Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:18, 24. 8. 2019.

| Zabava

Vinski bal otvoren hranom, pićem, "Leksington bendom" i plivanjem za burence

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Zoran Popović Vinski bal 2019
Višestruki pobednik Vinskog bala i ove godine odneo priznanje; foto: Agencija Publika

Pored reke Vlasine sinoć je otpočeo tradicionalni Vinski bal, manifestacija koja svake godine okupi brojne vinare iz ovih krajeva, ali i brojne posetioce. Prvog dana, sve ih je zabavljao popularni bend Leksington, dodeljene su nagrade za vrhunska i tradicionalna bela i crvena vina, za najbolju kartikaturu i pesmu, plivalo se za vinsko burence, a Bal je otpočeo kotlićem, u kome su se spremala tradicionalna jela - vinogradarska janija, kupus i riblja čorba.

Na šarenolikoj manifestaciji tehnolog za vino i vinogradarstvo Dušan Janjić ocenio je da su vlasotinački vinari okrenuti tradicionalizmu.

Vlasotinački vinari i dalje su verni tradicionalnom načinu proizvodnje vina, to je ovde veoma izraženo. Ima napredka iz godine u godinu, ali taj napredak ne prati neki prosečan napredak vina u Srbiji. Savetujem širu primenu nauke u proizvodnji vina – rekao je Janjić.

Vinski bal pored Vlasine foto Agencija Publika Ovo je bio 34. Vinski bal u Vlasotincu; foto: Agencija PublikaOn je bio i predsednik komisije koja je ocenjivala vina takmičara, a koja je procenila da je u kategoriji vrhunskih belih vina najbolje ono koje pravi Bratislav Ristić, u kategoriji tradicionalnih belih vina priznanje je odneo Saša Jović. Među onima koji su se nadmetali sa crvenim napicima po tradicionalnoj recepturi najbolji je bio Zoran Popović, a u kategoriji vrhunskih Tatjana Mitić.

Popović je i ranijih godina odnosio nagrade za najboljeg vinara. On više od 20 godina uzgaja vinograd i pravi vino, kaže da mu "ne preliva", ai i da od vinarstva može pristojno da se živi.

Moj favorit je Prokupac, naša autohtona sorta koja je zaboravljena, ali ja sam joj ostao dosledan. Kao i Plamenka. Imam 70 ari, godišnje mogu da otočim oko 3500 litara vina, zavisno od godine, a ova je krenula dobro, ali videćemo kakva će situacija biti posle ovog naleta toplog vremena i visokih temperatura. Nadamo se dobrom kvalitetu, a za količinu videćemo – rekao je Popović.

pobednici plivanja Vinski bal 2019 foto Agencija Publika Nagrađeni najbrži i najmlađi; foto: Agencija Publika

Nije takmičenje u tome čije je vino najbolje jedino tokom Vinskog bala. Tako je akademski slikar iz Vlasotinca Jovan Spasić nagrađen za najbolju karikatru na temu vina i grožđa, dok je pesma Zrno Boška Lomovića iz Gornjeg Milanovca ponela priznanje za najbolju pesmu sa ovom tematikom.

Do vinskog burenceta prvi je doplivao 22-gosišnji Lazar Milić iz Dadinca, a sem njega nagrađen je i najmlađi plivač na takmičenju - 11-godišnji Luka Stojković dobio je krst.

Ni hrana nije potcenjena na ovoj manifestaciji, jer su se u kotlićima pored Vlasine spremala jela vinogradarska janija, kupus i riblja čorba. Kotlić Vinski bal 2019 foto Agencija Publika Vinogradarska janija, kupus i riblja čorba. ; foto: Agencija Publika

Za vinogradarsku janiju potrebno je jagnjeće meso, ali može i svinjsko da korsti, sa krompirom, paprikom i paradajzom krčka se dva do tri sata na tihoj vatri – kažu majstori kotlića.

Leksington nastup Vinski bal 2019 foto Agencija Publika Koncertu Leksington benda prethodili nastupi Snap FM i folklornih ansambala; foto: Agencija PublikaPre beogradske grupe koja je imala veliku pažnju posetioca, nastupili su Snap FM i folklorni ansambli.

Večeras, 24. avgusta, na drugoj, ujedno i poslednjoj večeri festivala od 20:30 biće birana "boginja vina", a potom će, prema najavama, koncert održati dragana Mirković. Večernjem delu manifestacije prethodiće Međunarodni salon vina, koji počinje u 17 sati.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: