Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Vlasotince

 • gigina kuca

  Vlasotince pre 140 godina oslobođeno od Turaka

  Kako su Vlasotinčani porazili Turke, ko je sve doprineo pobedi, ali i koji su događaji prethodili oslobođenju, publika će moći da vidi na priredbi koju su pripremili učenici Gimnazije “Stevan Jakovljević”. Svečanost će se održati večeras, 14. decembra u 18 sati u Giginoj kući u Vlasotincu. Ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • pejzaž Aleksandar Spasić Vlasotince

  Vlasotinčanin izlaže slike inspirisane rodnim krajem

  Mladi vlasotinački umetnik Aleksandar Spasić svoje radove inspirisane rodnim gradom predstaviće publici na izložbi koja će biti otvorena u petak, 14. decembra u 12 sati u galeriji Kulturnog centra u Vlasotincu. Ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • Sve veći otpor gradnji MHE

  Ekološka udruženja investitoru: Dokažite da vam profit nije važniji od prirode

  Inicijativa Odbranimo reke Stare planine sa još 22 udruženja i društava za zaštitu prirode iz cele zemlje uputili su otvoreno pismo Veri Ristić i firmi Eko Global kako bi im skrenuli pažnju na katastrofalne posledice izgradnje mini-hidroelektrana po reke, biljni i životinjski svet, ali i po i stanovništvo Srbije.

  (5) detaljnije
 • ekg

  Novi aparati vlasotinačkom Domu zdravlja

  Novi EKG aparat i 2 monometarska merača krvnog pritiska čija je vrednost nešto više od 2.700 evra, ambasada Poljske donirala je Domu zdravlja u Vlasotincu. Aparate je Dom zdravlja dobio putem konkursa “Mali grantovi” koji Ambasada Poljske u Srbiji sprovodi već 11 godina.

  detaljnije
 • vlasotince opstina

  U sredu javna rasprava o Statutu Vlasotinca

  Kako bi se određeni delovi Statuta usaglasili sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, Opština Vlasotince pripremila je novi. Predlog Statuta građani mogu pročitati na zvaničnom sajtu Opštine, a javna rasprava o jednom od najvažnijih dokumenata održaće se u sredu, 12. decembra u 9:30 u skupštinskoj sali. Građani mogu do 17. decembra predložiti i budžet.

  detaljnije
 • tuca

  Vlasotinčanin pretukao sugrađanina

  Zbog toga što je najpre gurnuo, a zatim po glavi i telu šutirao 27-godišnjeg sugrađanina, leskovačka policija uhapsila je mladića iz Vlasotinca. Osumnjičenom je određen pritvor do 30 dana.

  detaljnije
 • vatrogasna kola

  Izgoreo muškarac u autu kod vlasotinačke petlje

  Mlađi muškarac izgoreo je u svom automobilu juče popodne kod sela Velika Grabovnica blizu Vlasotinca, navode iz leskovačkog Sektora za vanredne situacije, na auto-putu Vranje - Leskovac.

  detaljnije
 • gigina kuca

  U Vlasotincu predavanje o stvaranju Kraljevine SHS

  Koji su događaji prethodili i kako je nastala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, moći će da čuju Vlasotinčani na predavanju koje će se održati u petak, 7. decembra u 19 sati u "Giginoj kući". Predavanje će održati Momčilo Pavlović, a ulaz je slobodan.

  (1) detaljnije
 • voda

  Deo Vlasotinca sutra bez vode

  Zbog radova na mreži, stanovnici Vlasotinca koji žive na desnoj obali Vlasine, kao i sela Manastirište, Šišava i Donja Lomnica, neće imati vodu u četvrtak, 6. decembra od 9 do 13 sati.

  detaljnije
 • recelj

  Rečelj - poslastica od bundeve i vina iz vlasotinačkog kraja

  Slatko od bundeve, takozvani rečelj ili recelj bilo je nekada obavezna poslastica u svakom domaćinstvu u vlasotinačkom kraju. I dok danas na stolovima preovlađuju kupovni slatkiši, mnogi se i dalje sećaju mirisa bakine kuhinje dok sa velikim umećem kuva ovo jelo od bundeve i slatkog vina, kao i neizvesnosti i radosti kada baka kaže da je poslastica spremna.

  (3) detaljnije
 • privrednici vlasotince 2018

  Privrednici iz Vlasotinca dobili novac za započinjanje i unapređenje posla

  Novac koji mogu iskoristiti za nabavku opreme ili adaptaciju prostorija, a kako bi unapredili ili započeli sopstveni posao, dobilo je dvadesetoro Vlasotinčana. Pored novca, za njih će biti organizovane i stručne i poslovne obuke.

  detaljnije
 • zdrava-hrana1

  Festival hrane i pića u subotu u Vlasotincu

  Proizvođači hrane i pića i udruženja iz Pirota, Bele Palanke, Niša, Leskovca, Lebana i Babušnice svoje proizvode predstaviće u Vlasotincu na prvom Festivalu hrane i pića "Ukusi juga" u subotu 10. novembra u hotelu "Grozd" od 11 sati. Ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • Novac namenjen nerazvijenim opštinama

  Norveška daje novac za nerazvijene opštine i na jugu Srbije

  Ukupno 91 lokalna samouprava u Srbiji, među kojima su i 23 sa juga, koje se nalaze u trećoj i četvrtoj kategoriji razvijenosti, podeliće milion evra za projekte razvoja lokalne infrastrukture i za sprovođenje stručnih obuka. Projekat “Norveška za vas“ finansira Kraljevina Norveška, a u toku su javni pozivi za učešće.

  (2) detaljnije
 • atarski put vlasotince

  Sređeni seoski putevi u vlasotinačkom kraju

  Probleme da dođu do svojih imanja više ne bi trebalo da imaju stanovnici 15 sela u okolini Vlasotinca, jer su sanirani atarski putevi, za šta je od novca svih građana izdvojeno 9,5 miliona dinara.

  detaljnije
 • gigina kuca

  Veče posvećeno Aleksi Šantiću u Vlasotincu

  Deo života i stvaralaštva pesnika Alekse Šantića biće predstavljeni na muzičko-pesničkoj večeri koja će se održati u četvrtak, 1. novembra u 19 sati u Giginoj kući u Vlasotincu. Ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • oktobarski likovni salon 2018

  Nagrade Oktobarskog likovnog salona umetnicima iz Vlasotinca i Leskovca

  Prvu nagradu Oktobarskog likovnog salona, koji organizuje Leskovački kulturni centar, dobio je Vlasotinčanin Aleksandar Spasić za seriju pejzaža. Drugom nagradom nagrađena je instalacija "Ogledalo uspomena i sećanja" umetnice Marije Petković iz Leskovca, dok je treću nagradu osvojio takođe Leskovčanin Aleksandar Radičević za sliku "Praznik svetlosti".

  detaljnije
 • sladjana nedeljkovic vranje foto privatna arhiva

  Umetnica iz Vranja izlaže u Vlasotincu

  Umetnica Slađana Nedeljković iz Vranja predstaviće večeras u Vlasotincu svoje svaralaštvo. Pored izložbe slika "Širom otvorenog srca“, publika će biti u prilici da se upozna i sa poetskim stvaralaštvom ove Vranjanke.

  detaljnije
 • futsal ekipa Elrad Srbija

  Završene Radničke sportske igre u Vlasotincu

  Četvrtu godinu zaredom Sportsko-rekreativni centar "Vlasina" organizovao je radničke sportske igre u kojima se ekipe takmiče u futsalu. Najbolja u muškoj konkurenciji bila je ekipa "Prosvete", dok je među ženama pobedu odnela ekipa "Elrad Srbija".

  detaljnije
 • pozar flickr

  Povećan broj požara na otvorenom u Jablaničkom okrugu

  U poslednjih mesec dana vatrogasci su na teritoriji Jablaničkog okruga gasili 274 požara na otvorenom, što je, kako kažu u Sektoru za vanredne situacije, 12 puta više nego u istom periodu prošle godine. U najvećem broju slučajeva gorele su njive, a na sreću nije bilo povređenih.

  detaljnije
 • slikari vlasotince

  Više od 60 dela na likovnom salonu u Vlasotincu

  Likovni salon u Vlasotincu već 35 godina okuplja slikare iz ovog kraja, a na ovogodišnjoj izložbi u galeriji Kulturnog centra na keju izloženo je više od 60 dela. Publika radove može videti do 26. oktobra, a ulaz je slobodan.

  detaljnije