Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

presuda

 • Interpol_ilustracija_JV

  Nema Interpolove poternice za komičarem iz Niša, da li "Familiji" zaista i preti - još nepoznato

  Za Nišlijom Markom Arsićem, koji je komičnim klipovima i uzrečicom “familijo” na društvenim mrežama stekao veliku popularnost, nije raspisana Interpolova poternica. Da li mu ona, zbog zatvorske kazne od 3 godine, dosuđene zbog gajenja 4 stabljike kanabisa i tablete ekstazija u njegovom stanu preti - nema zvanične potvrde.

  (48) detaljnije
 • vojni sud

  Vojnik učestvovao na lokalnim izborima u Leskovcu, pa ostao bez dela plate

  Zbog toga što je prekršio vojno pravilo političke neutralnosti prilikom kandidovanja za odbornika na lokalnim izborima u Leskovcu, Vojni disciplinski sud u Nišu kaznio je Aleksandra Žarkovića umanjenjem plate od 10% u naredna 4 meseca. Leskovčanin u Vojsci radi kao civil, a bio je na listi koalicije "Metla 2020" kao veteran rata i vanstranačka ličnost. Vojni sindikat presudu ocenio skandaloznom.

  (4) detaljnije
 • Dejan-Stanojević-Denzi-Vranje.jpg

  Bivši direktor vranjske Direkcije osobođen optužbe za proneveru novca

  Dejan Stanojević, do nedavno gradski većnik i izvršni direktor u JP Urbanizam i Izgradnja Vranja, pravosnažno je oslobođen optužbe za zloupotrebu službenog položaja u poslovima izrade tehničke dokumentacije za obnovu ulica iz vremena dok je bio direktor Direkcije za izgradnju, saopšteno je iz Višeg suda u Vranju.

  (3) detaljnije
 • blace

  Sud nakon 4 godine vratio na posao otpuštene radnike JKP Blace

  Zato što tokom sudskog postupka nadležni u JKP Blace nisu dokazali da je prisustvo alkohola u krvi uticalo na radnu sposobnost i imalo negativan uticaj na obavljanje poslova, kuršumlijski sud je, nakon nekoliko nepravosnažnih presuda i preporuka Apelacionog suda u Nišu, pravosnažnom presudom vratio na posao 5 radnika koji su otpušteni još 2016. godine. Neki od sada vraćenih radnika imaju i preko 35 godina radnog staža.

  (2) detaljnije
 • zatvorske rešetke

  Na prvom suđenju preko Skajpa u Dimitrovgradu presuda na 3 godine

  Na kaznu zatvora od 3 godine osuđen je 38-godišnji muškarac, kažu iz Ministarstva pravde, na prvom suđenju koje je putem video-linka održano danas u Dimitrovgradu zbog kršenja samoizolacije. Okrivljeni muškarac se oglušio o meru koji mu je prepisala sanitarna inspekcija kada je sleteo na niški aerodrom "Konstantin Veliki" i od 21. marta je bio u pritvoru.

  (8) detaljnije
 • Na licu mesta poginule su 3 osobe; foto: I. M.

  Vozač autobusa osuđen na 8 godina zatvora zbog nesreće na pruzi u Donjem Međurovu

  Na maksimalnu zakonsku kaznu od 8 godina zatvora, koliko su predložili i iz Tužilaštva, danas je u Osnovnom sudu u Nišu osuđen 32-godišnji vozač autobusa "Nišekspresa" zbog nesreće u kojoj je poginulo 8, a povređeno 29 ljudi. Advokati oštećenih najavljuju krivične prijave i protiv Železnice i protiv Grada Niša zbog odgovornosti.

  (10) detaljnije
 • Sud Prokuplje pravosudje, boginja pravde foto lj.m

  ANEM traži proveru zakonitosti presude u slučaju novinara iz Prokuplja

  Zbog niza nelogičnosti u slučaju koji se vodio protiv novinara iz Prokuplja Ljubiše Mitića zbog navodnog objavljivanja fotografije, za šta je osuđen na 3 meseca kućnog pritvora, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija podnela je inicijativu za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti Republičkom javnom tužiocu. U ANEM-u navode da su presude sporne iz brojnih aspekata, a naročito zato što je Mitiću suđeno kao službenom licu, iako novinari i urednici to ne mogu biti.

