Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

umetnost

 • Grafike izložba

  Izložba grafika južnokorejskog umetnika u niškoj Biblioteci

  Radovi Li Seoung-Kua nalaze se u muzejskim zbirkama širom sveta, a njegove grafike moćiće da pogledaju ljubitelji umetnosti i u Nišu, u Biblioteci “Stevan Sremac” od četvrtka 8. februara od 12 sati.

  detaljnije
 • Murali

  Mladi umetnici iz Niša ponovo oslikali murale u Kliničkom centru

  Karta sveta na kojoj su predstavljene biljke i životinje, kao i ono što je karakteristično za svaki kontinent, mladi umetnici, predvođeni Nevenom Stefanović, nedavno su oslikali na zidovima Kliničkog centra u Nišu, u kome borave mladi.

  detaljnije
 • izlozba

  Izložba slika leskovačkih umetnika u čast Leonida Šejke

  Radove leskovačkih umetnika, ali i kratkometražne filmove koji govore o životu i delu srpskog slikara i arhitekte Leonida Šejke, beogradskih slikara i umetničke grupe Mediala, posetioci će moći da pogledaju 22. decembra u gornjoj galeriji Narodnog muzeja u Leskovcu od 19 sati.

  (1) detaljnije
 • Slika

  Izložba slika pirotske umetnice u Galeriji „Art 55“

  Slike Bojane Nikolić koje, prema rečima istoričara umetnosti Radmile Vlatković, otkrivaju eksplozivni svet boja širokih poteza, biće izložene u Galeriji „Art 55“ u Nišu od srede 1. novembra.

  detaljnije
 • poster

  Izložba slika Slavka Krunića u “Deliju”

  Ljubitelji slikarstva mogu da posete izložbu slika akademskog slikara Slavka Krunića, koja će, kako kažu organizatori, biti postavljena u “Deli” prostoru od 1. novembra.

  detaljnije
 • Umetnička dela od voća i povrća; foto: A.K.

  Svrljižanka voće i povrće pretvara u umetnička dela

  Da u veštim rukama jabuka ili rotkvica mogu postati cvet ruže ili predivan labud, a lubenica pravo umetničko delo, pokazuju radovi učiteljice Nakice Antić iz Svrljiga, jedne od retkih osoba kod nas koje se bave karvingom, a da nisu profesionalni kuvar.

  detaljnije
 • Izložba-na-Platou-ispre-LKC-a,-foto-S.S.

  U Leskovcu počeo sedmi Samit fotografa bivše Jugoslavije

  Više od 50 fotografa iz zemalja bivše Jugoslavije posetiće Leskovac u okviru trodnevnog Samita, koji se održava sedmi put, a koji je otvoren sinoć u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra. Ljubitelji fotografije moći će da vide radove učesnika, ali i da čuju nešto o fotografiji na tematskim predavanjima i panel diskusijama.

  detaljnije
 • Izložba NAF

  Otvoren konkurs za Bijenale umetnika u Vranju

  Narodni muzej u Vranju raspisao je Konkurs za 6. Bijenale umetnika Vranja koje će biti održano od 26. decembra do 19. januara sledeće godine.

  detaljnije
 • Šurdina ku

  Berberin iz Vlasotinca inspiracija za lik Šurde

  Terasu hotela “Grozd” sa koje se čula pesma “A sad adio”, kuću okićenu lozom u centru grada koja je bila Šurdin dom, kaldrmu i panoramu Vlasotinca - sve je to publika zahvaljujući Siniši Paviću mogla da vidi u seriji “Vruć vetar” koja je snimana i u ovom kraju pre skoro 40 godina.

  detaljnije
 • ivora

  Izložba beogradske umetnice u “Salonu 77”

  Zaljubljenici u umetnost, moći će da pogledaju slike i skulpture beogradske slikarke i vajara Ivore Dajić, koje će biti izložene u “Salonu 77” u Tvrđavi u Nišu, od 28. septembra.

  detaljnije
 • lisac

  Slikar iz Leskovca koji je u čamcu oplovio Jadran

  U maloj sandolini sa veslom i improvizovanim jedrom od čaršava akademski slikar Dragan Jović Lisac oplovio je Jadransko more, a plovio je i po Baltiku, Crnom i Egejskom moru, šefovao umetnici Marini Abramović, družio se Momom Kaporom i Matijom Bećkovićem, ručao je kod Ive Andrića i naposletku spustio sidro u rodnom Leskovcu.

  (3) detaljnije
 • Slika Aleksandre Dimitrijević

  Izložba slika i crteža aleksinačke umetnice u Nišu

  „Balans“ je naziv izložbe koja će predstaviti ljubiteljima umetnosti slike i crteže Vesne Dimitrijević iz Aleksinca. Otvaranje je zakazano za 13 sati u utorak 19. septembra u Galeriji NKC-a.

  detaljnije
 • tesla-skulptura-sokobanja-foto-mbrankovic

  "Olistao" Tesla u sokobanjskom parku

  Iz drvene skulpture sa likom Nikole Tesle, koja se nalazi u parku Banjica u Sokobanji, ove godine su izlistale mladice pa izgleda kao da je čuveni naučnik oživeo, kaže autor ovog dela vajar Mića Veličković Miveli.

  detaljnije
 • Vladimir Kopicl kazivao stihove na otvaranju Književne kolonije u Sićevu

  Književnici stigli u Sićevo, počela 27. Kolonija

  Zvuci gudačkog kvarteta “Creativo” i kazivanje stihova dobitnika nagrade “Ramonda Serbica” Vladimira Kopicla, označili su početak Književne kolonije, koja se u prelepom ambijentu u Sićevu nadomak Niša održava 27. put. Tema o kojoj će ove godine govoriti afirmisani književnici iz cele Srbije je književnost i muzika.

  detaljnije
 • Izložba "Niš Art Fondacije"

  Otvara se izložba "Niš Art fondacije"

  Ljubitelji umetnosti moći će da vide slike, crteže, grafike i skulpture čak 47 autora koji su se prijavili na nacionalni konkurs "Niš Art Fondacije". Umetnička dela će biti izložena u galeriji "Philip Morris" na Bulevaru 12. februar, od 12. septembra, a 3 najtalentovanija umetnika, po oceni žirija, dobiće i novac.

  detaljnije
 • U Nišu napravio mozaike, a od recikliranih materijala pravi umetnička dela

  Penzioner u Nišu napravio mozaike po ugledu na park "Guelj" u Barseloni

  Od slomljenih keramičkih pločica koje kupuje na stovarištu, Nišlija Dragan Kitanović je napravio mozaike na zidovima u Prvomajskoj ulici u Nišu. Inspiraciju je dobio u Barseloni, kada je pre 2 godine posetio čuveni park "Guelj". Osim toga, penzioner od recikliranih materijala pravi prava umetnička “remek dela”, koja planira da prodaje kao unikatne poklone.

  (6) detaljnije
 • Njegova dela biće izložena u niškoj Galeriji koja je u Oficirskom domu

  Dela istaknutog srpskog slikara biće izložena u Nišu

  Stvaralaštvo umetnika Milana Konjovića uticalo je na tokove srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka, navodi autor izložbe Nebojša Vasić koji kaže i da je on neiscrpnu stvaralačku i pokretačku energiju pronalazio u ljubavi prema čoveku, savršenstvu prirode i uzvišenoj lepoti. Njegova dela biće izložena u Oficirskom domu u Nišu od 22. avgusta, a svečano otvaranje je u 20 sati.

  detaljnije
 • Izložba otvorena do 23. avgusta

  Grafici i crteži umetnika iz Italije u niškoj Galeriji "Art 55"

  Izložbenu postavku čine radovi italijanskih umetnika - crteži Klaudije Kanavezi i grafici Roberta Đaninetija, a svečano otvaranje izložbe u niškoj Galeriji “Art 55” je zakazano za sredu 9. avgust od 20 sati. Otvoriće je profesor Slobodan Radojković, a svi koji žele moći će da je posete do 23. Avgusta.

  (1) detaljnije
 • Boraviće u zgradi Likovne kolonije u Sićevu

  Skup italijanskih i srpskih umetnika u Sićevu

  Umetnički dijalog u kome će učestvovati umetnici iz Italije i Srbije, održaće se od 5. do 13. avgusta u zgradi Likovne kolonije u Sićevu kod Niša. Oni će govoriti o uticaju tradicije na današnju umetničku praksu, a osim razgovora, umetnici će moći da se upoznaju sa kulturno-istorijskim nasleđem Niša i okoline.

  detaljnije
 • U "Salonu 77" u Tvrđavi

  Mlada beogradska umetnica izlaže grafike u Nišu

  Umetnica Marija Anđelković se u najnovijem ciklusu njenih grafika “Prelazna stanja”, bavi pitanjem promena usled kretanja i protoka vremena, a za vizuelizaciju te teme koristi motiv vodene površine. Njena dela će moći da vidi i publika u Nišu, na izložbi koja će biti otvorena 27. jula od 20 sati, u “Salonu 77” u Tvrđavi.

  detaljnije