Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

spomenik kulture

 • spomenik nenasilju

  Spomenik nenasilju u Nišu - idejno rešenje predstavljeno, onda tender propao

  Iako je 2. novembra ispred Gradske kuće predstavljeno najbolje idejno rešenje za spomenik nenasilju u Nišu, nepunih mesec dana kasnije ocenjeno je da su sve ponude ipak neprihvatljive i nepotpune i obustavljena je nabavka. Članica žirija i većnica za kulturu Adriana Anastasov kaže da je reč o “tehničkim nedostacima” i da će spomenik svakako biti izgrađen naredne godine.

  (5) detaljnije
 • pantelejska crkva

  Pokrenuta inicijativa da i Niš dobije spomenik Stefanu Nemanji

  Nakon Beograda, i Niš bi mogao da dobije spomenik Stefanu Nemanji, na inicijativu Udruženja stvaralaca Niša “Car Konstantin”. Ideja je da on bude izgrađen u porti Pantelejske crkve, a inicijatori kažu da čekaju saglasnost nadležnih i da žele da daju deo novca za spomenik, kako navode, najpoznatijem Nišliji po ubeđenju.

  (29) detaljnije
 • Jole Piletić

  Serdaru Jolu Piletiću, simbolu Crne Gore i građanskog Niša, obnovljen spomenik na Starom groblju

  Grobno mesto i spomenik crnogorskog junaka serdara Jola Piletića, koji se nalaze na niškom Starom groblju, nisu više devastirani, pošto su ih obnovili poštovaoci iz Udruženja Crnogoraca jugoistočne Srbije. Piletić je i jedan od graditelja građanskog Niša nakon oslobođenja od Turaka, a njegovi potomci kažu da su inicijativu pokrenuli pre nekoliko godina, kada su uvideli da njegovo ime počinje da pada u zaborav. Održan je i pomen u njegovu čast.

  (24) detaljnije
 • Koprijan Kurvingrad

  Arheolozi istražuju Koprijan kod Doljevca, zanemareni biser srednjovekovne Srbije

  U toku su prva zvanična istraživanja srednjovekovnog utvrđenja Koprijan, odnosno Kurvingrad, u Malošištu kod Doljevca. Arheolozi su do sada pronašli srednjovekovnu grnčariju, životinjske kosti, čaure i metke iz Prvog svetskog rata, klinove, klanfe i kameno tocilo. Sama tvrđava je, međutim, znatno uništena, naročito nelegalnim kopanjima, kaže rukovodilac istraživanja Vesna Bikić sa Arheološkog insituta u Beogradu.

  (5) detaljnije
 • Markovo kale

  Nadležni konačno počeli da pripremaju teren za obnovu Markovog kalea kod Vranja

  Nadležni iz grada pokrenuli su inicijativu za obnovu jednog od najstarijih spomenika, srednjovekovnog utvrđenja “Markovo kale” kod Vranja, a radnici JKP “Komrad” trenutno uklanjaju šiblje i visoko rastinje između trasa bedema i staze u podnožju kako bi pripremili teren za za arheološko istraživanje sa spoljašnje strane bedema.

  (2) detaljnije
 • Vojvoda D Begović

  Zaboravljeni heroj Topličkog ustanka dobija spomen kompleks u podnožju Radan planine

  Jedan od zaboravljenih heroja Topličkog ustanka poručnik Dimitrije Begović uskoro će dobiti spomen kompleks na Radan planini u selu Vlasovo kod Prolom Banje, na mestu gde je ubijen i gde se nalazi njegov grob. Inicijativa je potekla tokom održavanja Svetopličkog vidovdanskog sabora u Kondželju kod Prokuplja, a podržali su je načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković, predstavnici svih topličkih opština i privrednici koji žele da pomognu izgradnju.

  (4) detaljnije
 • Ivan kula

  Uređuje se prilaz i prostor oko Ivan kule kod Kuršumlije, potencijal za kulturno-istorijski turizam

  Kako bi srednjovekovni objekat Ivan kulu u istoimenom selu kod Kuršumlije, koja važi za jedinstveni kulturno-istorijski spomenik proglašen za nepokretno kulturno dobro, afirmisali kao još jednu turističku ponudu u svojoj opštini, predstavnici lokalne vlasti će u saradnji sa nadležnima iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu započeti uređenje prilaznih staza, prostora oko kule i postavljanje info-tabli sa osnovnim informacijama o ovom lokalitetu.

  (1) detaljnije
 • Spomen Dimitriju Begoviću

  Junak Topličkog ustanka Dimitrije Begović dobio spomen-obeležje

  Jedan od zaboravljenih heroja Topličkog ustanka, komitski komandant poručnik Dimitrije Begović koji je žrtvovao svoj i život cele porodice u ime slobode i časti, na mestu gde je sahranjen i ubijen, u selu Vlasovo kod Prolom Banje, dobio je spomen-obeležje. Uređen je prostor oko samog grobnog mesta, popločana staze do glavnog puta i izrađen kameni sarkofag.

  detaljnije
 • grob

  Zaboravljeni heroj Topličkog ustanka nakon više od 100 godina dobija spomenik

  Jedan od zaboravljenih heroja Topličkog ustanka, komitski komandant poručnik Dimitrije Begović koji je žrtvovao svoj i život cele porodice u ime slobode i časti, mogao bi već tokom sledeće godine da dobije spomenik na mestu gde je sahranjen i ubijen u blizini mesta Ripivode, desetak kilometara od Prolom Banje u Kuršumliji, najavljuju iz prokupačkog Muzeja.

