Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

roditelj

 • ucenje kuca

  Psiholog savetuje roditelje - deca treba da budu angažovana, bez stresa zbog domaćeg

  Važno je da deca nešto rade, da znaju svoj raspored i obaveze, ali i da imaju vreme za igru i zabavu, a da roditelji budu smireni i ne osećaju grižu savesti ako ne uspevaju sve da postignu - poručuje školski psiholog u niškoj OŠ “Stefan Nemanja” Lidija Jovanović. Ističe da mama i tate ne treba da imaju prevelika očekivanja i da nije ništa strašno ako njihovi školarci ne urade sav domaći zadatak.

  (2) detaljnije
 • namirnice gepek

  Udruženje u Leskovcu sprema pakete pomoći za najugroženije samohrane roditelje

  Kako bi pomogli samohranim roditeljima, članovi Udruženja U-Tim iz Leskovca pokrenuli su akciju sakupljanja novca za pakete koji će biti donirani onima kojima je to najpotrebnije.

  detaljnije
 • korona

  Još nema rešenja za smeštaj i čuvanje dece čiji roditelji obole od korone

  Šta će biti sa decom čiji roditelji obole od virusa korona, s obzirom na to da sada i pacijenti sa manjim simptomima neće moći da se leče kod kuće - pitanje je koje roditelji danima postavljaju novinarima, jer od nadležnih odgovore ne dobijaju. Tačna procedura još ne postoji, a iz Udruženja "Roditelj" koje se bavi ovim problemom očekuju uputstva iz ministarstava.

  (4) detaljnije
 • deca

  Zaštitnik građana: Da roditelji dece do 12 godina ne idu na posao je preporuka, nema obaveznosti

  Da se mnoge majke žale da njihovi poslodavci ne poštuju preporuku da roditelji dece starosti do 12 godina ne idu na posao i rade od kuće ako je to moguće, rekao je Zaštitnik prava građana Zoran Pašalić. On napominje da je reč o preporuci i da njena obaveznost ne postoji, ali i upozorava poslodavce da se prava deteta moraju poštovati.

  (7) detaljnije
 • radionica deca

  U Leskovcu osnovano Udruženje samohranih roditelja

  Kako bi onima koji sami odgagaju decu olakšali roditeljstvo, ukazali na probleme sa kojima se samohrani roditelji susreću i pokušali da ih reše, Leskovčani su osnovali udruženje "Tate i mame". Ideja im je da štite prava i interese samohranih roditelja, ali i dece i unaprede poboljšanje njihovog polažaja.

  detaljnije
 • škola josif kostić leskovac

  Nakon dve i po godine završena rekonstrukcija leskovačke škole “Josif Kostić”

  Posle konstantnog probijanja rokova za završetak rekonstrukcije, učenici Osnovne škole "Josif Kostić" u Leskovcu, koji su dve i po godine nastavu pohađali na 3 različite lokacije, drugo polugođe započeće u svojoj školi. I dok roditelji kažu da je sve moralo biti završeno ranije, nadležni smatraju da je važno da su radovi konačno gotovi.

  (1) detaljnije
 • Peta škola

  U školi kod Vranja za godinu dana promenjena 3 učitelja, roditelji nezadovoljni

  Deca izdvojenog odeljenja vranjske “Pete škole” u Donjem Neradovcu za godinu dana promenila su 3 učitelja. Trenutno im predaje Miomir Dejanović, koji je zbog premeštaja štrajkovao glađu, a pošto će on iz škole otići sledećeg septembra, roditelji su nezadovoljni. Zbog konstantnog menjanja predavača, roditelji najavljuju ispisivanje dece iz škole, što može dovesti do gašenja odeljenja. Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kažu da je problem jer direktori škola imaju previše ovlašćenja. Direktorka na ove probleme ćuti.

  (1) detaljnije
 • deca spomen-park

  Podsticaj roditeljstvu kroz igru u Vranju

  Vranje je jedan od šest gradova u Srbiji gde je predstavljen program za podršku podsticajnom roditeljstvu kroz zajedničku igru deteta i roditelja, koju sprovodi Unicef, a odnosi se na petogodišnji proces u okviru kog je igra navedena kao način za učenje, sticanje veština, vaspitanje i razvoj dece do šeste godine.

  detaljnije
 • jovana ružičić

  Jovana Ružičić: Mame nisu svemoćne, tate treba da se uključe

  Svaka deseta žena bira da nikad više ne postane majka zbog iskustva iz porodilišta, pokazuje istraživanja Centra za mame. Direktorka Jovana Ružičić kaže da tu počinju problemi majki, a ostali su - patrijarhalne vrednosti, više uloga u porodici, neostvariv model roditeljstva koji nameće instagram i društvene mreže, kao i umor zbog svog tog pritiska. Zato poziva i očeve da više pomognu.

  (7) detaljnije
 • jovana ružičić

  Direktorka Centra za mame: Porodilje oštećene, promeniti i zakon i sistem

  Zakon o finansijskoj pomoći porodici sa decom oštetio je trećinu porodilja u Srbiju, a oko 1.000 u Nišu, ukazuje direktorka Centra za mame Jovana Ružičić. Zato zakon treba promeniti, dodaje Ružičić i napominje - novac koji država obećava za prvo dete neće rešiti problem, treba menjati sistem.

  (10) detaljnije
 • 490x370-nasilje---Diego-Grez---Wikipedia

  Surduličanka tvrdi da joj dete 2 godine trpi vršnjačko nasilje

  Dvogodišnje maltretiranje, od nazivanja i smicalica, do šamaranja i na kraju ozbiljnijih udaraca, kulminiralo je padom 10-godišnjaka kome su polomljena 2 zuba, tvrdi njegova majka. Od razgovora sa roditeljima dve godine starijeg dečaka, preko institucija, problem, kaže, još nije uspela da reši. Na slučaju rade Centar za socijalni rad i Tužilaštvo, a psiholozi objašnjavaju da je najvažnije uključivanje i racionalno sagledavanje slučaja od strane roditelja.

  (10) detaljnije
 • radionica deca

  Grad i ove godine pomaže vranjske prvake

  Roditelji svih prvaka u Vranju dobiće po 5.000 dinara od Grada kao novčanu pomoć. Prve uplate su već stigle na račune roditelja i staratelja, a do kraja meseca novac će dobiti porodice svih 726 pravaka sa teritorije Vranja.

  detaljnije
 • Osnovna škola "Josif Kostić" Leskovac

  Đaci leskovačke škole "Josif Kostić" skoro 2 godine van svojih klupa

  Ni narednu školsku godinu učenici Osnovne škole "Josif Kostić" u Leskovcu neće početi u svojim klupama zbog kašnjenja radova na rekonstrukciji. Radovi traju više od godinu i po dana, a roditelji prete ispisivanjem dece iz škole. I dok nadležni prebacuju odgovornost i završetak radova najavljuju za kraj 2019. godine, opozicija poziva na odgovornost i ostavke.

  (1) detaljnije
 • U radu učestvuju samo patronažne sestre

  Škola za trudnice u Pirotu

  Savete o trudnoći, porođaju i prvim godinama odrastanja deteta, buduće mame mogu da dobiju u Školi za trudnice u pirotskom Domu zdravlja svake prve sedmice u mesecu. Pauza u radu škole tokom jula i avgusta zbog godišnjih odmora.

  (1) detaljnije
 • skola roditeljstva

  U toku prijave za besplatnu školu roditeljstva u Leskovcu

  Savete i podršku trudnice i majke iz Leskovca moći će da dobiju u okviru škole roditeljstva koja će biti otvorena 2. juna u 18 sati u Centru za stručno usavršavanje. Mesta su ograničena, te se zainteresovani moraju prijaviti.

  detaljnije
 • tim spebo

  Leskovčani 11 godina pomažu parovima da postanu roditelji

  Preko 800 mališana rođeno je uz pomoć stručnog tima leskovačke Specijalne bolnice za lečenje sterilteta koju predvode genetičar Miodrag Stojković i ginekolog Nebojša Marković. Iako je posao zahtevan i težak, obojica napominju da nema većeg zadovoljstva od pružanja mogućnosti ljudima da postanu roditelji.

  (4) detaljnije
 • auto-sedište

  Ko prvi - njemu besplatno auto-sedište od Grada, prioritet samohrani roditelji

  Roditelji dece rođene 2018. godine mogu do 29. marta da podnesu zahtev za besplatna dečija auto-sedišta koje poklanja Grad Niš, a dobiće ih oni koji budu bili najbrži, pošto će biti dodeljena prema redosledu prijavljivanja, dok će izuzetak biti samohrani roditelji koji će imati prednost.

  (5) detaljnije
 • bebe

  Nakon 3 meseca pauze, krajem februara počinje podela vaučera za bebe

  Oko 600 roditelja koji od kraja novembra prošle godine čekaju na vaučere koje dobijaju kao pomoć Grada Niša nakon rođenja deteta, dobiće ih krajem februara, pošto je procedura oko javne nabavke pri kraju, kaže gradska većnica Tijana Đorđević Ilić. Vaučeri vrednosti 10.909 dinara 990 roditelja moći će da iskoristi u "Ready group"-u koji je pobedio na tenderu.

  (3) detaljnije
 • vrtić

  Raspust i grip zatvorili pojedine niške vrtiće, a druge prepunili

  Zbog zatvorenih vrtića u Gornjem Matejevcu i Medoševcu, za koje su roditeljima rekli da ne rade da bi se uštedelo na grejanju, decu moraju da voze u druga obdaništa u kojima su sada grupe velike. Direktorka "Pčelice" Svetlana Mitić kaže da štednja nije razlog, već raspust i grip, ali tvrdi da je nova organizacija, koja će trajati do 18. februara, dobra za mališane.

  (1) detaljnije
 • oprema za bebe

  Podeljeni svi vaučeri za novorođene bebe u Nišu, novi posle praznika

  Pošto je do kraja novembra podeljeno svih 550 "Pertinijevih" vaučera za bebe, nabavljenih u oktobru, oni koji u međuvremenu budu dobili dete u Nišu moraće da čekaju na ovu gradsku pomoć do sledeće godine. Sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu Mirijana Popović kaže da je u pripremi javna nabavka za novu turu vaučera.

  (3) detaljnije