Nebojša Ozimić

RSS link rubrike
Nebojša Ozimić

Nebojša Ozimić

Istoričar, pesnik i publicista.

 • 10413435-1519320851670298-3488993454618440909-n.jpg

  Tajna pobedništva

  Mogu vam reći, danas je bilo lepo biti Nišlija (što se u poslednje vreme retko događa) i u moru svakodnevnih poraza osetiti se pobednikom. Za promenu, reklo bi se. Da razbijemo baksuz loših iskustava o kojima je pisao Duško Radović.

  Komentari (1) detaljnije »
 • Potezanje noža i ostale normalne stvari

  Činjenica da živim u gradu u kome se poteže nož iz zezanja ne čini me srećnim. To znači da skoro svako koga uveče vidim u gradu potencijalno nosi nož i sigurno će ga upotrebiti, samo je pitanje vremena. 

  Komentari (4) detaljnije »
 • Slučaj okrivljenog i sudije

  Melet, Anit i Likon. Ko su oni? Čime su zadužili čovečanstvo? Znamo li išta više o njima osim da su podneli tužbu protiv Sokrata, sina Sofroniskovog, najmudrijeg čovekana celom svetu, kako ga je Delfijsko proročište okarakterisalo? 

  Komentari (14) detaljnije »
 • Spomenik na Bubnju

  Polaganje venaca

  Stari protokolarni običaj da se venci polažu na neki spomenik povodom sećanja na slavne pretke u određenom periodu, u Nišu svake godine bude obesmišljen 14. oktobra. 

  Komentari (7) detaljnije »
 • Loši momci

  Virus "Srbi su loši momci" odavno je pušten u svet, još uvek hara i, čini mi se, trajaće kao takav sa izvesnim mutiranjem, bar još stotinak godina. 

  Komentari (14) detaljnije »
 • Nacionalizam i oko njega

  Dobrih dvadeset godina slušam kako pričaju o nacionalizmu misleći na šovinizam i uvek očekujem da će neko da preseče ovo vrzino kolo ili ga, još bolje, rasplete. Ali takvoga nema, izgubili se junaci.

  Komentari (23) detaljnije »
 • Prvi-svetski-rat.jpg

  Sto godina od rata, mira niotkuda

  U naredne četiri                                                                           godine podsećaćemo se kako je to izgledalo pre stotinu godina - atentat u Sarajevu, objava rata, Cerska i Kolubarska bitka, odbrana Beograda, Valjevska bolnica, Niš kao ratna prestonica, zaleđena Albanija, Krf i Vido, Solunski front i slavno oslobađanje Domovine. 

  Komentari (8) detaljnije »
 • Naličje jubileja

  Ako ijedan narod voli jubileje, to su Srbi. Te dvesta godina od ustanka, te sedamnaest vekova od potpisivanja Milanskog edikta, devet vekova rođenja Stefana Nemanje, te sto godina od početka Velikog rata... jednostavno, volimo da obeležimo sve što nam j kome nije obeležilo život.

  Komentari (8) detaljnije »
 • Jetrve bez svekrve

  Mnogo je vremena proteklo otkako su Rusija (nekada Sovjetski Savez) i Sjedinjene Američke Države počele da odmeravaju snage na raznim kontinentima, pa i morima. 

  Komentari (23) detaljnije »
 • Sami smo krivi

  Suočen sa iznenadnim problemom, naučen na prilagođavanje radi opstajanja, naš političar digne ruke od poštenja i prizna – u pravu ste, ja sam lažov. Nama drago što smo ga naterali da prizna ono što smo mi znali, pa ga nagradimo glasom na izborima. Neka nauči da ne može da nas laže.

  Komentari (20) detaljnije »

Naši autori