Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

porez

 • IMG_20220921_143639

  Uvećava se porez na imovinu u Nišu, deo kod "Delte" pripao centru grada

  Prva i druga zona grada, prema kriterijumu za utvrđivanje poreza, od sada će biti spojene i kao centar grada računaće se i deo oko Delta planeta, što znači da će od sada i u ovom delu porez biti naplaćivan kao u prvoj zoni. V. d. zamenika načelnika uprave za finansije Nina Ilić kaže da će porez u svim zonama biti uvećan za 15-16 % pa će od sada za stan od 60 kvadrata na Bulevaru Nemanjića koji je star 20 godina, umesto dosadašnjih 7.200 dinara, porez biti 8.904 dinara na godišnjem nivou.

  (26) detaljnije
 • Radnički Partizan

  Niš kasni sa uplatama, država obećava nove pare, a sportski klubovi čekaju

  Kao novembra prošle godine, više od 300 sportskih klubova iz Srbije moglo bi da dobije dodatnu pomoć iz budžeta države, najavio je Siniša Mali, ministar finansija. Do kraja godine bi, ako bude novca, država će izdvojiti 10 miliona evra, a ovakva pomoć bi dobrodošla niškim klubovima koji još ne znaju ni koliko novca će dobiti iz gradskog budžeta jer Veće nije usvojilo predlog Komisije za sport.

  (6) detaljnije
 • tigar

  Grad Pirot oprostio dug "Tigru AD", zamenili ga za akcije

  Preko 200 miliona dinara duga državnog Tigra AD i njegove ćerke firme Tigar obezbeđenje prema lokalnoj samoupravi u Pirotu, prema preporuci Vlade Srbije, odlukom odbornika Skupštine konvertovaće se u akcije koje će u tom državnom preduzeću ubuduće imati Grad Pirot. Odbornici opozicije glasali su protiv i objašnjavaju da Grad nije trebalo da se odrekne tog novca.

  (7) detaljnije
 • JV

  Slučaj najobimnije poreske kontrole nekog medija konačno završen, u "Južnim vestima" sve po zakonu

  Nakon skoro 3 pune godine i sudskog procesa Poreska uprava je priznala grešku i umesto nezakonito obračunatog milionskog duga zaključila da firma koja je osnivač Južnih vesti ne duguje ni dinar poreza, niti je u svom radu prethodnih godina prekršila ijedan zakon. Odluka je, kažu u menadžmentu firme, svojevrsna pobeda nad politizacijom Poreske uprave i Ministarstva finansija.

  (14) detaljnije
 • Južne vesti

  Presuda u korist “Južnih vesti”: Poreska neosnovano obračunala porez

  “Južne vesti” nisu morale da plaćaju porez na zaradu za doskorašnjeg glavnog i odgovornog urednika Predraga Blagojevića, zaključak je Upravnog suda nakon 2 i po godine od podnete tužbe. To znači da je Poreska inspekcija neosnovano obračunala dugovanja “Južnim vestima” po ovom osnovu od čak milion dinara, u kontrolama koje su trajale više meseci.

  (11) detaljnije
 • solarni paneli

  I Dveri traže povlačenje odluke kojom bi zbog solarne elektrane porez u selima oko Vrela bio kao u centru Niša

  Nakon što je NKD utvrdio da će zbog planirane solarne elektrane u selu Vrelo stanovnici okolnih sela i prigradskih naselja porez na imovinu plaćati čak 16 puta više nego sad, i Gradski odbor Dveri u Nišu traži da nadležni povuku dokument kojim se šumsko i poljoprivredno zemljište pretvara u građevinsko. Napominju da taj plan znači da će oni koji nemaju ni kanalizaciju, ni puteve, ni zdravu pijaću vodu plaćati porez kao da žive u centru Niša.

  (4) detaljnije
 • hapšenje

  Zbog malverzacija kojima su stekli blizu 150 miliona, u Nišu uhapšeni direktori farmaceutske firme

  Zbog sumnje da su bez saglasnosti stečajnog upravnika prodavali farmaceutske proizvode i tako oštetili firmu, a sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist od blizu 150 miliona dinara, u Nišu su uhapšena dva odgovorna lica firme koja se bavi farmaceutskim proizvodima, a policija za još jednom osobom traga, saopštili su iz MUP-a.

  (15) detaljnije
 • frilenseri

  Frilenseri u problemu - država ih uvodi u poreski sistem, oni kažu koristeći rupe u zakonu

  Nedavno je osvanulo obaveštenje svima koji zarađuju iz inostranstva da moraju da popune poreske prijave i da prijave prihode, kako bi im na zaradu bio obračunat porez. Ovo je stiglo uglavnom frilenserima - bez stalnog zaposlenja i angažovanim honorarno na poslovima za firme iz inostranstva. Oni kažu da nisu prepoznati kao radnici, da ne znaju kako da obračunaju prihode, niti za koji period i traže razgovore sa nadležnima i razumno rešenje.

  (75) detaljnije
 • hapšenje

  Svrljižanin uhapšen zbog malverzacija sa plaćanjem poreza

  49-godišnji Svrljižanin uhapšen je, pišu iz policije, zbog sumnje da je fiktivne račune jedne firme iskoristio kako bi za svoju firmu dobio otpis PDV-a. Sumnja se i da je umanjivao iznos troškova na računima kako bi izbegao plaćanje poreza na obavljanje samostalne delatnosti i tako oštetio budžet Srbije za oko 3,9 miliona dinara.

