Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

stočarstvo

  • svinje Crna Trava

    Afrička kuga svinja u Srbiji - od neefikasnosti države do sve većih cena mesa

    Pčinjski okrug jedini je na jugu Srbije gde je trenutno epidemija zarazne bolesti afričke kuge kod domaćih svinja, a od 2019. godine, kada je prvi put ta bolest životinja dijagnostifikovana u Srbiji, zaraza je proglašavana i u Nišavskom, Pirotskom, Jablaničkom, ali i u Moravičkom i Šumadijskom okrugu. Epidemiju prate nepopularne mere - eutanazija, odvođenje u klanicu, zakopavanje leševa i zabrane za uzgoj, dok svinjsko meso dostiže najviši nivo cena. Stočari krive i državu jer kažu da je Srbija morala da potpiše Sporazum o fitosanitarnim uslovima sa EU, što je je podrazumevalo da se zbog navodnog smanjivanja kvaliteta mesa ukine vakcinacija protiv svinjske kuge.

    (4) detaljnije
  • Stočarstvo i turizam je šansa Stare planine

    Stočari pirotskog kraja traže smenu pomoćnika ministra poljoprivrede

    Zahtev Vladi Srbije za preduzimanje hitnih mera za očuvanje genetičkih resursa domaćih životinja uputili su odgajivači autohtonih rasa iz Pirotskog okruga koji traže i smenu pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Bogićevića zbog toga što nije ispunio obećanje da će stočari do 15. aprila dobiti odgovore na svoje zahteve.

    (3) detaljnije
  • 4 ovce foto A. Kostić

    Problemi stočara pirotskog kraja - država nema para za autohtone rase

    Simbolično, u minut do 12 sati, tridesetak odgajivača autohtonih rasa iz Pirotskog okruga, za sredu, 5. april, zakazalo je sastanak u skupštinskoj sali Grada Pirota kako bi narodnim poslanicima, predstavnicima lokalnih samouprava i nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede, ukazali na to da im se prošle godine i godinu dana pre toga nisu isplatili podsticaji za genetičke resurse.

    (2) detaljnije
  • Stočarstvo i turizam je šansa Stare planine

    U Vlasotincu otvoren poziv za subvencionisanje stočara

    Poljoprivredni proizvođači sa teritorije Opštine Vlasotince koji se bave stočarstvom, do 28. marta mogu da konkurišu za sredstva kod Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede i mogu da dobiju do 250.000 dinara. Opština bespovratno daje 20 odsto, a preostali iznos vraća u roku od tri godine, bez kamate, kako su saopštili.

    (3) detaljnije
  • mleko2

    U prodavnicama nestašica mleka, u selima na jugu nedostaju krave

    Dok iz vrha vlasti tvrde da nema realnih nestašica mleka, južnjaci iz svih okruga svakodnevno javljaju da u svojim marketima ne nalaze mleko, a stočari upozoravaju da je glavni razlog za to što je sve manje krava po selima, jer je sam uzgoj preskup, a dobit mala.

    (21) detaljnije
  • Krave

    Tovne junadi sve manje, subvencije kasne, a stočari nezadovoljni i otkupnom cenom mleka

    I dok je ranije skoro svako seosko domaćinstvo bilo nemoguće zamisliti bez krava, usled loših otkupnih cena mlečnih proivoda, poskupljenja hrane, ali i kašnjenja subvencija, tov junadi polako nestaje, pa su proizvođači mesa primorani da ga uvoze iz inostranstva. Nezadovljoni trenutnim stanjem u stočarstvu su i manji proizvođači, jer trenutno od mlekara za jedan litar mleka dobijaju 40 dinara.

    (11) detaljnije
  • svinje Crna Trava

    Meštani Crne Trave kažu da ih napadaju svinje odbornika, da pustoše njive jer gladuju

    Meštani sela Pročolovci u opštini Crna Trava kažu da godinama muke muče sa svinjama Svetislava Đikića i optužuju ga da o njima ne vodi računa, ne hrani ih, pa često lutaju po selu i pustoše njive, ali i napadaju meštane. Sam vlasnik i odbornik u Skupštini Crne Trave negira optužbe komšija, tvrdi da je svako grlo prijavljeno i da je inspekcija nekoliko puta izlazila na teren i nije utvrđena niti jedna nepravilnost, kao i da ima svoj sajt na kome prodaje svinje.

    (13) detaljnije
  • poljoprivreda

    Poziv poljoporivrednicima iz Vlasotinca da se prijave za subvencije

    Pčelari, stočari, vinogradari i voćari koji žive na teritoriji opštine Vlasotince do 1. oktobra moći će do da se prijave kako bi od Opštine dobili podsticajna sredstva. Na javnom pozivu za dobijanje subvnecija mogu konkurisati samo poljoprivrednici koji imaju registorvana domaćinstva, a iz opštinske kase za tu namenu biće izdvojeno preko 7 miliona dinara.

    detaljnije
  • poljoprivreda

    Jednokratna novčana pomoć poljoprivrednicima

    Nosioci komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva koji se bave poljoprivredom ili stočarstvom, kao i pčelari, dobiće jednokratnu novčanu pomoć koju dodeljuje Uprava za agrarna plaćanja, kako bi se ublažile posledice izazvane virusom korona. Za ove namene je iz republičkog budžeta izdvojeno 1,15 milijardi dinara.

    (13) detaljnije
  • Stočarstvo i turizam je šansa Stare planine

    Korona virus naterao stočare na internet prodaju - potražnja smanjena zbog zabrane okupljanja

    Vanredno stanje, zatvaranje pijaca, pa i onih stočnih, uticalo je i na stočare iz pirotskog kraja, te su se i oni morali prilagoditi aktuelnoj situaciji, pa prodaju organizuju najčešče preko oglasa. Svi se slažu da potražnje za svinjetinom i jagnjetinom ima, ali većina kaže da je smanjena, a ni cena nije zadovoljavajuća. Epidemija svinjske kuge uticala je na smanjenje grla u pojedinim selima, što je sa druge strane uslovilo da poraste potražnja, a na dobitku su stočari u selima koja nisu bila zahvaćena tom epidemijom.

    (9) detaljnije
  • ovce

    Oko 3.000 jagnjića u Pirotu spremno za prodaju, ministar obećao da će ih otkupiti Emirati

    Prema procenama nadležnih iz poljoprivredne službe, oko 3.000 jagnjića u Pirotu je spremno za prodaju, a stočari su u problemu jer nemaju kome da ih prodaju. Iako je ministar poljoprivrede za RTS rekao da će se pirotska jagnjad plasirati na tržište Emirata, u ministarstvu još nemaju konkretne informacije kada će to biti.

    (5) detaljnije
  • poljoprivreda

    Poljoprivrednici stariji od 70 godina ne mogu da izlaze u svoja polja

    Ministarstvo poljoprivrede odredilo je telefonske brojeve i elektronske zahteve na koje mogu da se jave poljoprivrednici i stočari kojima je neophodno da u vreme policijskog časa budu u svojim poljima, ali to ne važi i za one starije od 65 u gradskim sredinama i starije od 70 u mestima ispod 5.000 stanovnika. Za teritoriju Beograda i još 10 okruga određen je samo jedan telefon za prijavu, a zbog broja poziva, ta telefonska linija je ili zauzeta ili nedostupna.

    (10) detaljnije
  • Piroćanci dobili komoru za uginule životinje

    Pirot kupio komoru za sakupljanje uginulih životinja

    Kako bi rešili problem građana čiji kućni ljubimci uginu, ali i problem stočara sa mrtvom stokom, pirotski Komunalac kupio je komoru za zamrzavanje tih životinja, nakon čega će one biti predate firmi u Inđiji koja obrađuje otpad životinjskog porekla. Nakon montiranja komore narednih dana, počeće se sa sakupljanjem uginulih životinja.

    detaljnije
  • foto

    Čuvaju rasu balkanskog magarca od izumiranja i pakuju mleko koje leči

    Veterinar i veliki zaljubljenik u autohtone rase domaćih životinja Sergej Ivanov pokrenuo je pre 13 godina na Staroj planini farmu na kojoj uzgaja balkanske magarce, sa namerom da očuva rasu kojoj je brojnost veoma opala. Tako je nastalo poljoprivredno gazdinstvo Ivanov i farma magaraca na kome radi čitava porodica.

    (6) detaljnije
  • Naslovna-foto-JV

    Najveću farmu koza u Pčinjskom okrugu pokrenuo od nule

    U selu Stubal nadomak Vladičinog Hana najpre je nikla mala staja, a onda i prava farma koza koju iz godine u godinu vlasnik Zoran Stevanović oplemenjuje i zanavlja da bi njome ne samo zaradio, već pokazao primer da se poštenim radom u stočarstvu može dobro poslovati.

    (1) detaljnije
  • psi-lutalice-zaklali-ovce-foto-lj.m.-1.jpg

    Zaklano 6 ovaca kod Prokuplja

    U noći između ponedeljka i utorka iz tora u selu Jugovac zaklano je 6 od 10 ovaca, a tela životinja vlasnici i komšije pronašli su u okolini od stotinak metara. Meštani tvrde da su ovce napali psi lutalice.

    (1) detaljnije
  • Krave-ilustracija-foto-A.K.-juzne-vesti.JPG

    Zbog stočne bolesti zatvorena pijaca kod Vranja

    Nakon što je proglašena epidemija stočne bolesti u Bujanovcu i Bosilegradu, a ceo Pčinjski okrug označen kao ugroženo područje, zatvorena je stočna pijaca u selu Ristovac kod Vranja, a prodaja stoke iz ovog okruga zabranjena je i na leskovačkoj stočnoj pijaci.

    detaljnije
  • Vučić i Tenis

    BIRN: Strah i nada zbog dolaska Tenisa u Srbiju

    O investiciji Tenisa, nemačkog proizvođača mesa, javnost u Srbiji i dalje saznaje na kašičicu. Dok premijer Vučić obećava radna mesta i preporod srpskog svinjogojstva, stručnjaci i poljoprivrednici ukazuju na opasnosti od dolaska potencijalnog monopoliste na srpsko tržište.

    (2) detaljnije
  • krave-goveda-Ilustracija-Kosta.JPG

    Prva izložba krava u subotu u Levosoju

    Stočari bujanovačkog kraja sa najboljim junicama, prvotelkama i starim kravama takmičiće se u subotu, 26. septembra od 12 sati u selu Levosoje za titule najboljih na prvoj izložbi krava simentalske rase.

    detaljnije
  • pas-vrucina

    Životinjama mnogo sveže vode, lagana hrana i čiste posude

    Na dan za koji je Republički hidro-meteorološki izdao "crveni meteoalarm" kao najviši stepen upozorenja, veterinari savetuju vlasnike životinja da im u svakom trenutku obezbede svežu vodu, ne izlažu suncu i ne voze kolima.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: