Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

obrazovanje

 • skolska klupa foto aleksandar kostic

  Sledeće nedelje počinje isplata 10.000 dinara srednjoškolcima

  Jednokratnu novčanu pomoć od 10.000 dinara, koju je nedavno najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dobiće i srednjoškolci koji pohađaju srednje škole na teritoriji Grada Niša, odlučeno je na sednici gradske Skupštine. Isplata bi trebalo da počne sledeće nedelje.

  detaljnije
 • PMF

  Dekan niškog PMF-a: Zgradi fakulteta potrebna hitna rekonstrukcija, na naše apele nema reakcije nadležnih

  Baš uoči lokalnih izbora 2020. godine tadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će uskoro biti izgrađena nova lamela na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu i kompletno rekonstruisan postojeći objekat. Ovo obećanje je, kaže dekan PMF-a Niko Radulović, ostalo mrtvo slovo na papiru, pa oko 1.500 studenata i 280 zaposlenih svakodnevno boravi u zgradi koja je nenamenska, dotrajala i neuslovna. Pomoć države su opet tražili, a odgovor čekaju.

  (9) detaljnije
 • Milijana Nikolić, Mejkers lab Niš - foto Miloš Živojinović

  Niška škola dobila učionicu budućnosti za kreiranje inovativnih ideja

  "Mejkers lab" - inovativni i multidisciplinarni prostor koji podstiče eksperimentisanje i preduzimljivost kod učenika, a koji je opremljen 3D štampačima, opremom za virtuelnu stvarnost, roborima i Arduino kompletima, otvoren je u Elektrotehničkoj školi „Mija Stanimirović“ u Nišu.

  (4) detaljnije
 • projekat učiteljice

  Projekti učitelja iz Prokuplja i Vlasotinca na internacionalnom festivalu u Finskoj

  Projekat "Magična jabuka" koji povezuje nauku, tehniku i kreativnost, a osmislile ga učiteljice prokupačkih osnovnih škola Jelena Babić iz “Milić Rakić Mirko” i Ljiljana Sokolović iz "Nikodije Stojanović Tatko" izabran je kao jedan od četiri najbolja projekta na festivalu “Nauka na sceni”. Sa juga Srbije nagrađen je i projekat “Fizika kao bajka“ Osnovne škole “Siniša Janić" iz Vlasotinca, autorski rad nastavnika Dragana Golubovića i Slaviše Šušulića.

  detaljnije
 • IMG_20230327_143155

  Nova školska godina - skupi udžbenici za retke su besplatni

  Dok se vrlo mali broj profesora izborio za udžbenike Fondacije "Alek Kavčić", ostali đaci u Srbiji, za razliku od svojih vršnjaka iz Beograda i nekoliko opština, morali su i ove školske godine da iz kućnog budžeta izdvoje od 10.000 do 20.000 dinara za kupovinu udžbenika, što novih, što polovnih. Dok roditelji sa juga Srbije, iz Šumadije i Moravičkog okruga negoduju tražeći besplatne knjige i za decu van prestonice, takozvana kosovska Vlada donira novac za udžbenike za albanske osnovce u Preševu i Bujanovcu, ali srpska Vlada ne završava rekonstrukciju škole, pa je deo bujanovačkih đaka samo dan pre polaska obavešten da će nastavu pohađati - u lokalnom Domu kulture.

  (10) detaljnije
 • đaci farbanje

  Uvodi se društveno-koristan rad za problematične učenike

  Mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana, pojačani vaspitni rad sa učenicima koji su nasilni ili problematični i van škole, kao i mogućnost društveno-korisnog rada samo su neke od mera koje će biti moguće novim izmenama prosvetnih zakona koje je usvojila Vlada Srbije.

  (6) detaljnije
 • Maja Delibašić; foto: JV

  Psihološkinja u "15 minuta" - Razgovarajte sa decom i ne krijte svoja osećanja

  "Razgovarajte sa decom" postao je lajtmotiv nakon tragičnih ubistava dece i mladih prošle nedelje, a psihološkinja Maja Delibašić je u emisiji "15 minuta" istakla da je to tako jer ne znamo šta bismo drugo sada uradili, a delom i zato što shvatamo da mi zapravo ne znamo šta se dešava sa našom decom van kuće, posebno sa tinejdžerima. Ipak, problem vidi u tome što se tome daje i neka težina, pa se stiče utisak da se možda neke tragedije ne bi desile samo da smo razgovarali sa decom, a boji se da to nije tačno. Razgovor svakako preporučuje, ali naglašava da uz to roditelji svojoj deci treba da pokažu i emocije i ne treba da ih štite od svojih iskrenih reakcija.

  (6) detaljnije
 • škola školske klupe učionica KOSTA

  Skoro 900 mesta za upis u srednje škole u Pirotskom okrugu

  Kao i prošle godine, srednje škole u Pirotskom okrugu i ove godine imaće 862 slobodna mesta, planirano je preliminarnim planom upisa koje je objavilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U Pirotu, Babušnici i Dimitrovgradu nije bilo promena u obrazovnim profilima za školsku 2023/24. godinu, dok promena ima u belopalanačkoj srednjoj školi pa će, umesto dva profila (obućar i modni krojač), sada sa istim brojem slobodnih mesta đaci moći da se školuju za kuvara.

  detaljnije
 • učiteljice

  Radovi učiteljica iz Prokuplja i Surdulice uvršteni u Zbornik za unapređenje obrazovanja

  U konkurenciji 200 radova koji se tiču razvijanja veština pisanja, govora, čitanja i slušanja kod učenika, tri učiteljice iz Prokuplja i jedna iz Surdulice predstavljale su jug Srbije na interaktivnom projektu Zavoda za unapređenje obrazovanja u Beogradu na temu “Srpski jezik - moj maternji jezik”. Za objavljivanje u Zborniku radova Zavoda odabrano je 80 aktivnosti, među kojima su i radovi učiteljica sa juga.

  detaljnije
 • ataše

  Savetnik u Ambasadi SAD za "15 minuta": Toliko je potencijala u regionu Balkana

  "Volim život na Balkanu" - ovako savetnik za kulturu i medije Ambasade SAD u Beogradu Filip Bikman opisuje zašto je već deceniju na ovom prostoru. Saradnju Srbije i Amerike u oblasti kulture, obrazovanje i medijiske pismenosti ocenjuje dobrom, a podvlači i značaj nezavisnih medija za funkcionalno demokratsko društvo. U emisiji "15 minuta" govori i o uticaju rata u Ukrajini i optimističnom stavu po pitanju ulaska Srbije u EU.

  (13) detaljnije
 • učionica

  Iz “Nauči me” traže da se inicijativa "Pošteno do posla u školama" hitno nađe u Skupštini Srbije

  Organizacija “Nauči me” početkom 2022. godine pokrenula je inicijativu “Pošteno do posla u školama”, kojom traži da se usvoje jasni kriterijumi za zapošljavanje nastavnika, kako bi se sprečilo da to radno mesto bude kupljeno ili poklonjeno. Još nije održano javno slušanje u Skupštini Srbije, koje su zatražili još u septembru, pa zahtevaju da se održi po hitnom postupku.

  (3) detaljnije
 • škola

  Šest novih smerova u pirotskim srednjim školama

  Identičan broj slobodnih mesta i odeljenja planiran je preliminarnim planom upisa srednjih škola u Pirotu, a novina je da će četiri škole imati šest novih obrazovnih profila u školskoj 2022/2023 godini.

  detaljnije
 • Konferencija Kako se menja svet

  O preduzetništvu i mladima na konferenciji “Kako se menja svet” u Nišu

  Predstavnici organizacija za mlade i društveno odgovornih kompanija, kao i pojedinci zainteresovani za razvoj omladinskog preduzetništva imaće priliku da čuju više o tome na konferenciji “Kako se menja svet”, koja će biti održana u subotu, 2. aprila, od 11 do 16 sati u hotelu "Ambasador".

  (1) detaljnije
 • 800x600_ucionica

  Tehničar za operativnu forenziku novi smer u niškoj Prehrambeno-hemijskoj školi

  U Prehrambeno-hemijskoj školi u Nišu đaci će od naredne školske godine moći da upišu novi četvorogodišnji smer - tehničar za operativnu forenziku. Direktorka škole Tanja Mikić Nikolić kaže da će biti mesta za 30 učenika i da će oni koji završe ovaj smer moći da nastave školovanje ili da rade u forenzičkim laboratorijama.

  (4) detaljnije
 • ucionica djaci foto ALEKSANDAR KOSTIC

  Pokrenuta inicijativa za pošteno zapošljavanje nastavnika u školama

  Inicijativom “Pošteno do posla” organizacija "Nauči me" apeluje na nadležne da što pre usvoje kriterijume koji bi sprečili da radno mesto nastavnika može biti kupljeno, poklonjeno ili oteto i da samo direktor bude taj ko odlučuje o tome ko će biti zaposlen.

  (18) detaljnije
 • sns prostorije

  Članovi niškog SNS-a u kafiću ugovaraju posao u školi: Pare se daju kad se dobije rešenje [audio]

  Nišlije su danas u kafiću slušale razgovor trojice muškaraca (svi članovi SNS-a, identitet poznat redakciji) od kojih bi jedan trebalo da dobije posao, drugi je posrednik, a treći garantuje da će prvi, ako plati 1.000 evra, dobiti posao u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Doljevcu. Na audio-snimku čuje se da se "pare daju kad se da rešenje". Direktor ove škole Goran Ilić kaže za Južne vesti da je sigurno reč o prevari, jer oni u školi ne da ne traže nove radnike, već su neke otpustili.

  (88) detaljnije
 • IMG_20210708_145846

  Za najugroženiju decu ulice počeo projekat “Na putu za svratište”

  Da bi doprineli boljem obrazovanju dece iz niških romskih naselja, posebno one sa ulice i iz siromašnih porodica koja su u vreme pandemije bila potpuno ili delimično isključena iz obrazovnog procesa, počinje realizacija projekta “Na putu ka svratištu” koji će trajati do kraja marta naredne godine. Cilj projekta jeste da se deca vrate u škole i da Romski kulturni centar, u kome će raditi sa decom, postane svratište.

  (1) detaljnije
 • đaci i vasić

  Đacima generacije pirotskih škola od Gradske uprave po 12.500 dinara

  12 učenika generacije pirotskih osnovnih i srednjih škola nagrađeno je sa po 12.500 dinara iz budžeta Grada, a novac su dobili po završetku školske godine na prijemu u Gradskoj upravi.

  detaljnije
 • škola

  Konferencija “Za bolje obrazovanje – Preuzmi inicijativu” u Nišu

  Za sve nastavnike, edukatore i aktiviste koji se bave obrazovanjem i žele da unaprede svoje veštine podučavanja putem video predavanja, 5. juna biće organizovana konferencija pod nazivom “Za bolje obrazovanje – Preuzmi inicijativu”. Skup će biti organizovan u Naučno-tehnološkom parku, a za oni koji nisu u prilici da dođu obezbeđen je video prenos.

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Urbanistički haos planetarnih razmera.

Urbanistički slom Čitalac

Tekst: Stanari Rentgenove i Pasterove ulice zaustavili radove, sumnjaju da između zgrada prave ulice

Pronađite nas na: