Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

porez

 • hapšenje

  Svrljižanin uhapšen zbog malverzacija sa plaćanjem poreza

  49-godišnji Svrljižanin uhapšen je, pišu iz policije, zbog sumnje da je fiktivne račune jedne firme iskoristio kako bi za svoju firmu dobio otpis PDV-a. Sumnja se i da je umanjivao iznos troškova na računima kako bi izbegao plaćanje poreza na obavljanje samostalne delatnosti i tako oštetio budžet Srbije za oko 3,9 miliona dinara.

  (2) detaljnije
 • policija svrljig

  Svrljižani pokušali da oštete budžet za više od 121 milion dinara

  Dvojica Svrljižana uhapšeni su nakon što su pokušali da, lažno prikazujući poreske prijave, povrate PDV u iznosu od preko 121 miliona dinara na osnovu fiktivne fakture za asfaltnu bazu, saopštavaju iz niške policije. Obojici je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti saslušani.

  (5) detaljnije
 • Gradska uprava Vranje

  Ekonomske olakšice za privrednike u Vranju

  Kako bi pomogli lokalnim preduzećima koja su pretrpela gubitke tokom vanrednog stanja, Grad Vranje će smanjiti pojedine takse, kiriju za gradske lokale, ali i odložiti plaćanje poreza i komunalija. Takse neće biti naplaćene za period vanrednog stanja, a zakupcima lokala koji su unapred platili kiriju, novac će biti vraćen ili mogu biti u pretplati. Predsednik Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore i generalni direktor “Simpa” Slađan Disić kaže da će izgubljeni prihod tog preduzeća za tri meseca biti oko 5 miliona evra.

  detaljnije
 • Zbog ledenih dana, veliki računi za decembar; foto: JV

  UNS: Ukinuti poreze i naknade za mala i srednja preduzeća

  O "ozbiljnom i velikom planu" za oporavak srpske ekonomije u vreme pandemije virusa korona i vanrednog stanja govorio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da se pomoć pre svega odnosi na mala i srednja preduzeća, među kojima je i većina medija. Posebno za štampane i lokalne medije, UNS traži oslobađanje od raznoraznih poreza i naknada.

  (1) detaljnije
 • gradska kuća

  Prvi put u mandatu naprednjaka niški budžet realizovan više od 80 %

  Realizacija niškog budžeta za 2018. godinu prešla je 80 %, a to je prvi put od kad su naprednjaci na vlasti da je ovaj procenat uopšte dostignut. Glavni razlog za pozitivnu realizaciju su prihodi, posebno od poreza na zarade, navela je sekretarka za finansije Danijela Spasović. 2018. u budžet se slilo se za oko 190 miliona dinara više nego 2017. godine, za šta kaže da su zaslužene nove fabrike i zapošljavanja u njima.

  (1) detaljnije
 • pk

  Od ove godine se sezonskim radnicima uz naknadu uplaćuju i doprinosi

  Za angažovanje sezonskih radnika, koje poljoprivrednici upošljavaju na raznim poslovima najčešće tokom sezone berbe višnje i šljive, pored naknade po satu koja ne sme biti manja od 155,33 dinara, od sada će morati da im se uplaćuju i doprinosi koji na dnevnom nivou na osnovu minimalne osnovice iznose 303 dinara.

  (3) detaljnije
 • startuj-legalno-foto-as

  Početnici u poslovanju godinu dana oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa

  Mladim preduzetnicima pokretanje sopstvenog biznisa ubuduće će biti olakšano jer svi oni koji su u prethodnih godinu dana završili fakultet ili srednju školu neće morati da plaćaju poreze i doprinose državi u prvih 12 meseci poslovanja, najavljeno je na predstavljanju programa "Startuj legalno" u Nišu.

  detaljnije
 • njiva-1

  Kupio njivu u Supovcu, pa platio prenos 50 % skuplje od parcele

  Parcela od 17,5 ari u selu Supovac kraj Niša Sašu Stojanovića koštala je 50.000 dinara. Međutim, kako je ova njiva građevinsko zemljište, Poreska uprava ga je procenila na skoro 3 miliona dinara, pa je za prenos zemlje na svoje ime platio čak 75.000 dinara.

