Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

obrazovanje

 • Gimnazija-Stevan-Sremac-google-street-view

  Izbor direktora u Gimnaziji "Bora Stanković" - prigovori, pretnje, najavljene krivične prijave

  Grupa kandidata na konkursu za direktora Gimnazije “Bora Stanković u Nišu podnela je prigovor na rad komisije i tvrde da se cela procedura sprovodi tako da favorizuje jednog kandidata, jedinog koji nije iz ove škole - aktuelnog direktora OŠ “Car Konstantin” Nenada Stefanovića. Stefanović na njihove optužbe kaže da su bez osnova, da se na konkurs prijavio iz ličnih i profesionalnih razloga i da nije član nijedne stranke.

  (38) detaljnije
 • miodrag stojkovic

  Genetičar Stojković: Ostajem na kragujevačkom Fakultetu

  Leskovčanin Miodrag Stojković i dalje će biti šef Katedere za matične ćelije koju je osnovao na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka, ali će, kako sam kaže, morati da traži ograničeno odsustvo kako bi deo istraživnaja, zbog nedostatka uslova u zemlji, završio u inostranstvu.

  detaljnije
 • miodrag stojkovic

  Genetičar Stojković ipak ostaje šef Katedre za matične ćelije

  Iako je dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu prošle nedelje izjavio da je genetičar Miodrag Stojković iz Leskovca “uz njegovu saglasnost” smenjen sa mesta šefa Katedre za matične ćelije koju je i osnovao, sada iz ove ustanove to demantuju. Sam Stojković i dalje je nedostupan za komentar.

  (2) detaljnije
 • pavle petrović

  Vlast finansira vojsku i policiju nauštrb puteva, pruga, zdravstva i obrazovanja

  Tradicionalnim kamenom temeljcem danas je počela izgradnja stanova za snage bezbednosti u Nišu i Vranju u godini u kojoj je budžet za vojsku i policiju skoro dupliran. Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da Srbiji trebaju javne investicije koji bi podstakle privredni rast, a da to ne donose vojska i policija. Ipak, novinar Miša Brkić tumači da je predsednik Vučić opsednut snagama sile.

  (14) detaljnije
 • kralj petar prvi

  Školska uprava prosleđuje preporuku: Đaci da pogledaju film “Kralj Petar Prvi”

  Na mejl adrese svih škola u Nišu stiglo je obaveštenje da se organizuju projekcije filma Kralj Petar Prvi i da je preporuka Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja da učenici pogledaju ovaj film. Iz Školske uprave kažu da je ovo samo preporuka, ne i obaveza i da je na đacima da odluče da li će gledati film Lazara Ristovskog, glumca koji je u kampanji podržao SNS, pa od države dobio finansijsku pomoć za ovaj projekat.

  (24) detaljnije
 • ana zivkovic svetosavska nagrada

  Svetosavska nagrada za nišku nastavnicu i Dom učenika u Leskovcu

  Među 27 dobitnika ovogodišnje Svetosavske nagrade koje je Ministarstvo prosvete dodelilo za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja sa juga Srbije su se našli nastavnica engleskog jezika niške OŠ “Čegar” Ana Živković i leskovački Dom učenika srednjih škola.

  (5) detaljnije
 • oprema

  Nova oprema za laboratoriju leskovačke Hemijske škole

  Laboratorijske vežbe učenika Hemijsko-tehnološke škole “Božidar Đorđević Kukar” u Leskovcu ubuduće će biti zanimljivije i detaljnije jer su nabavljeni novi aparati za određivanje kvaliteta vode. Nova oprema nabavljena je u sklopu projekta "Formiranje eko učionice i edukativna kampanja zaštite životne sredine" čija je vrednost 300.000 dinara, a finansiran je preko leskovačke Uprave za zaštitu životne sredine.

  detaljnije
 • vlasta-cenic-1

  Štrapke, šušumige i brobinjci u pesmama o detinjstvu pesnika iz Kočana

  Da bi opevao svoje detinjstvo i događaje iz tog perioda u selu Kočane kraj Doljevca, pesnik za decu Vlasta Cenić piše upravo na dijalektu kojim se služio kao dete. "Štrapke", "Volele se šušumige" i "Bate će se ženi" samo su neki od naslova zbirki ovog autora koji smatra da je "narodni jezik izuzetno muzikalan i lepo zvuči" i da pesma uvek dođe do ljubitelja poezije, iako ima reči koje možda ne razumeju.

  (7) detaljnije
 • skola-ilustracija-foto-jv

  Biće spajanja, ali ne i drastičnog gašenja škola u Nišavskom okrugu

  Informacija koja je saopštena nakon nedavnog Saveta Nišavskog okruga da će zbog smanjenja dece 10% škola na ovom području do 2020. godine biti ukinuto, zabrinula je javnost. Međutim, načelnik Školske uprave iz Nišavskog okruga kaže da još nije definisana nova mreža škola i da će taj procenat spojenih škola biti znatno manji.

