Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Istražujemo

Imali 40 miliona za "Kulište" u Niškoj Banji, vratili ih, terme reciklirao Vučić

Iako je Grad Niš dobio 40 miliona dinara na račun za projekat "Kulište" u Niškoj Banji, taj isti novac je i vraćen u budžet jer banjska i niška vlast nije izgradila terme. Ipak, te iste terme kao obećanje reciklirao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svojoj prezentaciji "Skok u budućnost" i "skokovito" je sve prebacio do 2027.

(11) detaljnije
Gradska kuća

Niški funkcioneri i korupcija - protiv koga su sve podnete prijave

Načelnica niške uprave, doskorašnji vršilac dužnosti načelnika niške uprave, direktori kulturnih institucija i javnih preduzeća, zaposleni u sudovima, članovi gradskog veća i odbornici, kao i bivši gradonačelnik Grada Niša prijavljeni su Agenciji za sprečavanje korupcije. U periodu od 2019. do januara 2024. godine Agencija je primila više od dvadeset podnesaka u kojima se ukazuje sumnja u korupciju u organima javne vlasti u Nišu.

(6) detaljnije
bolnica

Milionska odšteta pacijentu zbog greške lekara u Prokuplju, blokiran račun Bolnice

Zbog potkožne izrasline koju mu je lekar uklonio bez provere nalaza, nakon čega su, usled komplikacija pacijentu kasnije odstranjeni prsti i cela desna šaka, pravosnažnom presudom Višeg suda, Opšta bolnica je u obavezi da mu isplati 3,4 miliona dinara odštete sa zateznom kamatom, kao i da se pacijentu do njegove 65. godine isplaćuje mesečna naknada od 22.497 dinara počev od 1. jula 2019, ali i da Bolnica za sudske troškove plati 607.704 dinara.

(14) detaljnije
dom zdravlja žitorađa

Novi rendgen u Žitorađi ni nakon 3 godine ne radi, ispaštaju pacijenti

Dom zdravlja u Žitorađi već nekoliko godina ima potpuno novi rendgen koji nikada nije stavljen u funkciju, pa zbog toga pacijenti sa teritorije te opštine zdravstvene usluge moraju da traže u prokupačkoj Bolnici, udaljenoj dvadeseatak kilometara. Direktor te ustanove Aleksandar Stanković kaže da je uređaj postavljen i da duže od godinu dana čekaju licencu Ministarstva zdravlja kako bi rendgen počeo sa radom.

(3) detaljnije
  • Dragana Sotirovski i Miroslav Ćosić

    Sotirovski ima tim bivših novinara, ali iz budžeta Niša plaća "spoljnog saradnika" za promociju

    I pored brojnih članova u timu gradonačelnice Dragane Sotirovski, među kojima ima i bivših novinara, a za koje kaže da treba da prate njen tempo i "budu budni 24 sata dnevno", za usluge promocije gradonačelnice i izradu informatora, iz budžeta Grada će biti plaćeno 480.000 dinara na račun višegodišnjeg novinara, sada penzionera i voditelja Belamija Miroslava Ćosića. Iz kabineta gradonačelnice tvrde da je njegov zadatak da za 80.000 mesečno radi na informatoru, a da to nema veze sa njegovim angažovanjem u emisiji Peta noć ili uređivanjem naslovne strane Narodnih novina gde je juče izašlo i javno priznanje za ideju Dragane Sotirovski.

    (23) detaljnije
  • sud niš

    272 ukradena pištolja u Nišu - slučaj uznemirio javnost, Tužilaštvo odbilo odgovore

    Gde je "stigla" istraga, da li je osumnjičeni policajac još u bekstvu, da li su pronađeni nestali pištolji - pitanja su koja i dalje muče građane Niša i javnost posle otkrića da su iz policijske stanice u Durlanu ukradena 272 pištolja. Ipak, iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu smatraju da ne postoji opravdani interes javnosti da zna odgovore na ova pitanja, pa su odbili odgovor Južnim vestima, tako i građanima. Pozvali su se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama da informacije ne bi dali.

    (12) detaljnije
  • policijska stanica pantelej

    Ne 63, već 272 pištolja nestala iz policijske stanice u Nišu: osumnjičeni policajac u bekstvu

    Policajac iz Niša nalazi se u bekstvu, nakon što je osumnjičen da je iz policijske stanice Pantelej u kojoj je do tada radio otuđio 272 pištolja koja su građani, naredbom MUP-a, predali u maju prošle godine nakon ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i Mladenovcu. Južne vesti saznaju iz dokumenata u koje su imale uvid, da je u više navrata iznosio oružje iz policijske stanice, za koje se pretpostavlja da se i dalje nalazi u Nišu.

    (24) detaljnije
  • Blace

    Blačka firma osnovana pre 20 dana dobila posao čišćenja ulica, ugovor vredan 2,75 miliona dinara

    Firma iz Blaca koja je otvorena pre 20 dana, samo nekoliko dana nakon raspisivanja Javnog poziva Javno komunalnog preduzeća u tom gradu za usluge čišćenja javnih površina, dobila je posao vredan 2.751.302 dinara. Od dve pristigle ponude, firma Interactive consulting doo sa sedištem u Blacu, čiji je vlasnik Vladimir Mitrović dobila je posao kao povoljniji ponuđač i to za samo par desetina hiljada dinara od beogradske firme Alijansa 20-21 doo čija je ponuda bila 2.788.795 dinara.

    (6) detaljnije
  • Bazen sa Hisara

    Prokuplje traži koncesionara za bazen i teniske terene uz godišnju naknadu od 500.000 dinara

    Uz naknadu koja ne može biti manja od 500.000 dinara godišnje, Grad Prokuplje će koncesiono izdati na 35 do 40 godina površinu od 1,9 hektara na kojoj se nalaze gradski bazen, teniski tereni, ugostiteljski objekat, sportska hala, kao i prostor gde je ranije bila stočna pijaca. Od koncesionara se traži da finansira rekonstrukciju, izgradnju, upravlja i održava taj prostor i stavi ga u funkciju za posetioce.

    (6) detaljnije
  • Aleksandar Stojičić

    Donedavni klub gradskog većnika dobio milion dinara od Grada Niša

    Milion dinara iz gradskog budžeta dodeljeno je MMA klubu Radnički iz Niša, čiji je vlasnik do nedavno bio gradski većnik za sport Aleksandar Stojičić. On je samo 3 meseca pre nego što je klubu dodeljen novac izbrisan iz registra i umesto njega je kao vlasnik upisan Jovan Marjanović.

    (22) detaljnije
  • babic, saobracajna nesreca, doljevac

    "Pronađen" Babićev vozač, kažu u Zabeli je, ne zna se da li je "slobodnjak"

    Ono što niški sudovi koji su ga osudili ne znaju, a umesto odgovora Uprava za izvršenje krivičnih sankcija upućuje na tekstove tabloida, zna Drugi osnovni sud u Beogradu koji je novinarima Južnih vesti dostavio informacije da je osuđeni za nesreću u Doljevcu Dejan Stanojević 23. maja 2022. godine počeo da izdržava kaznu zatvora u požarevačkoj "Zabeli". Ipak, ono što ne znaju je koliko je od ukupne kazne zatvora u trajanju od 4 i po godine odslužio, a za to i druge detalje upućuju na KPZ Požarevac.

    (3) detaljnije
  • Udes Doljevac

    Niški sudovi ne znaju gde je i od kada u zatvoru Babićev vozač, Uprava odgovara tekstovima tabloida

    Advokat porodice Stanike Gligorijević koja je pre 5 godina poginula na naplatnoj rampi u Doljevcu nedavno je istakao da se zvanično ne zna od kada je i gde u zatvoru Babićev vozač Dejan Stanojević, osuđen na 4 i po godine zbog ove nesreće. Dok niški sudovi koji su odluke doneli takođe kažu da nemaju te informacije, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u zvaničnom odgovoru novinarku Južnih vesti upućuje na tekstove tabloida u kojima nisu ni bili izvor i poštom šalje i njihove linkove.

    (12) detaljnije
  • Ispraznjeni kontejneri u Kraljevica Marka Nis; foto: JKP Mediana

    Šta se krije iza nove sistematizacije u "Mediani" - bolja higijena u Nišu ili "uhlebljenje podobnih" pred izbore?

    Najveće niško komunalno preduzeće Mediana odnedavno ima novu sistematizaciju, napravljenu nakon angažovanja konsultanata kojima su taj posao platili oko 20.000 evra, a dok nadležni uveravaju da to treba da doprinese boljoj higijeni u gradu, uz domaćine kvartova, radnici svedoče da su članovi stranke nagrađeni, a ostali kažnjeni novim radnim mestima. Jedna od njih je Maja Radisavljević koja već 17 godina radi u tom preduzeću, a svedoči da je osim nje veliki broj zaposlenih dobio manje koeficijente, time i u praksi manje plate. Utisak radnika je da se iza bolje organizacije posla krije "uhlebljenje podobnih" pred predstojeće lokalne izbore u Nišu.

    (14) detaljnije
  • milka protić 4

    Redovni poslovi preko Štaba za vanredne situacije u Nišu - zaštita od zaraze ili zaobilaženje zakona

    U niškom naselju Milka Protić firma "Vodomonteri" iz Lalinca radi sanaciju kanalizacije po nalogu Gradskog štaba za vanredne situacije, iako meštani kažu da vanredne situacije nije ni bilo. "Vodomonterima" je prihod za 2 godine uvećan skoro 8 puta, vlasnik firme je vlasnik ili suvlasnik 33 nekretnine, a Štabu je iz gradskog budžeta ove godine namenjeno čak pola milijarde dinara. Iz opozicije kažu da se vanredna situacija fingira da bi se zaobišao zakon.

    (14) detaljnije
  • video nadzor

    Uspravna Srbija podnela prijavu protiv gradonačelnika Prokuplja, sporna kupovina video-nadzora

    Zbog, kako kažu, osnovane sumnje da je bivši gradonačelnik Prokuplja i sada predsednik Privremenog organa Milan Aranđelović potpisao ugovor u kome je oprema za video-nadzor plaćena 101.647.860 dinara, što je, dodaju, 4 puta više od realne tržišne cene, antikorupcijski tim Uspravne Srbije podneo je prokupačkom Višem tužilaštvu krivičnu prijavu. Traže da se preispita ugovor, uporede cene i osudi potpisnik ugovora za koga sumnjaju da je oštetio gradski budžet za više stotina hiljada evra. Aranđelović tvrdi da je sve urađeno po zakonu i odbacuje optužbe.

    (9) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: