Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Nebojša Ozimić

Istoričar, pesnik i publicista

  • Privatizacija medija - državni projekat

    Sanjao sam ovih dana svašta, ali mi je jedan upozoravajući san ostao u sećanju da mi se koža naježila. Moram da ga ispričam inače nemam kud.

    (5) detaljnije
  • Detoksikovanje duše

    Mislim, kada potpuno budemo oslobodili organizam bilo kakvih otrovnih materija, hoćemo li živeti u svetu koji želimo? Hoćemo li onda biti bolji? Ili će nam samo biti bolje, bez obzira na činjenicu da ćemo hodati ovim svetom kao zle barbike? 

    detaljnije
  • screenshot.jpg

    Osvajanje slobode

    Na današnji dan, 12. februara 1942. grupa zatočenika logora na Crvenom krstu je rešila da potraži Slobodu u naizgled nemogućem bekstvu – preko žica. Neki od njih su uspeli, neki nisu; oni koji su preživeli, ispričali su kako je bilo.

    (3) detaljnije
  • 10413435-1519320851670298-3488993454618440909-n.jpg

    Tajna pobedništva

    Mogu vam reći, danas je bilo lepo biti Nišlija (što se u poslednje vreme retko događa) i u moru svakodnevnih poraza osetiti se pobednikom. Za promenu, reklo bi se. Da razbijemo baksuz loših iskustava o kojima je pisao Duško Radović.

    (1) detaljnije
  • Potezanje noža i ostale normalne stvari

    Činjenica da živim u gradu u kome se poteže nož iz zezanja ne čini me srećnim. To znači da skoro svako koga uveče vidim u gradu potencijalno nosi nož i sigurno će ga upotrebiti, samo je pitanje vremena. 

    (4) detaljnije
  • Slučaj okrivljenog i sudije

    Melet, Anit i Likon. Ko su oni? Čime su zadužili čovečanstvo? Znamo li išta više o njima osim da su podneli tužbu protiv Sokrata, sina Sofroniskovog, najmudrijeg čovekana celom svetu, kako ga je Delfijsko proročište okarakterisalo? 

    (14) detaljnije
  • Spomenik na Bubnju

    Polaganje venaca

    Stari protokolarni običaj da se venci polažu na neki spomenik povodom sećanja na slavne pretke u određenom periodu, u Nišu svake godine bude obesmišljen 14. oktobra. 

    (7) detaljnije
  • Loši momci

    Virus "Srbi su loši momci" odavno je pušten u svet, još uvek hara i, čini mi se, trajaće kao takav sa izvesnim mutiranjem, bar još stotinak godina. 

    (14) detaljnije
  • Nacionalizam i oko njega

    Dobrih dvadeset godina slušam kako pričaju o nacionalizmu misleći na šovinizam i uvek očekujem da će neko da preseče ovo vrzino kolo ili ga, još bolje, rasplete. Ali takvoga nema, izgubili se junaci.

    (23) detaljnije
  • Prvi-svetski-rat.jpg

    Sto godina od rata, mira niotkuda

    U naredne četiri                                                                           godine podsećaćemo se kako je to izgledalo pre stotinu godina - atentat u Sarajevu, objava rata, Cerska i Kolubarska bitka, odbrana Beograda, Valjevska bolnica, Niš kao ratna prestonica, zaleđena Albanija, Krf i Vido, Solunski front i slavno oslobađanje Domovine. 

    (8) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: