Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

zagađenje vazduha

 • Zagadjen vazduh Le; foto: JV

  I u Leskovcu vazduh zagađen iako se još ne mere PM čestice, nadležni kažu najviše zbog geografskog položaja

  Popodne i uveče Leskovčani kažu da vide vazduh i da osećaju smrad koji im je nepoznat, ali da nemaju dovoljno informacija o zagađenju vazduha u gradu i plaše se kako on utiče na njihovo zdravlje. Da vazduh jeste jako zagađen, pokazuju merenja, a rezultati će biti još realniji kada u Leskovcu počnu da mere i PM čestice, za šta čekaju akreditaciju. Šef Odeljenja za zaštitu životne sredine Slađan Đikić smatra da su individualna ložišta najveći zagađivači, ali da je geografski položaj takav da pogoduje većem zagađenju.

  (7) detaljnije
 • Šetalište Vranje

  Zavod u Vranju: Vazduh u januaru u najvišoj klasi ocena, zagađen 2 dana

  Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, januara je u Vranju vazduh bio zagađen svega nekoliko dana, a zagađenost vazduha bila je, kako se navodi, uslovljena povećanjem čađi na dva mesta na kojima se vrši merenje - u Zavodu i kod “Pete škole”.

  (2) detaljnije
 • Merna stanica OS Sveti Sava; foto: JV-Lj. J

  Niška Palilula dobija mernu stanicu kvaliteta vazduha kao donaciju, poziv i drugim opštinama da se prijave

  Ukupno 30 opština u Srbiji dobiće merne stanice kvaliteta vazduha od "Zelenog razvojnog centra" koji je otvorio prijave za donaciju, vrednu 20.000 evra, do 1. februara. Prva među njima, kažu, sigurno će biti niška Opština Palilula, jer se prva prijavila i bila najaktivnija u sadnji belog jasena prošle godine. Ističu da im je cilj da gradovi i opštine prodišu, jer će uz stanicu donirati i aplikaciju koja će u realnom vremenu prikazivati koliko je vazduh zagađen, ali i još novih sadnica drveća.

  (18) detaljnije
 • nis

  Niš u Srbiji opet prednjači po zagađenju vazduha, ekolozi i građani traže hitne mere

  Već dva dana u Nišu merenja konstantno pokazuju prekomerno zagađenje vazduha, najveće ove grejne sezone, ali se tim povodom ništa ne preduzima. I građani na društvenim mrežama pozivaju nadležne da nešto tim povodom učine, a ekološka organizacija RERI traži od donosioca odluka da preduzmu hitne mere za suzbijanje zagađenja vazduha, u skladu s obavezama iz Zelene agende za Zapadni Balkan na koju su se obavezali krajem prošle godine.

  (26) detaljnije
 • Niš

  Vazduh u Nišu najzagađeniji u ovoj godini

  Od sinoć je u Nišu ponovo smanjena vidljivost, a prema merenjima kvaliteta vazduha u ovom gradu PM10 čestice u vazduhu su povećane i ocenjen je kao jako zagađen. Da je nivo zageđenja vazduha prešao nivo zabrinjavajućeg javljaju i čitaoci koji kažu da ne smeju da otvore prozor i da vazduh smrdi na dim.

  (43) detaljnije
 • protest Nis hoce da dise

  Sa protesta poslate poruke nadležnima - da Niš ima bezbedniji saobraćaj i čistiji vazduh

  Parola “Niš hoće da diše” izvela je više desetina ljudi na Trg kralja Milana u Nišu, koji su najpre odali počast nedavno stradalima u saobraćanoj nesreći na Bulevaru Medijana, a zatim i protestovali zbog nebezbednog saobraćaja i zagađenosti vazduha i divljih deponija u gradu. Protestovali su i zbog načina na koji se vlast odnosi prema tim problemima. Sa skupa koji je organizovao niški odbor Dveri poslate su poruke da Nišlijama nije zagušen samo vazduh, već i dostojanstvo i intergritet grada.

  (32) detaljnije
 • Zagađenje vazduha

  Dveri pozivaju na protest "Niš hoće da diše"

  Protest koji organizuje niški odbor Dveri, a kao razlog navode ugrožavanje života i zdravlja građana, održaće se u nedelju, 10. januara na Trgu kralja Milana u Nišu. Početak skupa je od 12 sati.

  (26) detaljnije
 • Zagađenje u Nišu opet; foto: JV

  Profesorka o Planu kvaliteta vaduha: Nema preciznih rokova, pristup problemu neprimeren

  Završena je javna rasprava o Planu kvaliteta vazduha u Nišu, ali još nije objavljeno da li je bilo predloga građana i primedbi. Profesorka Fakulteta zaštite na radu Amelija Đorđević kaže da je najvažniji dokument koji bi trebalo da doprinese poboljšanju kvaliteta vazduha u Nišu napisan kao izveštaj, a da rezultati u njemu nisu potpuno reprezentativni i adekvatni. Kao bitan nedostatak izdvaja to što nema preciznih rokova za realizaciju planiranih mera i konstatuje i da je pristup problemu i odnos prema Nišu, najblaže rečeno, neprimeren i neprihvatljiv.

  (12) detaljnije
 • Univerzitet dim

  Do sledeće grejne sezone 7 kotlarnica u Nišu prelazi na gas

  20 miliona dinara je odvojeno u budžetu, a kako kaže većnica Sonja Milojković, biće potrebno još para kako bi do sledeće grejne sezone 7 kotlarnica koje su ingerenciji Grada i prešlo sa uglja i mazuta na sistem daljinskog grejanja koji kao energent koristi manje štetni gas. To je, prema rečima većnice, plan gradskog rukovodstva kako bi sledeće zime zagađenost makar malo bila manja, a apeluju i na republičke institucije da modernizuju svoja ložišta.

  (14) detaljnije
 • Zagađenje vazduha

  U Planu protiv zagađenja vazduha u Nišu i mere koje se tiču grejanja, ali je rok "narednih godina"

  Iako je još početkom ove godine Gradska toplana trebalo da preuzme kotlarnicu Kliničkog centra i da širi krug oko ove zdravstvene ustanove umesto mazuta, lož ulja i uglja koristi prirodni gas za grejanje, to je i dalje u Planu kvaliteta vazduha, kao jedan od najvažnijih projekata za smanjenje aerozagađenja. Gašenje kotlarnica u brojnim školama, vrtićima i javnim ustanovama, među kojima su i Univerzitet i Medicinski fakultet, takođe je u planu, ali je rok "narednih nekoliko godina".

  (29) detaljnije
 • Korona_ulica_Vanja_Keser

  Povezanost zagađenog vazduha i kovida - osetljive grupe pod većim rizikom od oboljevanja

  Da su hronični bolesnici, trudnice i stari pod većim rizikom da se zaraze koronom u mestima sa zagađenim vazduhom, piše u Planu kvaliteta vazduha u Nišu, koji je napravio Institut za javno zdravlje. Na osnovu novih istraživanja koja povezuju aerozagađenje sa kovidom takođe pišu da neke studije pokazuju da su PM 2.5 čestice i vlažnost vazduha povezani sa povećanim rizikom od kovida. Institut zato predlaže nošenje maski na otvorenom i druge kratkoročne mere.

  (3) detaljnije
 • plan nedostupan

  Dan nakon objavljivanja Plan kvaliteta vazduha u Nišu nestao sa sajta, pa vraćen

  Plan kvaliteta vazduha konačno je objavljen u Nišu, ali samo dan nakon što je počeo javni uvid, dokument nije bio dostupan na zvaničnom gradskom sajtu i građani nisu mogli da vide šta u njemu piše kako bi dali svoje predloge i sugestije. Vraćen je nakon pisanja Južnih vesti .

  (10) detaljnije
 • Zagadjen-vazduh-Nis-foto-JV-J-A

  Konačno objavljen Plan kvaliteta vazduha u Nišu, dve nedelje rok za primedbe i sugestije

  Individualne kotlarnice i ložišta u javnim ustanovama i preduzećima, domaćinstva koja koriste drvo i ugalj različitog porekla i kvaliteta, kao i gradska deponija najveći su zagađivači vazduha u Nišu - konstatuje Institutut za javno zdravlje u Planu kvaliteta vazduha koji je konačno objavljen. Ozelenjavanje je jedna od mera koja bi doprinela zdravijem vazduhu, jer trenutno jednom Nišliji pripada čak 10 puta manje zelenila od propisanog. Institut je dao predlog mera koje je potrebno preduzeti, a građani do 22. decembra mogu da daju sugestije i primedbe na ovaj dokument.

  (38) detaljnije
 • Zagađenje vazduha

  RERI: Donedavno zagađen vazduh sada prihvatljiv, Agencija snizila kriterijume za ocenjivanje kvaliteta

  Vazduh koji je prema merenjima do skoro ocenjenivan kao zagađen, sada je prihvatljiv, jer su promenjene gornje granice za količinu štetnih čestica koje mogu biti u vazduhu, bez najave i objašnjenja, napominju iz ekološke organizacije RERI i Beogradske otvorene škole. Ova promena desila se u mesecima kada je zagađenje vazduha rekordno u Nišu i drugim gradovima u Srbiji.

  (23) detaljnije
 • Zagađenje vazduha

  Niš i dalje bez Plana kvaliteta vazduha, a zagađenja rekordna

  Nije ispunjeno obećanje da će Niš do leta imati Plan kvaliteta vazduha, jedan od najvažnijih dokumenata u borbi protiv zagađenja, a prema javno dostupnim podacima istekao je i rok od 6 meseci koliko je prema tenderu Institut za javno zdravlje imao da ga izradi. Profesorka Fakulteta zaštite na radu smatra da su nadležni postavili kratak rok da se ozbiljno i kvalitetno napravi plan zaštite na koji se čeka nekoliko godina.

  (16) detaljnije
 • Zagađenje u Nišu opet; foto: JV

  Zbog lošeg merenja nema ni mera protiv zagađenog vazduha u Nišu, profesori predložili novi monitoring

  Kako nije moguće da se daju adekvatne mere protiv zagađenja, jer nema preciznih podatke o tome šta je uzrok, te da je neophodno da se boljim monitoringom utvrdi koji su izvori zagađenja u svakom delu grada, objašnjava profesorka Amelija Đorđević. Zato je predlog profesora niškog Fakulteta zaštite na radu i PMF-a da se postavi do 14 mernih mesta kvaliteta vazduha u Nišu, koji bi uz pomoć matematičkih modela u realnom vremenu pokazali koliko je zagađujućih čestica i mogli da predvide koliko će ih biti i narednog dana.

  (37) detaljnije
 • niš moj grad

  Opozicija traži da se preusmeri novac i pomogne Palilulcima koji su bili poplavljeni

  Kako bi se pomoglo građanima koji u pretpeli štetu zbog poplava, opozicioni odbornici grupe “Niš, moj grad” predlažu da se 20 miliona dinara, koji će se rebalansom budžeta prebaciti niškim opštinama, usmere pre svega Opštini Palilula. Odbornici traže i izveštaj o rezultatima radne grupe koja je formirana kako bi se rešio problem zagađenog vazduha. Od predsednika niške Skupštine očekuju da ove zahteve uvrsti u dnevni red i da o njima diskutuje na sednici gradskog parlamenta 30. novembra.

  (17) detaljnije
 • Zagađenje vazduha

  Gradska vlast u Nišu ponovo najavljuje dugoročne mere protiv zagađenog vazduha, deo njih zavisi od para

  Pred svaku zimu kada građani udišu nezdrav vazduh gradska vlast u Nišu saopšti da ima plan protiv aerozagađenja, ali gotovo ništa ne sprovede. Aktuelna gradonačelnica Dragana Sotirovski priznaje da problem u Nišu jesu kotlarnice na ugalj i mazut u ustanovama i ona najavljuje da će preći na gas. Ističe da rešenja protiv zagađenja nisu odmah moguća, ali najavljuje da Fakultet zaštite na radu pravi elaborat o merama, a šta će od tih predloga ispuniti zavisi od para.

  (31) detaljnije
 • Niš vazduh

  U Nišu zbog prekomernog zagađenja vazduha traže kontrolu kotlarnica na ugalj i kvaliteta uglja

  Niš sa najzagađenijim vazduhom i dalje ima javne ustanove koje za grejanje koriste ugalj, a tim povodom reagovao je Centar za zaštitu potrošača koji traži kontrolu kotlarnica, ali i goriva koje se koristi u njima. Napominju da su prema nekim procenama to najveći zagađivači vazduha u gradu, koji je jutros ponovo prema merenjima najzagađeniji u Srbiji i da je zato neophodno da institucije reaguju.

  (23) detaljnije
 • VAK_0590

  Niš ima najzagađeniji vazduh i ustanove koje greju na ugalj čiji kvalitet niko ne kontroliše

  Dišemo ono što ložimo, ali da niko ne kontroliše kvalitet uglja i mešavina koje se prodaju kao ugalj, a zagađuju vazduh - prvi je javnost upozorio direktor "Petnice" Vigor Majić. Veći potrošači uglja nepoznatog kvaliteta u Nišu, gradu sa često najzagađenijim vazduhom, jesu i dve javne ustanove, Univerzitet i Medicinski fakultet. Međutim, ni oni od koga ugalj kupuju ne znaju šta tačno prodaju, jer ih propisi na to ne obavezuju, a da li država kontroliše one od kojih dolazi - rudnike, iz ministarstva ne odgovaraju.

  (64) detaljnije