  (9) detaljnije
 • gimnazija i medicinska Prokuplje ulaz foto lj.m

  U prokupačkoj Gimnaziji skratili časove zbog hladnoće, ali i zbog slave

  Dotrajala stolarija i hladne učionice, ali i, bar kako tvrdi direktor škole Dragoslav Minić, slava Sveti Nikola, razlog su zašto su od 19. decembra skraćeni časovi na 30 minuta u prokupačkoj Gimnaziji.

  detaljnije
 • sokobanja,-osnovna-skola-mitropolit-mihailo,-foto-jv

  22 lokacije, 68 odeljenja - jedna škola iz Sokobanje

  Jedinstvena po tome što je jedina škola na teritoriji opštine Sokobanja, sa 22 jedinice u gradu i okolnim selima, kao i činjenici da se nastava u matičnoj školi odvija u dve zgrade, od kojih je jedna zadužbina Mitropolita Mihaila iz 19. veka, Osnovna škola “Mitropolit Mihailo” decenijama uspeva da poštujući dugu tradiciju, odgovori brojnim izazovima modernog obrazovanja.

  (2) detaljnije
 • invaliditet

  Niške škole nedostupne za đake koji se kreću kolicima

  Više od 90% škola u Nišu nije dostupno i pristupačno učenicima sa invaliditetom, a tek 2 osnovne škole imaju liftove, a 3 toalete prilagođene takvim đacima, pokazalo je istraživanje niškog Odbora za ljudska prava. Tako Vuk i Dimitrije, koji su đaci Gimnazije “9. maj”, sede sami u učionici u prizemlju, dok njihovi drugari iz odeljenja imaju čas u kabinetima koji se nalaze na spratu zgrade.

  (1) detaljnije
 • mala matura

  Leskovac i Niš "najbogatiji" vukovcima

  U prošlogodišnjoj generaciji osmaka u Leskovcu je svaki peti đak bio vukovac, što je najveći procenat dobitnika Vukove diplome u Srbiji, dok je na drugom mestu Niš, pokazao je izveštaj o maloj maturi za školsku 2017/18. godinu koji je uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

  (1) detaljnije
 • best niš

  Usavršavanje kroz programe studentskih organizacija pruža veće šanse za posao

  Članstvo u studentskim organizacijama akademcima može omogućiti da steknu veštine i neformalno znanje iz različitih oblasti, a pružiti i priliku da nađu praksu, posao ili pokrenu svoj biznis. Jedna od ovakvih organizacija je i BEST, koja večeras u 18 sati u Centru za razvoj preduzentništva na Elektronskom fakultetu u Nišu predstavlja svoj rad.

  (1) detaljnije
 • 490x370-490x370-skola-foto-wikipedia

  Među 10 najboljih srpskih edukatora nastavnici iz Niša, Prokuplja, Leskovca i Pirota

  Zvanje najboljeg edukatora u Srbiji ove godine je zaslužilo 10 učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola, a među njima se našlo 4 sa juga zemlje - Jelena Babić, učiteljica u OŠ “Milić Rakić Mirko” u Prokuplju, Milica Andonović, nastavnica engleskog jezika u pirotskoj OŠ “Vuk Karadžić”, Slađana Radojlović, nastavnica u niškoj Ekonomskoj školi i Zoran Ilić, učitelj u OŠ “Svetozar Marković” u Leskovcu.

  (1) detaljnije
 • genetičar Stojković

  Genetičar iz Leskovca i dalje traži da mu SANU objasni zašto je odbijen

  Zbog toga što još nije dobio objašnjenje od Srpske akademije nauka i umetnosti zašto su odbili njegovo članstvo u ovoj instituciji, genetičar iz Leskovca Miodrag Stojković, pred izbore koji će biti održani 8. novembra, traži objašnjenje i ponavlja da je bolji od 4 kandidata koji su prošli. Iz Akademije za N1 pak odgovaraju da je "sve urađeno po proceduri".

  (8) detaljnije
 • OŠ "Radoje Domanović"

  Niška škola obeležila Dan demokratije, deca i nastavnici predstavili narode i nacije

  Kako se vrednosti demokratije neguju i šire među učenicima i nastavnicima Osnovne škole "Radoje Domanović", pokazali su đaci maskiravši se u folklornu nošnju različitih država i naroda. Ova škola je deo projekta Saveta Evrope, zahvaljujući čemu su protekle godine radili na prevenciji nasilja, inkluziji i toleranciji.

  (1) detaljnije
 • Učenice

  Poznat datum uručenja Vidovdanskih nagrada najboljim niškim đacima

  Novčane nagrade koje se obično dodeljuju na Vidovdan najboljim niškim đacima, ove godine nisu uručene u junu, a posle nekoliko pomeranja rokova, iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje rečeno je da će dodela biti organizovana 22. oktobra.

  (2) detaljnije
 • Romi-učenje1;-foto:-Udruženje-Romkinja-Nada

  Romsku decu u Aleksincu preko interaktivnog bukvara motivišu da uče

  Deca romske nacionalnosti najčešće napuštaju školovanje, te su zbog toga u 4 osnovne škole u Aleksincu prošle godine počeli da koriste interaktivne bukvare, kako bi zainteresovali mališane da uče. Pedagoška asistentkinja Nataša Petrović, koja je prošla obuku i radi sa romskom decom, kaže da oni na drugačiji i interesantniji način uče slova, te da je to motivacija za njih da dolaze na časove.

  detaljnije
 • ucenici

  I dalje nema Vidovdanskih nagrada za niške đake

  Niški đaci koji su postigli značajne rezultate na takmičenjima prošle školske godine, i dalje nisu dobili novčane nagrade od Grada Niša koje se po tradiciji dodeljuju u junu. Roditelji učenika kažu da su razočarani kašnjenjem jer su iz Sekretarijata za obrazovanje ranije rekli da će Vidovdanske nagrade biti dodeljene do kraja avgusta, dok sada iz Sekretarijata kažu da će sigurno biti uručene u narednih deset dana.

  (5) detaljnije