  (3) detaljnije
 • policija svrljig

  Svrljižani pokušali da oštete budžet za više od 121 milion dinara

  Dvojica Svrljižana uhapšeni su nakon što su pokušali da, lažno prikazujući poreske prijave, povrate PDV u iznosu od preko 121 miliona dinara na osnovu fiktivne fakture za asfaltnu bazu, saopštavaju iz niške policije. Obojici je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti saslušani.

  (5) detaljnije
 • Gradska uprava Vranje

  Ekonomske olakšice za privrednike u Vranju

  Kako bi pomogli lokalnim preduzećima koja su pretrpela gubitke tokom vanrednog stanja, Grad Vranje će smanjiti pojedine takse, kiriju za gradske lokale, ali i odložiti plaćanje poreza i komunalija. Takse neće biti naplaćene za period vanrednog stanja, a zakupcima lokala koji su unapred platili kiriju, novac će biti vraćen ili mogu biti u pretplati. Predsednik Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore i generalni direktor “Simpa” Slađan Disić kaže da će izgubljeni prihod tog preduzeća za tri meseca biti oko 5 miliona evra.

  detaljnije
 • Zbog ledenih dana, veliki računi za decembar; foto: JV

  UNS: Ukinuti poreze i naknade za mala i srednja preduzeća

  O "ozbiljnom i velikom planu" za oporavak srpske ekonomije u vreme pandemije virusa korona i vanrednog stanja govorio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da se pomoć pre svega odnosi na mala i srednja preduzeća, među kojima je i većina medija. Posebno za štampane i lokalne medije, UNS traži oslobađanje od raznoraznih poreza i naknada.

  (1) detaljnije
 • gradska kuća

  Prvi put u mandatu naprednjaka niški budžet realizovan više od 80 %

  Realizacija niškog budžeta za 2018. godinu prešla je 80 %, a to je prvi put od kad su naprednjaci na vlasti da je ovaj procenat uopšte dostignut. Glavni razlog za pozitivnu realizaciju su prihodi, posebno od poreza na zarade, navela je sekretarka za finansije Danijela Spasović. 2018. u budžet se slilo se za oko 190 miliona dinara više nego 2017. godine, za šta kaže da su zaslužene nove fabrike i zapošljavanja u njima.

  (1) detaljnije
 • pk

  Od ove godine se sezonskim radnicima uz naknadu uplaćuju i doprinosi

  Za angažovanje sezonskih radnika, koje poljoprivrednici upošljavaju na raznim poslovima najčešće tokom sezone berbe višnje i šljive, pored naknade po satu koja ne sme biti manja od 155,33 dinara, od sada će morati da im se uplaćuju i doprinosi koji na dnevnom nivou na osnovu minimalne osnovice iznose 303 dinara.

  (3) detaljnije
 • startuj-legalno-foto-as

  Početnici u poslovanju godinu dana oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa

  Mladim preduzetnicima pokretanje sopstvenog biznisa ubuduće će biti olakšano jer svi oni koji su u prethodnih godinu dana završili fakultet ili srednju školu neće morati da plaćaju poreze i doprinose državi u prvih 12 meseci poslovanja, najavljeno je na predstavljanju programa "Startuj legalno" u Nišu.

  detaljnije
 • njiva-1

  Kupio njivu u Supovcu, pa platio prenos 50 % skuplje od parcele

  Parcela od 17,5 ari u selu Supovac kraj Niša Sašu Stojanovića koštala je 50.000 dinara. Međutim, kako je ova njiva građevinsko zemljište, Poreska uprava ga je procenila na skoro 3 miliona dinara, pa je za prenos zemlje na svoje ime platio čak 75.000 dinara.

  (21) detaljnije
 • sajt

  Ne radi niški portal za poresku administraciju, pravi se novi

  Skoro dva meseca ne radi aplikacija na kojoj građani mogu da vide i podnesu poreske prijave Lokalnoj poreskoj administraciji, što su primetile Nišlije koje su prethodnih dana htele da plate dug za porez, jer im uskoro ističe rok. Ipak, to će morati da učine na šalterima, jer niški portal neće raditi do početka sledeće godine, a pravi se novi, jedinstveni u celoj Srbiji.

  detaljnije
 • projekat

  Javnim konsultacijama do rešenja za paušalce

  Sa idejom da se kroz diskusiju pronađu najbolji načini da se premoste slabosti sistema paušalnog oporezivanja i dođe do rešenja kojim će biti zadovoljni i preduzetnici, i zaposleni i država, u septembru Udruženje za razvoj preduzetništva iz Niša u saradnji s NALED-om organizuje “Mesec paušalaca”.

  detaljnije
 • novac

  Skoro 700 Nišlija prošle godine zaradilo trostruko više od proseka

  Prema podacima Poreske uprave Srbije, onih koji su bili u obavezi da prijave dohodak veći od 2,3 miliona dinara za godinu dana, što je trostruko više od proseka, u Nišu je prošle godine bilo 673.

  (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Naslov teksta odgovara situaciji u Nišu!

Var tehnolog čitalac

Tekst: Drame, politički triler i tragikomedija na festivalu nemačkog filma u Nišu