Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Komentar

  • Petko-Nisavac

    Poslanici iz Niš

    Od'mno vi nesam pisuvaja pa se mlogo nabralo i za pisuvanje i za smejanje i za kukanje. Misle si ništo na moj pamet, najprvo ću vi pisujem od ovija izbori al' se brgo popišmani i seti se što mi je zborija moj pokojni deda Sveta Nišavac: "Sinko, manjuj se od politiku, toj ti je pogan zanat i kurvinska rabota. Neje te Gospod daja za tuj rabotu. Ćuti si, gledaj si kuću i dečicuj i što ti je gajle koj će legne pod krušku da bere kruške, Kurtini ili Murtini."

    (6) detaljnije
  • call centar

    Odakle ti moj telefon, adresa i matični broj, frajeru?

    Anketari firme Max Strategic, za koju prvi put čujem, uradili su sa mnom kratku, dvominutnu anketu. Sklepana anketa, postideo bi se svaki istraživač javnog mnjenja. Zvali su me na moj mobilni broj telefona sa fisknog broja 0184150953, dakle zvali su iz Niša ili nekog mesta Nišavske oblasti. Ono što me je iznenadilo i zbunilo, da među 5 pitanja (o zadovoljstvu radom Vlade, o zdravstvu, korupciji, da li ću izaći na izbore i za koga ću da glasam), nije bilo ni jedno demografsko pitanje. Ni pitanje o starosti, ni pitanje o mestu stanovanja, pitanje o polu.

    (29) detaljnije
  • Ljuba-Kostic

    Politički feudalci Srbije

    Ako mislite da su se oni Srbi od pre dva veka pobunili baš protiv vlasti sultana i carigradske administracije, bićete nedovoljno u pravu. Devetak koji se plaćao Osmanlijama je zapravo bio manji od današnjeg PDV-a. Carska pravda možda jeste bila prespora ali je kad-tad dosezala i do najudaljenijih krajeva imperije.

    (3) detaljnije
  • 720

    Nije svaki dan Božić

    Pirot je Beogradu, dugo posle oslobođenja 1877, bio daleka varoš na istočnoj kapiji Srbije u koju su, uglavnom po kazni, za nastavnike škola odvođeni nesmotrenici koji bi rekli ili uradili nešto što nije po volji vlastima. Tako su u Pirotu u trenucima svoje nesmotrenosti, ko godinu, ko dve, svoj predavački poziv kalili i Radoje Domanović i Stevan Sremac.

    (2) detaljnije
  • Pecarski

    Školovanje Koste K.

    Počela je još jedna, neobičnije od mnogo prethodnih, bez tradicionalnog štrajka prosvetnih radnika, školska godina uz prethodno medijsku pomamu za informacijama o tome kako će i gde lik iz najmračnije i najtužnije srpske stvarnosti nastaviti svoje školovanje, na šta ima pravo, a i obavezu.

    (5) detaljnije
  • Mojasevic-Aleksandar

    Država u državi

    Tokom užarenog 23. leta 21. veka u “Stradiji” bombastično odjeknu vest: Od septembra u Beogradu besplatni udžbenici i besplatna mesta u vrtićima. Beograđani, i domorodačka manjina i doseljenička većina, kao građani I reda, konačno mogu da odahnu. Kako i ne bi s obzirom na očekivanu (značajnu) uštedu u kućnom budžetu. Taj novac sada mogu da preusmere, recimo, na različite kulturne potrebe: pozorištance, bioskop ili nešto treće.

    (3) detaljnije
  • Ljuba-Kostic

    U lice sa ulice

    Dok pišem ove reči u dvorištu svoje porodične kuće u Knjaževačkoj ulici, automobili nastavljaju svoju suludu dnevnu trku iako je već prošla ponoć. Noću se, kada buka utihne, još jezivije čuju pojedini sumanuti vozači koji turiraju svoje makine kao da je u pitanju pista a ne gradska ulica.

    (3) detaljnije
  • Petko-Nisavac

    Penka i Mandrda - Odlomak iz rukopisa "Paliluske priče" Petka Nišavca

    U onim posleratnim vremenima, kad su se svodili računi, prebrojavali mrtvi i kad je tuga za onima koji nisu preživeli bila još uvek sveža. U vremenima kada je još uvek tinjala nada da će se ožaljeni, kome smo već dali sve parastose i uklesali ime u nadgrobni spomenik ipak, jednog jutra pojaviti na kapiji. U vremenima kad su još uvek stizala pisma iz Crvenog krsta sa obaveštenjem da je "taj i taj" pronađen u nekoj bolnici u Nemačkoj, doduše ne u najboljem stanju ali živ.

    (2) detaljnije
  • aleksandar nakic

    Malo o nama i ni o čemu

    Postoji taj jedan prećutni stav dela građana ove zemlje koji kao da kaže: dobro, ako vam je toliko stalo do vlasti - vladajte. Ako ćete da lažete na svim svojim televizijama - okej lažite svoje biračko telo, mi ionako znamo istinu. Ako ćete da kradete izbore - okej punite te kutije lažnim listićima, mi ćemo ionako da pošaljemo našu decu u inostranstvo. Radite šta hoćete, ako vam je baš toliko stalo. Samo nam ne dirajte našu udobnost, naša mala putovanja i uživanja, naše porodice i brzi internet.

    (2) detaljnije
  • Mojasevic-Aleksandar

    Moralno ludilo

    Mesec maj 2023. u državi Srbiji mesec je tuge, duševnog razdora, rezigniranosti, besa i očaja. Desila su se dva tragična događaja nezapamćena u našoj istoriji. Neviđeni bol okupirao je duše porodica nastradale dece i odraslih, ali i svih onih koji su tih dana duhovno bili sa njima.

    detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: