš dodeljuje 19. put.

  (1) detaljnije
 • Ilustracija flickr knjige

  Otvoren konkurs za nišku književnu nagradu “Slaviša Nikolin Živković”

  Na konkurs za gradsku književnu nagradu “Slaviša Nikolin Živković” pisci iz Srbije i inostranstva mogu da se prijave do 30. novembra, tako što će Društvu književnika i književnih prevodilaca Niša poslati neobjavljeni rukopis proze, poezije ili drame na srpskom jeziku. Ime dobitnika biće poznato 3. aprila naredne godine.

  detaljnije
 • knjige

  Valentini Baktijarević nagrada za najbolju knjigu topličkog pisca u prošloj godini

  Knjiga Prokupčanke Valentine Baktijarević Slomiti kost proglašena je po mišljenju stručnog žirija za najbolju knjigu koja je izdata u 2021. godini na teritoriji Topličkog okruga. Radi se o zbirci poezije u kojoj je po mišljenju žirija ispisana "topla, emotivna i iskrena poema o ljubavi".

  (1) detaljnije
 • rade drainac

  Od danas drugi deo "Drainčevih književnih susreta" u Prokuplju, Blacu i Kuršumliji

  Polaganjem cveća na bistu Rada Drainca na brdu Hisar kod Prokuplja, a zatim i uručenjem nagrade "Drainac“ koja je ove godine pripala književniku iz Vrbasa Miroslavu Aleksiću za zbirku pesama Kafkino matursko odelo, od danas počinje drugi deo "Drainčevih književnih susreta" koji će trajati do 31. avgusta.

  detaljnije
 • Knjiga

  Književnik Miroslav Aleksić iz Vrbasa dobitnik ovogodišnje "Drainčeve nagrade"

  Od 41 knjige poezije, koliko je stiglo na konkurs za "Drainčevu nagradu" prokupačke Narodne biblioteke, stručni žiri kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović odlučio je da prestižno priznanje pripadne Miroslavu Aleksiću za zbirku pesama "Kafkino matursko odelo" u izdanju "Pravoslavne reči" iz Novog Sada.

  detaljnije
 • rade drainac

  U užem izboru za "Drainčevu nagradu" 9 knjiga

  Na konkurs za prestižnu Drainčevu nagradu, koja se dodeljuje u okviru Drainčevih književnih susreta, stigla je 41 zbirka pesama autora iz čitave Srbije koje su objavljene u 2021. godini, a stručni žiri je odabrao 9 koje su ušle u uži izbor. Koji autor će dobiti ovo visoko priznanje znaće se nakon završne, druge selekcije koja se održava 17. avgusta.

  detaljnije
 • Pesme, knjiga

  Otvoren 20. konkurs "Između dva sveta" za pesnike sveta

  Udruženje književnika "Branko Miljković" iz Niša raspisalo je 20. međunarodni pesnički konkurs "Između dva sveta", a pravo učešća imaju svi punoletni pesnici sveta. Zainteresovani mogu poslati pesme koje imaju do 20 stihova do 31. jula.

  (1) detaljnije
 • Sveska i olovka

  Konkurs “Studentsko pero” za najbolju pesmu i priču

  Sa svojim pesmama i pričama svi studenti Univerziteta u Nišu mogu do 27. decembra konkurisati za jednu od tri nagrade Akademskog lista “Presing” i Studentskog kulturnog centra koji su i ove godine raspisali književni konkurs “Studentsko pero”, čija je ideja da afirmiše mlade književne stvaraoce.

  detaljnije
 • Knjiga

  Ivani Đurković nagrada za najbolju knjigu topličkog pisca u prošloj godini

  Od pristiglih knjiga topličkih autora koji su objavili svoja izdanja tokom 2020. godine, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada “Najbolja knjiga topličkog pisca u 2020. godini” pripadne Ivani Đurković iz Prokuplja za knjigu “Ako nije ljubav, neću” u izdanju Književnog društva “Rade Drainac”. Nagrada je dodeljena u okviru tradicionalnih “Drainčevih književnih susreta” koji se ove godine održavaju 52. put.

  detaljnije
 • marković i ognjanović

  "Drainčeva nagrada" književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću

  Prestižna književna nagrada koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" ove godine je jednoglasnom odlukom žirija, kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović, dodeljena književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću. On je nagrađen za zbirku pesama "Tilić" koju je objavila "Pravoslavna reč" iz Novog Sada prošle godine.

  (3) detaljnije
 • konkurs

  U toku prijave za brestovački književni konkurs za kratku priču

  Sa najviše 2 priče, afirmisani i neafirmisani pisci mogu da se prijave na književni konkurs za najbolju kratku priču “Miša Cvetanović” koji je raspisao Dom kulture u Brestovcu. Konkurs je otvoren do 20. septembra.

  detaljnije
 • drainac

  U užem izboru za "Drainčevu nagradu" 10 knjiga

  Na konkurs za prestižnu Drainčevu nagradu koja se dodeljuje u okviru Drainčevih književnih susreta stiglo je 36 zbirki pesama autora iz čitave Srbije koje su objavljene u 2020. godini, a stručni žiri izabrao je 10 u uži izbor. Koji autor će dobiti ovo visoko priznanje znaće se nakon završne druge selekcije koja će se održati sredinom avgusta.

  detaljnije
 • drainac

  Počinju 52. "Drainčevi književni susreti"

  Polaganjem cveća i poetskim programom na Drainčevom grobu u Beogradu, pesnici iz Toplice i svih krajeva Srbije započeće obeležavanje prvog dela tradicionalne 52. manifestacije “Drainčevi susreti pesnika” u organizaciji prokupačke Biblioteke koja i nosi naziv po ovom najpoznatijem topličkom pesniku. Manifestacija traje 3 dana i obeležiće je muzičko-scenski nastupi, tribine i književne večeri, a nastavlja se krajem avgusta, takođe u Prokuplju.

  (1) detaljnije
 • Konkurs

  Raspisan literalni konkurs posvećen Branku Miljkoviću

  Pisci će za literalni konkurs "Između dva sveta" moći da konkurišu slanjem neobjavljenih pesama do kraja jula, a kako najavljuju organizatori, najboljim autorima će kao nagrada biti štampana knjiga.

  (1) detaljnije
 • učiteljice

  Učiteljice iz Prokuplja nagrađene na konkursu prosvetnih radnika u Severnoj Makedoniji

  Na međunarodnom konkursu prosvetnih radnika koje je raspisalo Udruženje prosvetnih nastavnika iz Makedonije, učiteljice prokupačkih Osnovnih škola “Milić Rakić Mirko” i “Nikodije Stojanović Tatko” Jelena Babić i Ljiljana Sokolović nagrađene su pohvalnicom i blagodarnicom. Nagrađeni radovi ovih učiteljica naći će se u prvoj elektronskoj zbirci posvećenoj Ćirilu i Metodiji.

  detaljnije
 • knjige

  Brojne nagrade na čitalačkom konkursu prokupačke Biblioteke

  U konkurenciji 69 pristiglih dnevnika čitanja na literarnom konkursu Narodne biblioteke "Rade Drainac“ u Prokuplju "Knjiška skitanja kroz dnevnik čitanja", nagrađeno je 26 osnovaca iz Srbije i Crne Gore podeljenih u 6 kategorija, 15 za najsadržajnije čitanje, 2 rada su nagrađena kao najkreativnija, 3 najzanimljivija, po 1 za najbolju formu i ilustraciju i 4 nagrade za najaktivnije grupe.

  detaljnije
 • branko miljković

  14 knjiga u širem izboru za nagradu "Branko Miljković"

  Žiri koji dodeljuje jubilarnu, 50. po redu, nagradu „Branko Miljković“ za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku za 2020. godinu, sačinio je prvu selekciju i odabrao 14 naslova za širi izbor, saoštavaju iz Niškog kulturnog centra. Rezultate užeg izbora najavljuju za kraj marta, proglašenje leaureata za sredinu aprila, a dodelu priznanja za maj ili jun.

  detaljnije
 • dom kulture

  Prokupački Dom kulture raspisao Đurđevdanski književni konkurs

  Zainteresovani mladi književnici koji pošalju ciklus pesama, 5 priča ili 20 aforizama mogu učestvoati na tradicionalnom, 21. po redu Đurđevdanskom književnom konkursu koji su raspisali Književno društvo "Rade Drainac" i Književna omladina Prokuplje. Radovi učesnika mogu se poslati do 23. aprila.

  (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Naslov teksta odgovara situaciji u Nišu!

Var tehnolog čitalac

Tekst: Drame, politički triler i tragikomedija na festivalu nemačkog filma u Nišu