Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

osnovna škola

 • škola

  Leskovčanka se svađala sa nastavnicom, pa nasrnula na decu - šest učenika povređeno

  Nakon svađe sa nastavnicom zbog lošeg ophođenja druge dece prema njenom, nezadovoljna majka ušla je učionicu i nasrnula na đake. Sa ogrebotinama je, kako kažu u Bolnici, prošlo šestoro učenika 6. razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić”. Direktor škole kaže da je slučaj prijavljen policiji.

  (7) detaljnije
 • osnovna skola josif kostic leskovac

  Nakon 2 godine kašnjenja, postavljen novi rok - još 100 dana za rekonstrukciju leskovačke škole

  Konstantno probijanje rokova i loš projekat pratili su rekonstrukciju Osnovne škole “Josif Kostić”, a nadležni za završetak radova imaju novi rok - još 100 dana. Nakon 2 godine, koliko nastavu pohađaju na 3 različite lokacije, učenici bi trebalo da se vrate u svoje školske klupe. Druga faza, koja prvobitnim projektom nije ni bila planirana, koštaće dodatnih 60 miliona dinara.

  (1) detaljnije
 • citaonica biblioteka leskovac

  I ove godine besplatna pripremna nastava srpskog za leskovačke đake

  Sedmu godinu zaredom Narodna biblioteka “Radoje Domanović” organizuje besplatnu pripremnu nastavu iz srpskog jezika za sve osnovce. Časovi počinju u utorak, 12. novembra, a držaće ih bibliotekarka i profesorka srpskog Jadranka Jović.

  detaljnije
 • Osnovna škola "Josif Kostić" Leskovac

  Još se ne zna kada će biti završena rekonstrukcija leskovačke škole “Josif Kostić”

  Iako je poslednji dati rok za završetak rekonstrukcije Osnove škole “Josif Kostić” u Leskovcu bio kraj 2019, druga faza, koja prvobitnim projektom nije ni bila planirana, još nije počela. Do kraja 2019. ostalo je nešto manje od 2 meseca, a da li će se đaci, koji treću godinu zaredom nastavu pohađaju na 3 lokacije, u novoj godini vratiti u svoje klupe, ne zna se, jer nadležni ne govore kada će radovi biti završeni.

  (42) detaljnije
 • Miomir Dejanović

  Učitelj iz Vranja bori se protiv premeštaja, da bi mogao da brine o autističnom sinu

  Iako je godinama predavao u “Petoj školi” u Vranju, učitelj Miomir Dejanović prebačen je u školu u Donjem Neradovcu zbog manje upisanih prvaka. Dejanović smatra da je nepravedno prebačen jer direktorka nije uzela u obzir činjenicu da on brine o autističnom detetu, te se njegovim premeštajem “ruši” porodična rutina. Direktorka škole smatra da je sve po zakonu i da nije ugrozila prava učitelja i porodice. Istog stava su i u Školskoj upravi i napominju da moral i odluka direktorke nisu u njihovoj nadležnosti.

  detaljnije
 • sns akcija printskrin

  Leskovački naprednjaci obilaze škole i krše zakon

  Iako je zakonom bilo kakva politička aktivnost zabranjena u školama, leskovački naprednjaci pohvalili su se da su učenicima nekoliko škola u okolini Leskovca donirali školski pribor. Direktorka jedne od škola tvrdi da ljudi nisu došli sa stranačkim obeležjima, već da je pribor doneo čovek koji je rekao da je zatvorio knjižaru. I dok opozicija smatra da škole nisu mesto za političku propagandu, ali i da ovakvo ponašanje stranke na vlasti više ne začuđuje, u leskovačkom odboru SNS-a o ovome ćute.

  (4) detaljnije
 • Škola Ivo Andrić

  Učeniku slomljena ključna kost u tuči u niškoj školi

  Tokom malog odmora u jučerašnjoj popodnevnoj smeni u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Nišu, dvojica učenika šestog razreda su se potukla, posle čega je jedan prevezen u Hitnu pomoć sa prelomom ključne kosti. Načelnik Školske uprave Dragan Gejo kaže da su preduzete sve mere povodom ovog događaja, kao i da je obaveštena policija.

  (15) detaljnije
 • Semafor Njegoš

  Semafor kod škole "Njegoš" u kvaru - deca uz bojazan preko Knjaževačke

  Učenici Osnovne škole "Njegoš" nekoliko dana uz bojazan prelaze Knjaževačku ulicu, jer semafor na pešačkom prelazu ispred škole ne radi. Iz Parking servisa kažu da su njihove ekipe na terenu i da rešavaju problem semafora.

  (4) detaljnije
 • najbolji djaci na bilbordu

  Najbolji đaci osvanuli na bilbordu sa porukom "Učimo od najboljih"

  U Svetosavskom parku u Nišu osvanula je "reklama" na kojoj se nalaze učenici generacije osnovnih i srednjih škola, a kojom iz Opštine Medijana, kako kažu, žele da podrže najbolje đake i pozovu i druge da slede njihov primer. Postavljanje bilborda, kažu u Opštini, neće ništa koštati, a stajaće na tom mestu do 15. oktobra.

  (2) detaljnije
 • 490x370-nasilje---Diego-Grez---Wikipedia

  Surduličanka tvrdi da joj dete 2 godine trpi vršnjačko nasilje

  Dvogodišnje maltretiranje, od nazivanja i smicalica, do šamaranja i na kraju ozbiljnijih udaraca, kulminiralo je padom 10-godišnjaka kome su polomljena 2 zuba, tvrdi njegova majka. Od razgovora sa roditeljima dve godine starijeg dečaka, preko institucija, problem, kaže, još nije uspela da reši. Na slučaju rade Centar za socijalni rad i Tužilaštvo, a psiholozi objašnjavaju da je najvažnije uključivanje i racionalno sagledavanje slučaja od strane roditelja.

  (10) detaljnije
 • Škola u Kuršumliji

  Prvak u Kuršumliji poliven hladnom vodom, Ministarstvo ispituje slučaj

  Za vreme odmora nepoznati dečaci polili su hladnom vodom jednog prvaka OŠ "Miloje Zakić" u Kuršumliji koga je pedagog, nakon incidenta, odvezao kući. I dok u školi ceo dan ne odgovaraju na telefonske pozive novinara, u Ministarstvu prosvete kažu da "preduzimaju sve mere u okviru svojih nadležnosti".

  (7) detaljnije
 • OŠ Čegar

  U OŠ "Čegar" traže od roditelja da budu odgovorni za povredu deteta u boravku

  Roditelji koji žele da upišu decu u produženi boravak niške OŠ "Čegar" morali su da potpišu saglasnost da prihvataju svu odgovornost ako se dete za to vreme povredi u školi i da za to neće tražiti naknadu. Smatraju skandaloznim što se od njih traži da prihvate odgovornost za svoju decu koju neko drugi čuva. Ipak, direktor Goran Dinić pojašnjava da saglasnost moraju da potpisuju samo za učenike trećeg razreda, jer za njih boravak nije obavezan.

  (12) detaljnije
 • Prvaci; foto: JV

  Više hiljada prvaka na jugu krenulo u školu, novina nastava u jednoj smeni

  Počela je nova školska godina, a tradicionalno je najveće uzbuđenje među prvacima koji su igračke zamenili knjigama. Na jugu je najviše prvaka u Nišu, oko 2.500, a doskorašnji predškolci su krenuli u školu i u Leskovcu, Vranju, Prokuplju i Pirotu, gde je više hiljada njih danas počelo formalno obrazovanje.

  (3) detaljnije
 • škola

  Predloženo da se škola iz Kamenice ipak pripoji niškoj školi

  Još jedna promena predložena je u novoj mreži škola u Nišu, a treća za Osnovnu školu "Stevan Sinđelić" iz Kamenice, koja bi trebalo da se umesto školi u Gornjem Matejevcu pripoji niškoj OŠ "Stefan Nemanja".

  (5) detaljnije
 • uniforme surdulica verica rakočević

  Školske uniforme za osnovce u Surdulici

  Teget pantalone ili suknja, bele košulje i sakoi sa izvezenim inicijalima imena škole, predlog su novih unifomi koje bi od naredne školske godine trebalo da nose đaci Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Surdulici. U planu je da se uniforme uvedu u svim školama, a o inicijativi će odlučivati roditelji učenika. Uniforme je dizajnirala srpska kreatorka Verica Rakočević.

  (3) detaljnije
 • malošište pijaca đaci

  Zbog tuče oko prostorija, deci u Malošištu knjižice podeljene na pijačnoj tezgi

  U Malošištu se renovira škola, pa je bilo planirano da se, uz prisustvo roditelja, đacima knjižice svečano podele u lokalnom Domu kulture. Međutim, tu je došlo do tuče između dva predsednika - Mesne zajednice i Udruženja invalida rada oko toga ko ima prvenstvo nad korišćenjem prostorija. Zato su đaci morali da izađu, pa su knjižice, diplome i zahvalnice dobili na pijačnim tezgama u centru sela.

  (10) detaljnije
 • Osnovna škola "Josif Kostić" Leskovac

  Đaci leskovačke škole "Josif Kostić" skoro 2 godine van svojih klupa

  Ni narednu školsku godinu učenici Osnovne škole "Josif Kostić" u Leskovcu neće početi u svojim klupama zbog kašnjenja radova na rekonstrukciji. Radovi traju više od godinu i po dana, a roditelji prete ispisivanjem dece iz škole. I dok nadležni prebacuju odgovornost i završetak radova najavljuju za kraj 2019. godine, opozicija poziva na odgovornost i ostavke.

  (1) detaljnije
 • maturanti leskovac

  Mali maturanti iz Leskovca završetak škole proslavili u Spomen-parku

  Uz muziku i igru u leskovačkom Spomen-parku oko 500 malih maturanata proslavilo je završetak škole. I dok su mišljenja pojedinih Leskovčana da Spomen-park nije prikladno mesto za žurku, stručnjaci ocenjuju da je to upravo njihova svrha. Đaci su zadovoljni organizacijom, ali je bilo i onih kojima se ideja proslave u prirodi nije svidela.

  detaljnije
 • Radoje Domanović

  I pored protesta i nezadovoljstva skoro svi osmaci radili kombinovani test

  Iako su juče protestovali i tražili da im se ukine prijemni zbog “provaljenog” testa iz matematike, mali maturanti iz Niša ipak su izašli danas na prijemni i radili rezervni kombinovani tekst. Iz Školske uprave kažu da u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu nije bilo propusta, a direktorka niške OŠ "Radoje Domanović" ističe da je nemoguće da se "curenje" testa desi u školi.

  (13) detaljnije
 • mala matura

  Deca razočarana, roditelji i neki nastavnici sumnjaju u regularnost celog prijemnog

  Zbog toga što su testovi “procurili” i čak kružili društvenim mrežama, odloženo je polaganje završnog ispita iz matematike za osmake planirano za danas. Za učenike je ovo samo produžavanje stresa, dok roditelji negoduju, kritikuju Ministarstvo prosvete i sumnjaju u regularnost celog testa.

  (22) detaljnije