Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

spomenik kulture

  • Skupština Grada Niša

    Rebalans budžeta i važni urbanistički planovi na dnevnom redu niške Skupštine u četvrtak

    Podizanje novih spomenika, novi naziv ulice, rebalans budžeta, program poslovanja i izveštaji o radu javnih preduzeća i ustanova - neke su od tačaka 38. sednice Skupštine Niša, koja je zakazana za četvrtak, 25. april, od 9 sati. Na dnevnom redu su i GUP, PGR i drugi važni urbanistički planovi, koji se odnose na “Novi Niš”, Pantelej i zonu Nišave i starog "Vulkana ".

    (8) detaljnije
  • Ćele-kula

    Grad Niš sprema kandidature za Uneskovu listu, Ćele-kula na prvom mestu

    Jedinstveni spomenik Ćele-kula iz Niša mogao bi da se nađe u društvu Kineskog zida, piramida u Egiptu, Stounhendža, Troje, Maču Pikčua, Notr Dama, Kipa slobode, Akropolja, Opere u Sidneju, ako bude na Uneskovoj listi svetske baštine kao materijalno kulturno dobro. Grad Niš će, uz pomoć predstavnika francuske Nice, početi sa prikupljanjem dokumentacije kako bi neki od spomenika kandidovali. Ćele-kula je, prema rečima gradonačelnice Niša, na prvom mestu, ali će odluka biti tek doneta.

    (6) detaljnije
  • Kuća Bore Stankovića

    3D modeli spomenika juga Srbije za veću posećenost - projekat studentkinja Elektronskog fakulteta

    Studentkinje niškog Elektronskog fakulteta Aleksandra Stojković, Aleksandra Dinković i Ana Janaćković prave 3D modele najvažnijih spomenika, crkava i manastira jugoistočne Srbije. Digitalizacijom kultnog nasleđa žele da motivišu ljude da se vrate u obilaske muzeja i veruju da će ovakvim 3D modelima doprineti boljoj prezentaciji epicentara kulture ovog dela Srbije.

    detaljnije
  • hidroelektrana

    Hidroelektrane "Sićevo" i "Vučje" proglašene za spomenike kulture

    Vlada Srbije proglasila je hidroelektrane "Sićevo" kod Niša i " Vučje" kod Leskovca za spomenike kulture, što praktično znači da je država dužna da brine o njima i da je zabranjeno da na bilo koji način oštete ili unište.

    (4) detaljnije
  • čegar

    Oko 3,4 miliona dinara za obnovu spomenika na Čegru

    Spomenik Stevanu Sinđeliću na Čegru godinama je u lošem stanju - površine su ispucale, ploče dotrajale, a oštećen je i jedan od topova iz Cerske bitke, pa Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu izdvaja oko 3,4 miliona dinara za sanaciju i restauraciju.

    (5) detaljnije
  • Trg kralja Aleksandra Niš

    Godišnjica atentata u Marseju - trg u Nišu kome je vraćen naziv po kralju i tenk koji je srušio prvi spomenik

    Monumentalni spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću, koji je ubijen na današnji dan, 9. oktobra 1934. godine u Marseju, predstavlja impozantan deo identiteta Niša, a njegova istorija obeležena je mnogim prepravkama, rušenjima i obnovama. Prema podacima istoričara Bobana Jankovića spomenik iz 1939. godine tenkom je srušila nova komunistička vlast 1945. godine, da bi skoro 60 godina kasnije spomenik bio izliven ponovo, kada je trg ponovo nazvan po kralju.

    (17) detaljnije
  • spomenik nenasilju

    Propao tender za izgradnju spomenika nenasilju u Nišu, nadležni ga najavljivali još za proleće 2023.

    Iako su nadležni najavljivali da će biti izgrađen u parku Svetog Save na proleće ove godine, spomenika nenasilju u Nišu još nema, a nema ni naznaka da će ga uskoro biti, pošto je propao tender za radove na njegovoj izradi. Razlog je što se nijedna firma nije odazvala pozivu Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, iz koje o toj temi ćute. Procenjena vrednost radova je 2 miliona dinara.

