Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

presuda

 • dikic

  Bratislav Dikić osuđen na 8 godina zatvora

  Niški general i bivši komandant Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na 8 godina zatvora pred Višim sudom u Podgorici za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori oktobra 2016. godine.

  (7) detaljnije
 • Novica Tončev

  Tončev pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zbog tuče, ide do Strazbura

  Ni žalba na presudu, ali ni protest članova SPS, nisu promenili odluku suda da potpredsednik socijalista, narodni poslanik i biznismen Novica Tončev bude osuđen na godinu dana uslovne kazne zbog toga što je 2014. napao aktivistu SNS koji ga je prekidao dok je držao politički govor prilikom puštanja u rad vodovodne mreže u surduličkom selu Jelašnica. Tončev kaže da nije zadovoljan presudom Vrhovnog kasacionog suda i da će ići do Strazbura.

  (11) detaljnije
 • Gradska uprava Vranje foto i.m.

  Grad dužan da plati 30 miliona dinara Vranjancu za oduzetu njivu

  Apelacioni sud u Nišu potvrdio je odluku vranjskog Višeg suda na osnovu tužbe jednog Vranjanca iz 2004. godine, pa sada Grad Vranje, kako se navodi u presudi, mora “na ime novčane naknade za faktički ekspriproisanu nepokretnost, konkretno “baštu" površine od 5.500 metara kvadratnih, da isplati iznos od ukupno 29.975.000,00 dinara".

  (5) detaljnije
 • Osnovni sud

  Vozač iz udesa u Knjaževačkoj osuđen na 11 godina zatvora

  Zbog toga što je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je stradalo troje ljudi, 11 godina zatvora očekuje 30-godišnjeg vozača. Kako piše "Blic", Stojan Nikolov je imao skoro dva promila alkohola u krvi u trenutku nesreće.

  (25) detaljnije
 • novica tončev

  Tončev osuđen na uslovnu kaznu zbog tuče, SPS organizovao protest

  Zbog toga što je 2014. napao aktivistu SNS koji ga je prekidao dok je držao politički govor prilikom puštanja u rad vodovodne mreže u surduličkom selu Jelašnica, prema nepravosnažnoj presudi Višeg suda u Vranju, na 3 meseca zatvora, uslovno na godinu dana, osuđen je narodni poslanik i biznismen Novica Tončev. On najavljuje žalbu na presudu, a članovi SPS, čiji je on potpredsednik, održali su protest ispred surduličkog suda.

  (13) detaljnije
 • Predmet spora između Opštine i porodice Drobnjak

  Privatizovali državni restoran u Beloj Palanci, vlasništvo dokazuju 15 godina

  Porodici Drobnjak iz Bele Palanke je, kako kažu, Opština oduzela restoran "Vrelo" u ovoj varošici, koji su oni sa još 3 objekta kupili 2003. godine u procesu privatizacije, ali ni posle 3 sudske presude i 9 rešenja Ministarstva finansija, oni i dalje ne gazduju ovim objektom. Slavenko Drobnjak kaže da je u pitanju lični i politički sukob, dok u Opštini tvrde da su oni vlasnici restorana.

  (2) detaljnije
 • miroslav-milutinovic.jpg

  Sud opomenuo predsednika Opštine Crveni Krst zbog neprijavljivanja imovine

  Zbog toga što nije na vreme prijavio da je nasledio plac i kuću, predsedniku Opštine Crveni Krst Miroslavu Milutinoviću Prekršajni sud u Beogradu izrekao je opomenu. Kako se navodi u presudi, Milutinović je promene u imovini Agenciji za borbu protiv korupcije dostavio sa više od pet meseci zakašnjenja.

  (10) detaljnije
 • visnjic

  Milan Višnjić oslobođen optužbi za korupciju

  Bivši dekan niškog Medicinskog fakulteta Milan Višnjić oslobođen je optužbi za zloupotrebu službenog položaja pred Višim sudom u Nišu. Presuda još uvek nije pravosnažna, jer tužilaštvo ima pravo žalbe, a Višnjić kaže da je njegov slučaj otpočetka bio “političko hapšenje”.

  (17) detaljnije
 • žandarmerija

  Ukinute uslovne, slučaj “niški žandarmi - Andrej Vučić” sudi se ponovo

  Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu iz decembra 2017. godine kojom su sedmorica žandarma osuđeni za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog, braću tadašnjih premijera i gradonačelnika Beogradana. Predmet je vraćen na ponovno suđenje pred Višim sudom, a oslobađajuća presuda za komandanta tog žandarmerijskog voda je potvrđena.

  (8) detaljnije
 • Gradska toplana

  “Toplana” kažnjena zbog nepotpisivanja ugovora sa korisnicima

  Iako je imala dve godine da potpiše ugovore sa Nišlijama koji koriste daljinsko grejanje, a ministarstvo ih je više puta na to upozoravalo, "Gradska toplana" to nije učinila na vreme i time je prekršila Zakon o energetici. Zbog toga ih je Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) tužio i kažu da je ovo preduzeće kažnjeno sa pola miliona dinara. Aktuelni direktor Predrag Milačić kaže da će se žaliti.

  (6) detaljnije
 • tuzila komunalce zbog radva u dvristu foto lj.m.

  Sud naložio komunalcima da, nakon što su kopali bez saglasnosti vlasnika, vrate sve u prvobitno stanje

  Nakon što su februara, bez ikakvog projekta i saglasnosti vlasnice placa, kuršumlijski komunalci upali mašinama u dvorište Čedoslave Ristić, kako bi njenog komšiju povezali na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, JKP "Toplica" će morati da izvadi cevi iz zemlje i sve vrati u prvobitno stanje, uz plaćanje sudskih troškova od 69.550 dinara.

  (2) detaljnije
 • Sud Palata pravde

  Nekadašnji direktori Elektrodistribucije oslobođeni optužbi za korupciju

  Pravosnažnom presudom sud je oslobodio odgovornosti petoro nekadašnjih rukovodilaca niške Elekrodistribucije , koji su bili optuženi za zloupotrebu službenog položaja, jer su bez tendera sklapali ugovore o kupovini softvera sa novosadskom firmom.

  (14) detaljnije
 • perisic

  Perišić izgubio na sudu od “Južnih vesti”

  Pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu "Južne vesti" su oslobođene optužbi bivšeg gradonačelnika Niša Zorana Perišića, koji je tužio za "intenzivne duševne bolove, zbog povrede časti i ugleda" i tražio pola miliona dinara. On će morati da plati sve sudske troškove, ali i da vrati novac koji su izvršitelji već bili skinuli sa računa "Južnih vesti" i pre izricanja presude.

  (28) detaljnije
 • kafana ispred koje se desilo ubistvo foto lj.m.

  Za ubistvo mladića ispred prokupačke kafane 13 godina zatvora

  Za ubistvo 26-godišnjeg Vojislava Blagojevića iz sela Vidovača koji je prošle godine uboden nožem dok je pokušavao da razdvoji mladiće koji su tukli vlasnika kafane, nepravosnažno je na 13 godina osuđen 19-godišnjak iz Prokuplja koji je potegao nož, dok su 4 mladića koji su sa njim bili u društvu osuđeni na po 4 meseca zatvora. Tužilaštvo najavljuje žalbu na ovakvu presudu.

  (3) detaljnije
 • filip domazet

  Advokat niških žandarma: Žalićemo se i sudu u Strazburu

  Presuda niškim žandarmima trebalo je da bude ili jesu ili nisu krivi - u potpunosti, a uslovne kazne su “kompromis”, ocenjuje njihov advokat Filip Domazet. Dodaje da nisu zadovoljni presudom, da će se žaliti na nju, a ako bude potrebno ići će i pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

  (7) detaljnije
 • zandarmerija

  Niški žandarmi dobili uslovne kazne zbog incidenta na “Paradi ponosa”

  Uslovne kazne zatvora u trajanju od 6 meseci dobila su šestorica žandarma, dok je jedan dobio osmomesečnu kaznu, zbog incidenta koji se pre nekoliko godina dogodio na “Paradi ponosa” u kojem su učestvovala i braća predsednika Aleksandra Vučića i gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

  (8) detaljnije
 • groblje ilustracija foto aleksandar kostic

  Zatvor za kradljivce bakarnih bisti sa grobova

  Osnovni sud u Prokuplju nepravosnažno je osudio na po 2 godine zatvora dvojicu Nišlija zbog krađe bakarnih bisti sa grobova u Dubovu i Žitorađi 2011. godine, a reč je o istim osobama koje su ranije ukrale i biste sa grobova i u Medoševcu koje su potom prodavali na otpadu u Aleksincu.

  detaljnije
 • zgrada opstine prokuplje (2) (1) lj.m.

  Prokuplje četvrtinu budžeta mora da isplati zbog duga Direkcije

  Zbog duga prokupačke Direkcije nastalog od 2007. do 2009. godine, nakon izvedenih, a neplaćenih infrastrukturnih radova, Opština koja je preuzela obaveze stare Direkcije mora da po izvršnoj sudskoj presudi Apelacionog suda u Beogradu isplati "Univerzal banci" dug od 202,5 milona dinara, što je oko četvrtina godišnjeg budžeta.

  detaljnije
 • Radnički stadion Čair

  Kasacioni sud presudio u korist Bankovića, račun Radničkog u blokadi

  Saga, koja je obišla sve sudove u Srbiji i svaki je opovrgnuo presudu prethodnog, došla je i do najvišeg Kasacionog, iz koga su naložili Radničkom da isplati 15.000.000 bivšem predsedniku Zoranu Bankoviću, zbog njegovih pozajmica klubu. Dok u fudbalskom klubu smatraju da je presuda neosnovana, Banković se zahvaljuje Aleksandru Vučiću, a račun kluba je zbog naplate dugova blokiran.

  (7) detaljnije
 • Tuzilastvo i Viši sud zgrada Vranje foto .m.

  Za ubistvo majke 14 godina zatvora

  Zbog zločina u selu Rajčilovci u Bosilegradu koji se dogodio 12. septembra prošle godine kada nožem ispred porodične ubijena V. V, vranjski Viši sud nepravosnažno je za ubistvo osudio njenog sina na 14 godina zatvora. Branilac optuženog uložio žalbu na presudu.

  detaljnije