Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Branislav Pecarski

 • Legenda o Svetom gralu

  Postoji, po pričama nekih eminentnih niških istoričara, u katakombama niškog Istorijskog arhiva, dobro sakrivena knjiga legendi i proročanstava nastala još u vreme Velikog Nemanje a koja se duboko dotiče današnjice pa i budućnosti našeg lepog grada.

  (11) detaljnije
 • Hologram - reč nedelje

  Da li je novogodišnja žurka eksperata pri ministarstvu prosvete bila u onoj Jovanjici u cilju proslave ali i edukacije o duhu preduzetništva u našim školama, ili je to deo nekog dila sa jednim mudrim Grkom oko uvođenja STEM obrazovanja, kako bi se malo izmuzle pare od lakoverne EU u ime perspektivnih projekata iz oblasti „kako se igrati sa sistemom obrazovanja svoje države“.

  (6) detaljnije
 • Eksterna šezdeset osma

  Postoji neproverena priča o tome da je drug Tito, preko svojih najodanijih DB-ovaca, naručio studentsku pobunu davne 1968, poznatu kao „Antibirokratska revolucija“, da bi se oslobodio dela sebi sumnjivih boljševičkih kadrova koji su počeli previše da „puštaju krilca“.

  (2) detaljnije
 • Basna

  U jednom balkanskom toru došlo vreme staroj ovci-predvodnici da se povuče u miran život. Dosadilo joj da pazi na ostale ovce i dovodi u red nestašnu jagnjad. Na Balkanu, inače, ovnovi se najčešće malo prave važni i jaki, ponosno nose rogove, ali su ovce ipak glavne.

  (7) detaljnije
 • Unutrašnji dijalog

  Što ne bismo predložili komšijama Albancima da se ujedinimo i pripojimo Kosovu kao njegov severni deo, a pod nazivom Kosovska Srbija? Ova zemlja se poslednjih decenija svakojako nazivala, zavisno od projekta u kome je učestvovala, pa što ne bi još jednom, dolazeći tako pod okrilje svog srca?!

  (4) detaljnije
 • Letnja, laka, fašizam – torta

  Potrebno za testo: Izgubljena, besperspektivna masa, nesigurna u budućnost, nespremna da se bori ili pobegne (prati zadruge , parove , sve na Pinku); penzioneri koji pristaju na sve, uplašeni da ne izgube i to malo što imaju; zaštićeni nosioci nanogica i drugih državnih priznanja...

  (11) detaljnije
 • U vremenu bajki

  Možda izgleda da doprinos obrazovnom sistemu nije u skladu sa bezbednošću sve dece, ali deci će svakako biti zanimljivije u školi i manje će hteti da napuštaju nastavu. I dualno će se obrazovati na temu korišćenja interneta, sem prepisivanja. Pa, srećna nam nova 1933/34. Ili tako nešto.

  (5) detaljnije
 • Igra staklenim perlama

  (6) detaljnije
 • Novo vreme

  Ne mogu, a da, pročitavši vesti iz januara 1942. godine o zabrani šminkanja, a koje je ovaj sajt objavio kao arhivsku građu, ne uočim tendenciju voljenog mi Ministarstva prosvete, da januara 2017. godine uvede sličan propis, a sa važenjem za đačiće srednjih, a bogami i osnovnih škola.

  (10) detaljnije
 • Dok polako pada...

  Dok polako pada jesenje lišće na kišom raskvašeno dvorište moje škole (bljak), a moji nesrećni đaci pokušavaju da nešto prepišu na mrskom im testu, na ivici da padnem u tešku tugu shvatih koji je dan i da za par dana u naš velegrad dolaze ONI. I srce mi zaigra od radosti. Ipak ima nade!

  (5) detaljnije

Naši autori