    (10) detaljnije
  • trešnjev top

    Simbol mira i otpora trećem svetskom ratu na jugu Srbije - trešnjev top ispaljuje konfete i bele golubove

    Igrište, opština Kuršumlija, jug Srbije, selo gde je napravljen prvi spomenik u Srbiji junacima Gvozdenog puka sada ima i trešnjev top, omaž miru i anti-ratni simbol. "Top je simbolično napravljen za sve usijane glave koje sada zveckaju oružjem i prizivaju ratove. Ja mislim da ako započne treći svetski rat sa tehnologijom koja sada postoji, četvrti bi se vodio upravo ovakvim topom" - kaže Života Jevremović, tvorac drvenog topa od trešnje koji umesto granata ispaljuje konfete ili bele golubove u znak mira i ljubavi. Ovaj top će se ispred podignutog spomenika Gvozdenom puku u tom selu simbolično oglašavati svake godine 11. 11. u 11 sati i 11 minuta i na taj način obeležavati Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

    detaljnije
  • mišić skupština (1)

    "Juče sporazum, danas već spomenik" - Šarm el Šeik dobija obeležje u Nišu

    Dok su iz vladajuće stranke napominjali da je spomenik donacija egipatskih prijatelja, opozicija je tražila spomenik Zoranu Đinđiću, a SPS Slobodanu Miloševiću. Nekadašnji zamenik gradonačelnika Miloš Banđur rekao je da u materijalima nije pronašao ponudu o poklonu spomenika, te da moraju da postoje zasluge i saradnja pre podizanja spomenika.

    (7) detaljnije
  • Sara Cincarević

    Sara Cincarević za “15 minuta”: Savet za kulturu predložio da Milunka Savić i Kralj Milan dobiju spomenike u Nišu

    Neki od predloga novog Saveta za kulturu Niša jesu da se popišu prazni zidovi koji bi mogli da dobiju murale, kao i da se podignu spomenici Milunki Savić i Kralju Milanu, kaže predsednica Sara Cincarević. Ona je u emisiji “15 minuta” govorila i o tome koje manifestacije bi trebalo da dobiju status festivala od kulturnog značaja, o horu “Branko” čiji je dirigent već više od tri decenije, pripremama za Muzički edikt, kao i o tome kako da Nišlije žive u “kulturnijoj sredini”.

    (27) detaljnije
  • Gradski park - Vranje

    Čuvena pesmopojka iz Vranja dobija bistu u gradskom parku

    Pored bisti Justina Popovića, Đorđa Tasića, Jovana Hadživasiljevića i dr Franja Kopše, gradski park u Vranju postaće bogatiji za još jednu - bistu Stane Avramović Karaminge, čuvene vranjske pesmopojke koja je decenijama čuvala, negovala i drugima prenosila izvornu vranjsku pesmu, a veruje se i da je autorka pesme “Dimitrijo, sine Mitre” koja je ušla u srpsku kulturnu baštinu.

    detaljnije
  • spomenik nenasilju

    Spomenik nenasilju u Nišu - idejno rešenje predstavljeno, onda tender propao

    Iako je 2. novembra ispred Gradske kuće predstavljeno najbolje idejno rešenje za spomenik nenasilju u Nišu, nepunih mesec dana kasnije ocenjeno je da su sve ponude ipak neprihvatljive i nepotpune i obustavljena je nabavka. Članica žirija i većnica za kulturu Adriana Anastasov kaže da je reč o “tehničkim nedostacima” i da će spomenik svakako biti izgrađen naredne godine.

    (5) detaljnije
  • pantelejska crkva

    Pokrenuta inicijativa da i Niš dobije spomenik Stefanu Nemanji

    Nakon Beograda, i Niš bi mogao da dobije spomenik Stefanu Nemanji, na inicijativu Udruženja stvaralaca Niša “Car Konstantin”. Ideja je da on bude izgrađen u porti Pantelejske crkve, a inicijatori kažu da čekaju saglasnost nadležnih i da žele da daju deo novca za spomenik, kako navode, najpoznatijem Nišliji po ubeđenju.

    (29) detaljnije
  • Jole Piletić

    Serdaru Jolu Piletiću, simbolu Crne Gore i građanskog Niša, obnovljen spomenik na Starom groblju

    Grobno mesto i spomenik crnogorskog junaka serdara Jola Piletića, koji se nalaze na niškom Starom groblju, nisu više devastirani, pošto su ih obnovili poštovaoci iz Udruženja Crnogoraca jugoistočne Srbije. Piletić je i jedan od graditelja građanskog Niša nakon oslobođenja od Turaka, a njegovi potomci kažu da su inicijativu pokrenuli pre nekoliko godina, kada su uvideli da njegovo ime počinje da pada u zaborav. Održan je i pomen u njegovu čast.

    (24) detaljnije
  • Koprijan Kurvingrad

    Arheolozi istražuju Koprijan kod Doljevca, zanemareni biser srednjovekovne Srbije

    U toku su prva zvanična istraživanja srednjovekovnog utvrđenja Koprijan, odnosno Kurvingrad, u Malošištu kod Doljevca. Arheolozi su do sada pronašli srednjovekovnu grnčariju, životinjske kosti, čaure i metke iz Prvog svetskog rata, klinove, klanfe i kameno tocilo. Sama tvrđava je, međutim, znatno uništena, naročito nelegalnim kopanjima, kaže rukovodilac istraživanja Vesna Bikić sa Arheološkog insituta u Beogradu.

    (5) detaljnije
  • Markovo kale

    Nadležni konačno počeli da pripremaju teren za obnovu Markovog kalea kod Vranja

    Nadležni iz grada pokrenuli su inicijativu za obnovu jednog od najstarijih spomenika, srednjovekovnog utvrđenja “Markovo kale” kod Vranja, a radnici JKP “Komrad” trenutno uklanjaju šiblje i visoko rastinje između trasa bedema i staze u podnožju kako bi pripremili teren za za arheološko istraživanje sa spoljašnje strane bedema.

    (2) detaljnije
  • Vojvoda D Begović

    Zaboravljeni heroj Topličkog ustanka dobija spomen kompleks u podnožju Radan planine

    Jedan od zaboravljenih heroja Topličkog ustanka poručnik Dimitrije Begović uskoro će dobiti spomen kompleks na Radan planini u selu Vlasovo kod Prolom Banje, na mestu gde je ubijen i gde se nalazi njegov grob. Inicijativa je potekla tokom održavanja Svetopličkog vidovdanskog sabora u Kondželju kod Prokuplja, a podržali su je načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković, predstavnici svih topličkih opština i privrednici koji žele da pomognu izgradnju.

    (4) detaljnije
  • Ivan kula

    Uređuje se prilaz i prostor oko Ivan kule kod Kuršumlije, potencijal za kulturno-istorijski turizam

    Kako bi srednjovekovni objekat Ivan kulu u istoimenom selu kod Kuršumlije, koja važi za jedinstveni kulturno-istorijski spomenik proglašen za nepokretno kulturno dobro, afirmisali kao još jednu turističku ponudu u svojoj opštini, predstavnici lokalne vlasti će u saradnji sa nadležnima iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu započeti uređenje prilaznih staza, prostora oko kule i postavljanje info-tabli sa osnovnim informacijama o ovom lokalitetu.

    (1) detaljnije
  • Spomen Dimitriju Begoviću

    Junak Topličkog ustanka Dimitrije Begović dobio spomen-obeležje

    Jedan od zaboravljenih heroja Topličkog ustanka, komitski komandant poručnik Dimitrije Begović koji je žrtvovao svoj i život cele porodice u ime slobode i časti, na mestu gde je sahranjen i ubijen, u selu Vlasovo kod Prolom Banje, dobio je spomen-obeležje. Uređen je prostor oko samog grobnog mesta, popločana staze do glavnog puta i izrađen kameni sarkofag.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: