Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 18. 12. 2018.

| Zabava

Svrljiški Deda Mraz pola veka uveseljava mališane

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti

Svrljiški Deda Mraz

Od 1968. godine, kada je prvi put obukao kostim, Svrljižanin Duško Živanović donosi deci poklone, ali i osmehe, stvarajući večne uspomene uoči novogodišnjih praznika. Gotovo da nema kuće u svrljiškoj opštini koja nema bar jednu fotografiju sa njim, a čike Dule, iako sada penzioner, i ne pomišlja da prekine tradiciju dugu pola veka.

2 deda mraz svrljig privatna arhiva foto A.K. Čika Dule na svakih 10 godina promeni kostim, a belu bradu nabavio je iz Beča; foto: privatna arhivaČika Dule je bio radnik svrljiškog vrtića i tu je proveo svoj čitav radni vek. Kao omladinac, u sada već ugašenoj fabrici ITKS Svrljig, tadašnjem gigantu tekstilne industrije sa preko 1.500 radnika, u dogovoru sa tadašnjim direktorom Vlastimirom Lackom Markovićem, sašiven je prvi kostim svrljiškom Deda Mrazu.

Prošao sam tada u tom kostimu od fabrike do centra, a džepovi puni bombona. Samo sam to imao. I dao sam svakom detetu koje sam sreo usput. Tada sam i shvatio da zaista postoji potreba da Svrljig ima tako nešto, svog Deda Mraza - priseća se čika Dule.

Mnogo uspomena, anegdota i fotografija čuva, a siguran je, kaže, da će još dugo i posle njega svi ti mališani, sada očevi i majke, deke i bake, nositi sve te uspomene sa sobom i da će ta, iako lokalna, novogodišnja magija trajati još dugo.

Na crno-belim slikama su deca koja danas imaju unuke i ovih dana, uoči Nove godine, nosim poklone toj deci. Tri generacije skoro svake kuće u Svrljigu i okolini uveselio sam i nasmejao bar jednom. Bilo je i bolesne dece, jako siromašnih, bilo je i nestašnih, ali taj trenutak i taj jedan osmeh - to nema cenu - priča čika Dule dok pretura po starim fotografijama.


Od saonica do bicikla 3 Deda Mraz bicikl foto: Aleksandar Kostić Ponekad je Deda Mraz Svrljigom prolazio i na biciklu; foto: Aleksandar Kostić

Svake godine, već od oktobra, novembra, on počinje da osmišljava nešto novo i drugačije, kako se ne bi ponavljao i kako bi deci bilo zanimljivo.

U centar grada dolazio je kočijama i konjima, saonicama, ali i dečjim sankama. Desilo se i jedne godine da je okitio svoj stari bicikl i na njemu "prodefilovao" gradom.

Do seoskih škola, od kojih mnoge više i ne rade jer dece nema, stizao je starim "fićom", neretko i pešice, po snegu. 4 deda mraz svrljig privatna arhiva Od mašte, preko osmeha, pola veka najlepših uspomena; foto: privatna arhiva

Možda se nekad desilo da za dogovoreno vreme, naročito u daljim planinskim selima, malo zakasnim, ali se nikad nije desilo da ne dođem. Bez obzira kako se ja u tom trenutku osećam, da li sam zdrav ili bolestan, da li je suvo, kiša ili sneg do pojasa, uvek sam stizao do dece - kaže Dule.


Od maštovite do "digitalne" dece

Priseća se čika Dule za poslednjih 50 godina kako su deca nekad bila maštovita i skromna, kako su uživali u toj novogodišnjoj čaroliji i u tom jednom trenutku. 5 Dusko Zivanovic Deda Mraz Svrljig foto aleksandar kostic Dule ponosno ističe slike gde je u kostimu sa svojim unucima i unukama; foto: A. Kostić

Današnja deca u ovo digitalno doba već sve znaju, iako su još u vrtiću. Oni znaju da sam ja samo jedan običan čovek koji se tog dana presvukao i već pri samom susretu traže poklon. "Padne" i "selfi" ili već neko drugi to slika i ta fotografija se nikad ne uradi, ne ostane ona opipljiva uspomena, već to odmah ide na društvene mreže, pa se Fejsbuk seća umesto njih - primećuje čika Dule.

Kaže da među decom ne pravi razliku, ali da i ove i starije generacije imaju i prednosti i mane u svom odrastanju i da se dosta razlikuju.

Nekada su hteli samo da me dodirnu, ne trepću kad dođe Deda Mraz, ne traže ništa, samo to. Ja im ispričam neku bajku, priču, družimo se, oni meni neku pesmicu i smejemo se najčistije i najiskrenije. Danas se bajkama deca smeju, ne uživaju doživljavajući te slike u svojoj mašti, jer nisu više tako maštoviti i dečije naivni. Sve već znaju i sve im je "na klik" od njih - zaključuje svrljiški Deda Mraz.


Deda Mraz koji peca i igra folklor

6 dusko zivanovic kud svrljig foto aleksandar kostic Kroz Duletov KUD "Svrljig" prošlo je više od 1.000 dece; foto: Aleksandar Kostić Čika Dule je inače strastveni pecaroš, skoro ceo svoj život. Kaže da je to neki njegov "izduvni ventil" i da je na reci samo svoj, a da tu tek nadolaze ideje za dalji rad. Vremenski uslovi nisu bitni, a kaže da najviše voli zimski ribolov na skobalja u Svrljiškoj klisuri.

Pored pecaroškog štapa i uniforme Deda Mraza je i puna vitrina sa peharima za folklor. On je koreograf i osnivač Kulturno-umetničkog društva "Svrljig" koje radi pri Centru za turizam, kulturu i sport i tu se preko cele godine druži opet sa decom. Pokretač je i folklornog festivala "Igra kolo kraj Timoka" gde u Svrljigu, sa svojim ansamblom, dočekuje brojne folkloriste iz cele Srbije, ali i iz inostranstva.

Sa, kako ih naziva, "svojom" decom posećuju brojne gradove, nastupaju na mnogim manifestacijama, osvajaju razna priznanja i to rade čitave godine, do novogodišnjih praznika, kada čika Dule iznova oblači svoj kostim i postaje onaj već čuveni, svrljiški Deda Mraz.

7 Pola veka Deda Mraz foto Aleksandar Kostić Pola veka u kostimu Deda Mraza; foto: Aleksandar Kostić

Ovaj tekst je nastao uz podršku Opštine Svrljig. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zaista postoji

    18:51 // 20. 12. 2018.

    Deda Mraz! To je nas cika Dule!

  • Ouzo

    07:49 // 19. 12. 2018.

    Ja bih voleo da od Jelene dobijem poklon!

  • Pera Mika Zika

    21:34 // 18. 12. 2018.

    Deda Mraz onako... ali pas je divan!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: