Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

zanimljivosti

 • Mitsko čudovište iz Vrmdžanskog jezera dovodi sve više turista u selo

  Većina meštana sokobanjskog sela Vrmdže ne veruje da, prema staroj legendi, u njihovom jezeru živi ogromna neman, ali su joj bez obzira na to ipak dali ime. Tako priču o čudovištu Vrmdžila, koje niko nikada nije video, rado prepričavaju gostima i turiste pozivaju da dođu i pronađu ga.

  (3) detaljnije
 • Umetnička dela od voća i povrća; foto: A.K.

  Svrljižanka voće i povrće pretvara u umetnička dela

  Da u veštim rukama jabuka ili rotkvica mogu postati cvet ruže ili predivan labud, a lubenica pravo umetničko delo, pokazuju radovi učiteljice Nakice Antić iz Svrljiga, jedne od retkih osoba kod nas koje se bave karvingom, a da nisu profesionalni kuvar.

  detaljnije
 • bogova vrata

  Kroz "Bogova vrata" do vodopada i pećina

  "Bogova vrata“ na planini Krstatac, vodopad, pećine i izvor Buk koji se nalaze nedaleko od Sokobanje u ataru sela Milušinac, mnoge će ostaviti bez daha i pravi su izbor za one koji vole nešto izazovnije izlete u prirodu.

  detaljnije
 • vodenica bela palanka

  Vodenica koju nije samlelo vreme

  Proizvodnja brašna na starinski način i vodenice koje još uvek rade u Srbiji su prava retkost, a jedna od onih čiji se točkovi još uvek okreću nalazi se u samom centru Bele Palanke, na ulazu u kompleks Vrelo.

  (1) detaljnije
 • tesla-skulptura-sokobanja-foto-mbrankovic

  "Olistao" Tesla u sokobanjskom parku

  Iz drvene skulpture sa likom Nikole Tesle, koja se nalazi u parku Banjica u Sokobanji, ove godine su izlistale mladice pa izgleda kao da je čuveni naučnik oživeo, kaže autor ovog dela vajar Mića Veličković Miveli.

  detaljnije
 • Miloš Zlatanović, dizajner, foto privatna arhiva

  Vranjanac redizajnirao dolar i nominovan za najbolje brendiranje u Americi

  Redizajn američkog dolara, novčanica od 50 i 100 dolara, rad 24-godišnjeg Vranjanca Miloša Zlatanovića nedavno je od strane uticajnog magazina "Graphic Design USA" iz Njujorka nominovan za najbolje brendiranje u 2017. godini. Prošle godine njegov redizajn srpskog dinara uzburkao je srpsku javnost, a ove godine je u SAD nominovan za jednu od najprestižnijih nagrada.

  (9) detaljnije
 • vak-16

  Vitezovi se borili u Tvrđavi [foto]

  Najpre su u nedelju prošetali centralnim niškim ulicama i mamili poglede prolaznika, a potom su građanima na platou kod “Kalče” pokazali svoje veštine i pozvali ih da ostatak dana provedu u Tvrđavi. Najmlađi su bili posebno oduševljeni vitezovima koji su “osvojili” grad i na još jedan dan vratili Niš u srednji vek.

  (2) detaljnije
 • Porodiliste foto Aleksandar Kostic

  Sam porodio suprugu u hodniku porodilišta

  Kada je u prokupačko porodilište doveo suprugu, čekajući lekare u hodniku da se pojave, beba je počela da se rađa, a Kuršumličanin Zvezdan Ristić prihvatio je dete da ne bi palo na pod. Lekari su stigli taman da preseku vrpcu i zbrinu majku i bebu.

  (3) detaljnije
 • Srpsko KOLO na NBA utakmici foto printscreen youtube.com 1

  Srpsko kolo na poluvremenu NBA utakmice (video)

  Iako je uobičajeno da u pauzama najjače svetske košarkarške lige nastupe navijačice ili popularni pevači, na poluvremenu utakmice između Toronto Reptorsa i Finiks Sansa dvoranom se zaorilo srpsko kolo, a ansambl "Kolo" iz Hamiltona izveo je igre iz okoline Dimitrovgrada.

  detaljnije
 • Naslovna-foto-JV

  Najveću farmu koza u Pčinjskom okrugu pokrenuo od nule

  U selu Stubal nadomak Vladičinog Hana najpre je nikla mala staja, a onda i prava farma koza koju iz godine u godinu vlasnik Zoran Stevanović oplemenjuje i zanavlja da bi njome ne samo zaradio, već pokazao primer da se poštenim radom u stočarstvu može dobro poslovati.

  (1) detaljnije
 • Naslovna-JV

  Vranjanci ponosni na govor, trpezu i stare zanate

  Specifičan govor je jedna od prvih stvari koju gosti ptimete u Vranju. Vranjski dijalekt obiluje arhaičnim izrazima, pa se vrlo često mogu čuti reči poput ovam', tam', s'n, d'n, l'žov... Vranjanci kažu da iim je rečnik bogat, a govor ekonomičan.

  detaljnije
 • sokobanja

  U Sokobanji uživali Andrić, Nušić i kralj Petar (video)

  U Sokobanji su boravile su boravile mnoge poznate ličnosti - istaknuti književnik i nobelovac Ivo Andrić, književnik i komediograf Branislav Nušić koji je i napisao stih „Sokobanja, Sokograd, dođeš star, odeš mlad“. A ćešće od svih u Banji je boravio kralj Petar I Karađorđević.

  detaljnije
 • milenkovic

  Gradonačelnik Vranja "izgubljen u prevodu"

  Saopštenje Službe za odnose sa javnošću Vranja postalo je pravi hit na društvenim mrežama. Dok su neki imali razumevanja za "ispad" Google prevodioca, drugi su zbijali šale sa činjenicom da je gradonačelnik dr Slobodan Milenković preveden kao “dr free milenković“.

  (1) detaljnije
 • Borina kuća

  Vranje Borinog doba opstaje kroz pesmu i živi kroz tradiciju (video)

  Retko gde duh stare Srbije može da se oseti dobro kao u Vranju. Spoj orijentalnog i evropskog, istoka i zapada primećujete na svakom koraku. Srdačno gostoprimstvo i vranjanski govor ono je što daje dušu rodnom mestu Bore Stankovića.

  detaljnije
 • sokobanja-B.R

  Sokobanja - lečilište i inspiracija za umetnike

  Svake godine Sokobanja primi više od 100.000 gostiju u kojoj turizam, kao glavna privredna grana, živi više od 180 godina. Turiste privlače izletišta, a najatraktivnija su Lepterija, Sokograd, vodopad Ripaljka i okolna jezera.

  detaljnije
 • Naslovna-foto-arhiva-Bobana-Markovica

  Truba Bobana Markovića proslavila Vladičin Han

  Sigurno najreprezentativnija ličnost Vladičinog Hana i neko za koga se može reći da je potvrđeni i dokazani "majstor" svog zanata jeste Boban Marković, trubač koji je zvukom svog instrumenta učinio da se za Han čuje širom planete.

  detaljnije
 • Krompir iz Južne Amerike uspeva i u Toplici; foto: Lj.M.

  Da li ste probali ljubičasti krompir?

  U prokupačkom selu Bučince poljoprivrednik Svetislav Ilić sa suprugom uzgaja jedinstvenu sortu krompira neobične plave i roze boje, koji se najviše gaji na Andima u Peruu, na nadmorskim visinamo od preko 3.000 metara.

  (2) detaljnije
 • Freestyle basketball

  “Freestyle” košarka - miks akrobatike, muzike i mašte

  Igranje uz muziku i razne vratolomije sa jednom ili više košarkaških lopti - popularni “freestyle basketball” postaje deo košarkaških i drugih sportskih manifestacija, a karakterišu je maštovitost i spretnost, kaže niški “freestyle” košarkaš Strahinja Čaušević.

  detaljnije
 • autor-nmarkovic

  Grudonjska vodenica melje žito više od dva veka

  Još se u doba starih Slovena verovalo da su vodenice "pod velom nečastivog" iako su ova mesta uvek bila korisna jer se u njima mlelo žito. Mnogi su odvajkada izbegavali da tamo zalaze noću, verujući da je vodenice izmislio đavo koji ih po ponoći pohodi.

  (1) detaljnije
 • Hrast-Divljana-foto-JV

  Legende o starom hrastu i Belinom vrelu dovode turiste u Belu Palanku

  Hrast koji je napunio više od 1.000 godina, drugi od njega mlađi pola milenijuma, oaza mira u samom centru grada i bogata istorija - sve to u varošici staroj više od 2.300 godina koja se razvila na nekadašnjem rimskom putu Via Militaris - Beloj Palanci. 

  (1) detaljnije