  (3) detaljnije
 • sindjelic

  Spomenik Stevanu Sinđeliću u Donjoj Vrežini i dalje zapušten

  Spomen-obeležje vojskovođi Prvog srpskog ustanka Stevanu Sinđeliću, koji je u bici na Čegru digao u vazduh šanac pun Turaka, u niškom naselju Donja Vrežina neugledno je i oštećeno i posle nekoliko godina od kako su građani nadležnima ukazali na problem. Rešenje za ovaj problem se još ne nazire.

  (11) detaljnije
 • saban

  Foto-vest: Pištolj u Šabanovim rukama

  Na spomenik Šabanu Bajramoviću na amfitetaru nišavskog Keja neko je dodao rasklopljen pištolj. Dejan Marković koji je uslikao “novu postavku” na Keju kaže da je verovatno reč samo o šali, ali i da može da ima neku skrivenu poruku upućenu protiv Roma jer je spomenik već bio na meti vandala.

  (1) detaljnije
 • spomen park vlasotince

  Vlasotinački Spomen-park - simbol slobode i mladih

  Na najvišoj tački u Vlasotincu, gde se nekada nalazilo groblje, izgrađen je spomenik posvećen palim borcima u Drugom svetskom ratu. Spomen-park delo je srpskog arhitekte Bogdana Bogdanovića, a gradili su ga klesari iz vlasotinačkog i pirotskog kraja. Deo je turističke ponude ovog kraja i jedno od omiljenih mesta za druženje mladih.

  detaljnije
 • spoemnik svrljig

  Otkriven spomenik glumici Zlati Petković u Svrljigu

  U gradskom parku u Svrljigu otkriven je spomenik poznatoj jugoslovenskoj glumici Zlati Petković. Uz prisustvo velikog broja Svrljižana spomenik su otkrili Zlatini sinovi Gvozden i Andrej.

  (5) detaljnije
 • spomenik-sindjelic2-foto-citalac

  Spomenik Stevanu Sinđeliću u Vrežini i dalje oštećen

  Na dan kada se obeležava 210 godina od bitke na Čegru u Prvom srpskom ustanku, bista Stevanu Sinđeliću u niškom naselju Donja Vrežina, čuvenog po tome što je u bici podigao u vazduh šanac pun Turaka, i dalje je zapuštena i neugledna.

  (9) detaljnije
 • aleksandra miric

  Aleksandri Mirić priznanje koje nosi ime poznatog niškog arhitekte

  Nagrada koja nosi ime jednog od najplodonosnijih srpskih arhitekata-konzervatora Aleksandra Radovića, a koja se dodeljuje mladim stručnjacima, uručena je Nišlijki Aleksandri Mirić.

  (4) detaljnije
 • hidroelektrana

  Hidroelektrana “Vučje” zaštićen spomenik kulture

  Nakon što je uvrštena u listu "Milestone" kao objekat od opšteg značaja za razvoj i istoriju elektrotehnike u svetu, hidroelektranu “Vučje” niški Zavod za zaštitu spomenika evidentirao je kao dobro koje uživa prethodnu zaštitu.

  detaljnije
 • gradska kuca

  U planu obnavljanje fasada Gradske kuće u Nišu i Ćele-kule

  “Zadužbina Đoke Jovanovića”, koja se nalazi u Voždovoj ulici i predstavlja nepokretno kulturno dobro, biće “osvežena” novom fasadom, osvetljenjem, a biće joj obnovljeni krov i stolarija. U toku je javna nabavka izbor izvođača koji će raditi na ovom objektu, kao i na novom delu Narodne biblioteke “Stevan Sremac”, dok je za narednu godinu, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, plan da se urede fasade Gradske kuće i Spomen-kompleksa Ćele-kula.

  (14) detaljnije
 • cekic

  Čekićem lomio spomenike u Vučju

  Spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu i spomen-ploča na Domu kulture u Vučju oštećeni su početkom avgusta. Šteta se procenjuje na oko 200.000 dinara, a leskovačka policija podnela je krivičnu prijavu protiv muškarca iz tog kraja.

  detaljnije
 • bazilika

  Ranohrišćanska bazilika u Nišu umesto znamenitosti predstavlja smetlište

  Vizantijska bazilika sa grobnicama u niškom naselju Jagodin-mala, koja datira iz 5. veka i koja je tada bila kultno versko mesto, iako ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja, nije zaštićena i poštovana jer pojedini građani u nju godinama unazad bacaju đubre. U Zavodu za zaštitu spomenika Niš kažu da su ukazali na problem gradskom Sekretarijatu za kulturu, ali tamo nismo dobili odgovore šta će oni preduzeti.

  (9) detaljnije
 • Aleksandra Mirić

  "Niš bi mogao da postane Evropska prestonica kulture i od toga bi imao brojne benefite"

  Titulu Evropske prestonice kulture Niš bi mogao da ponese, kaže arhitekta-konzervator Aleksandra Mirić, a osim što bi profitirao, smatra ona, ako bi se ugledao na Marsej u Francuskoj i “pametno” potrošio novac, mogao bi da unapredi i obogati svoju kulturnu ponudu na duže staze.

  (6) detaljnije
KOMENTAR DANA

SNS Gondola! To nam treba.

Ivan Jović čitalac

Tekst: Poznata sudbina Vrežinskog mosta, biće srušen i novi neće biti izgrađen [anketa]