Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

spomenik kulture

 • Vojvoda D Begović

  Zaboravljeni heroj Topličkog ustanka dobija spomen kompleks u podnožju Radan planine

  Jedan od zaboravljenih heroja Topličkog ustanka poručnik Dimitrije Begović uskoro će dobiti spomen kompleks na Radan planini u selu Vlasovo kod Prolom Banje, na mestu gde je ubijen i gde se nalazi njegov grob. Inicijativa je potekla tokom održavanja Svetopličkog vidovdanskog sabora u Kondželju kod Prokuplja, a podržali su je načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković, predstavnici svih topličkih opština i privrednici koji žele da pomognu izgradnju.

  (4) detaljnije
 • Ivan kula

  Uređuje se prilaz i prostor oko Ivan kule kod Kuršumlije, potencijal za kulturno-istorijski turizam

  Kako bi srednjovekovni objekat Ivan kulu u istoimenom selu kod Kuršumlije, koja važi za jedinstveni kulturno-istorijski spomenik proglašen za nepokretno kulturno dobro, afirmisali kao još jednu turističku ponudu u svojoj opštini, predstavnici lokalne vlasti će u saradnji sa nadležnima iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu započeti uređenje prilaznih staza, prostora oko kule i postavljanje info-tabli sa osnovnim informacijama o ovom lokalitetu.

  (1) detaljnije
 • Spomen Dimitriju Begoviću

  Junak Topličkog ustanka Dimitrije Begović dobio spomen-obeležje

  Jedan od zaboravljenih heroja Topličkog ustanka, komitski komandant poručnik Dimitrije Begović koji je žrtvovao svoj i život cele porodice u ime slobode i časti, na mestu gde je sahranjen i ubijen, u selu Vlasovo kod Prolom Banje, dobio je spomen-obeležje. Uređen je prostor oko samog grobnog mesta, popločana staze do glavnog puta i izrađen kameni sarkofag.

  detaljnije
 • grob

  Zaboravljeni heroj Topličkog ustanka nakon više od 100 godina dobija spomenik

  Jedan od zaboravljenih heroja Topličkog ustanka, komitski komandant poručnik Dimitrije Begović koji je žrtvovao svoj i život cele porodice u ime slobode i časti, mogao bi već tokom sledeće godine da dobije spomenik na mestu gde je sahranjen i ubijen u blizini mesta Ripivode, desetak kilometara od Prolom Banje u Kuršumliji, najavljuju iz prokupačkog Muzeja.

  (3) detaljnije
 • sindjelic

  Spomenik Stevanu Sinđeliću u Donjoj Vrežini i dalje zapušten

  Spomen-obeležje vojskovođi Prvog srpskog ustanka Stevanu Sinđeliću, koji je u bici na Čegru digao u vazduh šanac pun Turaka, u niškom naselju Donja Vrežina neugledno je i oštećeno i posle nekoliko godina od kako su građani nadležnima ukazali na problem. Rešenje za ovaj problem se još ne nazire.

  (11) detaljnije
 • saban

  Foto-vest: Pištolj u Šabanovim rukama

  Na spomenik Šabanu Bajramoviću na amfitetaru nišavskog Keja neko je dodao rasklopljen pištolj. Dejan Marković koji je uslikao “novu postavku” na Keju kaže da je verovatno reč samo o šali, ali i da može da ima neku skrivenu poruku upućenu protiv Roma jer je spomenik već bio na meti vandala.

  (1) detaljnije
 • spomen park vlasotince

  Vlasotinački Spomen-park - simbol slobode i mladih

  Na najvišoj tački u Vlasotincu, gde se nekada nalazilo groblje, izgrađen je spomenik posvećen palim borcima u Drugom svetskom ratu. Spomen-park delo je srpskog arhitekte Bogdana Bogdanovića, a gradili su ga klesari iz vlasotinačkog i pirotskog kraja. Deo je turističke ponude ovog kraja i jedno od omiljenih mesta za druženje mladih.

  detaljnije
 • spoemnik svrljig

  Otkriven spomenik glumici Zlati Petković u Svrljigu

  U gradskom parku u Svrljigu otkriven je spomenik poznatoj jugoslovenskoj glumici Zlati Petković. Uz prisustvo velikog broja Svrljižana spomenik su otkrili Zlatini sinovi Gvozden i Andrej.

  (5) detaljnije
 • spomenik-sindjelic2-foto-citalac

  Spomenik Stevanu Sinđeliću u Vrežini i dalje oštećen

  Na dan kada se obeležava 210 godina od bitke na Čegru u Prvom srpskom ustanku, bista Stevanu Sinđeliću u niškom naselju Donja Vrežina, čuvenog po tome što je u bici podigao u vazduh šanac pun Turaka, i dalje je zapuštena i neugledna.

  (9) detaljnije
 • aleksandra miric

  Aleksandri Mirić priznanje koje nosi ime poznatog niškog arhitekte

  Nagrada koja nosi ime jednog od najplodonosnijih srpskih arhitekata-konzervatora Aleksandra Radovića, a koja se dodeljuje mladim stručnjacima, uručena je Nišlijki Aleksandri Mirić.

  (4) detaljnije
 • hidroelektrana

  Hidroelektrana “Vučje” zaštićen spomenik kulture

  Nakon što je uvrštena u listu "Milestone" kao objekat od opšteg značaja za razvoj i istoriju elektrotehnike u svetu, hidroelektranu “Vučje” niški Zavod za zaštitu spomenika evidentirao je kao dobro koje uživa prethodnu zaštitu.

  detaljnije
 • gradska kuca

  U planu obnavljanje fasada Gradske kuće u Nišu i Ćele-kule

  “Zadužbina Đoke Jovanovića”, koja se nalazi u Voždovoj ulici i predstavlja nepokretno kulturno dobro, biće “osvežena” novom fasadom, osvetljenjem, a biće joj obnovljeni krov i stolarija. U toku je javna nabavka izbor izvođača koji će raditi na ovom objektu, kao i na novom delu Narodne biblioteke “Stevan Sremac”, dok je za narednu godinu, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, plan da se urede fasade Gradske kuće i Spomen-kompleksa Ćele-kula.

  (14) detaljnije
 • cekic

  Čekićem lomio spomenike u Vučju

  Spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu i spomen-ploča na Domu kulture u Vučju oštećeni su početkom avgusta. Šteta se procenjuje na oko 200.000 dinara, a leskovačka policija podnela je krivičnu prijavu protiv muškarca iz tog kraja.

  detaljnije
 • bazilika

  Ranohrišćanska bazilika u Nišu umesto znamenitosti predstavlja smetlište

  Vizantijska bazilika sa grobnicama u niškom naselju Jagodin-mala, koja datira iz 5. veka i koja je tada bila kultno versko mesto, iako ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja, nije zaštićena i poštovana jer pojedini građani u nju godinama unazad bacaju đubre. U Zavodu za zaštitu spomenika Niš kažu da su ukazali na problem gradskom Sekretarijatu za kulturu, ali tamo nismo dobili odgovore šta će oni preduzeti.

  (9) detaljnije
 • Aleksandra Mirić

  "Niš bi mogao da postane Evropska prestonica kulture i od toga bi imao brojne benefite"

  Titulu Evropske prestonice kulture Niš bi mogao da ponese, kaže arhitekta-konzervator Aleksandra Mirić, a osim što bi profitirao, smatra ona, ako bi se ugledao na Marsej u Francuskoj i “pametno” potrošio novac, mogao bi da unapredi i obogati svoju kulturnu ponudu na duže staze.

  (6) detaljnije
 • Tvrđava Niš

  Obilazak znamenitosti Niša uz stručne vodiče

  Od Tvrđave, preko spomenika Milanu Obrenoviću i oslobodiocima Niša, pa do Oficirskog doma i Gradske kuće, zainteresovani će imati prilike da prošetaju u utorak, 24. aprila, i da za ove znamenitosti dobiju objašnjenja arhitekte i istoričara.

  detaljnije
 • Spomeni Stevan Sinđelić Vrežina

  Spomenik Stevanu Sinđeliću u Vrežini ostao zapušten

  Za razliku od one na Čegru i u Ćele-kuli, bista slavnog srpskog vojskovođe Stevana Sinđelića u naselju Donja Vrežina, čuvenog po tome što je u bici kod Niša pucao u burad punu baruta da bi pobio što više Turaka, zapuštena je i neugledna. Čitalac koji je Južnim vestima ukazao na ovaj problem kaže da je bista već neko vreme u ovakvom stanju.

  (4) detaljnije
 • Kazandžisjko

  Kazandžijsko sokače ipak nije pod zaštitom Države

  Kopitareva ulica u kojoj građani uskoro neće gaziti samo kocku, već i granitne ploče, nije pod zaštitom države kao i pojedine ulice u ovom delu Niša. Iako je 1991. godine, tadašnji izvršni savet Skupštine Opštine Niš, proglasio pojedine ulice u centru grada za zaštićenu kulturno-istorijsku celinu, Kazandžijsko sokače nije među njima.

  (14) detaljnije
 • Sednica Saveta

  Spomenici kralju Milanu i protiv nasilja prvi predlozi Saveta za kulturno stvaralaštvo

  Novoformirani gradski Savet za kulturno stvaralaštvo, na čelu sa arhitektom i humanitarcem Hadži Ivanom Redijem, predložiće da se sledeće godine, kada se obeležava 140 slobodnog Niša, podigne spomenik kralju Milanu Obrenoviću. Savet će, na inicijativu roditelja ubijenog Vuka Stoiljkovića, predložiti i da Niš dobije obeležje protiv nasilja.

  (4) detaljnije
 • kuca stambolijskih

  Zapuštena "Kuća Stambolijskih" uskoro će "oživeti"?

  Skoro 4 godine od kako je zatvorena i već neko vreme propada, iako je zaštićeni spomenik kulture u Nišu iz perioda vladavine Turaka - “Kuća Stambolijskih” u kojoj se nalazila kafana “Sinđelić” ponovo će, čini se, početi novi život.

  (5) detaljnije