Nebojša Ozimić

RSS link rubrike
Nebojša Ozimić

Nebojša Ozimić

Istoričar, pesnik i publicista.

 • Loši momci

  Virus "Srbi su loši momci" odavno je pušten u svet, još uvek hara i, čini mi se, trajaće kao takav sa izvesnim mutiranjem, bar još stotinak godina. 

  Komentari (14) detaljnije »
 • Nacionalizam i oko njega

  Dobrih dvadeset godina slušam kako pričaju o nacionalizmu misleći na šovinizam i uvek očekujem da će neko da preseče ovo vrzino kolo ili ga, još bolje, rasplete. Ali takvoga nema, izgubili se junaci.

  Komentari (23) detaljnije »
 • Prvi-svetski-rat.jpg

  Sto godina od rata, mira niotkuda

  U naredne četiri                                                                           godine podsećaćemo se kako je to izgledalo pre stotinu godina - atentat u Sarajevu, objava rata, Cerska i Kolubarska bitka, odbrana Beograda, Valjevska bolnica, Niš kao ratna prestonica, zaleđena Albanija, Krf i Vido, Solunski front i slavno oslobađanje Domovine. 

  Komentari (8) detaljnije »
 • Naličje jubileja

  Ako ijedan narod voli jubileje, to su Srbi. Te dvesta godina od ustanka, te sedamnaest vekova od potpisivanja Milanskog edikta, devet vekova rođenja Stefana Nemanje, te sto godina od početka Velikog rata... jednostavno, volimo da obeležimo sve što nam j kome nije obeležilo život.

  Komentari (8) detaljnije »
 • Jetrve bez svekrve

  Mnogo je vremena proteklo otkako su Rusija (nekada Sovjetski Savez) i Sjedinjene Američke Države počele da odmeravaju snage na raznim kontinentima, pa i morima. 

  Komentari (23) detaljnije »
 • Sami smo krivi

  Suočen sa iznenadnim problemom, naučen na prilagođavanje radi opstajanja, naš političar digne ruke od poštenja i prizna – u pravu ste, ja sam lažov. Nama drago što smo ga naterali da prizna ono što smo mi znali, pa ga nagradimo glasom na izborima. Neka nauči da ne može da nas laže.

  Komentari (20) detaljnije »
 • Niš, grad koji to više nije

  Ljubav je slepa i evo me još uvek u Nišu, koji je pristao da bude umesto palanke selo bez ikakve jasnije ideje šta sa sobom, spreman na svakojake ustupke većim i gorim od sebe.

  Komentari (92) detaljnije »
 • Spomenik povodom godišnjice Milanskog edikta

  Spomenik i oko njega

  Za razliku od prethodnih, aktuelna gradska vlast se nije previše udubljivala u estetske porive Nišlija. Jednog dana je posadila poklonjeni spomenik na kej Nišave i - pozdrav! Kome se ne sviđa, neka ne gleda. Nekako mi se čini da su Nišlije zaslužile baš ovakav spomenik.

  Komentari (16) detaljnije »
 • Svetski ratovi svih nas

  Tradicionalno prezauzeti sobom, bitni jedino sebi, nastavljamo da srljamo u nove podele, rešeni da ne dopustimo ranama da ikada zacele. Moramo priznati da je lakše kopati po starim ranama nego se suočiti sa novim koje su pokrile skoro celo telo.

  Komentari (4) detaljnije »
 • Belmuž umesto Betovena

  Svako sobom svemu meru kroji. Da se žirafa pita, šalteri bi imali one otvore na samom vrhu one staklene pregrade. Ovako, neki oniži ljudi su rešili taj problem. 

  Komentari (19) detaljnije »

Naši autori