Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:27, 22. 8. 2022.

| Zabava

Završeni "Dani šljive" u Blacu, potrošeno preko 5 miliona dinara

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Završena ovogodišnja manifestacija "Dani šljive"; foto: Lj.M.

U senci niske otkupne cene šljive koja je ove godine upola manja od prošlogodišnje, u Blacu je završena jubilarna 20. po redu trodnevna privredno-turistička manifestacija “Dani šljive”. Za 3 dana trajanja manifestacije potrošeno je iz gradske kase prema zvaničnim podacima najmanje 5 miliona dinara, koliko vredi čak 250.000 kilograma ovog najzastupljenijeg voća u toj opštini, jer je ovogodišnja otkupna cena šljive 20 dinara za kilogram.

Iako je manifestacija zamišljena kao promocija poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje, još uvek aktuelni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nije se pojavio u Blacu, ali je “Dane šljive” svečano otvorila odlazeća ministarka privrede Anđelka Atanacković, a nakon zvaničnog dela razgovarala je i sa privrednicima iz Blaca. Atanacković Ministarka Atanacković dobila priynanje opštine Blace; Foto: Opština Blace

Nejasno je o čemu su pričali ako se zna da bi trebalo uskoro da se formira nova Vlada Srbije i da je pod znakom pitanja ministarkin opstanak u njoj, a njen boravak u Blacu lokalna vlast je iskoristila da joj uruči zahvalnicu za, kako je rečeno - doprinos privrednom i sveobuhvatnom napretku te opštine.

Još jedna odlazeća ministarka, Darija Kisić Tepavčević je blačku manifestaciju posetila da uruči priznanje Jeleni Jovanović iz Trbunja, najuspešnijoj ženi preduzetnici u kategoriji prerade voća i povrća za poseban doprinos razvoju ženskog preduzetništva u opštini Blace.

Tokom manifestacije, dodeljene su i ostale nagrade najboljim poljoprivrednicima iz raznih oblasti na teritoriji te opštine. koncert Koncerti u Blacu tokom trajanja manifestacije; Foto: Opština Blace

Tako je nagrada za najbolje tradicionalno jelo pripala MZ Vrbovac, najbolji pekmez od šljiva je napravila ekipa "Magija iz tegle", najuređeniji štand je napravila Srednja škola iz Blaca, najistaknutija mesna zajednica je MZ Stubal, najbolji mladi stočar je Dragana Milenković iz sela Kutlovac.

Najuspešniji mladi voćar je Saša Lazović iz Prebreze, najuspešnija žena u poljoprivrednoj proizvodnji je Tanja Jaćević iz Blaca, dok je za najbolji šljivik proglašen zasad Aleksandra Petrovića iz Blaca.

Proglašena je i najbolja rakija od dunje koju je napravila destilerija "Nešović" iz Međuhane, a nagrada za najbolju šljivovu rakiju pripala je Momčilu Đenadiću iz blačkog sela Džepnica. dragana mirković Dragana Mirković bila glavna zvezda ovogodišnje manifestacije; Foto: Opština Blace

Manifestaciju su obeležili i koncerti Leksington benda i Dragane Mirković, a manifestacija je završena nastupima Gabrijele Pejčev i Petra Mitića.

Inače, Blace je prepoznatljivo jer je procena da ima najveći broj stabala šljive po glavi stanovnika u Srbiji, a na teritoriji opštine pod zasadima tog voća je površina od preko 5.000 hektara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlobnik Ii

    15:32 // 23. 8. 2022.

    Za tih 5 miliona dinara, mogli su da otkupe od proizvodjača 250.000 kilograma šljiva ili 250 tona ! Ali , ovo što ja pišem je stara ekonomija - današnji
    "pismeniji" od mene bolje se razumeju u savremena ekonomska dviženija i dostignuća a i narod /"domaćini"/ ih prate u stopu ! "Udri brigu na veselje a sutra će se bijemo u glavu" !
    "Ma , da smo živi i zdravi a naročito ovi zbunjeni" !

    • Trbunjac

      20:09 // 23. 8. 2022.

      To su samo 25 šlepera šljiva, imamo mi toga kolko očeš, pa što malo da se ne proveselimo a tu tvoju ekonomiju batali nego zavrni rukavi pa uradi nešto

  • Var tehnolog

    17:16 // 22. 8. 2022.

    Ministarke odnesose priznanja, vise nego zasluzeno ! Toliko su se borile za Blace, da je ovo skromna nagrada ! Sramota je da Prvorodjenom se nista ne da, on izgara i nema vremena da posecuje ove manifestacije gde se peva ,krka i pijanci !

  • Era Ojdanić

    14:28 // 22. 8. 2022.

    Da se unapredi razvoj poljoprivrede sve više se spušta cena šljivama? Šta nam poručuju te ministarke? Kako će poljoprivrednici da unaprede svoju proizvodnju ako im se cena obara stalno,a ulaže u manifestacije koje i postoje zahvaljujući šljivarima? I ti isti poljoprivrednici glasaju iste obarače cena. Zašto?Zašto glasate Av i zašto vi, političari uništavate i svoje glasače i naše poljoprivrednike?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: