Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

lični asistent

  • deca roditelji KOSTA 23

    Deca u Nišu dobila lične pratioce

    Sva deca u Nišu koja primaju uvećanu tuđu negu i pomoć i čiji su roditelji podneli zahtev za uslugu ličnog pratioca, ostvarila su pravo na tu uslugu, tvrdi direktor Centra za socijalni rad Zoran Jović. Iako nema zvanične rang-liste na sajtu Grada, Jović kaže da će ukupno 87 dece u Nišu imati ličnog pratioca.

    (3) detaljnije
  • deca roditelji KOSTA 23

    Deca u Nišu i dalje čekaju lične pratioce, reagovala i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti

    Istekao je rok od 30 dana od izricanja opomene Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Gradskoj upravi u Nišu zbog diskriminišućih kriterijuma prilikom izbora dece koja će koristiti uslugu ličnog pratioca prošle godine, a istekao je i zakonski rok za konačnu listu kandidata ove godine. Dok čekaju pratioce za svoju decu, roditelji ističu da osećaju da nemaju podrsku sistema.

    (2) detaljnije
  • prokuplje pešački deo sneg

    Za usluge "Lični pratilac deteta" iz budžeta Prokuplja 7,1 milion dinara

    Za 97 radnih dana, koliko je predviđeno trajanje usluge u okviru koje će biti obuhvaćeno 18 korisnika odabranih na osnovu uputa Centra za socijalni rad, a kojima će biti pružena usluga socijalne zaštite "Lični pratilac deteta", gradska vlast u Prokuplju je izdvojila 7.123.680 dinara. Od tri zainteresovana ponuđača, posao je dobilo Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu iz Ivanjice, koje je dalo najpovoljniju ponudu.

    detaljnije
  • deca roditelji KOSTA 23

    Konkurs za lične pratioce u Nišu prošao “neopaženo”, nadležni tvrde suprotno

    Kratko obaveštenje da zainteresovani za korišćenje usluga personalni asistent i lični pratilac mogu da podnesu zahtev u Opštini, bez rokova, obrazaca i kriterijuma - tako je izgledao ovogodišnji konkurs za izbor korisnika tih usluga. Dok dosadašnji korisnici kažu da je sve prošlo “neopaženo” i da to ne mogu da nazovu konkursom, nadležni tvrde da su svi dobro obavešteni i da to pokazuje veliki broj prijava.

    (1) detaljnije
  • centar za socijalni rad prokuplje

    Za uslugu "Lični pratilac" Prokupčani izdvajaju oko 6 miliona dinara

    Kako bi obezbedili bolje uslove i olakšali porodicama koje imaju decu sa invaliditetom ili sa smetnjama u razvoju, lokalna samouprava u Prokuplju je raspisala tender za usluge socijalne zaštite ”Lični pratilac deteta”. Ta usluga je namenjena deci kojoj je potrebna podrška za zadovoljenje osnovnih potreba u svakodnevnom životu u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, a procenjena vrednost posla je 5.882.400 dinara bez PDV-a.

    detaljnije
  • Prihvatilište Vranje

    Za usluge socijalne zaštite Vranju 8,4 miliona dinara, Leskovcu 14,2

    Za poboljšanje funkcionisanja sistema socijalne zaštite i usluge poput geronto domaćica, ličnih pratilaca i personalnih asistenata Grad Vranje dobio je 8,4 miliona dinara od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Oko 5 miliona više dobili su Leskovčani, a oni će deo novca preusmeriti i na usluge smeštaja u prihvatilištu.

    detaljnije
  • deca, ruka, nebo

    "Devojčica ispod crte” dobila svog ličnog pratioca

    Komisija za izbor korisnika usluga ličnih pratilaca prihvatila je žalbu Marije Stanimirović, majke čije dete ove godine nije dobilo uslugu ličnog pratioca, i odlučila da maloj Nađi dodeli tu uslugu. Marija, koja ima i sina sa autizmom, kaže da sada može da odahne jer će njena ćerka redovno ići u školu i neće propuštati nastavu.

    (1) detaljnije
  • miodrag stanković

    Odbornik Stanković traži da Grad obezbedi novac za lične pratioce i privatne vrtiće

    Pošto su pojedina deca ostala bez prava na uslugu ličnog pratioca, odbornik u niškoj Skupštini Miodrag Stanković zahteva da se rebalansom budžeta obezbedi novac za uslugu ličnog pratioca kako bi se lista proširila i sva deca ostvarila pravo na tu uslugu. Takođe, on traži da se obezbedi više novca za funkcionisanje privatnih predškolskih ustanova.

    (35) detaljnije
  • gradska kuca u nisu, foto jv ljubica jocic

    Gradonačelnica odgovorila: Nije korektno da Grad finansira ličnog pratioca deteta ako mu jedan od roditelja ne radi

    Nakon žalbi roditelja čija su deca ostala “ispod crte” za uslugu ličnog pratioca, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski oglasila se jer rekavši da je komisija smatrala da ukoliko jedan od roditelja ne radi ima ko da brine o detetu. Ona kaže da je komisija odlučila da prednost imaju samohrani roditelji bez obzira da li rade ili ne.

    (25) detaljnije
  • niš centar

    Pokret SRCE: Grad Niš mora da obezbedi novac za svu decu

    Povodom odluke da neka deca sa posebnim potrebama ostanu bez prava na uslugu ličnog pratioca, niški Pokret Srbija Centar SRCE zahteva od Grada da pronađe sredstva u budžetu i obezbedi svoj deci neophodnu pomoć. Oni traže da svi koji su učestvovali u donošenju odluke moraju da stanu iza nje i objasne roditeljima koji su razlozi za odbijanje.

    (2) detaljnije
  • deca djaci KOSTA

    Deci uskraćeno pravo na lične pratioce, roditelji ne znaju kako da ih pošalju u školu

    Iako su prošle godine bili među prvima na listi, ove godine Nađa i Jakov neće imati pravo na uslugu ličnog pratioca. To znači da neće imati nekoga ko će da ih odvede do škole, bude sa njima tokom nastave, usmeri pažnju i pomgne u savladavanju gradiva jer su deca kojima je to nepohodno. Njihovi roditelji se pitaju ko i zašto pravi razlike među decom kojima je pomoć potrebna, a iz Grada ne odgovaraju da li razmišjaju da im na neki način pomognu.

    (10) detaljnije
  • goran ana ilic

    Iz ugla roditelja, o konkursu za personalnog asistenta: Šta sve nije valjalo u Nišu

    Kasnilo je objavljivanje preliminarne liste, a onda i konačne, pravo na prigovor imali su nezadovoljni, ali bez uvida u bodovanje Komisije pa nisu znali zbog čega tačno treba da se žale, da bi na kraju saznali da neće svi dobiti pravo na asistenta na punih 8 sati, već na duplo manje - sve je to pratilo konkurs za personalne asistente prema rečima roditelja jedne korisnice. On ističe da nastavlja da se bori i već je predao žalbu Gradu i zaštitniku građana - lokalnom ombudsmanu.

    (1) detaljnije
  • centar, nis

    Deca u Nišu koja nisu dobila ličnog pratioca čekaju proširenje liste i dodatni novac Grada

    Od 77 prijavljenih kandidata na konkursu za uslugu ličnog pratioca, 46-oro dece ostvarilo je pravo za tu uslugu. Njih 27 je na listi čekanja i njima će usluga ličnog pratioca biti dostupa ukoliko se lista pomeri ili se obezbede dodatna finansijska sredstva. Iz organizacije “Nauči me” kažu da roditeljima ostaje da se nadaju da će Grad obezbediti novac.

    (6) detaljnije
  • EU info kutak

    Usluga personalne asistencije i njena budućnost tema tribine u Nišu

    Kako se usluga personalne asistencije primenjuje u lokalnim samoupravama od kada je pre 8 godina donet zakon i mogu li se pokrenuti alternativni modeli finansiranja ove usluge, neke su od tema tribine koja se održava danas, 7. maja u EU info kutku u Nišu. Početak je u 17 sati.

    detaljnije
  • Bojan-Kocic;-foto:-JV

    Nova pravila - o onima kojima je pomoć najpotrebnija brine samo jedan asistent

    Nišlija Bojan Kocić od rođenja živi sa spinalnom mišićnom atrofijom, kreće se u invalidskim kolicima i personalni asistent mu je zamena za ruke i noge. Od početka godine o njemu brine samo jedan asistent, 5 dana nedeljno po 8 sati, te se boji da ostane sam kada se on razboli ili ode na odmor. Većnica za socijalna pitanja Tijana Đorđević Ilić kaže da zbog novog pravilnika Kocić ima pravo na samo jednog asistenta, ali da on mora da ima zamenu u slučaju da ne može da radi.

    (3) detaljnije
  • obuka

    Nezaposleni Prokupčani uče kako da budu pratioci deci iz osetljivih grupa

    Kako biti lični pratilac deci sa smetnjama u razvoju i pružiti im podršku u učenju, napredovanju i uključivanju u grupu vršnjaka, kao i koje su zakonske odrednice u vezi sa ulogom pratilaca, samo su neke od tema obuke koju prolazi 26 ljudi iz Prokuplja koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

    detaljnije
  • licni pratilac

    Lični pratioci za decu sa smetnjama u razvoju

    Predškolci, osnovci i srednjoškolci sa teškoćama u razvoju ili nekom vrstom invaliditeta mogli bi sledeće godine da dobiju pomoć ličnih pratilaca, što će omogučiti gradski pilot-projekat osmišljen nakon uspešnog programa personalnih asistenata za odasle.   

    detaljnije
  • Obuka za pomoć invalidima

    U Leskovačkom centru za samostalni život počela je obuka personalnih asistenata.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: