Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

stočarstvo

 • mleko2

  U prodavnicama nestašica mleka, u selima na jugu nedostaju krave

  Dok iz vrha vlasti tvrde da nema realnih nestašica mleka, južnjaci iz svih okruga svakodnevno javljaju da u svojim marketima ne nalaze mleko, a stočari upozoravaju da je glavni razlog za to što je sve manje krava po selima, jer je sam uzgoj preskup, a dobit mala.

  (21) detaljnije
 • Krave

  Tovne junadi sve manje, subvencije kasne, a stočari nezadovoljni i otkupnom cenom mleka

  I dok je ranije skoro svako seosko domaćinstvo bilo nemoguće zamisliti bez krava, usled loših otkupnih cena mlečnih proivoda, poskupljenja hrane, ali i kašnjenja subvencija, tov junadi polako nestaje, pa su proizvođači mesa primorani da ga uvoze iz inostranstva. Nezadovljoni trenutnim stanjem u stočarstvu su i manji proizvođači, jer trenutno od mlekara za jedan litar mleka dobijaju 40 dinara.

  (11) detaljnije
 • svinje Crna Trava

  Meštani Crne Trave kažu da ih napadaju svinje odbornika, da pustoše njive jer gladuju

  Meštani sela Pročolovci u opštini Crna Trava kažu da godinama muke muče sa svinjama Svetislava Đikića i optužuju ga da o njima ne vodi računa, ne hrani ih, pa često lutaju po selu i pustoše njive, ali i napadaju meštane. Sam vlasnik i odbornik u Skupštini Crne Trave negira optužbe komšija, tvrdi da je svako grlo prijavljeno i da je inspekcija nekoliko puta izlazila na teren i nije utvrđena niti jedna nepravilnost, kao i da ima svoj sajt na kome prodaje svinje.

  (13) detaljnije
 • poljoprivreda

  Poziv poljoporivrednicima iz Vlasotinca da se prijave za subvencije

  Pčelari, stočari, vinogradari i voćari koji žive na teritoriji opštine Vlasotince do 1. oktobra moći će do da se prijave kako bi od Opštine dobili podsticajna sredstva. Na javnom pozivu za dobijanje subvnecija mogu konkurisati samo poljoprivrednici koji imaju registorvana domaćinstva, a iz opštinske kase za tu namenu biće izdvojeno preko 7 miliona dinara.

  detaljnije
 • poljoprivreda

  Jednokratna novčana pomoć poljoprivrednicima

  Nosioci komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva koji se bave poljoprivredom ili stočarstvom, kao i pčelari, dobiće jednokratnu novčanu pomoć koju dodeljuje Uprava za agrarna plaćanja, kako bi se ublažile posledice izazvane virusom korona. Za ove namene je iz republičkog budžeta izdvojeno 1,15 milijardi dinara.

  (13) detaljnije
 • Stočarstvo i turizam je šansa Stare planine

  Korona virus naterao stočare na internet prodaju - potražnja smanjena zbog zabrane okupljanja

  Vanredno stanje, zatvaranje pijaca, pa i onih stočnih, uticalo je i na stočare iz pirotskog kraja, te su se i oni morali prilagoditi aktuelnoj situaciji, pa prodaju organizuju najčešče preko oglasa. Svi se slažu da potražnje za svinjetinom i jagnjetinom ima, ali većina kaže da je smanjena, a ni cena nije zadovoljavajuća. Epidemija svinjske kuge uticala je na smanjenje grla u pojedinim selima, što je sa druge strane uslovilo da poraste potražnja, a na dobitku su stočari u selima koja nisu bila zahvaćena tom epidemijom.

  (9) detaljnije
 • ovce

  Oko 3.000 jagnjića u Pirotu spremno za prodaju, ministar obećao da će ih otkupiti Emirati

  Prema procenama nadležnih iz poljoprivredne službe, oko 3.000 jagnjića u Pirotu je spremno za prodaju, a stočari su u problemu jer nemaju kome da ih prodaju. Iako je ministar poljoprivrede za RTS rekao da će se pirotska jagnjad plasirati na tržište Emirata, u ministarstvu još nemaju konkretne informacije kada će to biti.

  (5) detaljnije
 • poljoprivreda

  Poljoprivrednici stariji od 70 godina ne mogu da izlaze u svoja polja

  Ministarstvo poljoprivrede odredilo je telefonske brojeve i elektronske zahteve na koje mogu da se jave poljoprivrednici i stočari kojima je neophodno da u vreme policijskog časa budu u svojim poljima, ali to ne važi i za one starije od 65 u gradskim sredinama i starije od 70 u mestima ispod 5.000 stanovnika. Za teritoriju Beograda i još 10 okruga određen je samo jedan telefon za prijavu, a zbog broja poziva, ta telefonska linija je ili zauzeta ili nedostupna.

  (10) detaljnije
 • Piroćanci dobili komoru za uginule životinje

  Pirot kupio komoru za sakupljanje uginulih životinja

  Kako bi rešili problem građana čiji kućni ljubimci uginu, ali i problem stočara sa mrtvom stokom, pirotski Komunalac kupio je komoru za zamrzavanje tih životinja, nakon čega će one biti predate firmi u Inđiji koja obrađuje otpad životinjskog porekla. Nakon montiranja komore narednih dana, počeće se sa sakupljanjem uginulih životinja.

  detaljnije
 • foto

  Čuvaju rasu balkanskog magarca od izumiranja i pakuju mleko koje leči

  Veterinar i veliki zaljubljenik u autohtone rase domaćih životinja Sergej Ivanov pokrenuo je pre 13 godina na Staroj planini farmu na kojoj uzgaja balkanske magarce, sa namerom da očuva rasu kojoj je brojnost veoma opala. Tako je nastalo poljoprivredno gazdinstvo Ivanov i farma magaraca na kome radi čitava porodica.

  (6) detaljnije
 • Naslovna-foto-JV

  Najveću farmu koza u Pčinjskom okrugu pokrenuo od nule

  U selu Stubal nadomak Vladičinog Hana najpre je nikla mala staja, a onda i prava farma koza koju iz godine u godinu vlasnik Zoran Stevanović oplemenjuje i zanavlja da bi njome ne samo zaradio, već pokazao primer da se poštenim radom u stočarstvu može dobro poslovati.

  (1) detaljnije
 • psi-lutalice-zaklali-ovce-foto-lj.m.-1.jpg

  Zaklano 6 ovaca kod Prokuplja

  U noći između ponedeljka i utorka iz tora u selu Jugovac zaklano je 6 od 10 ovaca, a tela životinja vlasnici i komšije pronašli su u okolini od stotinak metara. Meštani tvrde da su ovce napali psi lutalice.

  (1) detaljnije
 • Krave-ilustracija-foto-A.K.-juzne-vesti.JPG

  Zbog stočne bolesti zatvorena pijaca kod Vranja

  Nakon što je proglašena epidemija stočne bolesti u Bujanovcu i Bosilegradu, a ceo Pčinjski okrug označen kao ugroženo područje, zatvorena je stočna pijaca u selu Ristovac kod Vranja, a prodaja stoke iz ovog okruga zabranjena je i na leskovačkoj stočnoj pijaci.

  detaljnije
 • Vučić i Tenis

  BIRN: Strah i nada zbog dolaska Tenisa u Srbiju

  O investiciji Tenisa, nemačkog proizvođača mesa, javnost u Srbiji i dalje saznaje na kašičicu. Dok premijer Vučić obećava radna mesta i preporod srpskog svinjogojstva, stručnjaci i poljoprivrednici ukazuju na opasnosti od dolaska potencijalnog monopoliste na srpsko tržište.

  (2) detaljnije
 • krave-goveda-Ilustracija-Kosta.JPG

  Prva izložba krava u subotu u Levosoju

  Stočari bujanovačkog kraja sa najboljim junicama, prvotelkama i starim kravama takmičiće se u subotu, 26. septembra od 12 sati u selu Levosoje za titule najboljih na prvoj izložbi krava simentalske rase.

  detaljnije
 • pas-vrucina

  Životinjama mnogo sveže vode, lagana hrana i čiste posude

  Na dan za koji je Republički hidro-meteorološki izdao "crveni meteoalarm" kao najviši stepen upozorenja, veterinari savetuju vlasnike životinja da im u svakom trenutku obezbede svežu vodu, ne izlažu suncu i ne voze kolima.

  (1) detaljnije
 • Izlozba-ovaca-2015-Svrljig.JPG

  Nagrade i za "eksterijer ovna" i "mlečnost ovce"

  Na 19. Izložbi ovaca rase svrljiška pramenka 30 odgajivača izložilo je više od 230 grla, i to 40 kolekcija ovaca i 21 ovna, a van konkurencije bile su izložene i 2 kolekcije koza. Apsolutni šampion izložbe je odgajivač Vasić Srđan iz Beloinja.

  (1) detaljnije
 • 490x370-DSC-0923.jpg

  Tradicionalna izložba ovaca 7. maja u Svrljigu

  Izložba koja promoviše poznatu rasu svrljiške pramenke će se, za razliku od prethodnih godina, održati u dvorištu Veterinarske stanice u Svrljigu, od 10 do 13 sati, a za sve izlagače obezbeđen je bogat fond nagrada.

  (1) detaljnije
 • svrljig

  Narodni poslanik otelio kravu u svrljiškom selu

  U vreme kada je do svrljiških sela okovanih ledom bilo gotovo nemoguće doći, u pomoć porodici iz svrljiškog sela Burdimo da oteli kravu koja se mučila satima pritekao je narodni poslanik iz tog kraja Milija Miletić.

  (16) detaljnije
 • jagnjad.jpg

  Seminar o poljoprivredi i stočarstvu u Tvrđavi

  Značaj poljoprivredne proizvodnje u ovom delu Srbije, udruživanja poljoprivrednika, stanje i razvoj stočarstva u Nišu, samo su neke od tema seminara koji će se održati 7. oktobra u restoranu “Pozornica” u Tvrđavi.

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Lično bih dodelio priznanje svim građanima grada Niša za sve ono sto su uspeli da prežive.

Rodoljub Errc Čitalac

Tekst: Do 15. decembra otvorene prijave za najviše priznanje Grada Niša