  (6) detaljnije
 • Prokuplje

  Uzbunjivač u prokupačkoj Gradskoj upravi trpi pritiske na poslu, potvrdio i sud

  Od kada je dobila status uzbunjivača, Sanja Marjanović, zaposlena u Gradskoj upravi Prokuplja, kaže da trpi pritiske nadređenih, dobija poslove koji nisu u njenoj nadležnosti i prebačena je na niže radno mesto sa manjom platom. Svoje tvrdnje dokazala je i na sudu, najpre u Višem, a potom i u Apelacionom, a prema rešenju, za povredu ugleda i zbog pretrpljenog straha, Gradska uprava treba da joj isplati 150.000 dinara, dok će se za nematerijalnu štetu tek odlučivati. Niko, od gradonačelnika, do Gradske uprave, nije želeo da komentariše ovaj slučaj.

  (6) detaljnije
 • Tvrdi da fotografiju nikada nije objavio

  Kućni pritvor za novinara iz Prokuplja zbog fotografije za koju kaže da je nije ni objavio

  Zbog objavljivanje fotografije 2017. godine na portalu Prokuplje, moj kraj , za koju tvrdi da nikad nije ni bila na tom sajtu, novinar i urednik ovog portala Ljubiša Mitić osuđen je na 3 meseca kućnog pritvora, a presudu Osnovnog suda u Prokuplju, nakon žalbe, potvrdio je i Viši sud u ovom gradu. Mitić, koji je od ove godine dopisnik Južnih vesti za Toplički okrug, kaže da presuda ima niz nelogičnosti i misli da je u reč o podmetanju, a reaguju i novinarska udruženja.

  (13) detaljnije
 • Ilićevi

  Dva puta otpuštena tokom trudnoće pa vraćena, posao i zarada i dalje neizvesni

  Sada majka trojice dečaka, koju je direktor tokom poslednje trudnoće dva puta otpuštao sa posla u vranjskom Javnom preduzeću "Novi Dom", zahvaljujući odlukama suda i izveštavanju medija, vraćena je na posao, ali je godinu dana bila bez plate. Sada, sa 4. 000 dinara mesečno porodiljske naknade i dalje čeka isplatu zaostalih zarada, a direktor kaže da će ih po zakonu dobiti, dok je njeno radno mesto po isteku porodiljskog bolovanja pod znakom pitanja.

  (2) detaljnije
 • tuzila komunalce zbog radva u dvristu foto lj.m.

  Kuršumličanka tvrdi da joj je postupak pred sudom okončan falsifikovanim zapisnikom izvršitelja

  Iako je Osnovni sud u Kuršumliji zaključio da je njihova presuda sprovedena i da je JKP "Toplica" sanirala štetu na imanju Čedoslave Ristić, dvorište i prilazni put i dalje su raskopani. Dok iz suda ne odgovaraju kako je doneta odluka koja nije u skladu sa realnim stanjem, Ristićeva tvrdi da je sve urađeno falsifikovanim zapisnikom za koji krivi izvršitelje.

  (2) detaljnije
 • cvetanovic

  Slučaj gradonačelnika Leskovca rasprodao novine, u SNS-u muk

  Da su imali i 10.000 kopija “Blica” koji je prošlog četvrtka objavio presudu u kojoj se gradonačelnik Leskovca osuđuje zbog prebijanja žene, sve bi ih prodali, kažu radnici na trafikama. O ovoj priči u javnosti i dalje vlada veliko interesovanje, a do sada se o slučaju u Srpskoj naprednoj stranci, čiji je Cvetanović funkcioner, nisu oglašavali. O ovoj temi ćuti i sam Cvetanović.

  (21) detaljnije
 • goran cvetanovic

  SSP: Gradonačelnik Leskovca hitno da podnese ostavku

  Zbog toga što je prvi čovek Leskovca Goran Cvetanović osuđivan zbog nasilja nad ženom, leskovačka Stranka slobode i pravde traži njegovu hitnu ostavku jer, kako kažu, čovek takve naravi ne može da vodi jedan grad.

  (13) detaljnije
 • goran cvetanovi

  Gradonačelnik Leskovca osuđivan, jer je pretukao ženu

  Prvi čovek Leskovca i funkcioner Srpske napredne stranke Goran Cvetanović, prema pisanju “Blica” koji se poziva na presudu, osuđivan je jer je pretukao jednu ženu i ispalio metak u njenom pravcu. Cvetanović je tada dobio uslovnu kaznu za krivično delo izazivanja opšte opasnosti. Cvetanović o ovom slučaju zasad ćuti.

  (166) detaljnije
 • Sud osudio Prokupčanina zbog tuče u kojoj nije ni učestvovao

  Zbog navodnog prebijanja Nišlije, Prekršajni sud u Nišu je nepravosnažno osudio 37-godišnjeg Prokupčanina koji tvrdi ne samo da nije učestvovao u tuči, već da nikada nije bio u objektu gde se sve dogodilo. I pretučeni Nišlija potvrđuje da, osim istog imena i prezimena, to uopšte nije ta osoba, a iz policije kažu da će ispitati činjenice i najavljuju postupak protiv odgovornih, u slučaju da je došlo do greške.

  (13) detaljnije
 • Veselinović i Radoičić pravosnažno oslobođeni krivice

  Apelacioni sud oslobodio Zvonka Veselinovića i potvrdio oslobađajuću presudu Milanu Radoičiću

  Presudu Višeg suda u Pirotu po kojoj je Zvonko Veselinović, sa još dvojicom saradnika, osuđen na 2 godine zatvora zbog zloupotrebe položaja prilikom nelegalnog iskopavanja šljunka kod Pirota, opovrgnuo je Apelacioni sud u Nišu koji ih je pravosnažno oslobodio krivice. Istovremeno, sud je potvrdio oslobađajuću presudu Milanu Radoičiću, zameniku predsednika Srpske liste, koga kosovska policija traži zbog umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića

  (10) detaljnije
 • ZITORADJA sa sednice so zitoradja arhiva

  Predsednik Skupštine u Žitorađi obavljao funkciju i pored sudske zabrane

  Iako je na poslednjoj sednici zvanično podneo ostavku "iz ličnih razloga“, sada već bivši predsednik Skupštine Miroljub Zdravković (SPS) je, prema podacima iz prokupačkog Osnovnog suda, od sredine oktobra 2018. godine funkciju obavljao nezakonito, jer mu je pravosnažnom sudskom presudom naložena i mera zabrane obavljanja javne funkcije. On je to ignorisao, pa je protiv njega pokrenulo postupak Osnovno javno tužilaštvo.

  detaljnije
 • dikic

  Bratislav Dikić osuđen na 8 godina zatvora

  Niški general i bivši komandant Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na 8 godina zatvora pred Višim sudom u Podgorici za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori oktobra 2016. godine.

  (7) detaljnije
 • Novica Tončev

  Tončev pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zbog tuče, ide do Strazbura

  Ni žalba na presudu, ali ni protest članova SPS, nisu promenili odluku suda da potpredsednik socijalista, narodni poslanik i biznismen Novica Tončev bude osuđen na godinu dana uslovne kazne zbog toga što je 2014. napao aktivistu SNS koji ga je prekidao dok je držao politički govor prilikom puštanja u rad vodovodne mreže u surduličkom selu Jelašnica. Tončev kaže da nije zadovoljan presudom Vrhovnog kasacionog suda i da će ići do Strazbura.

  (11) detaljnije
 • Gradska uprava Vranje foto i.m.

  Grad dužan da plati 30 miliona dinara Vranjancu za oduzetu njivu

  Apelacioni sud u Nišu potvrdio je odluku vranjskog Višeg suda na osnovu tužbe jednog Vranjanca iz 2004. godine, pa sada Grad Vranje, kako se navodi u presudi, mora “na ime novčane naknade za faktički ekspriproisanu nepokretnost, konkretno “baštu" površine od 5.500 metara kvadratnih, da isplati iznos od ukupno 29.975.000,00 dinara".

  (5) detaljnije