Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

speleologija

 • cerjanska

  Speleolozi kreću u istraživanje pećina i jama u belopalanačkom kraju

  Istraživanjem, izradom planova, mapiranjem terena i prikupljanjem podataka, speleozi iz Vladičinog Hana krenuće sa istraživanjem pećina, jama, propasti, ponora i napuštenih rudarskih okna na teritoriji Bele Palanke, a kako bi bili efikasniji, traže i pomoć lokalnog stanovištva u lociranju takvih speleoloških objekata. Kako kažu u Turističkoj organizaciji Bele Palanke, rezultati istraživanja mogu imati značaj za turizam, nauku, vodoprivredu i ekologiju te opštine.

  detaljnije
 • cerjanska pećina

  Predavanje o speleologiji u babušničkoj Srednjoj školi

  Ljubitelji prirode i planinarenja iz Babušnice koji žele bliže da se upoznaju sa čarima speleologije i planinarenja, moći će to da učine na predavanju u Srednjoj školi, u sredu od 16 sati. Predavanje o planinarenju vodiće babušnički planinar Saša Aranđelović, dok će o speleologiji govoriti, ali i izvesti pokaznu vežbu, Nemanja Milosavljević, predsednik Komisije za speleologiju Planinarskog saveza i instruktor speleologije iz Vladičinog Hana.

  detaljnije
 • Novim ispitivanjem sada je najduža na Staroj planini

  Novi putevi i dvorane u pećini Vladikine ploče na Staroj planini

  U pećini Vladikine ploče na Staroj planini, speleolozi iz više organizacija pronašli su novih 700 m kanala, kao i pećinsku dvoranu velikih dimenzija koju ukrašava stalagmit prečnika 9,5 m i visine od 11,5 m.

  (3) detaljnije
 • cerjanska

  Centar za posetioce Cerjanske pećine do kraja godine, najavljuju u TON

  Jedna od najdužih pećina u Srbiji koja je svojim hodnicima i nakitom oduševljava stručnjake i dugi niz godina je nepristupačna turistima, uskoro bi trebalo da bude dostupnija jer je plan da, kako kažu u Opštini Pantelej, do kraja godine bude završen put do Cerjanke. Osim toga, Turistička organizacija Niša je potpisala ugovor sa izvođačem koji će graditi centar za posetioce u kome će ljubitelji adrenalinskog turizma dobiti uputstva i opremu za obilazak.

  (1) detaljnije
 • Cerjanska pećina bogata pećinskim nakitom

  Speleolozi prvi put prošli delom koji povezuje Cerjanku i Kravljansku jamu

  Nakon nedavnog istraživanja kojim je dokazano da su Cerjanska pećina i Kravljanska jama spojene, početkom jula su speleolozi prvi put prošli celom dužinom tunela koji ih spaja. Osim toga, 12 speleologa je prešlo i celu dužinu pećine, koja ima nešto više od 7 km i time je druga najduža u Srbiji.

  (2) detaljnije
 • Speleolog

  Prvi sišli do podzemnog jezera u jami kraj Babušnice

  U jamu u koju se ulaz iznad sela Izvor kod Babušnice "otvorio" tek pre nekoliko godina, prvi su sve do podzemnog jezera na dubini od 40 metara sišli speleolozi Planinarsko-speleološkog kluba "Dvig" iz Vladičinog Hana.

  (3) detaljnije
 • Cerjanska-pecina

  Cerjanka istražena, sledeća Kravljanska jama

  Nakon tri dana u mračnim podzemnim hodnicima, dvoranama i pećinskim kanalima, speleolozi Zavoda za zaštitu prirode, koji su ovog vikenda istraživali Cerjansku pećinu koad Niša, kažu da su na daljini od 6.025 metara dosegli krajnju granicu do koje čovek može doći.

  (6) detaljnije
 • cerjanka

  Cerjanka jeste jedna od najdužih pećina u Srbiji

  Nakon što su u mračnim podzemnim hodnicima, dvoranama i pećinskim kanalima proveli 3 puna dana, dva speleologa dokazala su - Cerjanska pećina kod Niša jedna je od najdužih u Srbiji.

  (8) detaljnije
 • Počinje obuka speleologa

  Raspisan konkurs za obuku budućih vodiča-speleologa, koji će dobiti licencu za rad u Cerjanskoj pećini.

  detaljnije
 • Nemci ispituju Cerjansku pećinu

  Grupa speleo ronilaca iz Nemačke stigla u Niš kako bi sprovela detaljnije istraživanje jedne od najdužih pećina u Srbiji.

  detaljnije