  (21) detaljnije
 • sajt

  Ne radi niški portal za poresku administraciju, pravi se novi

  Skoro dva meseca ne radi aplikacija na kojoj građani mogu da vide i podnesu poreske prijave Lokalnoj poreskoj administraciji, što su primetile Nišlije koje su prethodnih dana htele da plate dug za porez, jer im uskoro ističe rok. Ipak, to će morati da učine na šalterima, jer niški portal neće raditi do početka sledeće godine, a pravi se novi, jedinstveni u celoj Srbiji.

  detaljnije
 • projekat

  Javnim konsultacijama do rešenja za paušalce

  Sa idejom da se kroz diskusiju pronađu najbolji načini da se premoste slabosti sistema paušalnog oporezivanja i dođe do rešenja kojim će biti zadovoljni i preduzetnici, i zaposleni i država, u septembru Udruženje za razvoj preduzetništva iz Niša u saradnji s NALED-om organizuje “Mesec paušalaca”.

  detaljnije
 • novac

  Skoro 700 Nišlija prošle godine zaradilo trostruko više od proseka

  Prema podacima Poreske uprave Srbije, onih koji su bili u obavezi da prijave dohodak veći od 2,3 miliona dinara za godinu dana, što je trostruko više od proseka, u Nišu je prošle godine bilo 673.

  (2) detaljnije
 • Skupština grada

  Manji porezi za Nišlije u 2018. - usvojili niški odbornici

  Umesto na 8, Grad Niš će ubuduće biti podeljen na 11 zona po kojima će se obračunavati porez na imovinu građana, odlučeno je na sednici Skupštine Grada. To će naredne godine dovesti do smanjenja poreza na zemljište i objekte u odnosu na 2017. godinu, objašnjavaju gradski čelnici.

  (3) detaljnije
 • digitron i pare

  Od januara trostruko manji porez za niške poljoprivrednike

  Umesto na 8, koliko je bilo dosad, Niš i okolina biće podeljeni na 11 zona, što će, kako kaže sekretar Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju Nina Ilić, dovesti do trostrukog smanjenja poreza na poljoprivredno zemljište, pa će i vlasnici parcela manje plaćati državi.

  (1) detaljnije
 • ukinuti porezi

  Ukinut uvećani porez na zemljište, opozicija tvrdi da je odluka protivustavna

  Iako je oko 6.000 građana trebalo da plati višestruko uvećane račune za porez na zemljište koje je iz poljoprivrednog prevedeno u građevinsko, vladajuća većina u Skupštini Grada ukinula je ovu odluku. Gradonačelnik Niša tvrdi da nije znao za povećanje, a opozicija tvrdi da je ukidanje protivustavno. Odbornik DSS Goran Đorđević najavljuje da će ovakvu odluku “oboriti” pred Ustavnim sudom.

  (9) detaljnije
 • Skupština grada

  Vlast i opozicija u Nišu se sukobili oko većih računa za porez

  Odgovornost za višestruko veće račune za porez koji su stigli građanima u poslednjih mesec dana, jedni na druge prebacuju i niška vlast i opozicija. Dok gradonačelnik tvrdi da je Demokratska stranka 2011. promenila urbanistički plan jer je htela da gradi “nebodere u Čokotu”, predstavnici bivše vlasti odgovaraju da je SNS povećao cene 2014. godine.

  (18) detaljnije
 • Grad Vranje

  Vranje zaoštrava naplatu poreza

  Nakon sastanka rukovodstva Grada sa nadežnim službama, na kome se razgovaralo o merama za povećanje prihoda, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je program usvojen na sednici Gradskog veća, kojim bi se postigla fiskalna konsolidacija. Kako je najavio, biće pooštrene mere naplate, prvenstveno poreza.

  detaljnije
 • odbornici-vlasotince-foto-vlasotince

  U Vlasotincu prinudna naplata poreza počinje od funkcionera

  Opština Vlasotince rekonstruisala je Lokalnu poresku administraciju, a predsednik lokalnog parlamenta Bratislav Petrović rekao je da će novoformirano odeljenje biti mnogo efikasnije i da će se sa prinudnom naplatom poreza krenuti od funkcionera i odbornika.

  detaljnije
 • Novac

  Novi zakon umanjuje budžet Niša za 134 miliona

  Ukoliko Narodna skupština izglasa izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava koji predviđa da veći procenat poreza na zarade odlazi u republičku kasu nauštrb gradova i opština, transfer ka Nišu, najverovatnije će biti umanjen za 134 miliona dinara.  

  (12) detaljnije
 • 490x370-digitron-i-pare.jpg

  Prokupčani porez plaćaju u ratama

  Prokupačka poreska administracija ponudila je građanima plaćanje duga za porez na imovinu u ratama uz otpis kamate, a uslov je plaćeni porez na imovinu za prvi kvartal ove godine. 

  detaljnije