Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

zagađenje vazduha

 • pozar knauf surdulica foto udruzenje udahni duboko

  Surdulica u dimu zbog požara u fabrici "Knauf", nema povređenih

  U jutarnjim satima u fabrici "Knauf" u Belom polju kod Surdulice izbio je požar, zbog čega je ceo grad bio u dimu. U fabrici kažu da povređenih nema, kao i da se incident desio u sistemu za hlađenje, a da je dim nastao od vodene pare. Policija kaže da im požar nije prijavljen, dok je poslanik Novica Tončev rekao za Južne vesti da je njemu rečeno da je izgorela proizvodna linija, da nema opasnosti, ali da je, kao i građani Surdulice, jako zabrinut, zbog čega je, kaže, poslao ekološkog inspektora na lice mesta.

  detaljnije
 • protest surdulica

  Surduličani traže da se iz njihovog kraja iseli fabrika za koju tvrde da zagađuje vazduh

  Zbog materija koji izlaze iz dimnjaka fabrike "Knauf Insulation" koja se već godinama nalazi na teritoriji Opštine Surdulica, a koje su, prema tvrdnjama građana, opasne po njihovo zdravlje, već dve nedeljeorganizuju protestne šetnje i njihov glavni zahtev jeste da se pogon izmesti.

  (2) detaljnije
 • Pirot se pridružio brojnim evropskim gradovima

  Pirot u borbi protiv zagađenja vazduha

  Birmingemu, Lisabonu, Štutgartu i mnogim drugim evropskim gradovima u borbi za smanjenje emisije štetnih gasova pridružio se i Pirot, a krajnji cilj ambiciozne klimatske strategije je anulirati emisiju štetnih gasova do 2050. godine. Gradonačelnik uputio pismo o pridruživanju koje će biti podeljeno nacionalnim vladama članica Evropske unije, Evropskoj komisiji i Evropskom savetu.

  (3) detaljnije
 • ogrev

  "Niš može da prodiše ako se subvencioniše bolje grejanje, a ne preduzeća gubitaši”

  Sve više građana se isključuje sa Toplane zbog enormnih računa za grejanje, pojedini čak za loženje koriste komunalni otpad i to je samo deo problema koji je ove sezone Niš zavio u oblak dima - čulo se na tribini Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Njihov predstavnik Danijel Dašić predlaže da se umesto subvencija za preduzeća gubitaše, novac iz budžeta ubuduće izdvaja za bolje grejanje.

  (13) detaljnije
 • zagadjen vazduh

  Akcijom i tribinom NKD počinje borbu da Niš prodiše punim plućima

  Uličnom akcijom na ulazu u nišku Tvrđavu, u subotu 23. marta od 11 sati, Nacionalna koalicija za decentralizaciju će početi svoju borbu kojom, kako kažu, žele da Niš konačno prodiše punim plućima. Potom će u ponedeljak 25. marta imati tribinu pod nazivom "Kada će Niš da prodiše?".

  (2) detaljnije
 • poznati-vazduh4-foto-niskagerila

  Plakati sa komentarima poznatih Nišlija o zagađenju vazduha u centru grada

  “Ubi me prejaki dim”, “Nebo je malo za sve” i “ A be blokišu me PM2 i PM10” - kreativni su komentari poznatih Nišlija poput Branka Miljkovića, Piksija i Galeta iz grupe "Kerber" koje su osmislili niški “gerilci” kako bi ukazali na problem zagađenja vazduha i pozvali nadležne da ga reše.

  (6) detaljnije
 • Akademska tribina

  Profesor PMF-a: U periodima većeg zagađenja vazduha bez šetnji i sporta napolju

  Na osnovu različitih istraživanja, merenja i upoređivanja, profesor niškog Prirodno-matematičkog fakulteta Marjan Ranđelović zaključio je da je termoenergetski sektor, odnosno Toplana i ložišta, najveći zagađivač vazduha u Nišu. Savetuje ljude da se u periodima veće zagađenosti ne šetaju i ne bave sportom napolju, a one sa osetljivijim zdravljem i da nose specijalne maske.

  (7) detaljnije
 • Konj u magli

  Zagađenje vazduha kao globalni problem, besplatni prevoz kao rešenje

  Ove zime Niš je bio jedan od zagađenijih gradova, a koncentracija štetnih čestica je bila povremeno i 7 puta viša od dozvoljene. Naglašavano je da je jedan od većih problema, pored loženja, i saobraćaj, a odgovore na pitanja hoće li se zbog ovoga uvesti mere, kao što su ekološki autobusi ili podsticanje građana da više koriste gradski prevoz, nisu imali ni Grad ni Direkcija za javni prevoz. Luksemburg se, sa druge strane, protiv zagađenosti bori na veoma inovativan način - besplatnim prevozom za sve.

  (23) detaljnije
 • dss niš

  Za zagađen vazduh u Nišu DSS krivi neplansku gradnju

  U Nišu postoji poremećaj strujanja vazduha zbog neplanske bespravne gradnje, tvrde iz Demokratske stranke Srbije, a za to krive gradsku vlast i građevinsku inspekciju koja ne ruši nelegalne zgrade.

  (15) detaljnije
 • magla

  Oglasili se nadležni: Zagađenje vazduha isto kao ranije

  Glavni izvori štetnih PM čestica u Nišu su auspusi i dimnjaci, i te čestice uvek su povećane u zimskim mesecima loženja, kaže direktor Instituta za javno zdravlje Miodrag Stojanović. Za smanjenje aero-zagađenja, što je dugotrajan proces, Stojanović predlaže i da autobusi na struju zamene postojeće u niškom javnom prevozu.

  (19) detaljnije
 • gradski forum zagađenje

  Gradski forum o zagađenju vazduha: Nije normalno da smrdi u Nišu

  Gasifikacija, manja upotreba automobila, ozelenjavanje urbanih delova grada, ali i smanjenje pušenja, neke su od mera koje predlažu stručnjaci i aktivisti da bi se smanjila zagađenost vazduha u Nišu. Dodaju i da nije normalno prihvatiti postojeće stanje i reći da u Nišu mora da smrdi jer građani ne žive na Zlatiboru, kao što je nedavno izjavila doktorka iz Instituta za javno zdravlje.

  (20) detaljnije
 • kabina-za-disanje-foto-n.s

  Pred debatu o aero-zagađenju u niškom Medija centu postavljenja “kabina za disanje”

  Niški gerlici, poznati po akcijama kojima su na duhovit način ukazivali na brojne probleme u gradu, postavili su “kabinu za disanje” u hodniku niškog Medija centra, pred početka tribine o aero-zagađenju na koju su pozvani i predstavnici Grada.

  (1) detaljnije
 • Goran Janković pulmolog

  Pulmolog: Od aero-zagađenja ne štite hirurške, već specijalne maske

  Niš je poslednjih meseci jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, a da je aero-zagađenje značajan faktor rizika za nastanak masovnih nezaraznih plućnih bolesti kao što su akutne disajne infekcije, hronična opstruktivna bolest pluća, hronični bronhitis, primarni rak bronha, potvrđuje i pulmolog niškog Zavoda za plućne bolesti Goran Janković. Zaštita od čađi, gara, pare i štetnih gasova nisu hirurške maske sa kojima, kaže ovaj specijalista, viđa ljude na ulici, već specijalne 3M maske.

  (13) detaljnije
 • vazduh

  Gradski forum o zagađenosti vazduha sutra u Nišu

  Izolovane PM čestice tokom protekle nedelje u Nišu su prelazile i 200 mg, dok je dozvoljena granica 50, pa će zagađenost niškog vazduha biti tema Gradskog foruma koji se održava sutra 23. januara od 14:30 u Media i reform centru.

  (12) detaljnije
 • vazduh

  Niš nema ugovor sa ustanovom koja kontroliše kvalitet vazduha

  Kako je do kraja 2018. godine važio ugovor sa Institutom za javno zdravlje Niš o kontroli kvaliteta vazduha, ta ustanova trenutno ne obavlja ovaj posao za Grad. Međutim, iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine navode da koncentraciju štetnih PM čestica, kojih je poslednjih dana previše u vazduhu, prate uz pomoć republičke Agencije za zaštitu životne sredine.

  (22) detaljnije
 • vazduh

  Nišlije opet bile “u oblaku dima”, nadležni i dalje ne reaguju

  Po svom kvalitetu, kako pokazuju merenja, sinoć u Nišu je vazduh bio jako zagađen, ali osim podataka da su ponovo bile povećane čestice koje su manje od čađi, nadležni ne daju više informacija, dok je u Milanu, u Italiji, najavljeno da će ovaj grad biti ozelenjen sa 3 miliona stabala novog drveća, koje bi trebalo upravo da smanji štetne PM10 čestice iz vazduha, koje najčešće udišu i Nišlije.

  (39) detaljnije
 • zagadjen vazduh

  Vazduh u Nišu među najzagađenijim u Srbiji, nadležni kažu od loženja

  Zbog čestica koje su manje od čađi, pa samim tim i opasnije jer mogu da uđu u pluća, a kojih ovih dana u Nišu ima više nego što je dozvoljeno, vazduh je okarakterisan kao “jako zagađen”. Ipak, u Institutu za javno zdravlje kažu da je tako zbog sezone loženja.

  (33) detaljnije
 • dim

  Nišlije se žale na zagađen vazduh, nadležni nemaju najpreciznije podatke

  Iako se mnogi građani sa periferije Niša žale da uveče ponekad ne vide grad od smoga, prema ocenama na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine niški vazduh okarakterisan je kao “prihvatljiv”, dok u Institutu za javno zdravlje kažu da ne pokrivaju merenjima čitav grad, pa i ne mogu da ocene kvalitet vazduha u svim delovima Niša.

  (12) detaljnije
 • Drva

  Nišlije se odlučuju za jeftin ogrev čije sagorevanje najviše šteti zdravlju

  Iako je vazduh u Srbiji među najzagađenijim u Evropi, Nišlije, delom zbog ekonomske situacije, delom zbog navike i slabe alternative, biraju najjeftiniji ogrev koji je, kaže gradski energetski menadžer Branko Andrejević, i najštetniji za životnu sredinu i zdravlje. U Evropskoj uniji je, kako kažu stručnjaci, situacija daleko bolja, a uvodi se i standard koji neće dozvoliti da se prodaju uređaji za grejanje koji prekomerno zagađuju vazduh.

  (14) detaljnije