Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Vlasotince

 • vakcina

  Struktura virusa gripa promenljiva, vakcina štiti od komplikacija

  Iako nijedna vakcina u potpunosti ne može zaštititi organizam od neke bolesti, kaže epidemiolog Zorana Kulić, vakcina je bitna jer se tako štiti kolektivni imunitet, a i u slučaju razvijanja bolesti, simptomi su znatno blaži. Na jugu je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, a vakcine su stigle u domove zdravlja u Nišu, Vranju, Prokuplju, kao i u čitavom Jablaničkom okrugu.

  (2) detaljnije
 • radovi donja lomnica

  Rekonstruišu se mostovi u vlasotinačkom kraju oštećeni u poplavama

  Most u Boljaru, koji je oštećen usled velikih poplava koje su zadesile vlasotinački kraj krajem prošle godine, trenutno se rekonstruiše, a počeli su i radovi na izgradnji novog mosta u Donjoj Lomnici. Radovi će koštati oko 20 miliona dinara.

  detaljnije
 • eu zastava

  Gradovima na jugu skoro 100.000 evra od EU za privlačenje investicija

  Pirot, Dimitrovgrad, Leskovac, Merošina, Vlasotince, Surdulica i Blace će kroz razvojni program Evropske unije EU pro dobiti skoro 100.000 evra, za projekte koji su im odobreni i koji treba da unaprede njihove lokalne sredine kako bi bile privlačne za investitore.

  (2) detaljnije
 • vlasinsko-isuseno-foto-printscreenyoutube

  Zavod za zaštitu: Ispuštanje vode iz Vlasinskog jezera bez negativnih posledica

  Iako se u javnosti podigla bura i brojni građani su bili zabrinuti što se delimično isušilo Vlasinsko jezero, iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije kažu da je ispuštanje vode zbog remonta na brani rađeno kontrolisano i postepeno, te da ribe, biljke i plutajuća ostrva nisu ugroženi. Da nema razloga za brigu ističu i u službi Predela izuzetnih odlika Vlasina i objašnjavaju da je ispuštanje počelo još januara, dok se već tri nedelje jezero puni vodom.

  (2) detaljnije
 • Dani gljiva Vlasotince foto agencija pUblika

  U Vlasotincu održani “Dani gljiva”

  Oko 30 gljivara iz Srbije i Hrvatske, ali i desetak lokalnih iz Vlasotinca i okoline učestvovalo je proteklog vikenda na “Danima gljiva”. Pronađeno je i obeleženo oko 68 vrsta, a čak 4 vrste poslate su na ispitivanje jer nikom od gljivara nije bilo poznato o kakvim se vrstama radi.

  detaljnije
 • nebojsa ilic ilke

  Vlasotinčaninu nagrada na “Viva film festivalu” u Bosni i Hercegovini

  Na Internacionalnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma u Bosni i Hercegovini, u kategoriji ekološkog filma, “Zlatnog leptira” osvojio je već nagrađivani film "Put jedne niti" vlasotinačkog autora Nebojše Ilića Ilketa.

  detaljnije
 • njiva

  Vlasotinački poljoprivrednici: Potrebno je urediti sistem subvencionisanja

  S obzirom na to su na jugu, za razliku od Vojvodine, obradive površine koje ima jedno gazdinstvo znatno manje i razuđene, prema rečima poljoprivrednih proizvođača iz Vlasotinca, potrebno je bolje urediti sistem subvencionisanja. Pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević prilikom posete ovom kraju istakao je da se radi na detektovanju i rešavanju postojećih problema.

  detaljnije
 • hapšenje

  Uhapšen muškarac zbog silovanja Vlasotinčanke

  Zbog sumnje da je uz upotrebu sile i pretnje silovao 20-godišnju devojku iz Vlasotinca, leskovačka policija uhapsila je muškarca iz Svilajnca.

  detaljnije
 • tropiko bend

  Koncertom “Tropiko benda” završen 33. “Vinski bal”

  Ljubitelji vina tokom dva dana festivala "Vinski bal" uživali su u ukusima ovog pića. Pored predstavljanja i izbora najboljih vinara i "Boginje vina", posetioci su prvog dana "đuskali" uz muziku Dejana Petrovića i "Big benda", dok su drugog dana igrali uz poznate numere “Tropiko benda”.

  detaljnije
 • divlja deponija vlasotince

  Divlja deponija nadomak Vlasotinca, građani se žale na smrad

  Kese, flaše, ostaci građevinskog materijala, šut, ali i ostaci voća i povrća “krase” predeo oko Južne Morave, u blizini vlasotinačkog sela Prilepac. Čitalac koji je poslao fotografije redakciji Južnih vesti kaže da je ranije ovde dolazio sa porodicom da odmore pored reke, ali da je sada to nemoguće jer je smrad nepodnošljiv.

  (9) detaljnije
 • skulptura šarić

  Izložba skulptura u vlasotinačkoj biblioteci

  Zaljubljenici u savremenu umetnost moći će da pogledaju skulpture vlasotinačkog umetnika Miloša Šarića, koje će biti izložene u galeriji Narodne biblioteke “Desanka Maksimović” u Vlasotincu. Izložba će biti otvorena 20. avgusta u 19 sati.

  detaljnije
 • vinski bal vlasotince

  Dejan Petrović i "Tropiko bend" na "Vinskom balu" u Vlasotincu

  I ove godine će “Vinski bal” u Vlasotincu početi pripremom “Vlasinskog kotlića”, a posetioci će tokom manifestacije, koja se održava 24. i 25. avgusta, moći da probaju najbolja vina i uživaju u koncertima i pratećem zabavnom programu.

  detaljnije
 • zavarivac

  Besplatna obuka za zavarivače u Leskovcu

  Mladi od 18 do 35 godina koji nemaju posao i žive na teritoriji Jablaničkog okruga, a žele da steknu znanja za rad u mašinstvu, mogu se do 31. avgusta prijaviti na besplatnu šestonedeljnu obuku za zavarivače. Biće odabrano 16 polaznika, koji će biti podeljeni u 2 grupe, a obuke će se održavati tokom septemba i novembra u trening centru Tehničke škole “Rade Metalac” u Leskovcu.

  (1) detaljnije
 • ajvar

  U Vlasotincu takmičenje za najbolji ajvar

  Nadmetanje majstora u pravljenju ajvara održaće se u Vlasotincu 25. avgusta, a organizatori ove godine najavljuju dobru zabavu i druženje, kao i vredne nagrade za pobednike. U toku je prijavljivanje ekipa, karavan će proći gradovima širom Srbije, a veliko finale održaće se 13. oktobra u Beogradu.

  (1) detaljnije
 • hapšenje

  Vlasotinčani iz crkve ukrali svećnjake vredne pola miliona dinara

  Zbog sumnje da su provalili u crkvu Svete Trojice u Vlasotincu i ukrali 2 mesingana svećnjaka, čija je vrednost oko 500.000 dinara, leskovačka policija uhapila je dvojicu muškaraca.

  detaljnije
 • Šansa za studente i preduzetnike

  Bespovratna sredstva i obuke za mlade iz Vlasotinca

  Mladi od 18 do 35 godina koji žive na teritoriji Vlasotinca i žele da unaprede ili započnu novi posao, mogu se do 15. avgusta prijaviti na konkurs za obuke i dodelu bespovratnih sredstava.

  detaljnije
 • osnovna škola Šišava

  Počela rekonstrukcija škole u okolini Vlasotinca

  Učenici koji pohađaju Osnovnu školu “Braća Milenković” u vlasotinačkom selu Šišava, od sledeće školske godine trebalo bi da dolaze u toplije učionice, jer su u toku radovi na energetskoj efikasnosti zgrade. Nakon ovih radova, trebalo bi da se postave novi krov i podovi.

  detaljnije
 • kupaliste vlasina

  Kasni sezona kupanja na Vlasini

  Iako je proverena higijenska ispravnost vode i obezbeđeni spasioci, sezona kupanja na Vlasini, zbog lošeg vremena, još nije počela.

  detaljnije
 • rosulja

  Vlasotinčani dobili nadimak po biljci mesožderki

  Nadimak Rosuljci, po kome su poznati stanovnici Vlasotinca, potiče od imena biljke mesožderke koja uspeva samo u ovom kraju. Takođe, jedno naselje u Vlasotincu i Ženski fudbalski klub nose ime Rosulja, a jedan od nadimaka navijača Vlasine je “rosuljci”. Vlasinska rosulja, koja je jedna od 170 vrsta rosulja, raste samo u okolini Vlasotinca i danas ju je vrlo teško naći.

  (4) detaljnije
 • sasa grujic

  Grujić: Jug se kao centar košarke izgubio

  Iako je Leskovac sa košarkaškim klubom Zdravlje ranije imao jaku košarku, a Niš sve preduslove da jača ovaj sport, Vlasotinčanin Aleksandar Grujić, pomoćnik selektora košarkaške reprezentacije Rusije, smatra da se jug Srbije izgubio sa košarkaške mape.

  detaljnije